Löpning Skador & Rehab 12 inlägg 1501 visningar

Håll, håll, ständigt denna j-vla håll...

1971 • Östersund
#1
3 juni 2008 - 08:24
Gilla
Varenda gång jag är ute så hugger det till. Efter ungefär halva sträckan så kommer hållen krypande för att i stort sett hålla i sig hela vägen. Har tränat fotboll tidigare men aldrig upplevt det som ett sånt här stort problem.

Jag har testat att springa direkt efter mat, två timmar efter mat och också strax innan jag ska äta, men det spelar ingen roll... Hållen infinner sig som på beställning.

När jag springer så använder jag min telefon som mp3-spelare, så tipset med att hålla en sten i handen funkar inte...)

Hur uppstår håll, hur kan man förebygga, och hur kan man få bort den när den väl kommer?

Hoppas på kloka svar.

Vänligen Pär
Martin Lennartsson
1983 • Solna
#2
3 juni 2008 kl 08:27
Gilla
Har du testat att springa utan telefon/mp3-spelare? Det kan ju mycket väl vara så att hålla någon i handen i sig skapar en viss obalans och spänningar och ger upphov till hållkänslan.
1971 • Östersund
#3
3 juni 2008 kl 08:31
Gilla
Allvarligt alltså??? Tror du att mobilen kan ha den effekten???
1969 • Stockholm
#4
3 juni 2008 kl 08:35
Gilla
Kloka svar var det, hoppas du får några fler då :-) Tänkte bara dela med mig av egna erfarenheter: Först och främst tror jag det är en ren träningssak din kropp behöver vänja sig vid aktiviteten och säkert går det bättre och bättre om du bara hänger i. Nuförtiden är det väldigt sällan jag drabbas men det finns tillfällen: "tung" mat för nära inpå, alldeles för länge sedan någon mat och ibland vid tempoväxlingar, typiskt om man ökar uppför en lång uppförslöpa. Ibland kan det dyka upp vid temposänkning också. Dock funkar det nästan alltid för mig att "andas bort" det, d.v.s lyft armarna (för att sträcka ut mellangärdet, kanske är mest en psykologisk effekt, men allt som funkar...) och djupandas ordentligt. Om man har hög andningsfrekvens kan man förstås behöva sänka tempot för att det ska gå.
Det här hjälper alltid så pass att jag kan hålla mig i rörelse, d.v.s det blir aldrig den där riktiga krampen modell fällkniv och även om det tar olika lång tid, så försvinner det helt efter en stund.
Lycka till med löpningen!

Thomas
Andreas Eldh
1984 • Stockholm
#5
3 juni 2008 kl 09:47
Gilla
Jag har också börjat drabbas på sistone. Jag kopplar samman det med att jag har minskat träningsmängden (slutat lira fotboll). Känns dock som att det hjälper om man ändrar andningssytmen. Ta ett par djupa andningstag, andas lite snabbare etc.
Angelica H
1978 • Mattmar
#6
3 juni 2008 kl 09:49
Gilla
Det finns tyvärr inte så många kloka svar... det här har nämligen vetenskapen tydligen inte riktigt lyckats få kläm på. Man vet att håll uppstår vid fysisk ansträning, men inte säkert varför. En möjlig orsak är att det blir syrebrist i inandningsmuskulaturen/diafragman, så att det bildas mjölksyra. Och det gör så klart lika ont där som någon annanstans.

Syresättning är alltså det enda logiska sättet att häva det på. Mitt standardknep är att lyfta armen på den sidan där hållet sitter och låta handen vila mellan skulderbladen, ungefär som när du stretchar triceps. Det sträcker ut muskulaturen bra, man kan fortsätta springa under tiden, och koncentrerar man sig på att andas ordentligt så brukar hållet släppa.

Ett annat knep ska vara att trycka fingrarna mot stället där det gör ont, samtidigt som man djupandas.

Vad gäller det förebyggande så verkar det generella rådet att undvika stora mängder mat och vätska precis innan löprundan, att öka tempot successivt och att springa avslappnat och med god andning/syresättning.

