Löpning Skador & Rehab 13 inlägg 2967 visningar

Blodtryck

1961 • Kävlinge
#1
19 februari 2010 - 13:05
Gilla
Jag har precis börjat med en ACE-hämmare för högt blodtryck. Påverkar det sänkta blodtrycket ens löpning? har det höga blodtrycket påverkat löpningen negativt?

Nicklas Andersson
1987 • Johanneshov
#2
19 februari 2010 kl 13:43
Gilla
Hej!
Är ingen expert men skulle inte tro att din medicin påverkar löpningen då den riktar in sig på njurarna och därigenom vätskebalansen. Vid annan typ av medicin mot högt blodtryck som påverkar hjärtat blir det dock påverkan. Men har du frågor så fråga bara din läkare som borde ha koll.
Ann-Sofie
1967 • Partille
#3
19 februari 2010 kl 13:51
Gilla
Jag har tagit ACE-hämmare sedan i somras. I längden har jag inte märkt någon direkt förändring i min löpning men i början svarade kroppen lite konstigt på det sänkta trycket. Jag hade ovanligt hög puls vilket nu har stabiliserat sig. Under en period på några veckor kände jag mig väldigt orkeslös trots att jag var i bra form. Skulle vara intressant att höra om du får liknande erfarenhet.
Johanna Franzén
1987 • Göteborg
#4
19 februari 2010 kl 14:21 Redigerad 19 februari 2010 kl 14:23
Gilla
Jag tror inte att din löpning kommer att påverkas av ett sänkt blodtryck, möjligtvis om du får blodtrycksfall när medicindosen ställs in.
Vätskebalansen påverkas inte av ACE-hämmare då läkemedlet hämmar ett enzym, angiotensin converting enzyme, som gör att enzymet angiotensin-2 bildas. Angiotensin gör att blodkärlen drar ihop sig vilket leder till ett högre blodtryck.
Förenklat: ACE -> angiotensin-2 -> blodkärlen drar ihop sig -> höjt blodtryck. Tar man då bort ACE -> inget/mindre angiotensin-2 -> blodkärlen vidgas > sänkt blodtryck.
ACE-hämmare kan tillsammans med vätskedrivande läkemedel orsaka trötthet.

Om ditt tidigare höga blodtryck påverkat din löpning vet jag inte, men en personlig reflektion är att det inte gjort det baserat på att de flesta människor inte vet om/känner av att de har högt blodtryck och att det upptäckts mest av en slump. Men å andra sidan har ju ditt hjärta fått jobba för hårt tidigare och nu kanske du så att säga har mer "hjärtkraft" att lägga på träningen än att bara pumpa runt blodet?
1971 • Stockholm
#5
19 februari 2010 kl 14:30
Gilla
När jag började med Aprovel = ACE-hämmare , tyckte jag att jag fick segare att komma igång och lite svårare att springa fort.

Antingen har jag vant mig vid en segare start eller har det gått över, för numera har jag inga direkta reflektioner om skillnader. Men jag har haft medicinen ett par år nu.

MVH Peder
1961 • Kävlinge
#6
19 februari 2010 kl 15:01
Gilla
@Johanna, jag syftade lite på ditt sista stycke. Att hjärtat har lättare för att trycka ut blodet i musklerna borde inte vara en nackdel. Jag har kanske haft i "handbromsen" de sista året? (jag har tränat i 15 år och mitt bästa år var ifjol, resultatmässigt trots allt)
1963 • Göteborg
#7
21 februari 2010 kl 16:30 Redigerad 22 februari 2010 kl 17:13
Gilla
Hejsan!
Vid en kontroll på Vårdcentralen i höstas, konstaterades att jag hade alldeles för högt blodtryck. Började med Amlodipin och mitt km-tempo ökade med ca 40 - 60 sekunder!!! samtidigt som pulsen var mkt hög.

Om jag innan behandlingen låg på en puls på 166, motsvarade det ca 5,30 - 5,40 per/km i mitt tempo. När jag började med medicineringen låg jag på ca 6,30 per/km på samma puls. Mycket frustrerande, inte ens när jag började min joggbana gick det så sakta. När jag dessutom fick jag ont i leder o höfter, så vill man ju bara ge upp......

