Löpning Skador & Rehab 12 inlägg 3830 visningar

Alla höftmuskler protesterar

1961 • Farsta
#1
22 augusti 2010 - 00:31 (Redigerad 22 augusti 2010 - 00:33)
Gilla
En morgon för tre veckor sedan var ena stora sätesmuskeln rejält stel; ordet cementhäck fick en ny innebörd. Kvällen nästa dag prövade jag på att springa lite mjukt trots allt och det kändes bra, muskeln lirkade upp sig. Men nästa dag började jag känna av piriformis. Sedan började Tensor Fasciae latae och hela iliotibialstråket på samma sida göra ont, och nu är jag stel i de delarna på båda sidor. Jag fick ett tips om att boven i dramat kan var mina korta höftböjare. Höftpartiet är alltså ett Afghanistan i miniatyr där alla är inblandade i striderna men totalbilden är svår att få grepp om.

Jag försökte först med tråkjogg i zon 2 för att anstränga musklerna så lite som möjligt, men fick sedan tipset att snarare ta ut stegen lite mer för att tänja ut höftböjarna. Det lindrade problemen i piriformis, men iliotibiala paketet är spänt på båda sidor. Och nu efter fem dagars löpuppehåll säger slemsäckarna vid knäna "Make my day" när jag funderar på att jogga. De verkar alltså bara vänta på en ursäkt för att bråka med mig.

Jag strechar alla inblandade muskler så gott jag kan, men det verkar svårt att ta sig ur det här.

Det hela började när jag ökade frekvensen på löpningen från en gång i veckan till 2-3 gånger - fast med lägre tempo.

Några tips? Skall man ta mjuk långsam jogg med risk för att höftböjarna knyter sig i ett kort läge? Skall man ta ut stegen lite mer för att sträcka ut höftböjarna, men kanske med korta distanser? Eller skall man avstå från löpning tills allting har lugnat ner sig?
1960 • Skåne
#2
22 augusti 2010 kl 09:59
Gilla
Inga tips, men jag har själv problem med höfter, lår och sätesmuskler. Framförallt på nätterna, då jag kan vakna till värk.

Jag har inte tagit några värktabletter, men brukar massera med liniment. Hjälper i viss mån.

Men bäst har det fungerat med att ta det lugnare (problemen kommer när jag ökar mängden för mycket, eller går på för hårt). För mig har det varit att jag tagit löpledigt ett par dagar. Men så verkar det ju inte vara för dig.

Jag stretchar inget.

Kanske dags för dig att besöka nån naprapat/massör.
1965 • Västra Frölunda
#3
22 augusti 2010 kl 10:03
Gilla
Själv går jag på yoga 1-2 ggr/vecka för att hålla mej smidig, vet inte om det är ett alternativ för dej. Låter som du springer ganska fort, och om du förut sprang 1 ggr/vecka så hann väl kroppen återhämta sej. När du ökade upp till 2-3 ggr/vecka så protesterar kroppen. Mitt tips är där att springa långsammare och fortare, dvs undvik tråktempot.
Margit S
1961 • Luleå
#4
22 augusti 2010 kl 12:56
Gilla
ja, Yoga ett par ggr i veckan tror jag skulle göra susen! Man vänjer sig...jag lovar!
1961 • Farsta
#5
22 augusti 2010 kl 15:07
Gilla
Tack för era tankar och tips!. Massage har jag redan börjat med och skall fortsätta. Men yoga? Måste man inte vara ganska rörlig från början för det? Själv har jag korta muskler överallt.
Mikael Fermhede
1957 • Åsa
#6
22 augusti 2010 kl 18:15
Gilla
en tanke jag får när jag läser din fråga ; du har inga ryggproblem ?? Inte sällan kommer sätessmärtor från ländryggen och då kan du ju töja ihjäl dej utan att det hjälper !
Vb yoga; själv är jag nog en av världens stelaste män och har sedan 4 mån börjat med yoga, det är ett mkt bra komplement till löpningen . I grund och botten är ju all coreträning, all sjukgymnastik, de flesta rehabövningar mm hämtade ur yoga !
Desto stelare man är desto större skäl börja med yoga !!!
1975 • Hässelby
#7
22 augusti 2010 kl 18:32
Gilla
Mikael har en poäng som jag skulle vilja dra lite längre än att du ska börja med yoga. Dina problem bero på många olika saker. Inte sällan är det någon svaghet eller muskulär imbalans som ställer till det. Mitt tips är därför att ta reda på varför du får ont och jag föreslår att du letar upp en bra sjukgymnast som kan hjälpa dig.
1961 • Farsta
#8
22 augusti 2010 kl 18:55
Gilla
Fler kloka kommentarer
Mikael, Jag har inga ländryggsproblem även om de musklerna också kan kännas lite stela ibland.

Johanna, Ditt råd låter klokt. Jag var inne på det från början men valde att vänta och se. Nu kan det nog vara dags att leta upp en sjukgymnast. Och samtidigt är jag nyfiken på yogaspåret - jag ser att det finns yogaklasser på mitt gym, jag får hitta ett sätt att pussla in det i schemat.

Tack!
1961 • Farsta
#9
22 augusti 2010 kl 19:15
Gilla
Och till dess - jag skall nog ändå ta med ländryggens muskler i stretchschemat, Mikael. För som du skriver kan de ju bidra till spänningar i höftpartiet.
1960 • Skåne
#10
22 augusti 2010 kl 23:55
Gilla
Jo, en sak som gjorde stelheten/molande värken under nätterna bättre, var att jag köpte mig en mjukare madrass. Det blev inte bra, men bättre.
marie Danielsson
1973 • Avesta
#11
23 augusti 2010 kl 10:46
Gilla
hej försök att komma i väg till en bra massör/ kiropraktor som kan hjälpa till att massera o stretcha de inblandade musklerna...otroligt viktigt att stretcha musklerna, annars kan det bli så att de drar höften o de övriga kotorna snett....lycka till
Oldboy
1952 • Danderyd
#12
23 augusti 2010 kl 13:32
Gilla
Tycker du är inne på rätt spår: få en diagnos av ett proffs, börja med yoga och stretcha fler muskler. Yoga, core-träning mm är utmärkta komplement till löpningen och man måste ju se till att kroppen är i skick att ta till sig nyttan av löpträningen.
Idén att ta ut stegen längre tycker jag däremot för i fel riktning, det blir förmodligen ett sämre löpsteg av det, den tänjningen får du sköta vid sidan av spåret, under stretchning, styrketräning eller yoga exv.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.