Löpning Kost & Näring 33 inlägg 4758 visningar

Fettförbränning

Henrik Evers
1984 • Hökarängen
#1
27 september 2010 - 14:21
Gilla
Hej!

Jag har nyligen börjat jogga för att få bättre kondition och gå ner i vikt, väger nu 92 kg och är 190cm lång. Jag har hittils kör 2 ggr/veckan 5km i Grimstaspåret som är en grymt jobbigt terrängbana.

Jag undrar nu har jag ska äta innan och efter för att maximera fettförbränningen. Vad säger ni om http://www.gymgrossisten.com/1/sv/artiklar/fettforbranning/calcium-pyruvate-2000 är det bortkastade pengar?

Senaste sprang jag på 29 min och jag känner att det går lättare och lättare. Vad bör jag tänka på som nybörjare?
< < < 1 2 > > >
Jonnie Pettersson
1963 • Kimstad
#21
28 september 2010 kl 20:08
Gilla
Karin: ja molekyler kanske det var :-)
Jag hittade en sida som förklarar lite bättre kanske...
http://www.associatedcontent.com/article/1728460/the_acid_state_of_ph_in_the_body_new.html?cat=51

Om det sen är skitsnack som Jacob säger är jag inte kompetent nog att bedöma.
1963 • Bromma
#22
28 september 2010 kl 20:27
Gilla
Tycker det är lite snobbigt att säga att "det är bara kalorier in o kalorier ut" som avgör vikten. Men problemet för överviktiga är ju att hitta mat som mättar bra i förhållande till kalorimängden (annars skulle man ju kunna banta genom att bara äta små portioner av godis) Och då är det ju så för åtm nästan alla att snabba kolhydrater typ pasta o mackor inte mättar tillräckligt i förhållande till kalorimängden. Men som sades ovan, det är bekvämt att äta kolhydrater, o vanans makt är stor. Man kan väl kalla det LCHF eller stenåldersmat eller vad 17 som helst, men behöver/vill man gå ner i vikt gör man det bäst genom att äta nyttigt o varierat, samt minska på mjölmaten tills man ser en förändring på vågen.
1969 • Stockholm
#23
28 september 2010 kl 21:04
Gilla
Hej Jonnie, jo nog är skitsnack alltid. Det första jag undrar är var i kroppen pH-värdet skulle vara "fel". Introduceras felet med maten gissar man ju magen då, där är pH ca 1.5 och höjer man upp det mår man inget bra alls. Sen är det skillnader intracellulärt/extracellulärt, blodbana/interstitiellt m.m. m.m. Jag funderar på om man kan mena metabolisk acidos/alkalos och att man alltså på något sätt skulle kunna ha en konstant förskjutning av blodets pH-värde åt något håll. det kan man inte, en förskjutning kräver omedelbar behandling annars eskalerar tillståndet snabbt. Kan kolla vidare på samma site som du själv länkade till: http://www.associatedcontent.com/article/221722/debunking_ph_balancing.html?cat=68 Men jag tror definitivt du är kompetent nog att bedöma trovärdigheten i vad man hör lika bra som någon annan. En metod är att kolla vetenskapliga publikationer och inte lyssna på någon som går emot alla vetenskapliga rön på skakiga grunder, samtidigt som de påstår att "etablissemanget" försöker föra oss bakom ljuset OCH de vill sälja nåt.

Jag tycker t.o.m att Jonas Colting (som jag beundrar mycket) är ute och cyklar då han går ifrån att berätta vad som funkar för honom (vilket är väl underbyggt) till generella kostråd som inte riktigt stämmer med vad forskare säger. Att vara en fantastisk triatlet gör ju en inte automatiskt till auktoritet på näringslära...
Trallala
1964 • fd
#24
28 september 2010 kl 21:46
Gilla
Det finns en del verklig forskning som visat att risken för benskörhet och njursten troligen kan öka om man äter en kost med mycket sur föda. Det kan även ge brist på kalium och magnesium om man inte har koll. Denna risken ökar vanligen när man äter LCHF eller någon annan diet med mycket kött och lite basiska livsmedel.

