Löpning Stockholm Marathon 26 inlägg 1756 visningar

Hur kan tevesändningen göras bättre?

1965 • Eksjö
#1
6 juni 2010 - 16:06 (Redigerad 6 juni 2010 - 16:21)
Gilla
Låt mig först säga att jag tyckte tevesändningen var riktigt bra i år, kul sidoreportage, koll på läget i täten via motorcykel där Magnus Bergman (åtminstone enligt egen uppgift) fick segraren att börja jaga banrekordet, med mera, etc.

Dock fanns två skuffelser att reta sig på:

1: Intervjun med segraren. Hur svårt kan det vara att skaffa fram en tolk som pratar kenyanska? Jag har varit på bordtennistävlingar på mindre orter när jag var yngre där de hade lyckats få fram tolk till och med för att sekundera matchutropen, prisutdelningen och rent allmänt de kinesiska deltagarnas umgänge med arrangör OCH i viss mån publik. Det ger absolut noll och intet att få höra att segraren tyckte "it was fine race today, I´m happy I won, winning was my goal, the weather was fine, Stockholm is a beautiful city...".

Kom igen TV4 - Visa Kenya lite respekt och låt reportern ha en kenyanskspråkig tolk som sidekick. Gardera med några språk till för säkerhets skull. Ethiopien. Sydafrika. Flera av arabländerna har gemensamt grundspråk. Kanske någon östeurope om det är någon kanonlöpare med därifrån. Under pågående lopp kan de dessutom sitta som en egen panel och diskutera löpningens status i sina respektive hemländer samt diskutera utvecklingen. Sedan får en av dem hänga med ner och ta emot segraren. Kan bli jättebra löparunderhållning om man hittar kunniga "paneldeltagare".

2. Det svenska systemet med 7-8 minuter långa reklamavbrott slår maximalt illa för löpning. Täten hinner ju över 2 km på den tiden! Inte enbart TV4:s fel förstås, men det är ändå respektlöst mot de insatta delarna av publiken och de skulle aldrig göra så mot t.ex ishockey- eller fotbollspubliken under pågående matchspel!

Kom igen TV4 - Visa publiken lite respekt genom att gå ut offentligt och sätta press på Staten genom att KRÄVA att få dispens att få köra med 1-2 minuter långa avbrott under marathonsändningar! Ni skulle få stöd av hur många som helst om ni körde en namninsamling eller startade en facebookgrupp eller något liknande.
< < < 1 2 > > >
1984 • Göteborg
#2
6 juni 2010 kl 17:05
Gilla
Jag har vant mig vid tv4 (och andra reklamkanalers) reklamavbrott vid sportarrangemang. Problemet som jag ser det är tv4:s alla flygande reportrar. Hela sändningen består av diverse avbrott och den effektiva tiden då man verkligen följer loppet kan knappast vara mer än 50%.

Jag kan hålla med om att sidoreportaget med Magnus Bergman var bra, men de resterande 4-5 reportrarna?
Killen som sprang med mobilkamera helt otränad?
Lägg där till alla avbrott för "träningstips".

Ok att de kan vara kul att inte bara följa de intressanta löparna utan ha någon liten reporter som tar tempen på resten av tävlingen.
Räcker inte reklamavbrotten som avbrott?

Förresten Peter, reklamkanalerna gör numera avbrott mitt i hockeymatcher för små reklaminslag. Vet ej om detta även gäller tv4.
1956 • PARTILLE
#3
6 juni 2010 kl 18:07
Gilla
Reklamavbrotten blir bara värre och värre. Först bryter man sändningen och berättar att det är några flanar som sponsrar sändningen. Sedan kommer ett oliiildligt långt reklamavbrott. När det är slut. Då skall idioterna köra ett par minuter med trailers för andra program!!! Hål ihuvudet! Och naturligtvis skall man innan man fortsätter sändningen tala om igen att flanarna i början av avbrottet fortfaranade sponsrar programmet. Det kan ta närmare en halvminut!
Sedan börjar programmet. Men inte ens då kan man få ha programmet i fred. Då börjar det poppa upp skyltar att en ny säsong av någon intelligensbefriad serie eller dokusåpa startar på tisdag. Det ger jag fullständigt fan i. Låt oss få ha sändningen ifred. Detta gäller inte bara TV4 utan även alla andra kanaler som sänder reklmam (dvs oseriösa kanaler).
Något som producenten äntligen fattat efter alla dessa år är att lägga ut GPS-distansen tillsammans med klockan så att man får en uppfattning om vad de befinner sig på banan. det var bra. Men det måste ändå suttit inne för dom gjorde det inte hela tiden.
Och sedan blir jag irriterad när de envisas med att släppa ut en otränad pajas som skall rapportera live från löparbanan. Varför är det så svårt att ta en hyfsad bra löpare. Det finns ju hur många som helst. Desutom tar ju denna pajas upp en startplats för någon annan som verkligen vill springa. Då hade vi haft en annaons mindre på jogg om startplats sökes ;-)
Det finns bara ett sätt att göra sändningen bättre. SVT eller annan kanal som inte bryter för reklam.
1976 • Malmö
#4
6 juni 2010 kl 18:46
Gilla
På det stora hela var det väl en ok sändning, men synd att de inte visade fler svenskar vid målgången. Helt ok att följa Isabellah hela vägen in de sista 10min men de hade väl kunnat klippa in iallafall top 5 av svenskarna inne på stadium?

