Löpning Kost & Näring 41 inlägg 53721 visningar

Egen sportdryck - Recepten

1974 • Lund
#1
4 oktober 2008 - 13:04
Gilla
Jag har detta recept på en sportryck från en reklamflaska från Dan-Sukker. Jag tycker det är smaskens, ibland använder jag citron istället för Apelsin. Men apelsin är nog godast. Ibland dricker jag den varma sommardagar utan att ha tränat för den är så smaskig.
Jag vill gärna dela med mig av receptet och hoppas få lite fler recept eller recentioner av recepten av er andra i denna tråd...

1,5 dl Socker
1 tsk citronsyra
1 krm bikarbonat
1 krm salt
2 l vatten
Saften från en apelsin.

Blanda allt, Kyl gärna, håller sig 2-3 dagar i kylskåp.
< < < 1 2 3 > > >
Leif A
1946 • Sigtuna
#21
30 mars 2010 kl 10:33
Gilla
Finns många trådar om vätska här, bl a en om vätskehysteri. Läsvärd!
Sen ska man nog ha klart för sig att saltbalansen är olika i olika delar av kroppen vilket påverkar tex törsten. Detta medför också att eftersläpningen varierar. Färgen på urinen är inte så bra som mätare då eftersläpningen här är rätt stor.
Rent vatten ger man numera inte till någon som drabbats av akut vätskebrist, det kan ju ge en hint om att lite salt också behövs.
anders dynebrink
1964 • värnamo
#22
30 mars 2010 kl 16:48
Gilla
Visst är det viktigt att få i sig både vätska och salter vid ymnig svettning under lång tid. Risken om man bara dricker vatten är att man får hyponatremi dvs för låga halter av natrium i extracellulärvätskan vilket ger för låg osmolalitet vilket i sin tur gör att vätska dras in i cellerna(högre osmolalitet här) med cellödem som följd(kan vara farligt om det sker i hjärnan). Ju längre pass och ju varmare desto större risk här finns även risk för värmeslag. vilket är farligt

Jag tror nog att WHO rekom kring vätskeersättning vid akutadiareèr även funkar i dom här sammanhangen. Läs gärna länk. Intressant http://www.lakartidningen.se/old/content_0415/pdf/1432.pdf
läs gärna även denna länk. Tankeställare. om ni inte orkar läsa hela så läs under rubriken diskussion http://www.lakartidningen.se/store/articlepdf/4/4412/LKT0626s2050_2053.pdf

Anders
Annika P-B
1967 • Hässleholm
#23
30 mars 2010 kl 17:09
Gilla
Resorb ( vätskeersättning i brustablettform ) fungerar bra på mig. Finns att köpa på apoteket... Lätt att stoppa ned en tablett i vattenflaskan ; ) Bra att ha hemma när familjen får maginfluensa också...
Karl W
1987 • Göteborg
#24
30 mars 2010 kl 19:03
Gilla
Kan ju tipsa om att köpa rent maltdextrin och blanda med vatten. Kan för billig peng köpas online från de stora kosttillskottssäljarna (35 kr / kg).
Martin Kjellqvist
1982 • Bromma
#25
30 mars 2010 kl 19:09
Gilla
Jag kör resorb + vatten + någon matsked druvsocker.
anna
1980 • Malmö
#26
30 mars 2010 kl 20:18
Gilla
Brukar slänga ner några resorb i vattenflaskan om jag är orolig för saltbalansen.

Om jag däremot bara har ett långt pass där jag vet att jag EGENTLIGEN inte kommer att lida av någon akut salt- eller vätskebrist brukar jag ta vatten med lite honung och lime nerblandat. Gott och uppiggande. Om det är bra ur sportsynpunkt vet jag inte, men det var en tränare som tipsade mig.
Roland Söderström
1962 • Onsala
#27
30 mars 2010 kl 23:39
Gilla
Jag ater inte socker och kan inte kopa fardig sportdryck, det ar ju nastan bara socker...
Da det ar ganska varmt downunder pa sommaren sa har jag experimenterat en hel del.
Normalt dricker jag ingenting pa pass under 1timme 15min ungefar.
Jag ar en av dom dar som inte behover sa mycket vatska.
Nar det ar varmt har, ca:35 grader, sa behovs det dock lite dricka :-)
I borjan var det en pina men man vanjer sig vid att springa i varme.
Nu anser jag 28 grader vara lagom varmt vid ett pass, se vad man anpassar sig, kroppen ar fantastisk.

Jag provade olika blandningar och konstaterade att jag ofta sprang in i vaggen efter 1 timme i 35 grader.
Detta recept haller mig springande i 1timme45min. (inte provat langre)
Dricker extra vatten (typ kommunal drickfontan) efter vagen.
1/2 liter ar det mesta jag vill slapa pa nar jag springer....

