Löpning Träning 12 inlägg 1731 visningar

Värme - köld

Walker67
1947 • Växjö
#1
5 juli 2023 - 19:58
Gilla
Vi har ventilerat denna fråga tidigare och väldigt många får problem i värme tom redan före 20 grader. För mig är det tvärtom att jag presterarar bättre i värme både i löpning och gång. Vi har haft en period med värme även om den inte varit extrem hög kanske 27 grader som högst. Iaf på min 5 km löprunda sprang jag 20/6 på 32.03 och 23/6 32.02 och båda dagarna var det ganska varmt. Sen slog det om och blev svalare och 27/6 på 33.57 och 30/6 33.37 en av dagarna med ett svalkande regn i ansiktet.
I och med att jag är så gammal tror jag det mer har att göra med att musklerna arbetar bättre i varmt väder och att jag blir mjukare i kroppen och att syreupptagningen inte begränsar på samma sätt som om jag kunnat springa på en högre nivå mao inte översättningsbart till yngre löpare. (vill minnas att jag i min ungdom upplevde värmen mer begränsande)
Hasse A S
1953 • Munkedal
#2
5 juli 2023 kl 22:37
Gilla
Intressant! Jag har samma erfarenhet. När jag var yngre tyckte jag det var jobbigt att springa i värme. Nu uppskattar jag när det är varmt och tål värmen bättre än många i min ålder. Så det har inte bara med åldern att göra.
På vintern klär jag mej ordentligt, särskilt jobbigt har jag det med händer och fingrar. Kan ta lång tid innan de "tinar" upp efter träningsstart.
1955 • Skärholmen
#3
5 juli 2023 kl 23:33 Redigerad 5 juli 2023 kl 23:56
Gilla
Jag har märkt att jag påverkas mer negativt av värmen nu än när jag var yngre.
Framförallt så har jag märkt att jag svettas betydligt mindre nu och att svettningen kommer igång senare än för 20-30 år sedan. När jag gav mig ut på en löprunda för 30 år sedan när det var +25 så var jag dyngsur av svett efter bara någon kilometer medan nu så blir jag på sin höjd lite fuktig i pannan efter någon halvmil.
Jag märkte förra veckan när temperaturen var +25 att kilometertiden försämrades med ungefär 20-30 sekunder vid samma upplevd ansträngning som när temperaturen var ca. +15.
Jag håller absolut med om att muskler och leder funkar bättre nu när det är varmt och att rörligheten funkar nästan lika bra som när jag var i 30-års åldern medan det på vintern kan kännas som jag var 30 år äldre. Men för mig så uppväger det inte att förmågan att svettas har blivit sämre.
Vi är ju alla väldigt olika. Jag har en kompis som är några år äldre som alltid trivts som bäst när temperaturen närmar sig +30 men som är väldigt frusen på vintern och går med långkalsonger till långt in i maj och så finns det dom som tycker att det är för varmt när temperaturen är över +12 typ.

Walker67
1947 • Växjö
#4
6 juli 2023 kl 23:48
Gilla
Jag har också blivit mer frusen om händer och fötter på vintern, måste har varmare skidhandskar och extra överdrag över pjäxorna redan vid några minusgrader.
Jo, jag svettas mindre i värme än de flesta andra, vilket gör att jag inte behöver dricka lika mycket, dock blir man lite lurad vid cykling och tror att man inte svettas, men den avdunstar med fartvinden och då är risken större för vätskebrist än vid löpning.
1965 • Kungsholmen
#5
8 juli 2023 kl 11:44
1 Gilla
Förutom att man får diverse ålderseffekter på hur man upplever värme och köld så finns det en annan väldigt simpel fysikalisk förklaring till varför man fryser mer nuförtiden.

För 4-5 år sen var mitt komforttempo 5:30 min/km, då utvecklade jag ca 770 kcal/h vilket motsvarar 895 W, idag är mitt komforttempo mer runt 6-6:15 min/km vilket är mindre än 700 kcal/h, runt 800 W, så jag utvecklar alltså nästan 100 W mindre i mitt distanstempo, det gör att jag blir kallare och då kroppen inte behöver kyla av mig genom att släppa på blod till händer etc så fryser jag mer om dessa kroppsdelar.

De gånger jag trycker på lite och springer tex tröskel, 5:20 tempo, så fryser jag aldrig.

Värmetålighet däremot finns det ingen sån enkel förklaring för mig. Vissa år håller jag på att få värmeslag vid 20 grader och sol medan andra år som i år jag verkar tåla värme jättebra. Sprang både Kungsholmen HM och Sth Marathon i dryga 20 grader och sol utan att notera värmen alls.
1955 • Skärholmen
#6
8 juli 2023 kl 16:47
Gilla
Hur man upplever värmen har ju med luftfuktigheten att göra också. Jag brukar tycka att det är som jobbigast i augusti när luftfuktigheten kan va ganska hög även om det inte är soligt.
Anna-Karin D
Lund
#7
8 juli 2023 kl 17:38
Gilla
Jag har aldrig tålt värme speciellt bra, Blir lätt överhettad, svettas dåligt, mår riktigt dåligt.. Det har INTE blivit ett dugg bättre med stigande ålder.

