Löpning Kläder, Skor & Prylar 7 inlägg 1999 visningar

Rätt skor

Hanna
1980 • Grums
#1
14 oktober 2010 - 20:42
Gilla
Hej!
Jag har på de större sportkedjorna fått olika rekomendationer om vad jag bör ha för skor. Jag har fått stått på någon form av platta som mäter trycket under fötterna. En av expiditerna var lite mer noggrann och kollade när jag sprang samt vinkel baktill på fötterna när jag stod upp. Hon sa att jag hade neutralt steg och jag köpte då ett par asic nimbus, nästa gång det var dags att byta så sa expiditen att jag pronerade och jag köpte då asic kayano. Jag har nu fått löparknä som kan bero på att jag börjat springa längre nu . Ska snart byta skor igen och vara säker på att inte skorna bidrar till löparknät. Kan jag själv på nått sätt ta reda på vilket steg jag har? Jag har rätt normalt fotvalv, kanske något högt, och på undersidan av mina skor sliter jag mest på utsida häl och utsida framfot och in till mitten avframfoten, oavsett vilka slags skor... både löparskor och vardagsskor. Nån som vet?
1971 • mora
#2
14 oktober 2010 kl 21:05
Gilla
Jag har nyss köpt ett par dojjor och lärt mej lite grann om löparskor under funderingarna vilka som dojjor som passar mej. Jag köpte ett par Adidas. Om du sliter skorna på utsida häl och utsida framfot gissar jag att du medvetet eller omedvetet springer på ett sätt för att undvika att springa på insidan. Du undviker att springa på insidan eftersom du har ett högt fotvalv och inget stöd insida mellanfot. Du behöver nog en sko med rejält pronationsstöd. Men jag är verkligen ingen expert inom området.
1972 • Växjö
#3
15 oktober 2010 kl 14:47
Gilla
Gå in till en riktig löparbutik istf de "stora" allmänna sportbutikerna (det finns osmå löparkedjor också). Fråga och diskutera. Låt säljaren visa sig på styva linan och när du hittat en du känner att du litar på, så låt dem filma dig på löpbandet. Också vissa av de "stora" har kompetent personal och bra utrustning. Då funkar ju det, men se till att de vinner ditt förtroende trots att du ställer "för många" frågor.

Sannolikheten att du får "rätt" sko ökar stort även om det finns viss risk för att du krängs på den med störst förtjänst. När analysen är gjord bör säljaren kunna ge dig ett antal alternativ att välja på och inga av dem ska skapa problem som beror på skon.

Är du sen inte nöjd efter några mil, gå tillbaka och diskutera.
Vissa är utrustade med fötter med särskilda behov och då kan Fotexperten och liknande hjälpa till ännu mer. Det är inte lätt att skaffa rätt skor.

Lycka till!

Och förresten, gör dig inte till på löpbandet. Spring som vanligt, annars får du fel dojjor.
1980 • Västerås
#4
15 oktober 2010 kl 15:31
Gilla
Om du sliter på utsidan av skorna, så supinerar du. Då ska du absolut inte ha en sko som Kayano - den är ju för pronation. Kan ju vara därför du fått problem med knäna. En pronationssko, får dig ju också att supinera ännu mer om du är relativt neutral.

Prata med nån som vet, men det låter ju helt klart som om du ska ha en neutral sko.

1980 • Västerås
#5
15 oktober 2010 kl 15:31 Redigerad 15 oktober 2010 kl 15:44
Gilla
Om du sliter på utsidan av skorna, så supinerar du. Då ska du absolut inte ha en sko som Kayano - den är ju för pronation. Kan ju vara därför du fått problem med knäna. En pronationssko, får dig ju också att supinera ännu mer om du är relativt neutral.

Prata med nån som vet, men det låter ju helt klart som om du ska ha en neutral sko.

Denna länk kanske kan vara till någon hjälp: http://www.loplabbet.se/system/content/book.asp?bid=6&pid=38
Hanna
1980 • Grums
#6
15 oktober 2010 kl 18:03
Gilla
Tack för svar!
Det mesta av slitningen är mitt under framfoten på sulan, slitingarna åt utsidan och hälen är mycket mindre. Skorna lutar inte åt något håll utan de står rakt upp, låt oss säga att jag är neutral, skulle då mina kayano bidragit till löparknät? Ska inom snar framtid träffa en sjukgymnast för att försöka komma tillrätta med knät, Hon bör väl se om jag pronerar eller inte? Supinerar tror jag inte att jag gör.

Liten kul grej bara: när jag senast köpte kayanosen så påstod säljaren att skorna anpassade sig till tjejers menstruationscykel då fötterna kunde bli känsligare...Hehe..det var liite svårt att hålla sig för skratt då!
1969 • Sala
#7
16 oktober 2010 kl 16:31
Gilla
Ja, Kayanos antipronationskil kan skapa problem. Neutrala skor har ju inget som åstadkommer något, utan anpassar sig bara efter foten, precis som alla skor gjorde förr. Jag kan varmt rekommendera att förändra löpsteget, till högre stegfrekvens, kortare steg och att landa på mittfoten istället för hälen. Förändrad löpteknik och att undvika snabba upptrappningar av löpmängd och fart är bättre för knäna än den tjockaste sko i världen.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.