Foruminlägg av Christer Matsson

< < < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 > > >
#1
13 februari 2011 kl 19:58
Gilla
Hej!
Gör mitt premiärinlägg här på detta "forat" med en fråga som blivit aktuell pga att jag har börjat träna. För mig har det i år inneburit att jag "stavar" = går med stavar.
Är helt nybörjare inom träning och försökte mig på att springa=lunka lite förra sommaren men det blev inte så mkt för knäet - och framför allt - var inte på topp.
Nu till frågan:
Har någon här egen erfarenhet eller har hört något om de "nya" fjädrande stavarna som ska vara så bra enligt reklamen och Blossom?
Allt vettigt som någon kan berätta mottages med största intresse! :)
Jag är nyfiken och risken finns att jag köper mig ett par imorgon. :O
Har nu gått några veckor med sambons stavar men känner för att ta träningen ett steg längre och satsa på egna stavar.
Är de värda 4 - 5 ggr så mkt som ett par vanliga stavar tror ni?
Ser fram mot svar och diskussion! ;)
MVH Crille
#2
15 februari 2011 kl 23:35
Gilla
Lite off topic men ändå... ;)
Det är väl inte så konstigt att skor och annat är dyrt i våra butiker när de har så ENORMA mariginaler på sina priser.
Hur ska man annars tolka det när de kan rea sina varor med mellan 30-70%? Det lär ju knappast vara så att de går med förlust trots att de säljer vissa saker till halva priset...
Sedan får man väl vara glad att det finns butiker man kan prova osv i men själv köper jag ofta på rea. Senast ett par skor som var nedsatta från 999 till 599 vilket passade min tunna plånbok bra. :)
#3
16 februari 2011 kl 20:16
Gilla
Nej, det är ju inte självklart att att någon gör en vinst bara för att de säljer med 70% rabatt, men...
I fallet ovan med skorna i USA så är det i runda slängar 70% billigare att köpa dem med 20% där än att köpa dem till ordinarie pris här hemma. En slump? ;) Affären over there gör troligen inte förlust lika lite som butiken här hemma.
En annan aspekt på det där med att bara sälja med vinst är att skoförsäljning är inte som att locka med t.ex. billig läsk/potatis eller annat som matvarubutikerna brukar "skänka" bort. I de fallen ska vi konsumenter lockas till butiken för att sedan köpa all övrig mat också på samma ställe men så är det inte riktigt fallet i sko eller idrottstillbehörsaffärerna. Där är ju skorna i sig det som är huvudvaran.
Sedan är det inte så lockande att sälja något med förlust när man istället kan sälja en ny modell med stor vinstmarginal. Det kan då bättre att slänga varan! En träningssko köper vi ju för vi behöver, för att kunna träna, inte för att vi vill ha mer skor - ja, vissa gör det kanske. :)
Dessutom så skulle knappast t.ex. Löplabbet eller Intersport/Team Sportia skicka ut reklamblad - som kostar stora pengar - med erbjudanden om att köpa reavaror med priser under halva ordinare pris till förlust för de enskilda butikerna. Självklart säljer de med vinst även då de har superlåga priser.
#4
16 februari 2011 kl 22:59
Gilla
Jag vet inte om det är samma problem för mig även om jag har annat märke på pulsklockan men jag antog först att det var att jag passerade under högspänningsledningar några gånger på min gångrunda. Läste sedan den här tråden och förstod att det troligare var att det var statisk elektricitet. Letade efter ngt lämpligt och kom att tänka på handkräm. Tog och strök lite lite tunt på utsidan och har de senaste tre rundorna inte haft någon felvisning. Blir det fler felaktiga mätningar så får det bli blågel.
#5
17 februari 2011 kl 01:13
Gilla
Halloj!
Jag råkade ramla på en isfläck första dagen på "mitt nya liv" - som ska vara i en månad...hahaha...(minst) då jag fått för mig att jag ska gå varje dag ca 5 km. Det kändes inte så farligt alls då jag fick "grus i munnen" och skrapade lite på de nya kläderna så jag for upp igen och knatade vidare ca 150 meter. Då...började det snurra och jag tänkte "det här känns inte bra", satte mig på huk och kände hur jag började kallsvettas. Jag har rätt lågt blodtryck men lider aldrig av det tycker jag. Nu hade jag nog slagit i knä och arm lätt, hakan superlätt men vänsterhanden fick sig nog en liten körare och jag skrapade upp en knoge men det gjorde inte alls ont. Reste mig upp - försökte - efter ca 5 minuter men kände direkt att det fungerade inte, så jag satte mig på huk igen. Kallsvettades lite men var rätt ok trots allt.
