Foruminlägg av Thomas Strömquist

< < < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 > > >
#1
31 maj 2008 kl 10:40
Gilla
Om man blir ordentligt berusad så är nog prestationsförmågan nedsatt en del ett tag (taget är nog individuellt), men jag kan aldrig tänka mig att konditionen skulle "hoppa ner ett hack" på lång sikt. Som det laddade ämne alkoholen är, så har även denna tråd blivit fulladdad med skrämselpropaganda och myter. Levern förbränner alkohol i en jämn takt (som varierar något mellan individer) och dricker man alldeles för mycket för fort utsöndras mer i utandning och urin ("normalt" ~10%). D.v.s. det går jättebra att räkna ut hur lång tid det tar att få ur sig det man hällt i sig (och det tar garanterat inte 54 dagar ;-) ) Det finns, som någon skrev, massor med undersökningar och information om detta, men sök själva och läs kritiskt. De sidor som finns länkade till här är riktigt sopiga och har inga källhänvisningar alls (ja, även den till systembolaget, där dr Pekka slänger sig med allehanda myter som sanningar). Att vår stackars lever skulle ha det otroligt jobbigt i massor av dagar tycker jag motsägs av att det är ett av våra organ som har det absolut största överkapaciteteten och patienter som fått delar av levern bortopererad (upp till 85% går att ta bort) rekommenderas att avstå alkohol några veckor... Med allt detta sagt så tror jag som sagt att de kortsiktiga effekterna är högst individuella och jag själv blir väldigt sjuk av väldigt lite nu för tiden, så jag avstår för det mesta.
#2
31 maj 2008 kl 10:44
Gilla
Å tusan, jag har köpt mina sista 3 par skor därifrån och inte haft några problem alls, gått tokfort med levernas också, men jag har väl haft tur då, får fundera innan jag handlar mer.
#3
31 maj 2008 kl 11:10
Gilla
Sara - Jag håller med tidigare svaranden, gå till en bra butik och se till att prova ordentligt, jag hittade in till löplabbet i Malmö ~1990 och fick veta att de skorna jag sprungit i till dess inte alls passade mig särskilt bra. Jag har också den turen att Asics GT-serie passar mig bra (även om årsmodellerna varierar en del), men de passar ju förstås inte alla. Sen råder jag dig också att byta skor ofta - det gör stor skillnad, du skriver att du hade ett par Saucony "som höll år efter år" - det gör inte löparskor - de åldras, även om du inte springer mycket.
#4
3 juni 2008 kl 08:35
Gilla
Kloka svar var det, hoppas du får några fler då :-) Tänkte bara dela med mig av egna erfarenheter: Först och främst tror jag det är en ren träningssak din kropp behöver vänja sig vid aktiviteten och säkert går det bättre och bättre om du bara hänger i. Nuförtiden är det väldigt sällan jag drabbas men det finns tillfällen: "tung" mat för nära inpå, alldeles för länge sedan någon mat och ibland vid tempoväxlingar, typiskt om man ökar uppför en lång uppförslöpa. Ibland kan det dyka upp vid temposänkning också. Dock funkar det nästan alltid för mig att "andas bort" det, d.v.s lyft armarna (för att sträcka ut mellangärdet, kanske är mest en psykologisk effekt, men allt som funkar...) och djupandas ordentligt. Om man har hög andningsfrekvens kan man förstås behöva sänka tempot för att det ska gå.
Det här hjälper alltid så pass att jag kan hålla mig i rörelse, d.v.s det blir aldrig den där riktiga krampen modell fällkniv och även om det tar olika lång tid, så försvinner det helt efter en stund.
Lycka till med löpningen!

