Löpning Träning 6 inlägg 2238 visningar

Snabba pass i kombination med lågkolhydratkost

1976 • Löddeköpinge
#1
13 december 2020 - 11:41
1 Gilla 
Jag noterar att efter någon vecka med lågkolhydratkost så ser jag en klar försämring på mina snabba pass, ex tröskel. Initialt såg jag samma sak på mina långa pass men där har det blivit lite bättre.

Viktmässigt så funkar denna omställning kanon(dvs har går ner i vikt) men det är givetvis inte så kul att springa just nu när alla pass går långsammare.

Kan/Bör jag helt enkelt skippa de snabba passen fram tills dess att jag nått mitt viktmål och mest springa långa och långsamma pass under de kommande veckorna eller är de snabba passen fortfarande värdefulla och kommer även de tidsnog kunna gå över till fettdrift och därmed återgå till mina gamla hastigheter?
Stockholm
#2
13 december 2020 - 22:57
2 Gilla 
Det korta svaret är att dina snabba pass förmodligen alltid kommer vara sämre utan kolhydrater. Däremot är ketos en pågående process, och någon vecka är kanske inte bästa måttstocken. Kroppen kommer mig veterligen bli bättre på att hantera ketonerna, men du kommer sakna den där extra växeln man har tillgång till via muskelglykogen.

Det här kan ju vara en period där du får in lite mer distansträning kanske? Alternativt kör du på med snabbare pass och justerar förväntningarna lite grann. De kommer ju trots allt bli lättare när du tappar vikt.
Corben Dallas
1978 • Göteborg
#3
16 december 2020 - 10:21
Gilla 
Jämfört med vad, kort sikt, lång sikt osv.
Jag har aldrig varit snabbare, käkat lchf i snart 10 år. Har jag vart lite snabbare nu om jag körde hög kolhydrat? Ingen aning.
Men med lägre vikt, uthålligare, inga blodsocker dippar osv. Så bedömer jag att kontentan av allt är mycket mycket bättre.
Men du får ge det månader eller t.o.m. år.
En vecka är ingenting.
Jag har haft mina absolut bästa snabba pass med ett dygns fasta innan t.o.m.:)
1989 • Alingsås
#4
16 december 2020 - 12:12
Gilla 
Skulle även gissa på att, eftersom du går ner, ligger i kaloriunderskott, vilket också gör dig seg när du skall pressa och prestera. Så jag skulle väga in det också om jag var du :)
1980 • Mölnlycke
#5
17 december 2020 - 00:09
Gilla 
Rimligtvis kommer du aldrig kunna bli lika snabb på enbart fettförbräning eftersom det kräver mer syre men du kommer säkert bli snabbare allt eftersom kropppen anpassar sig. Jag hade kört på som vanligt men sänkt förväntningarna. Lite som att springa i värme.
Erik Nilsson
1988 • Mariestad
#6
19 december 2020 - 07:28
Gilla 
Hej lyssna på avsnitt 263 och 264 av podcasten prestera mera by umara. Särskilt avsnitt 264 där Perseus karström berättar ingående om sina pratiska erfarenheter av att ha varit med i ett stort forskningsprojekt som behandlar just detta med lågkolhydratkost.

Det hjälpe mig mycket då jag själv gått frågandes inför min oförmåga att inte kunna lägga in sista växel då jag springer. Har proppat i mig mer kolhydrater sista veckorna och märker direkt att den upplevda ansträngning är betydligt lägre. jag mår bra på lågkolhydratkost men känns lite tråkigt när man får slita så mkt på löppassen. Har hört att vissa som förordar en lågkolhydratkost resonemanget train low compete high. Något som jag tolkar som att man går över till mer kolhydrater när man närmar sig tävling. Lycka till

Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.