Löpning Skador & Rehab 7 inlägg 10226 visningar

Lågt blodtryck och löpning

Erik
1974 • Jönköping
#1
26 augusti 2015 - 21:08
Gilla 
Jag har lågt blodtryck men inga direkta besvär av det i vardagen. Kan drabbas av yrsel nån gång, annars har jag inga problem som jag märker av.

Men jag undrar om lågt blodtryck påverkar möjligheterna att prestera som löpare? Skulle mina resultat bli bättre om jag hade ett mer normalt blodtryck?
1972 • Ljungby (Älmhult)
#2
26 augusti 2015 - 23:41
Gilla 
Har du lågt blodtryck pga lågt Na, så skulle du prestera bättre eftersom du skulle kunna binda mer vätska för att kunna svettas lite bättre.
Det är lätt åtgärdat med koksaltlösning, vilket jag brukar göra när jag hamnar kring 100/60.
Kommer jag en bit under det så brukar jag känna mig trött och hängig och ännu lägre så kommer yrsel attackerna.
1994 • Västerås
#3
27 augusti 2015 - 09:32
Gilla 
Om du inte känner av det kanske det är relativt lugnt? Jag har också lågt blodtryck och tyvärr tycker jag att det kan försämra mina resultat, eftersom jag påverkas av det. Men för det mesta brukar symptomen försvinna en bit in i passet.
Karibou
1976 • Sundbyberg
#4
27 augusti 2015 - 10:02
Gilla 
Har låg blodtryck och tycker inte det påverkar löpningen. Alltså känner jag att jag är svimfärdig då går jag inte ut och springer.
Ingen aning vargör jag har låg blodtryck, haft extremt låg för flera år sedan och svaret var bara att undvika ansträngning ett tag.

Vill du veta mer om detta, sjuke det vara bra att kolla med nån läkare kanske?
Erik
1974 • Jönköping
#5
27 augusti 2015 - 11:52
Gilla 
Jag har kollat med läkare tidigare som sagt att det inte är farligt med lågt blodtryck i vardagen och att det därför inte är någon vits att medicinera. Om det ens går att höja med medicin?

Men jag har inte funderat just på kopplingen mellan lågt blodtryck och löpning tidigare. Har ökat på min träning de senaste åren och funderar på blodtryckets ev. inverkan på prestationen. Därför är det intressant att höra vad andra löpare har för erfarenheter.

Frågar man en allmänläkare får man ofta rätt svävande svar på frågor om träning, tycker jag. I så fall får jag nog söka upp en idrottsläkare för att få vettiga besked.
1972 • Ljungby (Älmhult)
#6
27 augusti 2015 - 13:27
Gilla 
Man kan få lågt blodtryck vid mycket träning om man inte ersätter salterna som ska binda vätska (mindre vätska i blodsystemet), men det är bara en av eventuella orsaker till lågt tryck. Jag fick reda på att jag hade lågt Na värde via blodprov.
Går att läsa mer om det här: http://www.medicinenet.com/low_blood_pressure/article.htm
1952 • Varberg
#7
27 augusti 2015 - 15:17
Gilla 
Det finns olika typer av lågt blodtryck. En variant som ställer till besvär är sk ortostatisk hypotension dvs att trycket faller så mycket när man reser sig att det ger symptom. Sedan finns det många andra varianter där en del förstås behöver utredas. Du har fått en bedömning? att det är en normalvariant och då är fysisk träning kanske den bästa behandlingen. Ser inget i träningsdagboken, men om du inte tränar extremt eller har någon extrem form av diet så ska inte vatten/salt-balans vara något problem. Rent generellt är saltintaget alldeles för högt för mer än 90 % av befolkningen och om man inte hinkar i sig litervis med vatten per dag så löser kroppen balansen själv.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.