SVT´s segerintervju var ju ännu sämre än TV4. Killen orkade bara ju bara säga "Very happy, very hard" i micken, även om det var en ganska kul kommentar...
1972 • Partille
#5
6 juni 2010 kl 19:04
Gilla
Gillade han som var på Vasabron och interjuvade löpare.

Mer från massorna, som på Vasaloppet.
Kanske dubbla rutor samtidigt, för hur skoj är det att titta på 2 Kenyaner i en timma?
Mattias Jägstedt
1973 • Halmstad/Gullbranna
#6
7 juni 2010 kl 09:00 Redigerad 7 juni 2010 kl 09:01
Gilla
Erik B:
Nu såg jag inte loppet i år, så jag kan inte säga hur det var just i år. Men annars tycker jag tvärtom mot dig. Mindre från massorna och mer från täten (och de bästa svenskarna). Tittar hellre på två duktiga kenyaner än massa intervjuer från vätskestationer... :)
Sudde
1972 • Gävleborg
#7
7 juni 2010 kl 09:07 Redigerad 7 juni 2010 kl 09:09
Gilla
Tycker Sändningen var bedrövlig! Visst, kul med reportagen, men 7min reklam var 20 min.. bedrövligt!! Ca 20 min reklam på 60min sändning?! Det vi fick se var täten med två Kenyaner och ibland den efterföljande klungan.. Bra att vi fick följa med damklassen ibland, MEN absolut inga bilder på våra svenska herr löpare.



Gustaf Hermansson
1972 • ÅKERSBERGA
#8
7 juni 2010 kl 09:55 Redigerad 7 juni 2010 kl 09:56
Gilla
Angående reklamavbrotten:
Man får väl göra som Hockeyn (mfl sporter) numera börjat med:
ta en paus i spelet för att TV skall visa reklamavbrott.
Det kan ju vara skönt med 7 min vila var 20:e minut :)

Sedan hade det ju inte gjort något om TV-sändningarna pågick lite längre.
Då herr- och damsegrarna gått i mål (och TV4 därmed kunde visa något mer än topplöparnas transport mot mål vilket är rätt trist i längden) kunde de låta kamerorna på Stadion hänga kvar någon timme i sändning så man fick se fler springa över mållinjen.
Om man som jag (som tyvärr inte kunde medverka själv) höll koll på några kompisar via SMS-bevakning och därmer fick prognos på när de förväntades korsa mållinjen, så hade det varit coolt att se detta "live" på TV.

Angående intervjuer och topplöparnas kommentarer:
Hur bra brukar de egentligen bli, oavsett språk, för flertalet idrottsutövare?
(Särskilt när det handlar om uthållighetsidrott och de tävlande är grymt trötta)
Själv hade jag inte varit så talför de närmaste timmarna efter målgång om jag deltagit :)
Och man har ju hört andra bra exempel på kommentarer i stil med:
"Nääeeh, det kändes bra / Jag är sååå nöjd / Det var tufft men det gick vägen / En stark laginsats / Domaren var blind / Jag förlorade mot en bättre motståndare / Vi borde vunnit / Jag vet inte vad som gick fel" osv.

Håller med om att det borde vara mer fokus toppsvenskarna.
Hur många halvintresserade tittare vet hur de fem bästa svenskarna ser ut?
Vi borde lyfta fram våra affischnamn mer, de förtjänar det!
Johnny Bråttom
2007 • Stockholm
#9
7 juni 2010 kl 11:18
Gilla
Kenyanska? Det finns det väl inget språk som heter.

Engelska och swahili är officiella språk iaf och det kanske finns ett gäng stamspråk också. Tycker nog att det var rätt att intervjua på engelska även om det möjligtvis varit intressant med en intervju på swahili.