Så det är inte fullständigt skitsnack att man ska bry sig om pH i maten, men det finns ingenting kring att det skulle ha något med vikten att göra. http://www.ncbi.nlm.nih.gov.ludwig.lub.lu.se/pubmed/20003625

Länken som gavs var ju bara full med påståenden och ingen verklig fakta...gör jag en sökning på google kan jag säkert hitta någon som påstår att man blir tjock av att äta med pinnar :)
1987 • Mora
#25
28 september 2010 kl 23:29
Gilla
@ Kajsa B: Förmodligen levde folk både kortare och var sjukare än vad vi är idag, men det var pga sjukdomar. Folk som lever i naturen idag kommer liksom vi upp över 90 år. Något som däremot är säkert är att de inte var överviktiga. Om sedan vår ohälsa också beror på att industrialiseringen gjort oss lata så är svaret självklart ja.

Jag vet inte varför stenålderskosten ska behöva försvaras. Det är ingen extrem diet. Som du själv skriver ska vi inte basera våra måltider på kolhydrater (vilket många idag gör) och det är ungefär det stenålderskosten går ut på. Skippa socker, pasta, ris, bröd, potatis och laga din mat själv istället för att käka Billys pan pizza, i korta drag.

Det enda jag har sagt i den här tråden är att för mycket kolhydrater gör dig tjock och att stenålderkosten är en bra ögonöppnare. Sedan är det bara att döma själv.

Ha en fantastisk natt!
1960 • Skåne
#26
29 september 2010 kl 00:26 Redigerad 29 september 2010 kl 00:26
Gilla
För mycket kolhydrater gör inte mig tjock, i alla fall inte den mängd jag kan mäkta med att äta dagligen (500 gram om dagen kan jag orka med i längden, det gör inte mer än 2000 kcal/dygn - försök att bli fet på det om man som jag behöver 3500 kcal/dygn för att hålla vikten). Det är mixen av fett tillsammans med kolhydrater som gör att jag kan överäta. Då är det inga som helst problem att äta dubbla mängder av allt.

Jag har själv ökat andelen kolhydrater i kosten sedan i mars, och efter tre månader vägde jag 5-6 kilo mindre. Och har fortsatt att äta en större andel kolhydrater än tidigare, och behåller min nuvarande lägre vikt betydligt bättre och lättare än vid samtliga tidigare försök, oftast nån form av lågkolhydratinriktning.

Och så säger dom att man blir tjock av kolhydrater...
1969 • Stockholm
#27
29 september 2010 kl 08:29
Gilla
Jacob: länken du gav kräver inloggning, jag skulle gärna kolla lite på den, kan du länka till abstract?
Daniel Skoogh
1982 • Halmstad
#28
29 september 2010 kl 08:38
Gilla
Intressant diskussion och intressanta artiklar som ni refererar till. Min egen erfarenhet är kanske intressant i sammanhanget:

För ca 2 år sedan bestämde jag mig för att försöka gå ner lite i vikt och läste om GI och kolhydratfattig kost och provade detta. Resultatet blev viktnedgång, men under samma period började jag även få hjärtklappning och stundtals oregelbunden puls. Då jag inte hade några större besvär av detta, och att det hoppade fram och tillbaka valde jag att blunda för det och besvären försvann helt efter några månader. I efterhand har jag insett att återgången till det normala skedde när jag började äta som vanligt igen.

