Löpning Avancerad träning 8 inlägg 1341 visningar

Karriär, familj och långlöp

Eva
1969 • sthlm
#1
29 april 2010 - 15:47
Gilla
Hej
Jag är van löpare men har nu kollat runt här lite. Jag ser att ni är flera som lätt springer 20km/dag. Jag utgår från att många av er både har familj med små barn och krävande karriärer och snittar ändå 100 km/vecka. Det är er jag skulle vilja höra ifrån. Hur gör ni?

Hur schemalägger ni er träning? Delar ni upp passen exv 10km på morgon, 10 km på kvällen?
Hur äter ni för att orka arbeta och ändå hålla tempot på löppassen?
Hur gör ni med sömnen?
Hur håller ni er skadefria?

Jag vill öka på ett pinnhål med löpningen och springa minst 15km 6 dagar i veckan, mer om det går. Jag har små barn och är på väg upp många pinnhål i karriären, vilket är mkt roligt men innebär mindre tid för träning. Jag tänker dock att jag kan planera om min träning och därmed utöka träningstiden.

(Jag vill inte dissa er som inte jobbar eller har familj men det blir liksom inte relevant)

Tack för råd och tips!
Oldboy
1952 • Danderyd
#2
29 april 2010 kl 16:13 Redigerad 29 april 2010 kl 16:16
Gilla
Är inte uppe riktigt i dina önskenivåer men springer mycket. Och det blir "schemakrockar". Några tips:
Morgonjogg är bra om man vill ha upp volymen. Inget hindrar att man springer två eller tre pass samma dag men bara det sista kan vara jättetungt.
Springa till och från jobbet passar somliga.
En mil på lunchen en dag i veckan går ofta bra.
Min mage har vant sig och tål att jag springer direkt på en rikitg frukost. Det blir sämre om jag väntar en halvtimme men jag tror det går också numera.
Kombinera passen så du får mycket volym utan att behöva så mycket tid till allt runtomkring. Intervaller med lång upp-och nerjogg t ex.
Hitta bra rundor som börjar vid dörren, inga onödiga transporter.
Spring en mil medan barnen spelar fotboll/dansar/spelar teater eller vad de gör, sparar in en fram-och-tillbakaresa som blir träningstid.

Skadefrihet är en annan sak, man får öka träningsmängden långsamt. Är man uppe i fem mil i veckan kan man inte dubbla till nästa år, 10% per år anses vara rimligt (men inte på de lägsta nivåerna, vet inte var man ska dra gränsen). Och styrketräna kritiska muskler, gärna innan man ökar volymen.
1965 • Västra Frölunda
#3
29 april 2010 kl 17:02
Gilla
Kör rättså mycket transportlöpning till och från jobbet. Beroende på runda så blir det mellan 9-14 km ena vägen, dvs jag får ihop ca 20 km på en dag. Springer 3-4 ggr/vecka plus långrunda på 20-32 km på söndag och ev en runda på lördag.

Ta en kaffe&apelsin till frukost och packar med mackor och frukt som jag äter när jag är framme. Inte så ofta kvalitetspass på morgonen utan det brukar jag spara till eftermiddagen då jag kör pass utifrån dax-form och känsla.

I princip så får jag 6-8 mil i veckan utan att det tar någon direkt tid, tar nästan lika lång tid att åka kollektivt. Lånpassen brukar jag lägga så tidigt som möjligt så jag är hemma lagom till familje-frukost.

För att undvika överträning så tar jag det riktigt lugnt på mina lugna pass så att man har fräsha ben till kvalitetspassen.

Sömn är också en viktig faktor, man blir trött av att springa 20 km en dag och behöver lite mer sömn för att tillgodoräkna sej träningen.

Fokus i år för mej är att hålla mej skaderfri. Jag har därför gått över till att hellt springa i tunna skor med lite dämpning, Nike free och liknande. En så länge har det gått enligt plan.

Ska på Colting Camp nästa vecka hoppas på ytterliggare tips där.

