Löpning Övrigt 33 inlägg 10143 visningar

alkohol - kondition ?

csaba
1973 • Malmö
#1
26 maj 2008 - 21:15
Gilla
jag är nyfiken, kanske en dum fråga och har säkert varit uppe tidigare.

försämrar alkohol konditionen egentligen ?

dagens planerade intervall pass 4dagar innan den stora dagen, kändes otroligt seg och kändes som jag tappat mycket.
nu har jag viserligen vilat 2dagar i rad (det var länge sen), men då borde jag vara utvilad eller så lördagens festande har satt sina spår (det var månader sen jag drack, men tyvär var jag rätt så berusad i lördags, jag tål ju inget).

är nervös inför lördagen, dessutom så har jag fått otroligt ont i korsryggen. typiskt.
har tävling imorgon (blodomloppet 10km), men har bara tänkt att jogga igenom det med möjligtvis lite fartlek. får ju se hur det käns imorgon.

som sagt- alkohol > kondition, sant eller myt ?
< < < 1 2 > > >
1981 • Dals-Ed
#21
29 maj 2008 kl 10:11
Gilla
Att hård träning ena dagen ger en sliten kropp dagen efter är väl inte så konstigt, inte heller att två glas vin gör nån större skillnad men att tio glas, en rejäl fylla på det och efterföljande bakfylla sänker prestationsförmågan kan nog de flesta skriva under på.

Nu reagerar ju dock folk olika på alkohol. Vissa kan dricka sig fördärvade och inte ha någon bakfylla alls medan någon kanske bara behöver nåt glas för att förstöra hela nästkommande dag.

Tycker iaf den här tråden ger alla argument i världen att inte dricka alkohol dagen/dagarna före träning eller tävling. Sen är det väl upp till var o en hur man gör.
1966 • Karlstad
#22
29 maj 2008 kl 10:46
Gilla
Vill man dricka så är det bara att korka upp. Men det hjälper inte att låtsas att det inte påverkar kroppen. För den som vill veta finns det obegränsat med info om vad som händer med kroppen. Men den infon är också frivillig.
1969 • Sala
#23
29 maj 2008 kl 16:11
Gilla
Nej , inte inför ett lopp, men jag tog ett litet glas vin igår faktiskt. Däremot tycker jag att det går alldeles utmärkt (för mig) att dricka några glas före träning, om det nu inte är ett långt långpass.
David Nyquist
1985 • Göteborg
#24
30 maj 2008 kl 11:24
Gilla
Här är den bra länk om alkohol och träning ´som kommer från systembolaget.
http://www.systembolaget.se/AlkoholHalsa/Alkoholsamhalle/Sprit+och+traning.htm

Sidan är läsvärd och tänkvärd
1969 • Sala
#25
30 maj 2008 kl 22:31
Gilla
Jag ger mig inte. Alkohol är inte skadligt för träningen. Man läser med de glasögon man vill läsa med.

Hela artikeln som David hänvisar till handlar om att man inte ska träna dagen efter att man varit berusad. Att dricka alkohol är inte samma sak som att vara berusad, men visst är det så för väldigt många. Jag drack ett litet glas vin alldeles nyss och ska springa maran i morgon, och ser ingen anledning att låta bli. Jag finner inga argument mot det heller. Självklart tog jag ett extra glas vatten efteråt, och faktiskt även lite salt, så att jag inte rubbar vätskebalansen.
1981 • Dals-Ed
#26
31 maj 2008 kl 00:01
Gilla
Jo men handlar inte tråden till största delen om träning eller tävling dagen/dagarna efter en ´rejäl´ fylla redan? Ett glas hit eller dit tror jag ingen mår direkt sämre av, snarare tvärtom.
Torbjörn Lingmerth
1978 • VETLANDA
#27
31 maj 2008 kl 09:16
Gilla
Det är nog induviduellt hur du reagerar dagen efter, när jag var yngre kunde jag vara
riktigt full kvällen innan träning och ändå prestera bra. Nuförtiden känner jag dirket dagen efter, bara efter några glas vin eller dylikt. Jag försöker undvika att dricka överhuvudtaget, men göra jag det så kan jag inte träna dagen efter, men som sagt det är ju upp till var och en :-)
Andreas Eldh
1984 • Stockholm
#28
31 maj 2008 kl 09:27
Gilla
Tidigare var den klassiska "treölsuppladdningen" vanlig bland professionella idrottsmän. Nu hävdar dock många att "femfolkölsuppladdningen" är betydligt bättre. Det ryktas f ö att Tony Adams (mittback i Arsenal) svepte ett par glas whiskey innan varje match under vissa pereioder.
1969 • Stockholm
#29
31 maj 2008 kl 10:40
Gilla
Om man blir ordentligt berusad så är nog prestationsförmågan nedsatt en del ett tag (taget är nog individuellt), men jag kan aldrig tänka mig att konditionen skulle "hoppa ner ett hack" på lång sikt. Som det laddade ämne alkoholen är, så har även denna tråd blivit fulladdad med skrämselpropaganda och myter. Levern förbränner alkohol i en jämn takt (som varierar något mellan individer) och dricker man alldeles för mycket för fort utsöndras mer i utandning och urin ("normalt" ~10%). D.v.s. det går jättebra att räkna ut hur lång tid det tar att få ur sig det man hällt i sig (och det tar garanterat inte 54 dagar ;-) ) Det finns, som någon skrev, massor med undersökningar och information om detta, men sök själva och läs kritiskt. De sidor som finns länkade till här är riktigt sopiga och har inga källhänvisningar alls (ja, även den till systembolaget, där dr Pekka slänger sig med allehanda myter som sanningar). Att vår stackars lever skulle ha det otroligt jobbigt i massor av dagar tycker jag motsägs av att det är ett av våra organ som har det absolut största överkapaciteteten och patienter som fått delar av levern bortopererad (upp till 85% går att ta bort) rekommenderas att avstå alkohol några veckor... Med allt detta sagt så tror jag som sagt att de kortsiktiga effekterna är högst individuella och jag själv blir väldigt sjuk av väldigt lite nu för tiden, så jag avstår för det mesta.
1969 • Sala
#30
2 juni 2008 kl 07:31 Redigerad 2 juni 2008 kl 07:43
Gilla
Jag tycker att många här generaliserar något enormt. Först så blandar man ihop fylla och måltidsdrickande genom att rätt och slätt tala om att "dricka alkohol". Kan det vara så att många i detta forum associerar alkohol med fylla? Om det är fylla ni vill diskutera, varför skriver ni inte "supa", för då kan jag hålla med. För oss som dricker ett par glas finns det ingen som helst påverkan på tränings- eller tävlingsresultat, bara man ser till att man inte tappar någon som helst vätska eller är det minsta onykter när man startar. Eller har jag fel? Kom med belägg i så fall.