Nu till det "skrämmande":
Jag kikade på pulsklockan och såg att den var på 55 slag och jag trodde då att det måste vara bröstbandet som glappar när jag sitter på huk. Sedan såg jag att pulsen var nere på 44...tänkte att "nu blir jag nog kvar här på gärdet om jag inte skärper till mig. Det var väl inte så här det skulle sluta..."...sa till mig "kom igen nu Crille"...och efter ett tag så blev jag bättre.
Efteråt kikade jag på på pulsklockans minpuls och den var 39! Shit vad lågt! Jag är INTE vältränad men inte någon större degklump heller. :) Så min vilopuls är väl kring 63 kanske - har inte kollat än.
Då 10 minuter gått så började jag stava vidare i lite lagom tempo med ca 115 - 120 i puls och kände mig helt ok om än lite darrig kanske.
Nu till "frågan":
Har ni som tränar mer upplevt ngt liknande? Jag menar det måste ju vara "många" som svimmat eller varit på väg att göra det när ni tränat. Antingen pga sjukdom eller någon skada så som stukning, slagit i knä eller liknande.
Erfarenheter eller kunskap - någon?
#6
19 februari 2011 kl 11:49
Gilla
Jag har en enkel som jag har fått i prenumerationspremie och den funkar väl bra så länge man bara ska mäta pulsen.
Det jag saknar (?) är att kunna ha larmgränser för pulsnivån så man vet om man tränar för soft eller för hårt.
Sedan drömmer jag lite om en med GPS men det funkar bra att lägga in rutterna här på jogg också.
Få se vad det blir i framtiden om min "nystart" håller i sig. ;)
Man får väl fråga sig vad man vill med sin träning och hur man ska träna. "Aktivt" eller bara klä på sig och ut och träna? Du känner nog vad du vill och hur mkt du vill ha. Själv tycker jag det är kul med prylar men inte funktioner i överdrift. Hur många sitter och detaljanalyserar sina pulskurvor? Är man elit så är det självklart men en glad amatör tror jag har mer nytta av att se hur mycket man har i puls.
Det är väl lite upp till dig och din plånbok. ;)
#7
20 februari 2011 kl 00:17
Gilla
Roligt att läsa att inte alla är supermänniskor som springer snabbare än vinden.
Själv är jag nybörjare trots åldern...har försökt springa ibland men så har knäet sagt ifrån. Nu har jag tagit nya tag och startat på ett nytt sätt. Jag har börjat gå med stavar och har även provat på att jogga en gång. Det gick inte snabbare än när jag stavade med god fart = en km fart på 8:12. Knäet fungerade i alla fall och jag hoppas att jag ska kunna få lunka många gånger om jag bara klarar av att ta det tillräckligt lungt.
Låter som en bra idé med att starta en snigelklubb. :)
#8
27 februari 2011 kl 10:29
Gilla
Kanske får man sin vara, kanske inte...kanske får man en äkta sko, kanske inte... Det man kan vara säker på är att man blir av med sina pengar.
Det är inte en seriös sida och att det står "sverige" på sidan är bara ett sätt att lura oss att tro att de har något med Sverige att göra så att vi känner oss säkrare och vågar bli lurade av dem. Det usla språket de använder och "svengelskan" tyder på att det är automatöversatt. De stavar inte ens rätt i sin egen rubrik "fvefingers"...?Klickar man på "om oss" får man inte fram någon som helst info om företaget.
För mig blinkar texten "VARNING" i neonfärger över hela sidan...ja inte bokstavligt men bildligt.
Jag skulle aldrig skänka dem mina pengar i alla fall.
#9
28 februari 2011 kl 18:51
Gilla
Oj, den här tråden har jag glömt "svara" i...
Jag kan ha råkat ut för det men vet inte, det låter lite "avancerat". Tror jag förstår vad du skrev men är inte sååå sjukvårdskunnig trots ett antal lästa poäng i sjukvård på sjöbefälsskolan...
