Löpning Kost & Näring 11 inlägg 2460 visningar

Problem få kosten att funka.....

Lisa T
1972 • Götene
#1
2 september 2010 - 20:41
Gilla
Jag lyckas inte få någon ordning på det här med kosten i förhållande till löpningen. Ibland känns det som jag bara äter mellanmål hela tiden. Pga arbete och mindre barn så kan jag mest löpträna runt halv 8 på kvällarna. Att äta middag hemma med familjen innan, funkar inte. Att inte äta förrän efter funkar inte heller. Svårt också att få ihop det med kolhydrater o protein....hittar inte alls någon balans. Tappar orken väldigt fort ibland. Känner att det är energin som tar slut.

Är inte så att jag just löptränar för att gå ner i vikt. kan absolut gå ner en 4-5 kilo, men det tänker jag att det kommer nog av sig själv när man succesivt ökar träningsmängden. Men ändå vill jag ju inte äta en massa onödigt. Samtidigt kan jag ibland undra om jag äter för lite.

Jag har verkligen läst på, testat allt möjligt, men kan inte landa i något som fungerar. Kan haka upp mej på småsaker.....hatar ex havregrynsgröt, funkar mannagryn bra? Finns ingen bra sida, bok eller annat där man kan få mer konkreta råd, vad gäller mängd, o annat? Allt är så luddigt.
Martin Syk
1983 • Göteborg
#2
2 september 2010 kl 21:21
Gilla
Kanske kan du äta en tredjedels portion innan passet och fylla på direkt efter passet med resterande 2/3 delar, ett tips är att ta en liten tallrik, typ en silltallrik och att alltså käka en sån med middag innan och två efter=1 vanlig portion.

Här förutsatte jag att det var pga magretningen, att du känner dig tung, mätt etc. du inte kan träna efter middagen.


Skippa gröt och allt småätande och ät ordentligt 3-4 gånger om dagen är mitt råd. Snåla inte på fett och proteiner och ta det lugnt med kolydrater.

Lycka till,
Lisa T
1972 • Götene
#3
2 september 2010 kl 21:36
Gilla
Tack för svar. Tror det värsta för mig är att jag har svårt att äta "riktiga" portioner varje gång. Kan ibland hissna när jag ser portion räknad för en person. Blir mätt väldigt fort, men istället fort hungrig igen. Kan vara därför jag känner att jag småäter. Antagandet var rätt, jag känner mig tung om jag springer för nära efter mat. Protein dryck och banan kanske? Är det vettigt? Nån halvtimme innan träning och sedan mat efter?
1983 • >
#4
2 september 2010 kl 22:24
Gilla
Du verkar leva ett ganska hektiskt liv. Innebär det att du stressar under måltiderna också? Jag brukar sitta kvar när alla andra har lämnat bordet och tugga glatt.

Om du äter i lugn och ro måste du väl hinna smälta maten till 20-snåret? Annars kanske någon annan i familjen kan hjälpa till med maten när du ska springa, så att ni kan äta tidigare? Alternativt att du förbereder något kvällen före.

Gör som restaurangerna och lägg upp mindre portioner på tallriken. Ät långsamt. Lite rödvin ska kunna påverka aptiten positivt.

Ät den gröten du tycker är godast. Om du är motionär som jag, så bör den energin vara mer än tillräckligt.

Jag är väldigt okunnig men jag tror att proteindryck tas efter träningspass för bästa effekt. Men sådant tillskott behövs väl bara om du tränar väldigt hårt eller bygger muskler?

Müsli & yoghurt med banan borde inte kännas för tungt före löpningen. Banan, smörgås med kalkon/skinka & tomat/keso kanske kan vara något efter löpning?
Mattias Thorén
1979 • Malmö
#5
3 september 2010 kl 11:23
Gilla
Jag tycker det snarare är ditt ätande som du behöver styra upp och inte dit ätande i samband med träning. Om du väldigt fort blir mätt så kanske det är bättre att planera så att du äter mindre till middag och så äter planerade större mellanmål (t ex enligt modellen att spara halv middagsportionen) istället för oplanerat småätande.

Ska du träna halv 8 så prova till exempel ett mellanmål vid 5 och sen middagen vid halv sju. Då kanske du har tillräckligt med energi för att springa halv 8. Du får såklart anpass efter när det är praktiskt möjligt, men om du i alla fall äter för lite till middag förstör nog ett mellanmål en dryg timme innan middagen. Bara att prova sig fram.

Krångle inte med proteindrycker och sånt, det är garanterat inte proteinbrist du har om du äter normal mat och inte tränar stenhårt.
1987 • Mora
#6
3 september 2010 kl 11:46
Gilla
Jag tyckte också att det var jätteknivigt att få till kosten i samband med löpning förut. Kände att jag inte skulle orka om jag inte åt på ett par timmar och kände att magen ofta var för full för att jag skulle kunna löpa om jag käkade en timme innan.

För mig löste sig det när jag började käka stenålderskost och fick ned mina insulinnivåer som förut var skyhöga pga allt socker och kolhydratknarkande. Det låter som en otrolig uppoffring, men det handlar inte om att sluta käka kolhydrater helt utan snarare om att inte basera sina måltider på kolhydrater och sluta käka godis och processad mat.

