Löpning Träning 17 inlägg 14493 visningar

Varför så hög puls? Farligt ?

Jan-Gustaf Roempke
1964 • Göteborg
#1
31 juli 2010 - 21:12
Gilla
Hej
Jag snittar 165-175 i puls och peakar 180-185 när jag springer mina 5-10 km ? Jag är för övrigt periodare dvs springer bara på vår och sommar.
Jag har sprungit Gbg varvet på 2,18 och hoppas springa Sthlm halvmara snabbare i år. Jag gillar verkligen att springa och det känns bra men kanske är detta för högt för att det ska vara bra? Tacksam för tips och kommentarer !
JG
1962 • Torslanda
#2
31 juli 2010 kl 21:27
Gilla
Jag hade över 190 i snitt sista 5 km på Gbgvarvet för 2 år sedan.

Kan köra löpning länge med hög puls. I dagsläget så är jag mycket bättre tränad och pusen mer stabil...
Jan-Gustaf Roempke
1964 • Göteborg
#3
31 juli 2010 kl 21:37
Gilla
Robert,
Vad snittar du vet du det ?
1962 • Torslanda
#4
31 juli 2010 kl 21:49
Gilla
Just nu beror det på vad för pass jag kör. Min maxpuls ligger i närheten av 200.
Kör jag intervaller så snittar jag nog över 170, med max uppåt 190.
Långpass försöker jag hålla mig runt 150 i snitt och max 170.
Snabbtempo ligger runt 175 i snitt.
Körde Vårloppet 8 km i Skatås i Mars. Då hade jag snittpuls på 183 och 193 max. Skulle jag köra samma sträcka och fart idag så skulle jag nog ligga under 160 i snitt...
Jan-Gustaf Roempke
1964 • Göteborg
#5
31 juli 2010 kl 21:53
Gilla
Du har alltså med träningen lyckats få ner pulsen.

Är det helt enkelt dålig kondis som gör att jag har så hög puls? Är det ofarligt att köra på som jag gör och tror Du att jag kommer att få ner min puls också?
Anders Andersson
1953 • Vinslöv
#6
31 juli 2010 kl 23:43
Gilla
Jag springer också med hög puls. Är 10 år äldre än vad ni är.(56år) Mitt snitt brukar ligga på 159 på mina 5 - 10 km rundor. Med topp på 171. När man läser tråden om MAF-pulsen är det här sättet att springa närmast skadligt. Skulle jag ligga på en puls som skulle anpassas till min ålder skulle jag få hålla mig till promenader. Naturligtvis funderar jag också på om det är skadligt att springa med så hög puls och hur långt upp i ålder man kan fortsätta på det här sättet.
Oldboy
1952 • Danderyd
#7
1 augusti 2010 kl 00:39
Gilla
Mår man bra är det inte alls farligt. Vad som är optimalt kan diskuteras hur länge som helst.
Maxpulsen är individuell med stor spridning, man kan ligga 10-20 slag över någon jämbördig löpare utan att någondera har "fel" puls. Man kan bara jämföra pulsen med sin egen förmåga, exv ens maxpuls - som måste mätas upp, den kan inte räknas fram. Maffetones 180-formel för maximal aerob puls är också bara statistik, det har han sagt själv genom att berätta hur han fått fram den. Man kan alltså ligga långt ifrå utan att det är fel.

Sen mäter ju pulsklockor lite olika i praktiken, är det ibland dålig kontakt mellan kroppen och pulsbandet så får man för höga värden, det är mycket vanligt.

