Löpning Skador & Rehab 12 inlägg 5642 visningar

Hälsporre

1967 • Fagersta
#1
9 november 2010 - 19:17
Gilla
finns det ngn därute som har eller har haft hälsporre, jag vill så gärna kunna träna men har inte gjort det pg av att jag har så ont i hälen. Nu har visst nya rön kommit angående hälsporre, förut skulle man villa sig frisk och ha bra skor idag säger det att det är viktigt att man stretchar foten och att tillståndet oftast går över efter ca 1,5år oberoende om man vilar foten eller inte. Har varit ute ca 5 ggr och provat på ibland går det jätte bra men just nu har jag skitont efter sista löpturen och jag kan inte springa. Vad jag undrar över är om det finns någon som har testat att springa ändå och hur det i sådana fall har påverkat hälen, för smärtan verkar kunna komma och gå lite hur som helst. Jag är bara rädd att jag kanske förstör mig ordentligt om jag trotsar smärtan. Inlägg i skon funkar inte.
Hälsn en löpsugen
Johan Adolfsson
1978 • Linköping
#2
9 november 2010 kl 20:05
Gilla
Jag har haft det mer eller mindre i två år och har väl egentligen aldrig behövt göra något längre uppehåll. Ibland kan det gå månader utan att jag känner någonting men sen kommer det tillbaka. Jag känner mest på morgonen varefter det brukar gå över när jag gått ett tag. Det blir inte värre av att jag fortsätter springa men vem vet, om man vilade några månader kanske det skulle försvinna permanent.............
1981 • Rönninge
#3
9 november 2010 kl 20:12
Gilla
Hej Lena!

Det finns en speciell tejpning som man kan göra, vilket har visat sig fungera ganska bra på många. Instruktionsvideo till tejpning finns på:
http://www.youtube.com/watch?v=5Z2XlqsuQSY&feature=related

Ett annat bra tips är att söka sjukgymnast för tips och råd! Lycka till med löpningen!



Anders Rosdahl
1976 • Göteborg
#4
9 november 2010 kl 21:22
Gilla
Jag fick plantar plantar fasciit i juni och har fortfarande problem. I början hade jag så ont att jag inte kunde stödja på foten, men efter ett par veckor kunde jag gå utan några större smärtor och började då springa lite försiktigt igen.

Nu under hösten har jag ökat träningsdosen betydligt trots att problemen inte är borta. Hälen ömmar inte längre när jag springer, men på kvällen efteråt och även på morgonen. Jag inbillar mig dock att löpning just nu inte förvärrar problemet nämnvärt. Tycker också smärtan går upp och ner lite som den vill.

Mina erfarenheter liknar Johan A:s och jag är också nyfiken på om problemen skulle försvinna om man vilade en längre tid. Men det har man ju inte tålamod till...
Torbjörn Örnstig
1970 • Täby
#5
9 november 2010 kl 22:09
Gilla
Jag hade någon mild version av plantar faciit i våras. Gjorde ett antal övningar ganska ambitiöst under några veckor och har sedan inte märkt av det mer. Se http://www.heel-that-pain.com/ för förslag på övningar.
Walker67
1947 • Växjö
#6
10 november 2010 kl 00:02
Gilla
Det är ju alltid en sporre..........

Skämt åsido, i en annan tråd fick jag tipset att massera in olivolja morgon och kväll i och omkring området där besvären sitter. Och faktiskt är jag mycket bättre nu, om än ej fullt återställd :)
1976 • Buenos Aires, Argentina
#7
10 november 2010 kl 03:04
Gilla
Har haft problem från och till i flera år. När det var som värst provade jag en strumpa som håller foten sträckt på natten och den hjälpte faktiskt mycket, speciellt med smärtan på morgonen. http://www.thesock.com/

Jag började sälja strumpan i Sverige, men gör det inte längre. Däremot har säkert den svenska importören koll på var de går att få tag på http://www.campscandinavia.se/

Andra saker jag tycker har hjälp är massage, bättre vardagsskor, att undvika att gå långa sträckor (typ 5 timmars shoppingtur på stan), och mindre löpning.
1965 • Eksjö
#8
10 november 2010 kl 17:59
Gilla
Olivoljemassagen var det jag som tipsade om, du hittar den via länken nedan, bumpa den gärna genom att skriva något, så får jag/vi lite mer feedback på hur det har gått för de som skulle testa utöver Walker67.
http://www.jogg.se/Forum/Trad.aspx?subid=13817
1967 • Fagersta
#9
11 november 2010 kl 12:13
Gilla
Tack för alla tips, jag blir jätte glad. Har "vilat" nu i två dgr testat mountainbike för första gången (skitkul) första dgn men sen kom snön.... så jag simmade istället igår, fixade skidorna idag och gav mig ut för att söka spår men hittade inga så nu har jag sprungit i alla fall...och har ont igen. Jag ska prova med olivoljan både enkelt och skönt och sedan ska absolut prova att tejpa foten jag har testat det förut i ren desperation och det har känts jätte bra men jag har inte vetat hur jag ska tejpa så det har blivit lite hur som helst men nu ska jag kolla upp det. Har själv aldrig riktigt vilat min fot för jag har inte kunnat det i mitt jobb jag har gått i princip hela dagarna. Om inte massage och tejpning hjälper kanske jag testar en sån där strumpa också. Åter igen TACK för alla tips!
Ola Cederlöf
1967 • Göteborg
#10
11 november 2010 kl 12:56 Redigerad 11 november 2010 kl 12:57
Gilla
Har haft Plantarfaciit sedan början av Maj i år och har sedan dess tagit det väldigt lugnt med löpträningen pga smärtan i foten. Började för 2 veckor sedan behandla foten med stötvågsbehandling på FotMedic i Gbg http://www.fotmedic.com/index.php
och märkte redan efter en behandling en rejäl förbättring. Har nu gått igenom 2 behandlingar och den stramhet och smärta jag tidigare känt är så gott som helt borta. Känner heller ingen smärta på morgonen längre.
Själva behandlingen gör rejält ont men pågår ju bara 5-10 minuter

Rekommenderar stötvågsbehandling varmt.
Pär W
1967 • Skellefteå
#11
11 november 2010 kl 18:00
Gilla
Det var plantarfasciit som föranledde mig att byta till POSE/framfotalöpning , skor med tunna sulor (samma tjocklek under hälen som under framfoten) och sedermera till fivefingers. Jag var bra på ca 10 dagar, aldrig haft några hälsporreproblem därefter. Men ska du göra som jag så ta det försiktigt, byt inte stil för häftigt, då blir det garanterat andra problem.
Cecilia Kreutzmann
1979 • Lidingö
#12
11 november 2010 kl 19:17
Gilla
Jag har också lite känningar av hälsporre. Det började i augusit. Jag har provat stötvågsbehandling 4 ggr i kombination med total löpvila i 3 veckor. Fixade nya inlägg till skorna, masserat med olivolja och stretchat vaden och foten. Jag är nästan helt bra nu =) Börjat springa runt 8 km 3 gånger i veckan, utan smärta varken under eller efter löpningen. Har tejpat foten när jag springer. Vet inte vad som har hjälpt, men tror det är viktigt att avlasta och massera senan. Ta det lugnt och ha lite tålamod..

Lycka till
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.