Tycker f.ö TV4 suger med sina evighetslånga reklamavbrott vilket gör att varje sändningsdel blir som en omstart med en massa omtugg av det som sas innan den evighetslånga reklampausen. Gäller alla sportsändningar från TV4 f.ö.
Bob Johansson
1968 • Hindås
#10
7 juni 2010 kl 17:47
Gilla
Bra ide Erik, med dubbla rutor.
Även Svt gör ju sina missar.
Följer jag 5000 eller 10 000 vill jag ju inte att de bryter sändningen och visar kula eller spjut, Och de som vill följa kulan eller spjutet vill kanske inte heller se löpningen vad vet jag.
Men att ha kvar fokus på loppet men med en mindre bild samtidigt kan vara en bra lösning. Och när väl spjutkastet är över så blir löparbilden på hela skärmen igen.
Inget vidare på att förklara, men hoppas min och Eriks poäng gick fram?!
Bob.
Karl
1987 • Stockholm
#11
7 juni 2010 kl 19:49
Gilla
Är det nån som vet vart man kan se sändningen nu i efterhand?
Daniel Emanuelsson
1975 • Åkersberga
#12
7 juni 2010 kl 20:19
Gilla
Walker67
1947 • Växjö
#13
8 juni 2010 kl 00:24
Gilla
Olika sporter påverkas mer eller mindre av reklaminslag. Sändningen från Sthlms Maraton skulle bli bättre i SVT, då det är risk att loppet avgörs under en reklampaus i TV4, iaf hände det för några år sedan. Precis när loppet kom in i ett kritiskt skede gjordes en reklampaus och åter i sändning var det hela avgjort. Vi fick aldrig se rycket, som gjorde att segraren kom loss o vann till slut.
LN
1965 • x
#14
8 juni 2010 kl 02:49
Gilla
Visst är det irriterande med långa reklampauser, men ni glömmer att utan dem skulle det inte vara ngn sändning alls från Sthlm Marathon. SVT har aldrig visat ngt intresse att ta på sig kostnaden för att producera 3.5 timmars program.
1965 • Eksjö
#15
8 juni 2010 kl 05:19
Gilla
@ LN

Minns jag fel eller är det inte SVT som producerar Vasaloppet längre? :-)

Angående reklamen rent allmänt så menade jag att det vore bättre med det amerikanska systemet med typ sex stycken korta reklampauser än det svenska med två stycken, lång-långa.

Det är väl något som kanalerna egentligen önskar själva också - så här har de ju då en fråga att använda som murbräcka - de borde logiskt sett kunna få dispens för kortare reklampauser under sändning från löptävlingar eftersom det är så otroligt uppenbart att det vore att föredra för publiken i detta fall.

Vad gäller det där med infällda bilder i en fjärdedel av rutan så är det IMHO helt OK - Jag tror t.o.m att jag skulle uppfatta reklamen som mer intressant om den lades ut på det sättet utan att alls bryta själva löpsändningen överhuvudtaget...

Den tanken har slagit mig angående livesändningar från alla andra idrotter också förresten.

Nu har vi ju fotbolls-VM på gång också - vi får väl se hur mycket TV4 lyckas misshandla sin del av matcherna genom att bukkaka oss i ansiktet med helbildsreklam i långa, långa sjok.
Johnny Bråttom
2007 • Stockholm
#16
8 juni 2010 kl 09:08
Gilla
Precis! SVT visar ju Vasaloppet f.ö ett ypperligt producerat evenemang. Sveriges i särklass bästa sportkommentator, Jakob Hård, försämrar ju inte direkt sändningen heller...

Fasar, precis som Peter, för hur TV4 ska lyckas totalsabba sina sändningar från fotbolls-VM även denna gång.
Sudde
1972 • Gävleborg
#17
8 juni 2010 kl 12:30
Gilla
Argumentet med att man kan "vila" i reklampauserna, förstår jag inte.. under en 3 timmars sändning, känner jag att jag kan själv välja när jag går på toa, hämta kaffe eller dyl. Maraton är ju inget action precis, men det vore kul att se när rycken kommer och inte komma in efter en 7min reklampaus och höra "nu har det hänt en del"
Även fast det finns reklam i tv så borde det finnas vissa gränser. Reklamskyltarna efter vägen, blir inte förvånad om tv4 fick en stor stor kaka av de intäkterna också.

Nej jag hoppas verkligen att SVT sänder det nästa år.

Tycker Sverker ska slänga tv4 i sin tunna.. ;-)
LN
1965 • x
#18
8 juni 2010 kl 16:47
Gilla
Det är Sthlm Marathon som SVT inte visat ngt intresse för, Vasaloppet uttalar jag mig inte om.

Hade jag varit producent skulle jag dessutom enbart inrikta mig på att visa täten av loppet (inkl svenskarna som strider om SM-medaljerna). Men den stora andelen av tv-tittarna vill hellre ha bilder fr längre bak i förhoppning av att få en skymt av ngn man känner "Såg du att Bettan på faktureringen var i tv? Hon stod precis breve en ballong som det stod 6.00 på!".
Stefan Jensen
1972 • LIDINGÖ
#19
8 juni 2010 kl 17:40
Gilla
Spånar lite fritt här men något som borde kunna vara intressant är en internetsändning med ett antal fasta kameror där man själv välja vad man vill se förutom huvudsändningen med tillhörande kommentatorer.

Vet man om att Bettan närmar sig 21,1 kring kl 16.45 väljer man således den kameran och efter passage byter man till någon annan kamera alt huvudsändning som passar bättre.

Jag hade hoppats få se mer av Buud och Szalkai under loppet men självklart var det reklam när de sprang i mål.
Karl
1987 • Stockholm
#20
8 juni 2010 kl 17:50
Gilla
Tack Daniel!
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.