Löpning Tävlingar & Motionslopp / göteborgsvarvet 157 inlägg 3849 visningar

Det varma Gbg-varvet

Jari Lampela
1966 • Kungsbacka
#1
22 maj 2010 - 17:47
Gilla
Hej,
idag var det för djävulska förutsättningar. Man kan inte påstå att man var förberedd på denna värme. Jag upplevde också mer trängsel i år trots att jag sprang i grp och det gick sakta i början. Jag är rädd för att tävlingen tappar kvaitetsmässigt om den blir större. Åretsvärme kommer också skapa funderingar kring om man kan hantera alla kollapser. Har inte varit med om maken. Det låg folk lite överallt, utmattade som behövde hjälp och det verkade på många ställen vara medtävlare eller publik som hjälpte till.
Hoppas ingen blev för allvarligt medtagen. Nästa år tar vi revansch..
< < < 1 2 3 4 5 6 7 8 > > >
Andreas Ericsson
1979 • Göteborg
23 maj 2010 kl 22:48
Gilla
Höll precis med mina planer i 15 km, ville ner under 2 helst mot 1.50 och efter 15 låg jag på 1,53 ungefär... Sen kom krampen, sista 6 tog över 50 min...
1961 • Edsberg
23 maj 2010 kl 22:58
Gilla
Med tanke på att jag opererade v fot i november så gick det riktigt bra.1 min sämre än förra året.riktigt varmt men lyckades hålla ihop det hela vägen.det blev 5.12 i snitt per km.hoppas det går bra för alla som blev liggande efter vägen.
1957 • Mariefred
23 maj 2010 kl 23:24
Gilla
Hur många startade och fullföljde, kvinnor resp män? Är det någon som sett siffrorna?
Björn Bohman
1981 • Göteborg
23 maj 2010 kl 23:34
Gilla
Ja visst var det varmt och trångt ibland, men fan vad kul det är... Grymt nöjd med tid och placering. Men framför allt alla glada åskådare, de besitter ju lika mycket energi som löparna. Barn som highfivar, folk som delar ut russin och jag vet inte vad.
Sprungit totalt 2 ggr och ska definivt springa varje år under en lång tid framöver.
Även anmäld till midnattsloppet i gbg i augusti. Nu är det hårdträning för sub42 i augusti och sub 90 på varvet 2011...
Tack alla löpare, åskådare och funktionärer!!!
1979 • Finspång
23 maj 2010 kl 23:55
Gilla
Min allra första tävling någonsin efter ett dumt vad. En sluttid på 3:13:36 och jag är riktigt nöjd. Beror nog på att jag fortfarande har ett BMI på över 40 och egentligen inte borde hålla på med så här dumma grejer. Men jag kom i mål, jag tog det lungt och pajade inte kroppen. Nästa år får ni se upp där framme för då jädrar =)
1971 • Hisings-Kärra (Göteborg)
24 maj 2010 kl 00:06
Gilla
Sagt det förut och säger det igen; Värme är så mycket bättre än kyla. 8 maj spran jag Näsetloppet (i Göteborg) då temperaturen var 7 grader kombinerad med duggregn och snålblåst. Inte så kul. Kul var det däremot på Göteborgsvarvet. Lätt för mej att säga som inte har ont av värme, men ärligt talat, är det bara vämen som är problemet?

Menar, långdistanslöpning är utomhussport. Kan vara kallt, kan vara varmt, kan vara blåsigt, kan regna eller hagla. På nåt sätt gäller det att träna för alla tänkbara väder. Med risk för att låta som bror duktig; finns det inte sätt att hantera värmen precis som det finns sätt att hantera kyla? Ingen skulle ge sig ut i -5 grader utan underställ, vantar och mössa, men många gav sig ut i 25 graders värme utan att dricka ordentligt före och under loppet och utan att äta extra salt trots att de var medvetna om problemet. Hur folk springer förbi vätskestationer i 25-gradigvärme är för mig en gåta.

Bittra sanningen är att de som kollapsade slarvade med träning och att dricka före och under loppet. Tyvärr.

Värmen går att hantera. Dessutom gör värmen att det blir massor av publik vilket gör loppet roligare.

Det kommer ett nytt Göteborgsvarv nästa år, den 21 maj. Jag hoppas det blir lika varmt och skönt som detta året. Men kanske blir det 14 grader och regn. Då blir det så lagom kul även om tiderna blir tre eller fem minuter bättre.

