Löpning Kost & Näring 25 inlägg 927 visningar

Pulver - är det ett alternativ?

Fia K
1975
#1
13 januari 2010 - 09:29
Gilla
Hej,

Som många andra så har jag ett jobb som periodvis kräver långa restider. För tillfället har jag ca 2 timmars restid enkel resa, ca 4 dagar i veckan. Så jag åker hemmifrån 05.50 och är hemma ca 18.30. Vid det laget är jag oftast jättehungrig och måste äta, och sedan dröjer det ett par timmar innan jag kan springa, annars får jag håll. Så de dagar jag vill springa så hinner jag i stort sett ingenting annat än jobba och träna. Urtrist! Därför tänkte jag att om jag kan dra i mig mat i bilen på vägen hem så kan jag träna direkt när jag jag kommer hem, och utnyttja tiden då jag ändå bara sitter i bilen till att smälta maten.

Problemet är att jag inte har någon möjlighet att göra matsäck och ta med, av olika anledningar (tid, förvaring etc). Jag funderar på om någon av alla dessa pulver som man bara blandar med vatten skulle kunna vara en lösning... Vad tror ni? Någon som har några erfarenheter? Mina pulver-erfarenheter är små och dåliga. De jag har provat är äckliga och jag blir inte mätt mer än en halvtimme, sen är jag hungrig igen.

Tips, råd och erfarenheter mottages tacksamt!
< < < 1 2 > > >
1984 • Torslanda
#2
13 januari 2010 kl 10:01
Gilla
Fyll bilen med bananer!!
Crocker
1996 • Bjurholm
#3
13 januari 2010 kl 10:08
Gilla
Alla pulver smakar skit med vatten, enligt mig.
Testa med lite mjölk+whey80+kolhydrater av olika slag så ska det nog inte vara problem.
Men tänk på att det är kosttillskott, och att det inte borde bli någon vana.
Fredrik Johansson
1981 • Lund
#4
13 januari 2010 kl 10:17
Gilla
Hej Fia.
Visst är det en god idé att äta i bilen eller rent av innan du sätter dig i bilen. Man kan ju göra ordning kall mat att ta med. Jag gör gärna bagett med falafel eller vad man nu önskar. Man kan göra (eller köpa) sallader också. Sådant går att göra till en fullvärdig måltid. Annars kan du ju alltid köpa något ute och äta innan du åker hem. Visst du är hemma en halvtimme senare men kommer ju må mycket bättre och få mycket mer ut av träningen. Pulver är bra som återhämtningsmat, dvs. efter löpning eller annan träning. Det fungerar inte som ersättning för en måltid. Din känsla av hunger snart efteråt skall du inte ignorera.
Hoppas det löser sig för dig.
Fia K
1975
#5
13 januari 2010 kl 10:28
Gilla
Tack för era svar. Jag vill ju inte verka negativ... men en macka eller sallad som är tillverkad kvällen innan, och sedan legat i rumstemperatur hela dagen blir ganska hängig... Samma sak med mjölk...

Att köpa något på vägen är ju definitivt ett alternativ som jag tänkt över, men det finns ju inget vettigt att köpa längst vägarna! I bästa fall hittar jag en mack där man kan köpa yoghurt och banan, men oftast är det sega baguetter med flottig fyllning. Dessutom så är bröd i alla dess former inget bra för mig, eftersom jag oftast blir mer hungrig av att äta bröd och pasta - vet inte om det är någon light-variant av gluten-intolerans, men jag har i alla fall kommit fram till att min kropp gillar mest proteiner.
Fia K
1975
#6
13 januari 2010 kl 10:31
Gilla
Crocker - jag håller med om att pulver är pulver och inte mat, och egentligen är det helt emot min natur, eftersom jag gillar mat, och det ska vara BRA mat. Men jag tänker som så att om jag kan ta detta 1-2 gånger i veckan, för att eliminera "hoppa-över-träningen"-ursäkter så får det vara värt det.
Åsa O
1978 • Stockholm
#7
13 januari 2010 kl 11:55
Gilla
Den här årstiden borde det väl inte vara något problem för vare sig en matig sallad, smörgås eller för den delen pulver blandat med mjölk att hålla sig i bilen. Var du än bor i landet lär det vara under kylskåpstemp i bilen under dagen. För sommarhalvåret kan du ju införskaffa en lite kylbox som man kan koppla till bilens cigg/laddar uttag. Dessa brukar sen hålla kylan väldigt länge även efter det att strömmen slagits av.

Jag reser en del med bil i tjänsten och min upplevelse är att det nu för tiden ofta finns ganska bra mellanmål och middagsalternativ att få längs vägarna. På många bensinstationer finns tom lagad mat som man kan få uppvärmd där. Tra bara några minuter.
Fia K
1975
#8
13 januari 2010 kl 13:52
Gilla
Sant Åsa! Den här vintern behöver man inte ens här nere i de södraste delarna av landet riskera att maten blir hängig - snarare djupfryst! :)