Kanske lite som den chock som uppstår då man skjuter vilt - förhoppninsvis inget annat... - med ett hagelgevär. Det är till största delen chocken som dödar = en stor smäll på större del av kroppen slår ut nervsystemet.
Nåväl, jag har inte råkat ut för det mer - har hållt mig på benen. ;) Så det känns bra. Det var dock inte så trevligt just då det hände...och "utan anledning" som jag tyckte just då.

Men jag har dock frågan öppen för fler inlägg...
Finns det någon som har haft pulsbandet på sig vid svimning/nära svimning, t.ex. när man stukar foten, brutit något, eller slagit i ben eller liknande vid löpning?
#10
28 februari 2011 kl 23:14
Gilla
Jo, då var det dags för en så unik fråga som en knäfråga... ;)
Jag har haft lite problem med ena knät lääänge...det kom för många år sedan (20 typ) då jag började jogga enligt ett program. Jag var otränad och löpte på, lyssnade inte på kroppen. Men frågan är om det inte är något riktigt fel - kroppsligt ;) - eftersom det alltid varit höger knä oavsett hur länge jag hållt uppe.
Jag kan ha provat jogga några gånger och det går bra men efter 2 - 5 ggr får jag "ont". Det gör inte jätteont men känns i knäet under/innanför knäskålen. Jag var för flera år sedan på sjukgymnastik och på besök hos experter men det blev bara värre tyckte jag så till sist sket jag i allt och sprang ingenting...
När jag cyklar så går det bra om jag inte ligger och pressar på för tunga växlar utan håller bra snurr på benen istället. Jag tror inte på renodlat löparknä heller. Gör inte löpar-/hopparknä ont hela tiden? Inte fått något bra svar där trots idogt läsande här på forat.
Det känns inte alls obehagligt att gå - i alla fall inte alls just nu den här "känning i knäet omgången". Jag har gått dryga 5 km om dagen i en månad nu och det är inga som helst problem. Det var efter senaste lugna joggingturen som tyvärr blev för lång som det började kännas igen. Det känns inte lockande med tunga knäböj eller så men en balansplatta kanske skulle vara fint, eventuellt gummibandsträning? Tror att stretching kan vara bra också och har fått lite tips när jag har läst här på forumet. Jo, jag har sökt på knäskål och ont osv och läst närmare hundra trådar tror jag, men eftersom ingen människa är den andra lik och jag inte hittat någon med samma problem så tänkte jag fråga Er.
Jag avskyr att gå på stora gym och att slösa pengar på en sjukgymnast känns inte lockande när det inte är värre än vad det är.
Har tänkt besöka en löpbutik och höra men tänkte höra med Er här först om ni har någon teori.
Jag har inte alls ont när jag sitter stilla eller ligger, vare sig med raka eller böjda ben. Det är "tunga" saker som känns konstigt att göra med knät + att springa.
Skulle som sagt vara kul att höra era teorier (om ni orkar läsa igenom hela mitt inlägg... ;) )
M V H
Crille
#11
1 mars 2011 kl 00:21
Gilla
Ja, den här gången ska jag verkligen försöka "köra" så att jag kan löpa. Fan, det var ju så j-a kul när jag "kutade" senast och känslan är helt enorm att orka. :D
Jag tänkte på saken nu när jag tog en nattrunda med hundarna.
Det gör inte ont alls när jag spänner musklerna i vare sig vad eller lår.
Det knastrar inte - tror jag... men jag har lite knorr i mina leder som jag kan höra (!) om det är supertyst i rummet men jag tror att det mer är fotlederna.
Vill minnas att någon gammal läkare pratade om något inflammerat knäskålsenfäste...men kan det vara så att det alltid blir inflammerat på en gång man joggar?
Jag har inte några cyklistbenmuskler...
Jag har "Charlie Chaplin-gång"...vinklar ut mina fötter ganska rejält. Det syns att det är jag som gått om jag går i spårsnö om jag säger som så... Jag tror dock inte attt det är lika illa då jag joggar. Håller kanske 45 - 60 graders vinkel när jag går långsamt. Kanske är det löparknä ändå?
Provade nu ikväll att småjogga på framfötterna något hundratal meter - delvis på stället i och med att jag har basset hound och inte vinthundar.... Det kändes inget alls i knäna då! Framfotalöpning is da shit? Man skulle kanske ta sina gamla Converse och prova? De har ju "ganska" rak sula...