Mina råd; Genomför minst 250 löppass innan nästa Göteborgsvarv och låt var femte av dessa vara på ett löpband så lär ni er springa i värme. Om det är varmt tävlingsdagen, drick ordentligt innan loppet och ät lite salt. Och spring aldrig förbi en vätskestation utan att dricka.
Sonny A
1974 • Skellefteå
24 maj 2010 kl 00:16
Gilla
Mitt andra Gbg-varv i år. Förbättrade mig med ca 4 minuter från i fjol från 2:03 till 1:59 i år. Grymt skönt att gå under 2 tim med den här värmen. Men jag hade druckit bra med vatten innan och sprang inte förbi någon vätskestation. Samt att jag vid varje station tog en kopp vatten och hällde över huvudet.
Förra året slog Stefan Holm mig med 1 sekund och i år tog jag honom med 4 minuter fast han hade uttalat sig om att gå in på 1:45.. hihi det var kul...
Nästa år (om det blir av) då vill jag förbättra mig ännu mer.
Som sagt 4 min bättre i år men hela 8000 placeringar bättre från ca 20000 ifjol till ca 12000 iår
1956 • PARTILLE
24 maj 2010 kl 07:48
Gilla
@Johan: Detta var ett av de bättre inläggen i denna tråd, mycket bra skrivet och Du tar upp detta som jag också tänker. Jag kan inte få in i min skalle hur man lyckas med bedriften att drabbas av uttorkning och vätskebrist på en halvmara som har minst 11 ställen för vätskeintag. Helt självförvållat och man får faktiskt skylla sig själv. Värmen kan inte ha varit någon överraskning. Det var varmt två dagar innan och skall man springa så långt så tar man höjd för detta och håller koll på väderprognos och se till att ägna någon liten tanke på vad som kommas skall och inte som ett ufo vakna upp på lördag. "Oj vad det är varmt ute! Men jag kör som jag har gjort hela vintern och våren."
Nu blir väl några förbannade på mig, men det skiter jag i, då får Ni bli det då. Ja! Det var varmt, men det var också hanterbart. Man får kanske räkna med att det inte blir ett pers och sänka farten och anpassa sig till värmen. Och framför allt borde man komma till den slutsatsen när det är varmt ute att inte ta på sig långa svarta brallor eller tights och långärmade tröjor, jag såg en hel del sådant. Fullständigt obegripligt.Tacka för att man blir varm! Ni som skall springa Broloppet den 12 juni. Vad har Ni då för taktik där om det skulle bli lika varmt och där det är betydligt glesare mellan vätskekontrollerna? Skippa kontrollen på högbron och ha på sig heltäckande svart klädsel?
PA
1981 • Göteborg
24 maj 2010 kl 08:51
Gilla
Mitt första Gbg-varv är nu avklarat! Men det var jobbigt som de flesta skriver. Startade i grp 16 och fick gå en bra bit in på varvet innan jag kunde börja jogga.
Sedan var det väldigt svårt att få tag i vatten efter milen eftersom att alla drack då det var så varmt ( men då jag hörde att de som startade sist inte fick något alls! då muggarna var slut, stämmer detta!) tid missad totalt ca: 10min

Kände att jag hade bra flytt fram tills 1,5mil sen orkade inte hjärnan mer. Avenue var det värsta jag varit med om!

Mitt mål var att ligga under 2tim (1,48 - 1,55) men gick imål på 2,05. Var besviken vid målgång, men det gick över fort då jag insåg att de flesta fick en högre tid än väntat.
Har tränat 2-3ggr i veckan i 8månader innan loppet.
Vikt: 95kilo
Längd: 2,02cm

Placering: 15629
Grattis till alla som togs runt!
Ett stort tack till alla som jobbat runt omkring varvet!

Nu ska jag börja träna inför gbg-varvet 2011!
Daniel Robertsson
1977 • Göteborg
24 maj 2010 kl 08:56
Gilla
@Johan:
Nu låter du rätt så generaliserande. Du kan ju vända på det och säga att 7 grader och duggregn är ett fantastiskt löparväder. Hur många Finallopp och liknande har inte gått i mellan -2 och +10 grader och hur många löpare som helst klarar det med utmärkta prestationer. Kyla är inte heller svårt att hantera om du sätter ribban till att du skall undvika kollaps.

Men givetvis har du helt rätt när du kommer till det fåtal (relativt sett) som kollapsar. Att dricka väldigt lite eller inte dricka alls, som en del gjorde enligt uppgift, är ju att be om att råka illa ut.
Tror dock att väldigt många som skriver i den här tråden drack för fulla muggar, att kroppen inte hunnit anpassa sig när värmen bara kom någon dag innan (det var ju oxå rätt molnigt torsdag-fredag) är inte så märkligt, de är väl bara lite putta på att det var tufft att prestera en bra tid. Rådet är som sagt att titta på placeringar istället, det gick betydligt långsammare i år överlag.

