24 februari 2010 kl 15:49
Den stumhet du känner vid millopp Fredrik. är väl också mjölksyra men eftersom den smyger sig på mer långsamt och oftast leder till fartminskning känns den ju inte lika kraftfullt som om vi försöker att "besegra" den.
Att du inte känner av så stor mjölksyra vid dina femminutersintervaller beror ju på att du väljer att hålla ett tempo som ligger vid mjölksyratröskeln eller just över den.Vid "våra" intervallträningar är det ju inte heller önskvärt, ur återhämtningssynpunkt, att dra på sig alltför mycket mjölksyra utan vi drar ner lite på tempot för att ändå kunna hålla en så jämn och hög fart som möjligt.
Som Johan påpekar har ju känslan vid kortare sträckor snarare varit att det gått lätt och därmed blir omställningen mer kännbar så vill du testa hur det verkligen känns så gäller det ju att hålla ett för högt tempo och trots det kämpa när det tar emot. För de flesta krävs det ju någon tävlingssituation (även om det kan vara träning) för att ta ut sig så maximalt att man får blodsmak eller nära på. Det är länge sedan jag tränade så hårt att jag varit totalt slutkörd men jag tycker att Johan beskriver det väldigt "målande"
Fem minuter är ju mer än tillräckligt för att arbeta upp mjölksyra. Jag vet inte hur snabbt Johan springer 400 m men ta ett jämnt tal som 1 minut och vid hans beskrivning är syran akut vid 300 m. Det är väl snarare så att det är lättare att uppnå mjölksyrakänslan om du springer 30-120 sek. Det är ju tempot som är avgörande.