Lite drygt ett år senare började jag återigen äta lite mindre kolhydrater. Det dröjde inte alltför länge innan jag återigen fick hjärtklappning och oregelbunden puls. Denna gång gick jag till läkare och fick konstaterat att jag hade förmaksflimmer. Läkarna ville sätta mig på bl.a. blodförtunnande medel och göra en utredning om det hela. Det var då jag började fundera och satte hjärtklappningen i samband med mina ändrade kostvanor. Jag upphörde genast med att försöka undvika kolhydrater (nämnas kan väl att jag inte var extrem i min kosthållning, utan bara undvek pasta, potatis, ris och annat så gott jag kunde). Från dagen efter har jag ätit varierat utan att undvika något särskilt och har inte fått tillbaka hjärtarytmin en enda gång sedan dess!

Slutsatsen jag dragit, som inte är vetenskaplig på något sätt, är att min kropp helt enkelt behöver kolhydrater i viss mängd. Självklart kan man välja i vilken form dessa äts, och tomma kolhydrater väljer jag fortfarande bort i möjligaste mån. Att sambandet mellan min puls och kolhydratfattig kost skulle vara någon slump har jag i alla fall helt uteslutit...

Micke Wigstrand
1964 • Tranås
#29
29 september 2010 kl 08:52
Gilla
Stenåldersfolk (taskig benämning) levde ofta kortare än vi gör idag, men inte för att deras hälsa var sämre. Det som fällde dem i förtid var ofta rena olyckor, sånt som vi lätt kan ta hand om idag. Klarade man sig från olyckor och vilda djur blev man gammal även då.

Deras hälsa var däremot betydligt bättre över lag än vår. Man vet även att medellängden minskade när vi blev bofasta och började äta mindre lämplig föda.
Jag tror att det borde vara svårt att bli fet på paleokost, däremot är det inte svårt att bli fet på fel sorts kolhydrater.

Äter för övrigt så likt människoföda (paleokost) som det är praktiskt möjligt.
Har bara positiva erfarenheter hittills efter ca 6 månader, och rekommenderar min omgivning att prova.
Trallala
1964 • fd
#30
29 september 2010 kl 10:01
Gilla
Ursäkta Thomas, här är abstraktet... http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20003625
Henrik Evers
1984 • Hökarängen
#31
29 september 2010 kl 21:53
Gilla
Hej på er alla,

Vilken diskussion detta mynnade ut i = ) verkar finnas ett stort kunnande i detta forum och det är kul.

Jag har inte direkt testat någon diet helt strikt, har prövat några lite smått men inte i samband med någon särskilt strikt träning så därför kan jag inte dra några slutsatser om det funkade eller inte, vad jag dock vet om mig själv är att jag inte skulle kunna klara att köra en diet under en längre tid och därför är jag mer inne på att skippa alkohol, sötsaker, godis etc och äta en varierad egentillagad kost bestående av bla kolhydrater, men helst långsamma då och bra fetter.

Tänker nästa vecka lägga in ett till pass i veckan och då kör jag 3 pass á 5 km. Hur länge bör jag vänta sedan för att lägga in ett fjärde pass? Jag väger nu 90.9 kg, hoppas kunna gå ner till 85 kg innan årets slut som ett första delmål.

@Bo jag har skapat en runda som är hem till mitt jobb, den är på ca 8.5 km nästan hela vägen på asfalt, när tycker ni att jag ska testa den?

Tack för alla svar!

Lev väl
1978 • Västra Frölunda
#32
30 september 2010 kl 06:39
Gilla
Hej kusin Henrik, kul att du har blivit jogg:are.

Om du vill öka träningen fort är det bästa att träna olika saker. Löpning sliter rätt hårt på benen så det är lätt att skada sig när man ökar. När du väl ökar löpningsdosen hjälper det om du tar det extra lugnt de första veckorna. Det är lätt hänt att man försöker springa sin runda fortare varje gång i början, men det är inte så bra egentligen.
Henrik Evers
1984 • Hökarängen
#33
30 september 2010 kl 08:08
Gilla
Hej Kusin,

Vad roligt att se dig här!

Jag har faktiskt tänkt mycket på att inte springa fortare utan att försöka hålla ett jämnt tempo nu i början av min löparkarriär = )

Om du har fler tips kan du skicka pm = )
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.