Sen kan man bli sliten och småningom övertränad om man springer mycket med hög puls. Men det behöver man ingen pulsklocka för att märka, även om den kan ge en tidig varning. Ett par grundregler är att man oftast inte ska ha två tuffa dagar efter varandra och att man inte ska märka av det förra tuffa passet när man kör nästa ansträngande pass. Strunta i siffrorna och känn hur du mår!
Conny Adolfsson
1954 • Hyltebruk
#8
1 augusti 2010 kl 01:06
Gilla
Jag hadde en bra dag i onsdags, det gick ovanligt lätt att springa, det var planerat också att jag skulle kunna springa bra den dagen, jag öste på vad jag orkade på 8 km, det blev min snabbaste runda på 3,5 år, det var roligt att se att det går att springa betydligt fortare när allting stämmer. Men lika bra som det gick att springa i onsdags, lika trött och sliten blev jag sedan, vilade på torsdagen, delvis på grund av tidsbrist, och mycket regn senare på dagen, tog en mycket lugn 22 km på fredagen, och en lugn 10 km på lördagen som gick lite lättare, det blir en lugn 10 km i morgon, som bör gå lite lättare, går den märkbart mycket lättare, då blir det fartlek på 10 km i övermorgon. Följa något bestämt träningsupplägg går inte, man måste vänta med snabbträningen tills kroppen är redo, annars blir det bara skador och elände.
1962 • Torslanda
#9
1 augusti 2010 kl 09:39
Gilla
Jan-Gustaf,
Jag känner att jag har fått en mer balanserad puls. Den sticker ju fortfarande iväg vid tunga belastningar, men jag är ju mer tränad så den hoppar inte lika mycet upp och ned. Sedan så är ju det som jag mäter attjag har fått en mycket bättre kondition är att min puls är lägre vid liknande ansträngning.
Jag svettas myckt mer idag vid ansträngning. Det känns som kroppen fungerar som den skall idag.
Jag har tränat "organiserat" sista 6 månaderna.
det har sänkt min puls med ca 20 slag vid likvärdig ansträngning
Det har tagit bort 10 cm runt midjan
Det har tagit bort 10 kg vikt
Det har gett mig en mycket större insikt om kostens betydelse för kroppen
det har gett mig ett jämnare humör och en tillfredställelse
Klart att det tar tid. Tränar nog i snitt ung 30 h i månaden. Glöm inte styrketräning. Annars så åker man på skador vid ökad fart i träningen.
1962 • Torslanda
#10
1 augusti 2010 kl 09:57
Gilla
Anders,
MAF pulsen är ju bara en del av en träningsmteod. Att träna enl den principen och överstiga sin tröskelpuls innebär att man ökar sin mjölksyreansamling i musklerna vilket skadar det träningsupplägget. Absolut inget med att det är skadligt för kroppen. Nu är jag ingen expert på hans metoder, men måste säga att de som är disciplinerade att köra det når fantastska resultat. De har perioder med lågpulsträning där de skall vara oerhört disciplinerade med att hålla pulsen under sin tösklel. Hellre gå upp för en backe än springa om det får pulsen att rusa. Det är inget som man kan göra några gånger och komplettera det med lite annan träning om jag förstått det rätt.
Jag tror att det är en ypperlig metod för tex överviktiga att komma igång och träna för att inte dra på sig skador. Har läst om många som kört på detta så att avfärda det som en träningstyp låter lite kategoriskt.
Mattias A
1967 • Lund
#11
1 augusti 2010 kl 11:02
Gilla
@Robert: Gratulerar till dina framsteg. Min puls har också sjunkit med 20 slag vid likvärdig ansträngning (sista 2 mån.) och jag är ungefär tillbaka på nivån jag var på för ett år sedan pulsmässigt (men är lite långsammare). Visst är det skönt att känna att kroppen jobbar effektivare?

@Jan-Gustaf: Jag snittade över 180 i puls på ett millopp i våras, rätt jämn och stabil puls hela loppet. Det kändes riktigt skönt att ta ut sig ordentligt (och dessutom lägga in en spurt sista 50 m när åhörare peppade en annan att springa om mig, vilket han inte lyckades med ;o)

Vilken maxpuls man har är högst individuellt, själv ligger jag troligen på cirka 200, och den kan du nog inte ändra med träning. Under vissa pass har min Garmin gett ännu högre toppvärden, men av de skäl som Oldboy anger ovan tror jag inte riktigt på dem. (Det fiffiga mer Garmin 305 är att jag efteråt kan titta på puls och hastighet över tid vilket gör det lättare att bedöma om klockan mätt rätt eller inte)

Sen är åtminstone min puls känslig för situationen. Innan ett lopp ligger jag t ex alltid högre i puls än jag brukar göra, det är väl adrenalinet som pumpar på inför starten…
Oldboy
1952 • Danderyd
#12
1 augusti 2010 kl 13:12
Gilla
@Robert m fl: Maffetone är inte ensam och var inte först med träning på låg ansträngningsnivå under en stor del av träningssäsongen (han nämner 3-5 månader). Lydiard är ju mer känd och var före, har bara läst flyktigt om hans metod också och glömt det mesta. Det finns ju andra som kör mängd i första hand och bara kompletterar med en mindre mängd fartträning, Pete Pfitzinger t ex som jag fick tips om här nyligen.