Thomas
#5
8 juni 2008 kl 01:10
Gilla
Jag köpte faktiskt ett väskebälte häromdan och provade att springa med ett sånt för första gången, funkade bättre än jag trodde. Har aldrig känt att jag behövt tidigare, men nu känns det som så, iaf på långa pass när solen steker... Det där med att dricka innan man blir törstig ställer jag mig dock väldigt tveksam till, tycker denna reflex funkar alldeles utmärkt, och är det budskapet inte bara något som mineralvattenförsäljarna försöker lura i oss? http://www.sfn.org/index.cfm?pagename=brainBriefings_thirst
#6
8 juni 2008 kl 12:21
Gilla
Mattias - Det kan du ha alldeles rätt i, har inte tänkt på det faktiskt. Om man vänder på det, så är det väl så att man inte behöver andas lite fortare (via munnen) särskilt länge innan man känner sig törstig i och för sig, sen att man inte vill dricka (det är ju llite meckigt medan man springer) och undertrycker törsten är ju en annan sak. Men jag kan absolut tro att det som du skriver är sant. Sen att prestationsförmågan sätts ner är det väl ingen som tvekar på, nästan i klass med den kända "väggen" ibland...
#7
13 juni 2008 kl 08:26
Gilla
Vad gäller stora prisskillnaden, så kan jag tipsa om ett UK-företag som heter Save4 och som auktionerar ut 405:an (och en massa annat förstås) på ebay ~2-3 ggr/vecka. jag la ett enda bud på 160 GBP på en grön (non-HRM) 405:a och fick den för 147 :-) Hem till dörren för 1960 SEK, fort gick det också!
#8
13 juni 2008 kl 11:11
Gilla
Jo, jag får trösta mig med att det var hårt skattade pengar som betalades med :-/ Sen var det ju inom EU iaf - jag försökte inte snika mig undan tull o moms... :-)
#9
26 juni 2008 kl 11:01
Gilla
Läs boken "Why we run" av Bernd Heinrich, den är rolig (om än lite "spretig") på många sätt. När han börjar med Ultra experimenterar han med olika dricka, bl.a. öl (som funkar toppen ända tills han ger sig på ett 50k+, tror jag det är, då blir han illamående (efter ~2 6-pack eller nåt :-)).
Vet inte vad det var för alkohol-%, men...
Han fastnar till slut för tranbärsjuice, men jag funderar på varför han gett sig f-n på att det finns *en* dryck som är optimal, varför inte sportdryck-öl-juice-vatten-osv.? Annars tror jag att det här ovan är lite skräckpropaganda som vanligt med alkohol - det är ju bra saker i öl - varför inte göra som csaba säger och ta en alkoholfri, det gör jag rätt ofta. (Eller en 2.8% funkar nog bra också, starköl är väl ett jäkla påhitt!)
#10
17 augusti 2008 kl 00:47
Gilla
Fy vad gott det känns nu! Jag körde enligt Johan L:s disposition ovan :-) Nu väntar jag med spänning på officiella resultat! Kul var det! Hoppas det gick bra för er alla!
#11
17 augusti 2008 kl 01:38
Gilla
Tja, normalt sett är ju inte servern överbelastad......
#12
17 augusti 2008 kl 01:52
Gilla
Då hade du tur Jimmy, jag får fortfarande "överbelastad"....
#13
17 augusti 2008 kl 02:06
Gilla
Sorry, Jimmie, dålig på stavning sent på natten, läser en sak, skriver en annan, det är inte så att det fanns en resultatlista att tanka ner?
#14
17 augusti 2008 kl 10:19
Gilla
#15
18 augusti 2008 kl 14:14
Gilla
"Lästen" är volymen som finns tillgänglig för foten i skon helt enkelt och då det finns olika storlekssystem mellan länder och tillverkare, samt saknas standardisering, så är det nog så att pratar man lästbredd, så är det enda man kan vara säker på att en sko med bred läst är bredare än samma skomodell från samma tillverkare med smal läst...
#16
22 augusti 2008 kl 22:38
Gilla
Gjorde precis det här nu inför Sthlm Midnattsloppet och jag sliter rätt ont med jetlag (det påverkar ju olika för olika personer förstås). Inga bra tips tyvärr vad gäller sömn, för jag är själv kass på att sova på flygplan, men tänk på att röra på dig det som går under resan (gäller ju även om du inte ska tävla) för att undvika muskelstelhet och svullnad osv. Ett konkret tips är att tänka på att ta in tillräckligt med vätska, då du "tappar timmar" och följdakligen är vaken då kroppen tycker det är natt är ju antidiuretiska hormoner i full gång och du pinkar/dricker mindre, så det är ett tillfälle då du ska dricka trots att du inte är törstig (vissa kolsyrat vatten-producenter vill få oss att tro att detta gäller jämt, men men...)
#18
28 augusti 2008 kl 10:59
Gilla
Jag har gått ifrån att träna i de sämsta, mest urtvättade kläderna man har (för länge sen...) till att faktiskt ha dedikerade löparkläder (ibland de dyraste kläder man köper..) men tights kommer jag inte att ge mig på. Jag vet att jag känner mig obekväm i såna och då jag inte har haft några som helst problem med att springa i mina vanliga shorts (som dessutom har en helt suverän ficka bak) så finns det ingen anledning. Enda skav jag någonsin haft är skoskav (och bröstvårtegnag då man glömmer tejpa inför långlopp förstås, aj...). men det är klart, om jag trodde på att bättra km-tiden med någon minut (!!!) så skulle jag väl kunna känna mig lite obekväm ;-)
#19
8 september 2008 kl 11:29
Gilla
Tror ingen annan än Johan I skulle beteckna 4-5 koppar kaffe om dagen som ett problem... Om något så har man i undesökningar visat att prestationsförmågan förhöjs vid ansträngning. Har inte sett något om långtidseffekter gällande normalt kaffeintag och träning,men jag misstänker att det är för att ev. effekter är negligerbara. Den diuretiska effekten av koffein finns där, men då det gäller hydrering har man för länge sedan konstaterat att det är bättre att dricka kaffe än inget alls för vätskeintagets skull (d.v.s tillförda vätskemängden är betydligt större än den som drivs ut av koffeinet).

Johan: Du hör mycket du; kaffebönor "i princip (!?!) narkotikaklassat" Var? hur? varför?... Då man rostar kaffebönor försvinner i princip inget av koffeinet, faktum är att mörkrost innehåller mer koffein per vikt då det är rostat längre tid och mer vatten avgått. Sen måste det vara skönt att inte ha några som helst ovanor och eller laster, så att man kan fördöma folk för minsta lilla...
#20
9 september 2008 kl 09:39
Gilla
Skulle kunna vara "piriformis syndrome"; piriformismuskeln irriterar ischiasnerven, typiskt att smärtan ligger djupt i skinkan och bara delvis/ibland känns utefter nerven ner mot benet. Jag hade detta för några år sedan och blev bättre med stretching (lärde mig inte ett dyft dock... jag är fortfarande världens sämsta på att stretcha...). Kolla ex. http://www.rice.edu/~jenky/sports/piri.html, den tekniken som beskrivs där hjälpte mig. Finns massa andra resurser och säkert också bilder att kolla, leta på "piriformis syndrome" "sciatic nerve" osv. Lycka till!
< < < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 > > >