29 september 2010 kl 08:38
Intressant diskussion och intressanta artiklar som ni refererar till. Min egen erfarenhet är kanske intressant i sammanhanget:
För ca 2 år sedan bestämde jag mig för att försöka gå ner lite i vikt och läste om GI och kolhydratfattig kost och provade detta. Resultatet blev viktnedgång, men under samma period började jag även få hjärtklappning och stundtals oregelbunden puls. Då jag inte hade några större besvär av detta, och att det hoppade fram och tillbaka valde jag att blunda för det och besvären försvann helt efter några månader. I efterhand har jag insett att återgången till det normala skedde när jag började äta som vanligt igen.
Lite drygt ett år senare började jag återigen äta lite mindre kolhydrater. Det dröjde inte alltför länge innan jag återigen fick hjärtklappning och oregelbunden puls. Denna gång gick jag till läkare och fick konstaterat att jag hade förmaksflimmer. Läkarna ville sätta mig på bl.a. blodförtunnande medel och göra en utredning om det hela. Det var då jag började fundera och satte hjärtklappningen i samband med mina ändrade kostvanor. Jag upphörde genast med att försöka undvika kolhydrater (nämnas kan väl att jag inte var extrem i min kosthållning, utan bara undvek pasta, potatis, ris och annat så gott jag kunde). Från dagen efter har jag ätit varierat utan att undvika något särskilt och har inte fått tillbaka hjärtarytmin en enda gång sedan dess!
Slutsatsen jag dragit, som inte är vetenskaplig på något sätt, är att min kropp helt enkelt behöver kolhydrater i viss mängd. Självklart kan man välja i vilken form dessa äts, och tomma kolhydrater väljer jag fortfarande bort i möjligaste mån. Att sambandet mellan min puls och kolhydratfattig kost skulle vara någon slump har jag i alla fall helt uteslutit...