Även Maffetone kompletterar med en del fartträning när det drar ihop sig till tävlingssäsong, men främst är han ju insnöad på uthållighetssporter som ultra mm. Och så verkar han förtjust i sin träningsmetod och att ha hittat en enkel formel som han kan sälja. För att få ihop det måste han a till några korrigeringar och de var säkert individuella för dem han coachade en gång i tiden, men i skrifter och föredrag är de schablonmässiga.

@Mattias: Adrenalinkick och hög startpuls vid tävling är rätt vanligt har jag förstått. Därför ska man nog inte bry sig om sin puls när man tävlar. Själv slipper jag gärna pulsbandet då så jag har i stort sett inga siffror på min egen tävlingspuls.
1962 • Torslanda
#13
2 augusti 2010 kl 11:10
Gilla
Oldboy: Det är väl lite som med dieter. Vissa passar bra in på vissa individer och de får bra resultat och hyllar metoden. Jag ser inte något fel i det utan bara att gratulera dem.
Maffe passade inte mig, men som jag sagt så tror jag att det passar vissa individer. Har svårt att förkasta dem då vissa lyckas, och jag ser inte något fel i att någon tjänar pengar på någon typ av metod som de formaliserat.

Jag tror att program är ett bra sätt att komma igång med löpning för att nå ett specifikt mål. För min egen del så sneglar man på program men sätter ihop mina egna.

Mattias: Känns helt underbart att man nått en annan nivå på löpningen. Är "berusande" effekt
Erik Blomqvist
1977 • Umeå
#14
2 augusti 2010 kl 14:02
Gilla
Jan-Gustaf: jag snittar runt 180 i puls på 5 km om jag kör hårt, och ligger även däromkring på längre pass. Som sagt tidigare måste pulsen sättas i relation till den personliga maxpulsen för att vara relevant. Min snittpuls är rätt extrem, men då jag har hög maxpuls, jag har kommit upp i 209, så innebär det att jag ligger på ca 85% av max.
Conny Adolfsson
1954 • Hyltebruk
#15
2 augusti 2010 kl 23:15
Gilla
Enbart Maffe-träning passade inte mej, 300 mil utan någon märkbar förbättring. Så jag blandar Maf-pass med vanlig träning, kör snabbare när kroppen är pigg, lägger in låg-puls pass när jag känner mej trött, vill träna varje dag, och får anpassa träningen efter hur kroppen känns, man måste lyssna på kroppens signaler, byta ut vissa pass när något gör ont, och undvika överträning.
henrik gadelii
1960 • västra frölunda
#16
4 augusti 2010 kl 00:25
Gilla
Hej! Har läst era grejor med intresse! Jag har detta problem: Nästan varje pass jag kör får jag en pulshöjning som jag märker av men inte mår speciellt dåligt av, dvs jag känner mig som under vanlig löpning men jag kan notera (utan pulsklocka också) att min puls går upp rejält. Under lopp och tävlingar har jag taggat ner lite smått och då sitter denna pulshöjning i ca 3-5 minuter (jag mår alltså inte dåligt men pulsen rusar iväg till 210-240). När jag tränar och pulsen går upp börjar jag gå och då faller pulsen efter någon minut. Har snackat med en maratonpolare som är sjuksköterska och hon tror att det är ett "elfel" . Ska till Lundby sjukhus (som testar bra tydligen..) men har någon liknande erfarenheter?
Jag springer ca 100 mil om året, är 50 år, väger 82 kg, har 5,17 som bästa km-tid och är f ö frisk...
Pål Nilsson
1976 • Höör
#17
4 augusti 2010 kl 01:10
Gilla
Nej det är bara att köra på så länge det känns bra. Efter hand som du blir bättre kommer snittpulsen att sjunka.

Vad gäller lågpulsträning så är det naturligtvis väldigt bra om man kan prestera förhållandevis hög fart vid låg puls. Det gör löparen dynamisk och förmögen att prestera vid olika belastningar. En hög lågpulsfart uppnår man genom att träna mängd. Och mer mängd... Dock tror jag att sådan träning måste kompletteras med träning i puls som är nära maxpulsen. Om man har andra mål än att bara må bra vill säga.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.