Sedan tycker jag man ska fundera lite på vad man har för mål med sin löpning. Förra året var målet sub 3 på maran, vilket för mej innebar 7-9/vecka under uppbyggnadsfasen.
I år har jag istället som mål att hålla mej skadefri och fasa ut dämpade skor till förmån för odämpat.

ulf johnson
1977 • uppsala
#4
29 april 2010 kl 17:09
Gilla
Jag har heltidsjobb och 2 3-åringar. Min veckomängd är bara kring 6 mil, men principen för 10 mil är nog densamma: Kvällarna må-fre ägnas i första hand åt löpning. Helgen ägnas åt löpning. Inga pass kortare än 10 km. Ät mycket (mat, frukt, nötter, chips, glass, choklad osv). Gå och lägg dig tidigt.

Vill man träna mycket får man också finna sig i att det blir mindre tid för att tex dega framför TV´n, spontanumgås med vänner osv. Med 6 mil/vecka har jag ganska mycket tid till detta, men med 20 km/dag får du nog ganska begränsat med "fritid".
Lycka till med träningen!
1965 • Kungsholmen
#5
30 april 2010 kl 11:52
Gilla
Små barn, karriär, tidskrävande intensiv träning.
Alla lever ju sitt liv som de vill men ibland kanske det är en bra idé att fundera igenom vad man vill och prioritera innan man blir ytterligare en utbränd person som talar ut i kvällstidningarna.
Är det verkligen ens egen strävan som gör att man pinnar på i ekorrhjulet eller är det omgivningens krav och värderig av vad som är status och eftersträvansvärt?

Jag har stor familj (4 barn) är högutbildat och har ett bra jobb och tränar just nu ganska mycket men jag har personligen aldrig tyckt det varit värt att pressa ihop hela tillvaron på det sätt som många verkar göra där man bara möts i dörröppningen och räcker över barnen mellan sig eller till skola/dagis och aldrig har tid till någon slags ro och reflektion.
1985 • Göteborg
#6
30 april 2010 kl 12:11
Gilla
Nu har jag ju ingen familj, men tidskrävande jobb. Men så här så löser det väl sej ganska bra

05:00-07:00 springa på morgonen
07:00-07:15 stretch, dush, påklädning, smink
07:15 ut genom dörren och till bilen

Så kan väl maken ta hand om barnen på morgonen...? Allt kan man springa lite kortare
1976 • Sollentuna
#7
30 april 2010 kl 13:27
Gilla
Finns det tjejer som stretchar, duschar och sminkar sig på 15 minuter!? Det tror jag inte på ;)
Pål Nilsson
1976 • Höör
#8
30 april 2010 kl 20:49
Gilla
Tjena,

Till att börja med utgår jag ifrån att trådskaparen vet vad hon vill med sitt liv. Precis som jag verkar hon anse att det är meningsfullt att träna helhjärtat.

Jag har familj (flickvän och två barn), heltidsjobb, hus och hund. Ligger på en veckomängd kring 10 mil. Det handlar, som du själv antyder, om att göra volympassen (vanliga distanspass) då det stör övriga aktiviteter minst - på morgonen, på lunchen eller sent på kvällen. På klubbträningar har jag dessutom med mig barnen, som också tränar (8 och 10 år gamla). På vissa av de kortare passen har jag med mig hunden.

Jag kör aldrig dubbelpass, men gärna ett ordentligt långpass (23-30 km) tidigt på söndagsmorgonen. Mitt arbete är stillasittande, så det är inga större problem att orka med att träna i samband med jobb. Vad gäller kost så äter jag precis samma saker som jag gjorde tidigare, möjligen lite mer. Detta med undantag av frukosten, då jag alltid äter havregrynsgröt, kokt ägg och vitamin/magnesium-tillskott. Viktigt att försöka få in måltider efter träningstillfällen, så att kroppen får byggmaterial för återhämtningen. Man lär sig med tiden vad kroppen behöver i form av sömn och mat.

Att hålla sig skadefri handlar nästan uteslutande om att inte öka träningsdosen fortare än vad kroppen klarar av, samt att byta ut fartpass mot distanspass om kroppen känns sliten. Växla underlag, fart och skor så mycket som möjligt.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.