Löpning Träning 7 inlägg 2615 visningar

spinning & löpning, tips om kombo?

selma
1978 • Stockholm
#1
5 november 2007 - 23:13 (Redigerad 30 december 2006 - 00:00)
Gilla
Spinningledaren nämnde idag att man bör lägga ner spinning ca 2 månader inför maran...nämnde något om löpsteget?!
ngn som kan förklara mera?

Hur kan man använda sig av spinning för att förbättra löpresultat (tänker på tiden)? Extra strechtips? Bör man tänka på ngt särskilt (utöver att man kan fetvurpa och skada sig)? När vädret tillåter cyklar jag c:a 4 mil till och från jobbet samt spinnar 2 ggr/vecka.

Hälsningar SI
Håkan Melinder
1971 • Upplands Väsby
#2
5 november 2007 kl 23:34 Redigerad 30 december 2006 kl 00:00
Gilla
Jag tycker nog att Du ska fråga den som sa det.
Jag är själv spinningledare. I min utbildning på 8 dagar sades inget om att löpsteget skulle förbättras av spinning.
Mina egna erfarenhet är snarare tvärt om:
1: Man blir bra på det man tränar. Alltså blir du bra på spinning om Du tränar spinning och bra på löpning om Du tränar löpning.
2: När jag har lett spinning under längre perioder (vinter) utan löpning upplever jag att det är mycket tungt att komma igång i eljusspåret igen.
Dock kan jag väl tänka att några spinnpass KAN hjälpa dig rent konditionsmässigt. Skulle vara intressant om Du hade möjlighet att fråga. Jag är nyfiken.
1966 • Karlstad
#3
6 november 2007 kl 07:50 Redigerad 30 december 2006 kl 00:00
Gilla
Om jag fattar Selma rätt så säger ju ledaren "lägg ner spinningen", dvs låt bli spinning två månader före, just för att det hämmar löpningen.

Man kan väl anta att ett antal muskelfibrer förkortas av en ganska statisk ansträngning som inte ligger i nivå med den utsträckning av muskeln som föreligger i löpsteget.

Jag skulle nog säga att cykel och spinning är utmärkta konditionshöjare, allt som känns kul, men vill man bli en bättre löpare ska man - löpa.
Distans-backe-intervall-lågpuls-fartlek osv osv i variationer.

När jag ändå är igång är jag lite kluven när det gäller stretching. Så länge jag känner mig ok stretchar jag ingenting. Är jag stel eller öm efter ett pass stretchar jag försiktigt för att släppa på spänningen.
För att citera någon jag glömt namnet på (oförlåtligt om jag ska citera hehe) så finns det en poäng med att muskler blir tightare av träning. De anpassar sig till arbetet för att kroppen ska ha den studs eller explosivitet som krävs. En höjdhoppare som stretchar vadmusklerna som många löpare föreslår skulle tappa explosiviteten i upphoppet. Löpare behöver också muskler med "studs" i.

Om man är så stel eller öm efter varje pass att man måste stretcha tror jag att man ligger på för hårt. Man ska nog göra skillnad också på att "sträcka på sig", typ när man gäspar, och att stå och försöka draa ut musklerna som en modern sträckbänk. Särskilt tjejer ska nog tänka på det som ändå har lättare att dras med överrörlighet.

Detta var alltså inte medicinska fakta, utan bara åsikter baserat på erfarenhet och uppfattningar.
Håkan Melinder
1971 • Upplands Väsby
#4
6 november 2007 kl 10:48 Redigerad 30 december 2006 kl 00:00
Gilla
Tack Peter... Jag var nog lite trött när jag skerv igår...
Håkan
selma
1978 • Stockholm
#5
6 november 2007 kl 11:10 Redigerad 30 december 2006 kl 00:00
Gilla
tack för svaren Håkan och Peter! Jag råkade bara överhöra ledaren efter passet och var för uttröttad för att passa på att fråga mera, ska göra det nästa gång. Det låter logiskt med muskelfibrernas förkortning...

återkommer!
1988 • Kungälv
#6
6 november 2007 kl 11:12 Redigerad 30 december 2006 kl 00:00
Gilla
Jag har adderat regelbunden spinning i min löpträning och det har bara underlättat. Dels för att det sliter så på knän, höfter o leder att springa (speciellt långa pass - om nu nu skall öva på maran) och dels för att det är en G R Y M konditionsförbättrare! Anser dock att du bör lägga fler timmar på löpningen, men att du kan åtminstone köra ett tufft spinningpass i veckan. Eller två. :)
1960 • Skåne
#7
6 november 2007 kl 19:41 Redigerad 30 december 2006 kl 00:00
Gilla
I boken Kom igång med Löpning, Runner´s world, står det på sidan 87; Cykling i mycket snabb takt (en pedalfrekvens på 80-90 per minut), kallas också "spinning", bygger upp de "snabba" muskelfibrerna i benen, vilket gör att du kan springa fortare sedan.

På sidan 86 står det; Om du letar efter en kombinationsträningsform som gör dig till en bättre löpare bör du välja cykling. Pedalrörelserna är så lika löpsteget att cyklingen kan göra dig snabbare. Du tränar dessutom quadriceps, de stora musklerna på lårets framsida - som inte stärks särskilt mycket när du springer.

Man menar att cykling tillsammans med löpning ger en bättre styrkebalans i benmusklerna.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.