Löpning Skador & Rehab 19 inlägg 3808 visningar

Hälsporre - hjälp i Göteborgsområdet?

KG
1979 • GÖTEBORG
#1
29 oktober 2020 - 06:50
Gilla 
Jag har sedan i mars dragits med hälsporre höger fot. Funkade hyffsat i våras med lugnare löp-pass och inte så ofta. Men i somras slog det till ordentligt och nu har jag riktigt ont och besvärligt. Nu är det löpvila sedan början på september och fokus på fotstyrka. Men lika ont har jag, om inte värre.

Finns det någon bra rehab att gå till i Göteborgsområdet, där dom verkligen kan hälsporre? Har testat vanlig sjukgymnastik i 2 månader utan effekt, samt laserbehandling.

Vad har ni för tips?
1971 • Nykvarn
#2
29 oktober 2020 - 10:08
Gilla 
Kopierat härifrån: http://www.fredrikzillen.se/plantar-fasciit-nej-det-ar-inte-halsporre/"...För att försöka bringa lite klarhet i det hela ringer jag Richard Bäckström, naprapat på Göteborgs Naprapat- och Idrottsskadeklinik. Richard är även naprapat åt löparlandslaget och följer med på deras träningsläger för att hålla allas kroppar i så bra trim som möjligt (här kan du själv boka tid med Richard och hans kolegor)"

https://napraidrott.se"

En naprapat som jobbar med landslaget i löpning borde väl duga :)
Fredrik Dahlberg
1973 • Saltsjö-Boo
#3
29 oktober 2020 - 13:44
Gilla 
Jag har gått med hälsporre eller plantar fasciit sedan juni. Testade initialt vila 4 veckor, blev knappt bättre. Började då jogga kortare pass, det blev bättre till en början men sen när jag ökade på mer volym så kom det tillbaka. Nu är jag inne på 2 veckors löpvila, men status är helt oförändrad, hålfoten ömmar till och från. Vissa dagar bra, andra sämre, men har tack och lov ingen kraftig smärta. Många har ju teorin att man inte skall fresta på foten för mycket med styrkeövningar när man känner smärta. Men jag vet inte, det verkar vara väldigt individuellt vad som funkar? Jag har gått hos sjukgymnast och naprapat men inte fått någon direkt hjälp. Tycker inte att laser, massage eller stötvåg fungerar. De rekommenderar löpvila tills dess att smärtan är borta. Därefter är det bra att prehaba med styrkeövningar för vader och fot. Om du får hjälp så återkoppla gärna!
1986 • Karlstad
#4
29 oktober 2020 - 14:31 Redigerad 29 oktober 2020 - 14:31
1 Gilla 
Natt-ortos/stassburg-strumpa som håller fotleden i 90 grader har god evidens, hjälpte även mig riktigt effektivt tillsammans med bra skor, stretching och excentriska fothävningar. En sådan "night splint" stretchar passivt vad och fot så att skadan läker i förlängt läge under matten istället för i förkortat läge som slits upp på nytt under dagen.
KG
1979 • GÖTEBORG
#5
30 oktober 2020 - 09:05
Svar på inlägg #2
Gilla 
Tack för tips! Ja värt att testa, det börjar bli rätt segt med smärtan nu.
KG
1979 • GÖTEBORG
#6
30 oktober 2020 - 09:06
Svar på inlägg #2
2 Gilla 
Återkopplar såklart om jag blir hjälpt!
1972 • Sävedalen
#7
22 december 2020 - 06:39
Gilla 
Hej,

Prova Walkfeeling/Runfeeling i Mölndal. Bäst i test. Alla mina hälsporre problem och övriga smärtor relaterade till löpning/rörelse är borta.

//Petter
HCL
1966 • Landet
#8
6 januari 2021 - 11:18
Svar på inlägg #3
Gilla 
Hur har det gått för dig Fredrik #3, har du fått ordning på din PF nu..?
Fredrik Dahlberg
1973 • Saltsjö-Boo
#9
6 januari 2021 - 11:26
Svar på inlägg #8
Gilla 
Inte helt bra än, men symptomen är ganska milda. Det ömmar och stramar lätt i vissa rörelser. Jag försöker just nu träna på med löpning men inte med den volym jag vill. Knepig skada att få grepp om detta.
HCL
1966 • Landet
#10
6 januari 2021 - 12:34
1 Gilla 
Ok, knepig skada är det, fick samma mitten av april förra året. Jag letade själv runt mycket efter tips och plockade upp lite här och där, verkar vara väldigt olika från fall till fall, men här är vad jag gjort, kanske kan hjälpa något lite.

Skrev ett inlägg i maj vad jag gjort fram tills dess på denna tråd: https://www.jogg.se/Forum/Trad.aspx?subid=49420
mina inlägg där 26, 28 och 31

Jag hade känningar på ungefär samma nivå tills början av augusti då jag fick en markant förbättring från ett pass till ett annat, eller egentligen efteråt då jag gick en promenad och insåg att det inte kändes något i princip alls efter att ha känt varje gång i 4 månaders tid...(?) Sedan blev det sakta sakta bättre, senaste månaderna i princip helt bra. Men jag kör på med prehab, tänker på skoval och underlag.

