5 mars 2010 kl 13:11
@Johanna: att visste bättre då är det nog ingen som påstått. Men med ganska stor säkerhet kan vi hävda att människorna var hänvisade att äta vad naturen bjöd och vad som är ännu mera säkert är att det är just denna föda vi är evolutionärt anpassade till.
På stenåldern visste man inte mycket om hur människokroppen fungerade, åtminstone inte i jämförelse med vad vi vet idag. Men om de åt vad de kom över så var det precis detta som evolutionen rustat dem inför. Det sötaste stenåldersmänniskorna kom över var sannolikt någon frukt då och då.
Det raffinerade socker vi idag har i överflöd fanns inte då evolutionen försåg oss med det vi behövde för att bäst klara tillvaron. Mycket riktigt så är det det raffinerade sockret som ligger bakom många av vår tids sjukdomar och för att inte tala om överviktet. Vi är helt enkel inte rustade att hantera snabba kolhydrater.
Evolutionen går oerhört långsamt och vi är praktiskt taget öförändrade sedan 50 000 år tillbaka. Det är bara under de senaste århundradena vi haft tillgång till mjöl och socker och fortsätter vi äta som vi gör kommer det ta ytterligare 100 000 år innan evolutionen verkat så pass mycket i "rätt" riktning så att vi förhoppningsvis inte längre behöver betrakta raffinerat socker som en hälsofälla.
Vad jag vill ha sagt att evolutionära argument när det gäller kost är oerhört övertygande. Jag har själv (i möjligaste mån) valt bort ris, pasta och potatis till förmån för bönor, broccoli (som i och för sig är en sentida uppfinning), haricot verts och sånt. Och jag har aldrig mått bättre!
Jag rekommenderar starkt boken "Hjärnkoll på vikten" av Martin Ingvar och Gunilla Eldh för mer läsning i ämnet.