Löpning Kost & Näring 6 inlägg 1936 visningar

Tips inför första marathonstarten?

Jennie
1978 • Stockholm
#1
1 oktober 2007 - 21:38 (Redigerad 31 december 2005 - 00:00)
Gilla
Först vill jag bara passa på att säga hur kul och hjälpsamt det är att ta del av alla tips och råd som lämnas här på jogg.se. Det är verkligen inspirerande.
Det är även därför jag tänkte passa på att fråga om tips inför mitt första marathon som går i november. Försöker att komma underfund med vad/hur mycket jag ska äta och dricka under träning så att jag vet vad jag kan tänkas hantera under loppet? Barer vs gele? Vatten vs sportdryck? Undrar även hur nära inpå själva tävlingen jag kan köra långlopp? Börjar känna av att jag inte har någon rutin på det här och det gör mig nervös så alla tips tas tacksamt emot!
Jonas Utmanaren
1961 • Stockholm
#2
1 oktober 2007 kl 22:06 Redigerad 31 december 2005 kl 00:00
Gilla
Nu har jag inte sprungit min första mara än ... men väl en halvmara.

a) drick den sportdryck som serveras i loppet på dina långpass. Du lär dig då om det funkar med just den sportdrycken eller om du måste köra med vatten.
(Jag drack nästan bara sportdryck på min halvmara, tog nåt glas vatten för att det då "kändes rätt", dvs min kropp sa "drick vatten". Dessutom gick jag alltid ca 10 sekunder då jag drack ur glaset, funkade kanon, jag kunde dricka allt utan att spilla.)

b) bar vs gele? vet egentligen inte, men kör samma test som med sportdryck, dvs - testa.
(Jag åt bara en banan under min halvmara, inget annat. Har ätit barer under några långa långpass och det har funkat ok, dock lite svårt att svälja vid hög löpfart. Pröva.)

c) Hur nära köra långlopp? Många träningsprogram brukar köra sista långpasset 3 (vissa 2) veckor före loppet. (Körde liknande själv för halvmaran, ok. Eget tips; jag gick mycket sista vekorna för att få mängd men ändå inte slita som löpning. Uthålligheten var mycket bra under loppet och jag kan tänka mig att just gången (mängden) hjälpte till. Dvs man kan köra gång 10-20 km 1-2 ggr per vecka förutom långpassen fram till 1 vecka före loppet. *OM* man har tid och lust, vill säga.

/Min 25-öring i ämnet.


1974 • Karlstad
#3
1 oktober 2007 kl 23:05 Redigerad 31 december 2005 kl 00:00
Gilla
Jag har sprungit två marathon. Vid mitt första marathon hade jag med mig typ ett helt skafferi, var nog rädd att jag skulle gå in i väggen. För egen del så tycker jag att käka någon typ av bar är i det närmaste omöjligt när man är andfådd. Gel tycker jag fungerar hur bra som helst.

Nu när jag sprang mitt andra marathon så drack jag bara vatten fram till ca 12 km sedan övergick jag till sportdryck och vatten vid resten av stationerna. Sen fyllde jag på med fyra gel. Tog första runt 20 km och tog dem sedan var femte kilometer, det fungerade bra för mig. Men testa för säkerhets skull vad din mage fungerar bäst med (mitt första marathon innehöll tre bajamaja stopp).

Kolla något av Anders Szalkais träningsprogram på marathon.se så får du bra tips hur du ska lägga upp slutfasen av träningen.
1967 • Helsingborg
#4
2 oktober 2007 kl 08:12 Redigerad 31 december 2005 kl 00:00
Gilla
Angående dricka.....

Nu har jag bara Åby att referera till och där fanns det det ju "påfyllnad" varje 1200-meter. Men jag undrar om inte det var det som gjorde susen för mig. Jag gillar inte gel och hade inga med mig MEN jag hade 2 små flaskor coka cola med mig. SÅ jag började dricka TIDIGT men bara typ 1-2 klunkar vatten och lika mycket av den sportdryck som serverades (om någon minns vad det var så får ni gärna PM:a) . Jag åt inget under hela loppet och mådde toppen.

Hade jag nu fläskat på och skulle "göra" en tid hade jag kanske behövt mer energi, men detta var fullt tillräckligt för mig.

Öl har jag också hört ska vara bra. Mycket näring och energi och utövar visst en lugnande effekt på magen.

Jag ska helt klart ha med mig cola på S-M......grejen är bara att få den helt avslagen först så att den inte pyser ut från midjebältesflaskorna :-)

Ja, sätten är många......
Jag hoppas att det funkar nästa gång också!
1982 • Värnamo
#5
2 oktober 2007 kl 11:27 Redigerad 31 december 2005 kl 00:00
Gilla
Jag tycker persoligen inte man ska överdriva med maten under ett marathon...

Det finns många som springer runt med hela skaferi på kroppen, själv brukar jag bara dricka vatten, möjligtvis lite sportdryck sista milen.
Så klart är det ju väldigt individuellt hur mycket extra energi man behöver och framförallt hur man brukar göra när man tränar. Det kan vara dumt att testa något nytt under en tävling.

Men jag har aldrig sett någon i världseliten som stannar på picknick under ett marathonlopp:)
De brukar ju bara dricka vatten och sportdryck.

Nu kanske man inte ska jämföra sig själv med eliten med tanke på att man är ute nästan dubbelt så länge...
Men ändå...

Jennie
1978 • Stockholm
#6
2 oktober 2007 kl 22:12 Redigerad 31 december 2005 kl 00:00
Gilla
Tack för era svar! Självklart är allt induviduellt men det känns skönt att veta att det finns fler som inte tycker att det behövs så mycket under loppet. När jag sprang Sthlm-halvmarathon drack jag bara vatten och det funkade fint. När jag pratat med andra efteråt har de dock förfärat tyckt att äta bara måste man...därav min oro och måttliga stress över att jag inte testat en massa alternativ.
Om jag nu trots allt ska testa gel och se hur kroppen/magen klarar det undrar jag vilken gel som kan rekommenderas?
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.