Nej, nu är det "natt"!
#12
5 mars 2011 kl 11:35
Gilla
Det är jobbigt att inte kunna träna...fast många skulle nog säga tvärs om. :)
Jag har precis blivit lite beroende och har flera ggr genom åren börjat löpa men inte kunnat fortsätta pga känningar i ett knä. Troligen för att jag kört på för hårt, i fel skor och följt program som ju ska vara bra. De programmen är säkert bra men inte för mig som är klen i ett knä. Nu tror jag att jag har förstått det och även om jag nyss sprang/lunkade för långt så ska jag den här gången lyssna mer på min kropp.
Cykling är dyrt men roligt och det går som andra sagt att göra det året om med en MTB - ev. en racer men det beror på var man bor och vad man har för däck.
Skidor och rullskidor är säkert kul men det kräver mer av miljön för att passa och det är minsann inte billiga saker. Jag trodde att jag kunde ev. testa rullskidor men en utrustning går ju på många tusen med skidor, stavar, bindningar, pjäxor osv.
Jag har köpt stavar och går istället. Det fungerar bra tycker jag även om det inte ger "ruset" som kan bli när man springer. (Ja, jag vet inte så mkt av springrus eftersom jag bara lunkar men ändå... ;) )
För min del går alla inomhusträning bort för det är så jäkla trist att stå i en lokal och nöta om det inte är trevliga människor i närheten förstås. ;)
Jag tycker spinning var rätt kul när jag provade det förr men det är roligare att cykla ute.
Gå med i en rodd/paddelförening. Det är jäkligt kul att ro - ute - eller att paddla. Tyvärr kräver det mer av i så väl utrustning som tid men runt Blöteborg finns det ju mkt vatten. ;)
#13
6 mars 2011 kl 00:06
Gilla
Jag håller tummarna för dig! :)
Du verkar gått in för din träning så att det inte ska göra ont och det är bra. Tror att du tänker på allt men kommer ändå med två saker som jag tror (jag tror = jag är ingen expert) är väldigt viktiga också; underlaget får inte vara för hårt och att du springer med bra teknik, ja, och så skorna förstås...hmmm...blev inte det tre saker? Ja, alla goda ting är tre. ;)
#14
6 mars 2011 kl 12:54
Gilla
Hej J!
Det låter mkt jobbigt och det är bra att du börjat söka hjälp, för det är utomstående hjälp som du behöver tror jag.
Det verkar som om du har god insikt i dig själv och dina symptom, förstår att du ska ta det lugnt och lyssna på kroppen.
Jag är inte expert på något sätt men alla har vi ju våra teorier på hur man ska må bra och trivas med livet. Ingen annan än du vet ju hur du mår och vad som känns rätt för dig.
Jag tror att du är på rätt väg när det gäller att ta en liten soft vecka med träningen och bara njuta. Fast jag tror att det är viktigaste är att få själen att ta det lugnt. Det låter som det är den som behöver tas omhand i första hand. Kan mycket väl vara jobbet som stör livet så att säga. Bra att din arbetsgivare lyssnar på dig och att ni börjat arbetet där.
Så fort du känner för att träna tror jag att du kan göra det om det är det du vill och kan. Yogan är nog bra också för att ta hand om dig själv. Har själv aldrig provat "på riktigt" men det kan nog vara en bra "grej".
Din viktminskning tror jag är bara bra i det här fallet och får du bara i dig näring och vitaminer i tillräcklig dos så är det nog ingen fara men lyssna på kroppen.
Nr 1 är att du ALLTID ska må bra, att du känner att du är en bra person, du är duktig i det du gör, att du känner att livet är fint och att du har det "mysigt". Du har ju gjort en fantastisk resa och uppnått väldigt mycket. Njut av det, sätt dig i solen och lyssna på musik och kela med katten, läs en bok och drick något gott, kolla på tv och smaska på lite gott, umgås om det är det du vill, var ensam om du vill det. Vill du - och kan du - träna så gör det, med eller utan tidtagning bara det känns bra och du njuter av vad du gör.
Du efterfrågade lite konkreta tips och förutom ovanstående "flum" så har jag väl en tips om du kanske skulle kunna prova: massage.