Jag gillar i och för sig inte extrem kyla heller, men om jag bara rör mig går det bra.
Så...min teori är att det är personligt det här med att tåla/inte tåla värme/kyla.
Walker67
1947 • Växjö
#8
9 juli 2023 kl 00:19
Gilla
# 6 Håller med att luftfuktigheten spelar in tom jag som är värmetålig far llla när fuktigheten är hög mao det är skillnad på 22 grader och 22 grader.
Jenny Nilsson
1968 • VALLENTUNA
#9
9 juli 2023 kl 10:10
Gilla
Dör tidigt värmedöden, tyvärr.
Jag var normalvarm fram till något år efter andra barnet fötts, så sedan ca 25-års ålder tål jag inte värme. Fuktig värme är allra värst. Varmt vid träning är alla temperaturer över ca 12°C! Juni har varit olidligt varm och jag orkar inte ens springa hela rundor, jag måste stanna och ta ståvila trots lägre tempo på passen.
Det blev något bättre med handledskylare, tror jag, eller så införskaffade jag dem ungefär samtidigt som jag "acklimatiserat" mig lite och värsta värmen lindrades?
Jag har snarare blivit mindre värmetålig med åren men jag fortsätter att älska kylan och har inte några problem med stelhet i muskler och leder när det är kallt trots att jag har shorts i stort sett året om, även i minusgrader.

Kram,
Jenny
Walker67
1947 • Växjö
#10
10 juli 2023 kl 01:04
Gilla
Idag har jag cyklat 47 km och tempen var nog 25-26 grader. Jag var "fulldrucken" vid start och en vid T-shirt som släppte ut all svett från kroppen. Sålänge jag cyklade kändes det varmt och skönt, det var först när jag stannade som svetten kändes på kroppen. Första stoppet var vid 54 min, då jag drack vatten och urinerade, nästa stopp vid 27 km ca 1.20, då jag tog en längre paus och drack sportdryck + urinerade. Mellan 35-40 km började jag känna av värmen pga att jag började få vätskebrist och därmed sämre kylning av kroppen. Drack resten av sportdrycken vid 40 km, men det var för lite, borde haft en större flaska med, så det kändes varmt sista 7 km.
Även om man är värmetålig och inte svettas så mycket, så påverkas man mer av värmen om man får vätskebrist.
Vet inte hur jag skulle reagerat vid löpträning, fast frågan är teoretisk i mitt fall, då jag inte kan springa längre sträckor men troligtvis skulle jag känt av värmen om jag fått vätskebrist.
I oktober 22 gick jag 20 km på över 3 tim. 13 grader och drack bara lite två gånger, ingen vätskebrist snarare tvärtom och då var problemet att hålla värmen trots långa ärmar o ben. Kallt regn är mitt skräckscenario vid längre tävlingar, hellre 25 grader varmt.
Ett tips för en värmemänniska, om kallbad eller dusch före sänggåendet, skall själv ta ett 3 min kallbad nu.
1989 • Göteborg
#11
25 juli 2023 kl 08:06
4 Gilla
Jag jobbar till sjöss och vi seglar mellan Tunisien och Frankrike. Det blir mycket löpband men 2 ggr i veckan har jag möjligheten att springa i Marseille. jag försöker alltid få till mitt långpass iland då 20+km på löpband är så tråkigt.
Just nu är det förbannat varmt här nere och igår skulle jag springa mitt långpass. jag springer så tidigt jag kan men det var ändå 33+c, 66% fuktighet och sol. Jag visste om att detta skulle bli tufft så jag vätskade upp ordentligt, tog på mig väst med 1L sportdryck och höll nere tempot duktigt ifrån start. Vid km 4 så steg min puls över vad jag normalt har som tak på långpass. För referens är det 153 slag och vid svalt väder brukar jag kunna ligga på 4,45 tempo i 10km utan att gå över denna. igår höll jag 5,35 tempo.
Jag insåg att jag skule få korta ner rundan och bestämde mig för 18km tot. vid 15km sprang jag genom ett parti där luften stod helt still, solen låg på och betongen bara strålade värme. jag sänkte farten mer men pulsen kröp upp mot tröskel. efter bara 5min så började jag känna en svag känsla av yrsel och en stark trötthet. förstod ganska fort att jag blev överhettad och stannade i skuggan. när jag väl stannat var jag väldigt nära på att svimma. jag tog av mig västen för att få lite mer kylning och joggade sakta sakta tillbaka med västen i handen.
Jag noterade att det kändes mycket svalare utan västen. den verkar stänga in värmen runt bålen. någon som noterat liknande?
Walker67
1947 • Växjö
#12
27 juli 2023 kl 00:17
Gilla
Här har vi det motsatta, svalt o regnigt, som gör att man inte kan välja de träningsform man vill. Regnar det som spön i backen och väljer man knappast långpass, givetvis kan man stanna och ta skydd. Ofta blir man överraskad av regnet och då hittar man inte alltid bästa stället att stanna på. Det bästa är en vägtunnel, ty då kan man röra på sig för att hålla värmen, ett träd är sämre och efter en stund börjar det droppa stora droppar och man blir blöt lik förb. Hinner man bli blöt före skyddet och tvingas stå där en längre tid, blir man kall och börjar frysa, har man tur upphör regnet, men ibland tvingas man ge sig ut likväl. Hur roligt är det och i det läget önskar man att man hade 5 min spanienvärme, så att man fick liv i kroppen igen. Åskar det är det ingen bra idé att välja ett träd med tanke på risken för nedslag oftast är det så varmt att det är bättre att fortsätta i regnet även om man är "blöt som en tupp". En kompis till mig träffades av blixten under en träningstur, överlevde mirakulöst och turligt var det 400 m från hemmet. När han återfått medvetandet kröp han hem och kunde larma ambulans iklädd i endast sönderbrända kläder på kroppen. Hans starka fysik räddade honom och han återkom så småningom till tävlingsbanan nästan lika bra som innan, sviterna kom långt senare. Man ganska liten när det smäller till höger o vänster !
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.