@Stefan>Förstår dig till punkt och pricka. Vet att jag skrev i nån annan tråd innan loppet att de gödslar med vätskekontroller på varvet. I år var jag rätt glad att de gödslat på, fanns ju nte något annat att göra än att dricka på varenda en, trots att det bara var kring 1 kilometer mellan på ett par ställen. Att inte dricka i 25 grader och solsken är helt vansinnigt, det kan ingen säga emot.
1956 • PARTILLE
24 maj 2010 kl 09:01
Gilla
@P-A: Om det Du skriver stämmer med att de sista inte fick vätska. Då är det riktigt skrämmande och i det läget kan jag i så fall förstå att de fanns någon som kajkade ur. Det är ju ganska naturligt om man inte får i sig vätska. Och framför allt är det ett fruktansvärt oförlåtligt misstag av arrangören. Men något säger mig att flertalet av dessa uttorkade deltagare helt enkelt struntat i kontrollerna.
PA
1981 • Göteborg
24 maj 2010 kl 09:30
Gilla
@Stefan : Citerade Åsa Söderberg
"Det jag är lite besviken på är att muggarna var slut när jag kom till vätskekontrollen vid 15 km, samt svamparna uppe på Götaplatsen"
Ulrika Olsson
1979 • Uppsala
24 maj 2010 kl 09:35
Gilla
Detta var mitt första Göteborgsvarv och det är helt klart inte det sista. Är så sjukt nöjd! Hade aldrig sprungit längre än knappt 15 kilometer tidigare så jag hade respekt för distansen. Drack ordentligt timmarna innan loppet och hade inga problem med värmen. Visst - det var varmt men jag tyckte det fläktade ganska bra och träd och hus gav lite skugga. Startade visserligen i grp 20 så den sena starten hjälpte också.

Innan var jag inte säker på om jag skulle orka springa hela vägen, räknade i princip med att ta några gångpauser. Men det behövdes inte, gick inte ett enda steg på hela loppet.

En sak jag tyckte var konstigt var att det knappt var några som hade vätskebälten med sig. Jag hade ett femflaskors som vad guld värt. Har alltid tyckte det varit jobbigt att dricka ur de vanliga muggarna, för att kunna dricka ordentligt ur såna måste jag i princip stanna och det hade jag inte lust med. Att muggarna var slut vid minst två kontroller gjorde att jag var extra nöjd med att kunna snutta på mina flaskor.

Något som dock irriterade mig var att folk hade extremt svårt att hålla till höger när de sprang långsammare eller gick. Från avenyn och framåt sprang jag om mängder med folk och fick sicksacka eller tränga mig fram. Inte helt optimalt. Att spurta järnet på upploppet är en självklarhet för mig men tydligen inte för de som gick med lugna steg in i mål.

Stämningen under loppet var fantastisk! När startgruppen tågade fram mot startlinjen och alla klappade i takt var det nästan karnevalskänsla och benen pirrade. Tack alla publik och alla band som spelade, och tack alla sköna deltagare som gjorde att jag flera gånger hade gåshud under loppet.

Återkommer nästa år!
1971 • Södra Sandby
24 maj 2010 kl 09:52
Gilla
När man springer ett loppet som GBG-varvet är det viktigt att alla visar respekt för varandra.... I år var det riktigt dålig respekt för löpare som inte höll till höger fast de inte hade någon fart alls, stod i vissa fall still eller bara tvärstannade. Värmen?

Precis som de som är snabba i "spåret" ska visa respekt för de mer långsamma bör de långsamma visa respekt för att det kan komma löpare bakifrån som inte har en chans när folk står still till vänster...

När det gäller värmen hörde jag från kompisar som jobbar på sjukhus i GBG att akutmottagningen hade tagit emot över 70 st pga av uttorkning/överhettning.Minst 4 personer fick vårdas på IVA. Detta kanske visar visar på att folk kanske inte helt lyssnar på sin kropp... Hoppas det gick bra för dem alla...



Henning Looström
1973 • Lund
24 maj 2010 kl 09:54
Gilla
Idén att träna på löpband innan för att vänja sig vid värme var ju inte så dum! Trist träning men smart.
Jag har skitsvårt för värme, laddade med hyfsat mycket vätska innan, minimal klädsel (korta tights och linne) samt hade med mig egen svamp för kylning. Lika förbannat var jag tvungen att sänka tempot rejält efter knappa milen för att inte koka totalt. Drack i alla vätskekontroller utom den sista.

@Johan. Håller inte med om att värmen går att hantera (på samma sätt som kyla). Det går alltid att klä på sig mer om det är kallt, men jag kunde knappast haft mindre på mig. Vissa fixar värme bra, andra gör det inte. Kanske är det samma med kyla i viss mån för tex astmatiker men reglermöjligheterna vid kyla är helt andra än vid värme.