Jag menar inte någon hård massage eftersom du har ont i kroppen utan avslappnande och lugn massage. Det jag har provat en gång i en "light-variant" är taktil massage. Har för mig att det heter så och jag skrev "light-variant" eftersom det i detta fall innebar en hårdare variant! Taktil massage är nämligen otroligt lös och nästan bara berörande och trots detta otroligt kraftfull. Har du en bra massör/massös så tror jag att du kan få hjälp där. Ett lite konkretare tips mitt bland alla mina funderingar.
Glöm aldrig att det är Du som är viktigast i Ditt liv. :)
#15
8 mars 2011 kl 00:33
Gilla
Hej Camilla!
Nu är inte jag Experten som ska uttala mig men i mina otränade öron ringer det varningsklockor när du skriver att du har så ont vid långa distanser och att du trots detta anmält dig till Göteborgsvarvet!?!
Nåja, distansträning kan ju hjälpa dig men hur är det med tekniken och utrustningen?
Låter som om du kan ha problem med dem med skorna - rätt skor?
Sedan beror det så klart på vilket underlag du springer på osv, men allt det där vet du väl antar jag i och med att du är en löpare med god fart.
Sedan beror det så klart på hur lång tid det tar innan smärtan försvinner osv. men smärta är inget att leka med!
Kanske du skulle prata med någon sjukgymnast/PT/löpexpert som kan kika på din teknik?
#16
8 mars 2011 kl 12:07
Gilla
Personligen ser jag kroppen som vilken annan "maskin" som helst...
Det krävs bränsle för att få kroppen att fungera, röra på sig och det bränslet tas in genom att vi äter. Räcker inte energin i maten så tas energin från kroppens fett eller muskler.
Får du i dig mer energi än vad du gör av med så går du upp i vikt och tvärs om. Det är inte svårare än så.
Viktnedgång har egentligen inte något som helst att göra med kondition eller styrka. Du kan lika gärna gå ned i vikt om du sitter absolut stilla på en stol som om du flänger runt miltals längs vägar och stigar.
Sedan kan man så klart få olika effekt med sin träning osv men i grunden är det "energi in och energi ut" - enkelt uttryckt - dvs energi kan varken skapas eller förstöras, den kan endast byta form.
#17
8 mars 2011 kl 22:25
Gilla
Ja, snittpulsen här på jogg.se är "nog" avsevärt lägre än vad snittpulsen vid vila är bland övriga av sveriges befolkning...
Jag missade tyvärr att kolla min vilopuls innan jag började småträna den här omgången. Jag vill minnas att jag hade strax över 60 tidigare...64?
Läste i tråden att TS undrade hur mkt snus höjer vilopulsen och det kan jag tyvärr inte svara på men jag har jobbarkompisar som snusar och arbetspulsen vid träning ökade med ca 10 slag har jag för mig att de sagt.
Vad det gäller vilopuls och sjukdom beror det så klart på vilken sjukdom man har och hur dålig man är...inatt var jag jäkligt sjuk med yriga feberdrömmar, hosta och ont i kroppen...ingen trevlig natt med andra ord...dessutom är jag ju en kille....... ;)
Vilopulsen i morse var 100 slag! Men som sagt, jag kände mig "ganska" dålig också.
#18
9 mars 2011 kl 13:10
Gilla
Sony har en "allt-i-ett-modell":NWZ-W252
Koster från ca 700 kr.
Tycker den verkar vara mkt smidig och bra men har inte provat den.
#19
10 mars 2011 kl 00:46
Gilla
Hej Birgitta!
Jag undrar bara varför du frågar dig detta??? Känner du dig sämre eller är du "rädd" att du inte får ut maximalt av din träning?
Vem tävlar du emot i din träning? Träna för din egen skull och för att du vill och gör det på ditt sätt som får dig att tycka att det är roligt att träna.
Läste att du har som målsättning att må bra. Träna så att du mår bra och inte får ont eller skadar dig.
Ha kul! :)
#20
10 mars 2011 kl 12:54
Gilla
Det låter som en otroligt bra träningsmånad...
men...
VAD är Turf???
Kikade som hastigast in på forumet men 3500 svar i 500 trådar är liiite mycket när man bara vill ha info.
Hemsida? Tub-klipp med info?
Fattar nämligen ingenting turf? zoner?
Vill ni ha större genomslag får ni vara lite mer lättillgängliga än bara för de redan inbitna frälsta - om det nu är det ni vill. ;)
Ha det gott! :)
< < < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 > > >