Löpning Kläder, Skor & Prylar 10 inlägg 9149 visningar

Knästöd?

Åsa Cedervall
1984 • Göteborg
#1
4 februari 2010 - 08:53
Gilla
Hej på er! Jag har en fundering kring såna här knästöd. Jag har haft skadade knän sen hösten 2006. Det började i vänster men kom senare i höger också, men vänster är värst och kommer tillbaka oftast. Jag har "pajjat" dem av just löpning. Varit på sjukgymnastik och hos läkare och sånt hundra gånger tror jag.. Det man tror är att det är en sena (som jag inte kan stava till) på utsidan knät som blir inflammerad av att jag belastar fel antagligen. Mina knän är nämligen lite inåtvinklade, så när jag springer blir det lätt att jag "trillar" inåt, och liksom rör benet i en båge, för att det blir det naturliga för hur mina knän är byggda. Det är ungefär så jag fått det förklarat för mig.. Man tror även att de ryggproblem jag har, som jag skrivit om här på jogg förut, beror på just felbelastningen som i sin tur kruxar till det så det blir felbelastning på ryggen.sst

Jag har sen bra länge sprungit med såna där ganska enkla knästöd. Bara tyg som sitter tight om knät med ett hål för knäskålen. Men så pratade en sjukgymnast med mig att jag eventuellt kunde testa en annan variant, det ska vara en mer avancerad med skenor på sidorna. Jag vill bara höra om det är någon som har erfarenhet av dessa, om de är bra och har hjälpt er? Det skadar naturligtvis inte å försöka men då de kostar nästan 700 och jag behöver två så skulle det vara skönt å höra lite erfarenheter först. Det som skulle vara bra med dessa i mitt fall skulle ju vara att de stabiliserar så jag inte trillar in med knäna lika mycket och därmed inte felbelastar.

Är det nån som har några erfarenheter, eller andra tips om knäskador för den delen, så skriv gärna :)

Åsa
1963 • Västerås
#2
4 februari 2010 kl 09:21
Gilla
Hej Åsa. Har haft lite problem med bägge knän också. Dock inte på samma nivå som du, utan mer temporära överbelastningsskador. Har provat lite allt möjligt - Apotekets variant, back-on-track och sedan de som du kan köpa hos ortopeden på sjukhuset för 700 - 800 kr.

Min erfarenhet är att de sistnämnda fungerar utmärkt. Är ett jättebra stöd när man löptränar. Hade problem med en skada i vänster knä som gjorde att jag tordes inte löpträna, knät kunde ge vika utan förvarning och det gjorde rejält ont. Med de dyrare ortoserna så fungerade det kalas att träna.

Eftersom du kan köpa de hos ortopeden på sjukhuset så kan du be att du får ta på dig en på respektive knä och sedan småjogga lite fram och tillbaka i korridoren innan du lägger ut så många pengar, borde inte vara några problem. - Lycka till
side88
1979 • Luleå
#3
4 februari 2010 kl 11:02
Gilla
Har haft knästöd tidigare...Med rätt löpteknik och rätt skor så försvann min knäsmärta.
Johan Bäck
1971 • Örebro
#4
6 februari 2010 kl 14:28
Gilla
Problemet med alla former av stöd ("vulcanskydd", ortoser och lindor) är att dom på sikt bara förvärrar problemen man försöker undvika; muskulatur och ligament belastas inte och blir allt svagare -> ev felställningar ökar-> ökat "slitage" -> ökade inflammatoriska processer -> ökad smärta -> minskad rörlse i den smärtande kroppsdelen -> ännu mindre belastning -> ytterligare degeneration och så är det hela ett kroniskt tillstånd...

Det bästa är att styrketräna och stretcha (även om det finns dom som menar att alltför mycket stretchande leder till mer skador) för att komma tillrätta med felställningar och svaghet. Ortoser ol skall bara användas vid instbilitet orsakad av funktionellt bortfall och inte för att kompensera att man är svag.

Jag tror precis som side88 att det kan vara av nytta att kolla över löpteknik, men ffa göra en noggrann analys vilken typ av skor du behöver.

Martin Visbo
1971 • Ulricehamn
#5
8 februari 2010 kl 19:59
Gilla
fick samma problem i höger knät, kom fram till att jag vek knät innåt köpte andra sulor till mina skor så att jag fick ett bättre stöd för foten, det har hjälpt mig.
Åsa Cedervall
1984 • Göteborg
#6
8 februari 2010 kl 20:26
Gilla
Tack så mycket för era svar allihop! Jag fick faktiskt testa ett knästöd med skenor på en sjukgymnastikmottagning men det var gammalt och utslitet och såg inte alls lika "lyxigt" ut som dem nya.. Men jag kan nog få prova ett på någon sportaffär också, även om jag inte kan springa med det där förståss.