@Stefan: Min taktik om det är lika varmt på broloppet är nog att sitta hemma och klappa katten och dricka is-te. Tyvärr.
1968 • LUND
24 maj 2010 kl 10:13
Gilla
Apropå vätska...
Halvvägs in i loppet dyker det upp vätska - till vänster! Vems elaka idé var det att lägga vätskekontroller på vänstra sidan? Hur tänkte arrangörerna? Alla de som gick eller sprang lite långsammare är så klart törstiga och vill över samtidigt måste de som sprang lite fortare och tyckte att "va, en till? redan?", de behövde plötsligt hålla till höger - häpp! så blev det vägkorsning i Saigon...
http://www.dailymotion.com/video/xlx3_crossroads-at-saigon_sport
1962 • Göteborg
24 maj 2010 kl 10:38
Gilla
Jag sprang Stockholm maraton förra året i 31 graders värme och jag måste säga att Gbg-Varvet i år kändes MYCKET värre. Jag vet inte varför men så kändes det för mig. Det kanske var för att man inte var beredd på det och att man inte hade tränat nåt i värme i år.
Åsa Cedervall
1984 • Göteborg
24 maj 2010 kl 10:48
Gilla
Det är ju så där med värmen att vi alla är olika. Vissa vill ha det så varmt som möjligt medan andra vill ha det mer svalt. Jag tillhör en av dem som har det svårt i värmen.. Jag håller med om att det inte verkar så smart å springa förbi vätskekontroller i den här hettan, men som sagt.. Direkt efter bron, vid ca 15 km, var muggarna slut. Då vart jag lite grinig. Det känns som en av de viktigaste under hela loppet, den där bron tar ju på krafterna om man säger så...

Jag hade druckit massvis före start, och jag drack på alla kontroller också.. men jag måste vara lite dum, för jag tänkte inte alls lika mycket på salt-intag. Brukar inte slarva med sånt så jag vet inte vad jag tänkte med.. Jag tror jag hade föraningar till vätskebrist under sista kilometrarna, det var nog bland annat därför det gick så vidrigt tungt. Men det var först några minuter efter målgång jag kände av det ordentligt.. Det kanske ska till ganska mycket för att man verkligen ska hajja till medan man springer, det känns som man är så inne på det man håller på med (har råkat ut för det där 2006 också, men då kände jag inte heller av det förrän efter målgång, tur är väl det).. På vägen hem skulle jag in på Pressbyrån å köpa mer att dricka.. Det är jättesvårt å få i sig något när man väl börjat få vätskebrist tycker jag, men ett tips är att försöka dricka varmt, det går bättre.. Så jag skulle köpa mig en kopp te.. Jag var millimetrar från å svimma inne på golvet i Pressbyrån å fick sätta mig på golvet inne i Nordstan å börja dricka.. Det jag vill komma till är att jag har lärt mig en läxa, nästa gång ska jag äta salt, och dricka ännu mer! Men sjutton vet om det inte blir vätskebälte nästa år!

Grymt bra jobbat allihopa! Å hoppas alla som råkade ut för otrevligheter har repat sig! Nu funderar jag på om jag ska springa Vårruset imon eller inte, det är lite mer lagom temperatur här uppe :)
1981 • Dals-Ed
24 maj 2010 kl 10:54
Gilla
Tog mig i mål men inte mycket mer på ca 1:59. Att man fick revidera målet att slå PB till att bara överleva den sista halvmilen var både fysiskt men framförallt psykiskt jobbigt. Kändes som man trampade vatten genom avenyn och att vad man än försökte med så ville inte kroppen svara. Men, men, inget att göra åt. Nya tag nästa år!

Tyckte annars det var ett lyckat arrangemang. Smidigt hämta ut nummerlappen ett par timmar före start, lämna in ryggsäcken och upplevde ingen större trängsel från min startgrupp (5). Upplevde också att trängseln vid vätskestationerna var som bortblåsta men kanske hade lite flyt. Vattensvamparna och duschen vid avenyn var nog dagens höjdare tillsammans med den välförtjänta ölen på kvällen. Good times.
Claes Gustafsson
1984 • Kristianstad
24 maj 2010 kl 11:05
Gilla
Jag är sjukt stolt över min prestation, hade som primärt mål att ta mig runt utan att gå, sekundärt mål att komma runt under två timmar. I värmen som chockade kroppen är jag riktigt nöjd med 2:09, med tanke på hur lite jag tränat.

Jag tycker dock att det var väldigt synd att muggarna var slut vid vissa vätskestationer, att svamparna var slut var också synd. Jobbigt att springa på alla svampar dessutom, var som att springa på en skumgummimadrass... Förstår inte varför folk inte kastar muggar och svampar åt sidan istället för att bara släppa allt i mitten av banan? Kanske bara var ett problem för oss som startade i 19-20:e startgrupp...

Dessutom tycker jag att Göteborgsstad ska minska lutningen på vasagatan, herregud vad det blev tungt mellan 17-18km... :D

Överlag så hade jag skitroligt och kommer definitivt springa igen!

< < < 1 2 3 4 5 6 7 8 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.