Vad gäller mobilen... Anledningen till att man får rådet att springa med en sten i handen är förmodligen att man slappnar av, antingen av att hålla i den eller av vetskapen att man gör något för att åtgärda problemet och får något att bry hjärnan med. Om du istället misstänker att du spänner dig genom att hålla i mobilen så tror jag att Martins teori har en poäng. Spänd muskulatur > försämrad syresättning > mjölksyra > hål!

Klokt svar? Nja, snarare förvirrat kanske. Du får testa dig fram! Lycka tll!

/Angelica
Charlotte Lewis
1979 • Umeå
#7
3 juni 2008 kl 10:25
Gilla
Kallt vatten brukar kunna ha den effekten, även om man bara dricker pyttelite innan turen. Ljummet ska vara bättre. Värt att testa kanske...
Morgan Kåhl
1985 • Trollhättan
#8
3 juni 2008 kl 11:42
Gilla
Brukade ha håll jämnt som du varenda pass i kanske ett halvårs tid kanske mer.

Några tips kör bara stanna aldrig eller ge efter för ett håll. Var avslappnad i händerna jag knyter aldrig händer och ogillar skarpt att hålla saker. ( brukade alltid ha nycklar i handen innan ) Hållningen tänk på den när du springer.

Jonny Boysing Ottosson
1959 • Sibbhult
#9
3 juni 2008 kl 12:49
Gilla
Jag fick också håll i Stockholm det kom smygande vid 24-25 km för att sedan bli värre och värre,så jag var tvungen att gå och springa om vartannat,Har inte drabbats av det innan.
Nu försökte jag dricka mycket vid var vätskekontroll,kanske jag drack för mycket ???
1965 • Västra Frölunda
#10
3 juni 2008 kl 12:56
Gilla
Håll kan ju också uppstå om man håller ett högt tempo, magmusklerna orkar inte riktigt med utan börjar protestera. Vet ju inte riktigt hur du springer men uppvärmning på 2-3 km innan man tillåter sej en fartökning. Fartökningen bör inte vara längre en 5 km, sedan dax för nedvarvning. Om du tidigare spelat fotboll har du förmodligen både bra flås och snabbhet men behöver fortfarande tid att anpassa kroppen till kontinuerlig löpning.
Växla gärna lungna pass med intervaller, fartlek etc och lägg in ståvila på 60-90 sekunder när du kör kvalitetsträning där du låter pulsen gå ner till 70%.
Magnus Nilsson
1967 • Linköping
#11
3 juni 2008 kl 15:29
Gilla
Jag kan inte minnas när jag fick håll senast, men för längesen, när det hände ibland så löste jag det omedelbara problemet med att köra in pekfingernageln hårt i tummen så att det gjorde jävulskt ont i tummen.

Hjärnan är så praktiskt konstruerad att den bara klarar av att uppfatta en smärta i taget, och jag såg helt enkelt till att det gjorde mer ont i tummen än i magen. Nageltryckandet var dock en smärta jag kunde styra över, och den blev därför lättare att stå ut med. Efter en stund släppte jag efter med nageln och kunde konstatera att hållet försvunnit (teorin här är att när man inte känner smärtan så får musklerna där det gör ont en chans att slappna av och då ger man problemet chansen att försvinna)

Klokt svar? Antagligen inte, men att få se en lite annan infallsvinkel kan ju inte skada :)
1979 • sollentuna
#12
5 juni 2008 kl 22:39
Gilla
Jag hade tidigare väldiga problem med håll och var alltid tvungen att smygstarta löprundan för att inte få håll. Nu har det blivit mycket bättre.. Måste dock alltid värma upp ordentiligt och jogga mig in i rätt tempo.

Så ett tips är att börja långsamt och höj tempot när du börjar bli varm, ät aldrig mindre än 2 timmar innan löpning!

Var envis och ge inte upp så tror jag håll försvinner i takt med att man får bättre kondition / blir mer tränad. Lycka till alla med håll och spring inte för fort!
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.