Och jo jag känner väl till att knästöd försvagar. Men jag vill tillägga att jag varit runt hos fler sjukgymnaster och läkare än.. Ja jag har tappat räkningen helt enkelt, men det är en väldig massa.. Flera styrkeprogram, hundra olika tips och råd, gör så här, gör inte så här, stretching, mediciner, injektioner o.s.v. o.s.v. Jag har testat det mesta. Och även försökt och arbetar fortfarande på att förbättra min löpstil. Jag har specialinlägg för mina hålfötter och att jag trillar inåt då jag springer. Jag springer i Asics Kayano, som jag byter ut en gång om året. Så att jag behöver knästöden är de flesta överens om vid det här laget.. Det jag funderar över är det här om såna med skenor, hur bra de är i jämförelse med de jag har om man säger..

Och med tanke på att mina knän är invinklade och med skadorna jag drar på mig som inte ger mig, så kan man kanske säga att jag inte riktigt har löpar-oddsen på min sida, men jag tänker inte sluta springa, aldrig i livet :) Jag är envis som en gammal get :D
Marcus Löfblad
1972 • Alingsås
#7
9 februari 2010 kl 10:03
Gilla
Hoppas det löser sig för dig Åsa. Tycker att det får räcka med problem för dig nu. Om man är löpare i hjärtat så ger man sig inte så lätt... suget sitter kvar och det är inte så lätt att byta ut det mot något annat. Något som däremot stillar mig är att köra på crosstrainer.
Micke Wigstrand
1964 • Tranås
#8
9 februari 2010 kl 11:48
Gilla
Hej,

Mitt första inlägg på detta forum.
Jag har sprungit ganska mycket "förr", fick bekymmer med ett knä 2001.
Gick till en allmänläkare som sa att jag inte skulle springa vid min ålder..
Har försökt med jag tror alla skydd och stöd som finns, hjälpte föga..
Alltid blivit "pålurad" de dyraste mest dämpade skorna plus gjutna iläggsulor..
Min vändning kom när jag bytte löpstil från klassisk hältramp till framfot/mittfot.
Det är ett byte som inte går över en natt, och i mitt fall inte skadefritt.
Min iver fick min ena vad att brista..
Men jag är helt övertygad om att dämpade skor är roten till om inte all, i alla fall väldigt mycket löparsmärta.
Ovanstående har tidigare sagts av många på detta forum, så jag håller bara med.
Har efter jag bytt stil läst Born to run, och jag känner igen mig i författarens frustration över det totalt utbredda missförståndet att vi ska rädda våra protesterande ben med dämpade skor.
Är sedan bytet besvärsfri från knäsmärtor.
1988 • Uppsala
#9
9 februari 2010 kl 12:58
Gilla
Hej, jag håller med Micke. Jag har ett knä som spökar men efter att jag bytt till "framfota/pose" har mina besvär försvunnit.
Prova att springa helt barfota, löpsteget blir mest naturligt då.
Detta forum är klockrent om du är intresserad av att prova: http://www.funbeat.se/groups/overview.aspx?GroupID=1714
Åsa Cedervall
1984 • Göteborg
#10
9 februari 2010 kl 15:12
Gilla
Tack för era svar! Ni är så snälla allihopa som tar er tid å svara å vara till hjälp :) Det där med framfotalöpning låter ju lite intressant, men samtidigt väldigt svårt.. Är det lite som den känslan man kan ha i branta uppförsbackar att man liksom nästan trippar på tå för att det är för brant och för jobbigt att sätta ner hela foten? Jag kan ju alltid testa i alla fall, om det är ungefär så det funkar..

Dock tror jag inläggen och det är viktigt i mitt fall också, fast det kanske inte räcker. Jag har ju blivit videofilmad med och utan inlägg o.s.v. och ser hur mycket jag faller inåt utan mina specialinlägg och det där. Så jag tror nog det har hjälpt mig lite ändå, men det kanske inte är tillräckligt..

Nu när vi ändå pratar stöd fick jag för ett tag sen faktiskt också ett tips om såna här ryggstöd, jag har ju trubbel med ryggen också. Är det något som kan vara bra som komplement tro?
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.