Thomas skriver väldigt viktiga saker här ovanför. Gå inte på myter! Detta gäller även för er som funderar över supande och träning. Självklart påverkar det, och vissa mer än andra, men jag inge tid alls på 22 km dagen efter två flaskor vin (jag fick t.o.m. bättre tid än jag brukar), så vi ska heller inte överdriva hur mycket det påverkar. Många påverkas knappt överhuvudtaget. Men detta innebär inte att jag erkommenderar att man ska dricka en Magnumbutelj Cinzano dagen före träning, men jag vill bara visa att sambandet mellan att supa och att resultatet påverkas inte alls stämmer sådär som vissa av er får det att låta som. Lånsiktigt påverkar det att supa, ja, men inte särskilt mycket kortsiktigt.

Men snälla ni, håll isär "dricka alkohol" från "supa". Det är två helt olika saker. Henrik skriver t.ex. först att vi kan vara överens om att en rejäl fylla påverkar träningen, sedan avslutar han med att "den här tråden ger alla argument i världen att inte dricka alkohol dagen/dagarna före träning eller tävling". Gör den? Så är det absolut inte. Ingen har gett ett enda argument. Även Peter säger att man inte ska låtsas att alkhohol inte påverkar träningen, men vi får inga argument från honom heller. Ingen här inne har gett ett enda vettigt argument för att alkohol före träningen påverkar det minsta. Inga faktabelägg finns som ger stöd för det ni säger. Fylla påverkar, ja, men alkohol i sig påverkar inte alls. Om jag har fel: kom med belägg.
Ann-Sofie Reineström
1971 • Kiruna
#31
16 maj 2009 kl 19:12
Gilla
Jag har också undrat över den här frågan. Brukar dricka 2-3 glas vin varje fredag eller lördagen till god middag. Samtidigt vill jag ju prestera och ha en bra kondition. Är det bra i längden att njuta av några glas vin i veckan eller måste man leva ett "Gundeliv" för att bli en bra löpare, och nu menar jag inte elitlöpare utan bara göra bra tider på ens egen nivå?
1956 • Lund
#32
16 maj 2009 kl 23:39 Redigerad 17 maj 2009 kl 00:14
Gilla
Jag tror att psykologin kring temat blir lika viktigt, Alkohol i måttliga doser kan för en god motionär knappast ha någon större betydelse. Viktigare är att göra det man tror på. Är du osäker, bli din egen forskare. Kör en vit månad eller två och jämför.
Jessica Cedervall
1981 • stockholm
#33
18 maj 2009 kl 15:43
Gilla
Allt handlar väl egentligen om balans.. För mig är det livskvalitet att kunna dricka vin till maten på helgen, och gör det mig något lite långsammare är det nog värt det. Är man inte elitidrottare tror jag måttlig alkoholkonsumtion har en marginell påverkan, och tycker man om att ta ett glas vin är det nog bättre för "totalhälsan" än att försöka vara fanatiskt hälsosam och avstå från sådant som tillhör livets goda:-).
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.