Recept for VARMT vader.
1/2 liter vatten
1 tsk salt
pressa ur en cirton
1966 • Stockholm
#28
30 mars 2010 kl 23:52
Gilla
Jag dricker aldrig under pass på upp till 2 mil. Dricker inte upp mig speciellt innan heller! Naturligtvis vid värme men inte annars!
1987 • Mora
#29
27 oktober 2010 kl 02:19
Gilla
Spelar det någon roll vilka typer av salter det är i en sportdryck?

Jag brukar använda mig av Vitargo som innehåller natrium, kalium, kalcium och magnesium. När man gör egen sportdryck brukar man ju bara få i natrium.
Staffan Malmberg
1954 • Hyltebruk
#30
27 oktober 2010 kl 07:02
Gilla
Magnesium sägs ju vara bra mot kramp. Det är säkert inte fel med kaliumtillskott eftersom det finns en natrium/kalium-balans i kroppen.
Staffan Nilsson
1971 • Helsingborg
#31
25 april 2011 kl 14:34
Gilla
Ingen som har recept på sportdryck där man har med lite mer protein också?
1964 • Huddinge
#32
25 april 2011 kl 14:44
Gilla
Staffan. Prova Ayran. Kollade innehållet i min förpackning och det är 1.7 g protein,2,4 g kolhydrater och 1,7 g fett. Borde gå att blanda till själv.
Tor Hunemark
1981 • Linköping
#33
25 april 2011 kl 16:23
Gilla
Köper man mineralsalt istället för vanligt salt får man 50% natrium, 40% kalium och 10% magnesium.. borde vara bättre att blanda i än 100% vanligt natriumklorid. Vet inte hur väl det funkar, men jag har börjat blanda det i min sportdryck istället för vanlig salt. Det är åtminstone inte sämre :)
Tor Hunemark
1981 • Linköping
#34
25 april 2011 kl 16:25
Gilla
En dryck jag testade för inte så längesen innehöll natriumbikarbonat. Lustigt med sparkling sportdryck, men vad gör det för nytta egentligen?
Tor Hunemark
1981 • Linköping
#35
25 april 2011 kl 16:35
Gilla
Roger, jämför med vanlig röd mjölk som har 3,3% protein, 5% kolhydrater och 3% fett.. i princip dubbelt av allt ayran har att erbjuda. Vad är fördelen med ayran? Häll i lite mineralsalt i mjölken så har man överträffat saltfördelen också..
Kanske kan vara helt ok att dricka efter ett pass, men under ett pass skulle jag bli helt förstörd i magen av mejeriprodukter.
1964 • Huddinge
#36
25 april 2011 kl 16:48
Gilla
Tor, helt rätt angående näringsinnehållet. Jag brukar köra 2-3 dl chokladmjölk innan ett pass. Just för att få i mig mycket olika näringsämnen. Fördelen med Ayran under passet som jag ser det är just att det är mer vatten i Ayran.(dessutom säljer min lokale handlare en liten praktisk förpackning på 33 cl för bara 5 kronor) Men jag kan tänka mig att det är mycket olika hur magen reagerar.
Acke5
1959 • Göteborg
#37
20 februari 2012 kl 15:27
Gilla
"Bump"

Intressant det här med "hembränneriet" av sportdryck. Jag har hört någonstans att druvsockerhalten skall ligga på 8%, annars lär inte energiupptaget fungera så bra, stämmer det?

Innebär det, rent praktiskt, att man skall blanda 80 gram per liter vatten?

1g druvsocker ger väl ungefär 3,7 kcal, vilket innebär att en liter av 8%-blandningen ger 300 kcal. När man springer långa distanser så är det vä inte tal om att ersätta energiförbrukningen, utan man slutar väl passet med underskott - jag skulle behöva dricka drygt 3,5 liter för ett långpass på 20 km och det verkar rätt överdrivet. Vari ligger den stora vinsten med att dricka en mugg, jag fattar att det blir en liten omedelbar höjning av blodsockret, men den energimängden som tillförs är snabbt förbrukad? Har det att göra med hjärnans energibehov, för t ex benmusklerna har väl svårt att direkt utnyttja en höjning av blodsockernivån?
1965 • Kungsholmen
#38
20 februari 2012 kl 15:43
Gilla
Det jag minns är 6% har jag för mig. Finns ett recept på träningslära någonstans. Man kan höja koncentrationen något med maltodextrin tror jag.
I första hand är sportdryck etc till för att ge hjärnan energi då leverglykogenet bara räcker drygt 2h. Sen bidrar det som sagt lite till muskelbränslet och man kan fördröja väggen några km vilket kan vara tillräckligt.
1965 • Kungsholmen
#39
20 februari 2012 kl 15:50
Gilla
Här är länken: http://traningslara.se/vatten-vs-sportdryck/
till hur man blandar sin egen dryck
Acke5
1959 • Göteborg
#40
15 maj 2012 kl 14:37
Gilla
Såg att jag hade glömt tacka PeterP för länken!

En fråga; är druvsocker samma sak som glukos?

Ännu en; vad innehåller vanligt strösocker? Jag har för mig att det skulle vara hälften fruktos och resten glukos, minns säkert fel.
< < < 1 2 3 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.