Foruminlägg av Anna Nylén

#1
8 april 2010 kl 20:11
Gilla
Jag har haft liknande känningar på insidan av höger knä. Lite diffust, och det kan kännas både när jag vilar och när jag går/joggar. Jag har även känt som om någonting är för kort i knävecket, som om jag stretchat för dåligt. Idag kände jag även en knöl i knävecket.
Var till en naprapat idag som håller på med idrottsskador, och han trodde att jag har en skadad menisk, som inte hunnit bli så allvarligt skadad ännu. Han ordinerade cykling 20-30 min/dag samt lite styrketräning. Ingen joggning. Är jag flitig skulle det kunna vara reparerat på 1,5 månad.
Lycka till!
#2
14 juni 2010 kl 19:27
Gilla
Jag känner igen det där! Jag gjorde något liknande när jag sprang min första mil efter att ha sprungit kortare rundor. Vi kanske är som gjorda för längre distanser;)
#3
9 mars 2015 kl 20:26
Gilla
Hejsan!
Jag undrar om någon har erfarenhet av problem med sätesmusklerna Gluteus maximus, minimus och Piriformis. Jag har haft ont i höften och känt mig kort på baksidan av vänster ben under en längre tid. Det blir alltid värre efter ett löppass, men det känns inte så farligt under själva passet. Jag sökte upp en massör före jul, som rådde mig att stretcha och träna styrka.

Jag blev något bättre tack vare detta, (det blev mest stretching och fortsatt löpträning) men har nu börjat känna av vänster baksida lår igen SAMT knät. Vad borde mitt nästa steg bli? Fortsatt styrketräning och stretching? Har ni några tips?
#4
9 mars 2015 kl 21:01
Gilla
Visst ja! Glömde att skriva att jag har börjat få en konstig smärta i knävecket också, särskilt om jag ska sitta på knä och vika in benen under mig. Håller en träningsnivå på tre pass i veckan och har sprungit några halvmaror.
#5
9 maj 2015 kl 21:02
Gilla
Jag har haft samma problem, eller HAR samma problem, fast bara på en sida. Jag har varit hos naprapat som hittade en låsning i ländryggen, vilken han löste upp. Mycket massage på en extremt öm punkt i rumpan fick jag också. Därefter rekommendationer om stretching av sätesmuskeln, varje dag. Det har blivit bättre, men inte bra, så jag ska nog söka upp en idrottsskadespecialist.
Har googlat en del och hittat piriformissyndrom och diverse annat, men jag tror jag måste kolla upp det på riktigt.
#6
17 april 2016 kl 22:23
Gilla
#7
10 oktober 2016 kl 22:15
Gilla
Hej igen!
Jag gick till en sjukgymnast som gav mig två styrkeövningar och en stretchövning att göra två gånger om dagen. Främst för att stärka sätesmusklerna och komma åt att stretcha piriformis. Det gjorde stor skillnad hela sommaren, då det var relativt enkelt att hinna med övningarna två gånger om dagen. Nu har jag slarvat ett tag, vilket känns, tyvärr. Det är väl bara att inse att man måste lägga ner tid på sådant här för att hålla smärtan borta när man väl drabbats...
#8
16 oktober 2016 kl 17:47
Gilla
Ja, det gör jag gärna.
1. Enbens-knäböj. Stå framför en stol, lyft upp ett ben och se till att höften inte sjunker på någon sida. Sätt dig på stolen och ställ dig upp igen. Se till att knät inte går "inåt", så rörelsen blir rak. Upprepa 10 ggr på varje ben och gör sedan 10 ggr till. Att sätta sig är väl inte nödvändigt egentligen, men var bra för balansens skull för mig!

2. Ligg på höger sida med högra benet böjt i mer än 90 grader (alltså så långt mot ansiktet du kan komma utan att det ska kännas ansträngt. Lyft vänstra benet uppåt, och se till att höften inte faller framåt, för då övar du mer stora lårmuskeln. Lyft 15 ggr, byt sida, och kör efter det 15 ggr till på varje ben.

3. Stretch. Stå framför ett bord, lyft upp vänster ben och lägg benet böjt på bordet så att foten pekar åt höger. Se till så att höfterna är parallella, och att benet du står på har en rak linje. Vinkla rumpan utåt-nedåt och böj dig framåt med rak rygg. Leta sedan efter ett läge där du känner att det tar på rätt ställe i vänster rumpa. Man kan tex böja sig över knäet på olika sätt för att hitta rätt.

Lycka till!
Dags för mig att återuppta det här också. Min sjukgymnast rekommenderade två gånger om dagen...