Efter att ha tagit Amlodipin i 2 månader, gick jag över till Enalapril ( ACE) istället. Det går lite bättre, kanske har ett snitttempo på runt 6 min/km och känns som att jag kan pressa det lite mer. Fortfarande långsammare men väglaget har ju inte varit det bästa på ett ett tag nu. Värken i leder o höft är dessutom borta helt nu med Enalapril, men tyvärr får jag kramper i benen nattetid. Har dock blivit bättre när jag började äta magnesium+kalcium tillägg.

Så för min egen del påverkar det sänkta blodtrycket löpningen på ett negativt sätt ( hittills ). Känns tråkigt att medinicera för nåt man inte känner av ( förrän man faller ihop o dör? ) och så mår man sämre.




1961 • Kävlinge
#8
28 april 2010 kl 22:00
Gilla
Rapport från mig som startade tråden,
Nu har jag tagit min ACE-hämmare i snart 3 månader och har kommit ner till ett normalt blodtryck enligt sista 24 timmars testen. Jag har tränat som vanligt hela tiden och kan inte känna att jag är påverkad på något sätt. Jag fick inget riktigt svar från min doktor om jag kan få bättre resultat nu när mina kärl är vidgade. Jag tar 10 mg Enalapril/dag.
Gun Öhman
1963 • Skellefteå
#9
28 april 2010 kl 22:39
Gilla
Äter också Enalapril + Salures (vätskedrivande) sedan ett år tillbaka.Första tiden fick jag några gånger hjärtrusning vid kraftig ansträngning.Hjärtat rusade iväg i 230 knyck ibland.Inte så roligt alla gånger.På bla.Lidingöloppet i höstas fick hjärtat tokryck redan efter en mil.Jag tog mig i mål men tappade orken fick lov att gå i alla uppförsbackar.
Största skillnaden för mig är att det tar längre tid att få igång kroppen.Jag måste värma upp ordentligt innan jag kör ex.intervaller eller andra snabba pass.Annars får jag inte upp farten.
Sedan fuskar jag när jag springer långpass,då hoppar jag över den vätskedrivande tabletten.För att inte bli utvätskad redan innan jag sprungit.
1965 • Kungsholmen
#10
29 april 2010 kl 16:42
Gilla
Vid vilka blodtryck börjar ni fundera på medicinering? Och har ni andra riskfaktorer som påverkar?

Jag har senaste året haft marginellt högt tryck 145-165/90 vid olika mätningar men har i övrigt bra värden och ser inte behov av medicinering. Hur resonerar ni som medicnerar?
1961 • Kävlinge
#11
29 april 2010 kl 17:22
Gilla
Jag blev skickad av min företagsläkare till specialist som gjorde ett 24-timmars test för ett 1 år sedan. Då låg jag på gränsen. Gjorde ett nytt test nu i februari och då var alla tagningar för höga. Nu ligger jag på ett snitt 132/79 efter snart 3 månaders medicinering. Du bör kanske kolla upp ditt. Onödigt att slita på hjärtat.
Viktigt att du nämner för doktorn att du idrottar.

Jag har även fått ett lugnare liv i viloläge och känner inte stress på samma sätt som tidigare.
1965 • Kungsholmen
#12
30 april 2010 kl 08:16
Gilla
Nja, jag vill nog se "bevis" på att ett måttligt högt blodtryck i sig själv utan andra riskfaktorer (som tex högt kolestrol) verkligen innebär en förhöjd risk. Medicinering är nog inte riskfritt heller. Alla läkare jag pratat med hittils håller med mig i den frågan.
Anders E Andersson
1947 • Linköping
#13
30 april 2010 kl 09:19
Gilla
Jag tror det är allmänt vedertaget att högt blodtryck i sig inte är bra.
Frågan är var gränsen för högt blodtryck går. Det "lägre" trycket verkar vara det viktigaste att hålla i schack. För några år sedan var högst 90 OK. Numera (enligt min läkare) gäller andra rekommendationer, jag tror 80 är en bra gräns.

Jag har själv medicinerat mot högt blodtryck i över 20 år, och lyckas inte påverka det med motion. Jag har dock aldrig kännt någon inverkan av medicinen på min fysiska presationsförmåga.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.