Nu känner jag aldrig några problem med mina energinivåer och jag äter bara när jag har lust. Får aldrig några "anfall" som jag fick förut, när man känner att man måste ha mat jävligt fort om man inte ska bli irriterad eller få "blodsockerfall". I princip känner jag att jag kan strunta i att äta en hel dag utan problem. Jag måste också tillägga att jag kan springa långa distanser utan några konstigheter. Mitt glykogen räcker fortfarande i 90+ minuter =)

Jag vet inte om det kan vara ditt problem, men om du känner att det kan vara något för dig så får du gärna PMa mig eller bara kolla upp boken "The Primal Blueprint" av Mark Sisson. Han har även en blogg: www.marksdailyapple.com.

Lycka till!
Peter Karpestam
1977 • Höör
#7
3 september 2010 kl 11:50
Gilla
middag bara 1 timme innan man springer är i regel för tätt inpå tycker jag. Du verkar inte kunna ha lyxen att springa runt 6-tiden för då hade det varit lättare.
Lunch vid 12-13 tiden och mellanmål (typ fil med müsli vid 16-tiden), men förstår att det blir svårt om du springer vid halv åtta.

När slutar du jobba? Mitt tips är att ha två matlådor per dag d.v.s. beroende på när du slutar jobba så slänger du i dig matlåda nr 2 vid, säg halv sex, antingen hemma eller på jobbet. Laga maten inför nästa dag kan du göra efter löprundan kanske, samt göra storkok på helgerna.

Vet inte om detta skulle funka för dig?
Peter Karpestam
1977 • Höör
#8
3 september 2010 kl 11:56
Gilla
Gustaf: Vad äter du för något?

Funderar också på att lägga om från till mindre kolhydraten åtminstone till vardags (vill gärna kunna unna mig godis/kakor och glass samt en och annan hamburgertallrik med en öl :)) Samtidigt tror jag inte på Atkinsdieter eller dylikt. Har du helt slutat med kolhydrater?
1987 • Mora
#9
3 september 2010 kl 17:09
Gilla
Peter: Jag kör stenålderskost och tror inte heller på Atkins. Stenålderskost anpassat till dagens samhälle är riktigt bra. Jag äter allt utom processad mat, pasta, potatis, ris och bröd (främst vete) och undviker alla typer av godis.

Jag äter också mycket mer fett och protein än innan såsom avokado, nötter, fet yoghurt och myvket smör. Får främst mina kolhydrater från grönsaker, frukt, quinoa och bovete. Ungefär 100-150 g per dag tror jag att jag får i mig.

Sedan är jag inte stenhård på något utom godis och processad mat. Om jag har sprungit 20 km så drar jag i mig en portion pasta utan dåligt samvete. Kommer jag hem till någon på middag så äter jag gärna blåbärspaj med glass, men jag köper aldrig något själv. Har blivit mycket inspirerad av Jonas Colting som även han gillar Mark Sisson.
Lisa T
1972 • Götene
#10
3 september 2010 kl 20:58
Gilla
Roligt att så många svarat på mitt inlägg:) Om jag lever ett hektiskt liv....ja, det gör jag nog. Är väl därför det blir så trixigt att få till det. Har fem barn hemma varav tre så pass små att de lägger sig vid sju-halv åtta. O innan det en del aktiviteter som ska åkas till. Jobbar i skola och vi har lunch kvart i elva på förmiddagen!! Oftast har jag inga större chanser att äta senare utan får anpassa mig till det. Efter skoldagen tar fritids vid, med mellanmål halv tre. Mycket smörgåsar, som jag försöker undvika för jag mår inte bra av mjöl inbillar jag mig. Blir uppsvullen och trött av det. Ibland har jag med fil eller annat. Svårt att veta vad som ska ätas då....Sen hem, är hemma ca halv fem. Antingen fixar jag eller mannen maten. Är dock lite rädd att äta mat då, för jag blir så trött efter. Men kan ju pröva att äta mindre o sen resten när jag kommer hem.

Gustaf, är intresserad av lite hur du äter faktiskt. Jag har även IBS så min mage är allt som oftast tokig! Ibland klarar jag all mat, ibland inget! Och när kosten är fel är hela jag utan energi. Då påverkar det såklart även löpträningen.

Vad gäller proteindryck så är det mest att jag ibland just har svårt att äta, men är ändå ruskigt hungrig. Då funkar det mycket bra för mig.

Jag är inte en person som går till ytterligheter åt något håll, men som sagt har jag av olka anledningar kört fast med just mitt ätande. Jag tar till mig allt som är sagt och prövar allt:)
Kajsa B
1987 • Göteborg
#11
4 september 2010 kl 12:18
Gilla
har haft en hel del probelm med att få ordning med maten jag med. upplever dock att min mage mår som bäst när jag inte tänker för mycket på vad jag äter. Kan vara för att kosten blir mer varierad då. Går mycket på vad jag är sugen på och litar på att kroppen faktiskt kan säga vad den behöver.
Gällande mat kopplat till träning är det viktigaste att man äter, mer än vad man äter (om man inte vräker i sig godis och chips vill säga). men hellre dålig energi än ingen energi.

med dålig mage kan det där att försöka äta nyttigt bli döden. jag fick för flera årsedan ge upp råa fiberrika grönsaker. ska det vara måste det vara tillagat. för fiberrik kost säger magen ifrån runt, samtidigt som den behöver lagom mängd av det. där igen till att inte tänka för mycket på vad ma stoppar i sig. variation är grejen! ihop med regelbundenhet.

vet du att det är svårt att få till middagen på ett bra sätt är det än viktigare att du äter ordentligt under dagen.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.