Ju mer jag funderar desto mer kommer jag fram till att pulver INTE är något för mig. Jösses - mat ska väl vara GOTT?! Jag får nog göra lite experiment. Kanske kan göra någon egen variant på powerbars med mycket nötter och torkad frukt som tar mig igenom träningen och sedan käka mer ordentligt efteråt. Tack för era råd - jag är uppenbarligen i ett desperat och förvillat tillstånd som höll på att falla in på den urtråkiga pulver-stigen.
1976 • Buenos Aires, Argentina
#9
13 januari 2010 kl 18:45
Gilla
Jag tycker Nutriletts bars och färdigblandade smoothies är hyfsat goda. De innehåller en hel del protein och mättar bra, samtidigt som de håller sig länge utanför kylskåpet. Du slipper dessutom slabba med pulver och vatten. Köp några stycken och ha i bilen för de dagarna du missar att ta med riktig mat.
1992 • Röke
#10
13 januari 2010 kl 20:34
Gilla
Tänkte också skriva nutrilett. De har väl inte så mycket energi i sig, men mättar.
Annars kanske keso eller kesella vore något, om du gillar det. Ta med dig på morgonen (kylväska?) eller köp en burk på vägen hem. Mättande och väldigt nyttigt, massor med protein.
Tomas Sivertsson
1978 • Göteborg
#11
13 januari 2010 kl 21:35
Gilla
Jag kör med Maxim 50/50 (kolhydrat/protein), funkar jättebra som mellanmål när jag inte har tid att äta riktigt, började med pulver när jag tappade i vikt pga att jag inte fick i med tillräckligt med energi. Smaken är ok, lite som oboy. Det positiva med pulver är att man vet exakt hur mycket energi man får i sig, samt att det är smidigt. Istället för att trycka i mig ett gäng bananer kan man ta sig en shake. Jag är dock väldigt noga med att jag aldrig tar pulver då jag har tid och möjlighet att äta riktig mat.
Åsa O
1978 • Stockholm
#12
14 januari 2010 kl 08:28
Gilla
Hemgjorda powerbars är super tycker jag om det ont om tid eller tillfällen för "riktig" mat. Mycket nötter och lite hackad torkad frukt, lite honung och sen binder jag ihop det hela till en smet med lite smält choklad. Klicka ut på bakplåtspapper eller i formar och stelna.
David Epstein
1969 • Stockholm
#13
14 januari 2010 kl 21:01
Gilla
Det är väldigt viktigt att äta ordentligt och harmoniskt. Vikten att i lugn och ro äta sin mat vid bordet är stor. Tycker det är ett synnerligen dumt förslag att äta ngt i bilen för att smälta maten i bilen. Come on. Ta hellre ett varv innan maten.
Fia K
1975
#14
14 januari 2010 kl 22:24
Gilla
Ett varv innan maten?? David - du har tydligen aldrig råkat ut för en kvinnas blodsockerfall... ;)

Egenhändigt gjorda Powerbars är klara om ca 10 minuter - jag tog lite havregryn, lite nötter, lite torkadfrukt, aningen honung och lite youghur, och spicade upp allt med lite kanel. Står i ugnen nu. Om det smakar som det luktar blir jag inte besviken.

Tack för alla tips - jag kanske testar en Nutrilett vid nåt tillfälle, men annars ska jag nog försöka hålla mig till "riktig" mat. Det känns mest rätt för mig.
Stefan Ericsson
1969 • Linköping
#15
15 januari 2010 kl 09:33
Gilla
Jag tror att du är på rätt spår med maten. Jag skulle rekommendera att komplettera menyn med en bra inställning till träningen också. Efter en lång arbetsdag utan full energiladdning i kroppen kan man inte förvänta sig lätta härliga pass hela tiden. Det kommer säkert att kännas ganska tungt och energifattigt. Låt det vara så och gläd dig åt att passen blir av. Sänk hellre tempot och må bra än att plåga livet ur dig och ledsna. Med tiden (efter flera månader) kommer kroppen och knoppen att ha vant sig och det kommer att bli lättare.
1985 • Göteborg
#16
15 januari 2010 kl 10:59
Gilla
Fia, det där barerna lät jättegoda! Hur blev slutresultatet? REcept?
Per Sundqvist
1979 • Sundsvall
#17
15 januari 2010 kl 12:00
Gilla
Uppenbarligen är inte David familjär med hur det är att ha för mycket att göra relativt den tid som finns att tillgå.

Givetvis måste pulver vara bättre än ingenting, vilket är alternativet i mitt fall...
1961 • Stockholm
#18
15 januari 2010 kl 12:49
Gilla
Har ibland provat lite olika pulver.
Vitargo är förstås det man kör med vid kolhydratuppladdning.

Till mellanmål, eller för att få i sig något snabbt efter styrketräning eller löpning har jag provat lite olika pulver.
Nutrilett tycker inte jag smakar speciellt bra. Herbalife smakar lite bättre, men är för sött tycker jag. Det allra bästa tycker jag är Natures owns Betaglukan pulver. Det består bara av naturliga proteinprodukter, samt mycket betaglucan.
(Som ju finns mycket naturligt i t.ex fullkornshavregryn) Betaglucan är bla. bra för kolstorolvärdet.

Pulvret har också lågt GI-värde. (lägre än 20 om jag inte minns fel)
Detta pulver använder jag också till mina Smoothies! :-)
Som kan bestå av fysta bär (hallon, blåbär, Jordgubbar mm) samt krossat linfrö,gojibär, kokosfett, banan, juice, eller mjölk mm mm. Det är bara fantasin som sätter gränser här :-)
Pulvret gör dock smoothien mer "matig" och gör att det blir mer protein.
(Pulvret består av både kolhydrater och protein)
Emil Westin
1991 • Linköping
#19
15 januari 2010 kl 21:11
Gilla
Varför äta pulver? Det är skitäckligt och inte lika bra som naturligt käk. Ta en frukt istället.
1992 • Röke
#20
15 januari 2010 kl 21:28
Gilla
Varför skulle pulver inte vara lika bra som "naturligt käk"?
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.