Löpning Träning 9 inlägg 2989 visningar

Skidåkning vs löpning

Antes land
1965 • Tyresö
#1
2 februari 2010 - 13:52
Gilla
Hej alla pigga löpare

Jag har ersatt mycket av min löpning med längdskidåkning. Hur ser ni på alternativ träning inför Sthlm Marathon dvs längdskidåkning.

Mvh
Ante
Per Lantz
1970 • TABERG
#2
2 februari 2010 kl 18:43 Redigerad 2 februari 2010 kl 18:44
Gilla
Skidåkning är grymt bra träning för löpare. Träning både av kondition och styrka. Du behöver inte vara det minsta oroad av om du inte fyller på kilometrar i löpdagboken i den takt du tänkt dig, så länge som det tickar på i skiddagboken. Skidåkningen är dessutom mindre slitsam för kroppen, vilket medför att du kan öka träningsdosen snabbare utan kraftigt förhöjd skaderisk, givet att du har ambitionen att stegra träningsmängden. Du kan ersätta ganska mycket av löpträningen med skidåkning. Se till att förlägga skidåkningen till kuperad terräng med mycket diagonalåkning där du får jobba mycket med ben- och armar och där din hjärt- och lungkapacitet ställs på prov.

Vad du absolut bör behålla i den traditionella löpträningen är långpass och eventuella kvalitetspass. Långpass på skidor förläggs oftast till lite plattare terräng, vilket innebär mycket stakning, eller stakning med frånskjut. Bra uthållighetsträning för överkroppen, vilket är absolut nödvändigt om du ska köra långlopp på skidor, men knappast optimal uthållighetsträning för en maratonlöpare. Det är ju benen som ska göra jobbet på Sthlm maraton.
Astri F
1978 • Trondheim
#3
15 februari 2010 kl 23:10
Gilla
Grete Waitz anbefaler faktisk å ta noen långpass på ski fremfor i joggeskoene! Som Per skriver er dette mer skånsomt for kroppen.

1980 • ED
#4
16 februari 2010 kl 08:39
Gilla
Jag har ersatt all min löpträning till skidor eftersom det inte finns några ställen att springa på. Men man börjar ju att blicka framåt och funderar på om man kommer orka ta på sig springskorna igen.
Jag tycker ju att jag kör rätt hårt med skidorna men träningen känns så annorlunda. Jag har även hört att man kanske kommer känna sig klumpig när man drar igång och springer. Jag håller tummarna på att det bara är att springa på!! Lycka till.
Per Lantz
1970 • TABERG
#5
16 februari 2010 kl 22:19 Redigerad 16 februari 2010 kl 22:22
Gilla
Astri, jag tror (observera ordvalet, det här är definitivt avdelningen för tvivel och spekulation) ändå att man ska behålla det långa löppasset, givet att man tränar för maraton. Fast det beror ju lite på hur ofta man springer långpass. Jag har nog inte råd att byta ut långpassen till fots. :-)

Anna, jag känner faktiskt inte alls igen beskrivningen att skidåkning skulle framkalla känslor av klumpighet i löpspåret. Tvärtom. Snöiga vintrar brukar följas av full fräs i löpspåret på våren.

Oooppppsss.....Björn Ferry håller på att ta guld i skidskyttet.
Annie F
1981 • Tullinge
#6
16 februari 2010 kl 22:39
Gilla
Jag har alldeles nyss börjat springa igen efter att bara ha skidat och jag är förvånad över hur pass stark jag känner mig med löpardojorna på! Visst allra första passet gick rätt långsamt MEN då hade jag tung "vanlig" ryggsäck, inga broddar i modden/halkan och gav mig ut efter ett oerhört tungt jobbpass som inneburit 10 timmars gång på stengolv i "finskor" dessutom var det dagen efter en 4mil lång skidtävling.. Nu har jag hunnit med 5 löppass till och jag känner mig allt annat än klumpig, snarare starkare mer uthållig och nästan något snabbare! Så skida på du!
Mattias Thorén
1979 • Malmö
#7
17 februari 2010 kl 10:31
Gilla
En grej att tänka på är att skidor belastar vaderna mycket mindre än löpning. Så om man kör majoritet skidor är det bra att på något sätt kompletera med vadträning.

Jag läste om en kille på skidforum som var duktigt skidåkare och skulle springa just sthlm marathon men i första hand satsade på vasaloppet (så ingen löpträning innan mars). Han körde "marathonpass" med hopprep på över en timme :)

Vet inte om man måste gå så långt men lite kompleterande hopprepsträning är nog inte fel.
Annie F
1981 • Tullinge
#8
18 februari 2010 kl 10:12
Gilla
Eller tåhävningar i samband med tandborstning;)
Antes land
1965 • Tyresö
#9
18 februari 2010 kl 14:12
Gilla
Det är nog helt riktigt med vaderna. Tack för tipset Mattias! Blir att hoppa rep framför OS-sändningarna.....och kanske av glädje när fler medaljer tas av di svenske.
Rent konditionsmässigt känner jag redan nu att jag förbättrar mig mycket genom skidåkning. Jag kompletterar det med något pass på löpband ibland. Ska bli spännade att se när man kan öka löpdosen utomhus ordentligt.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.