Något jag gjort efter mina maj inlägg.
Backade lite på stretching, körde på men lite mer på känsla, lät foten vila lite mera. Cyklade lite mindre och blev ännu mera noggrann vilka skor jag använde, oavsett aktivitet, skrotade ett par hyfsade skor för gång till förmån för ett par riktigt bra bl.a.

I slutat av juli köpte jag en flowgun för att massera mina vader, speciellt höger vad där jag hade en triggerpunkt, den var bra för mig.

Sedan gjorde jag ett inköp till, en slantboard. Den plockade jag upp från Seth James DeMoor, den funkar mycket bra för mig när det gäller att stretcha vader och ja hela baksidan. https://www.amazon.com/Navaris-Wooden-Slant-Board-Adjustable/dp/B079SXSYTZ
Fredrik Dahlberg
1973 • Saltsjö-Boo
#11
6 januari 2021 - 12:55
Gilla 
Vilka skor är det som funkar bäst för dig?
Och hur tänker du kring underlag? Kör du mjukt underlag? Och undviker du t.ex. backar?
Tror du att cykling kan fördröja läkningen? Jag kör ganska mycket cykel.
Tipset på flowgun har jag fått från fler. Kanske får investera i ett sådant.
HCL
1966 • Landet
#12
6 januari 2021 - 14:15
1 Gilla 
Jag köpte ett par Hoka Clifton och sedan Bondi, var lite tveksam då jag aldrig haft Hoka förut men dom har fungerat mycket bra. Ganska så länge körde jag i princip bara Bondi och så Clifton på lite kortare pass, har börjat växla runt lite mera nu, sprang 15km med Clifton häromdagen och fungerade bra. Växlar sedan en tid också med korta 5-7km på löpband någon gång i veckan, där springer jag med Nike Epic React (bara för att växla runt lite).

Under typ 4 månader eller så sprang jag bara grusväg och skogsvägar/stigar runt där jag bor, bara mindre backar där. Lugnt tempo (puls 2 och 3), varannan dag, varierande distans med sakta uppbyggnad av volym. Var nästan på väg att backa i volym i augusti när det sedan blev markant bättre från ett pass till ett annat.

Backar återgick jag till i september när jag tog upp rena terräng pass igen, blandat elljusspår med "stock och sten", ca 10km där köpte jag ett par Hoka EVO Speedgoat, snälla men ändå springbara i terräng.

Cykel, jag tyckte mig känna av PF lite efter pass, läste lite och några skrev att man skulle ha ordentliga cykelskor med clips för att avlasta, det hade inte jag så då tog jag bort cykelparametern ur PF ekvationen. Ska börja cykla lite i vår igen.

Vad det gäller flowgun så var det ett inlägg av Monica (#33) i tråden jag länkade till ovan som avgjorde mitt köp, tittar du i länken som Moncia länkade så hade jag en "trigger point" precis där dom beskriver, vilket jag inte tänkt på innan jag såg filmen...
Fredrik Dahlberg
1973 • Saltsjö-Boo
#13
6 januari 2021 - 14:24
Gilla 
Tack för info!

Hoka Bondi och Nike Epic React är två av de skomodeller jag kör mest med tillsammans med Nike Tempo Next%.

Har också läst att cykling med PF "kräver" cykelskor med clips för att inte belasta fotvalvet så mycket.
Lars Lindefelt
1958 • Borlänge
#14
6 januari 2021 - 17:55
5 Gilla 
Jobba med styrka och rörlighet för hela den bakre rörelsekedjan. Vader, baksida lår, rumpan och ryggen påverkar varandra. Stretcha även fötterna, fotrygg och undersida.
HCL
1966 • Landet
#15
6 januari 2021 - 20:39
Gilla 
Håller helt med Lars #14, mycket viktigt..!

Kom på en stretch som jag plockade upp efter maj och alltså inte skriver om i tråden som jag nämner i #10 ovan.

Nämligen stretchen som Oldboy beskriver i #8 och #16 i tråden nedan, där var jag superstel, speciellt i höger fot där jag hade mest PF ont. Efter 3-4 månaders stretch så är jag mycket bättre där, kör den nästan varje dag.
https://www.jogg.se/Forum/Trad.aspx?subid=51639
Fredrik Dahlberg
1973 • Saltsjö-Boo
#16
7 januari 2021 - 22:23
Gilla 
Hittade denna video på 2 stretchövningar som verkar vettiga, det gäller soleus och gastroc. Förvisso öppnar han (som så många andra) med att detta är en mirakelkur, men sen låter det ändå ganska vettigt. Han förordar ganska långa stretchar. Vad tror ni om detta?
https://www.youtube.com/watch?v=RRDC8erSNqw
1979 • Göteborg
#17
7 januari 2021 - 23:09
2 Gilla 
Jag känner det som min plikt att berätta vad som hjälpe mig efter 4års problem... liknande Fredriks inlägg ovan.
https://www.jogg.se/Forum/Trad.aspx?subid=43228&sida=2

Mitt inlägg #22

Jag utförde ”passiv” vadstretch 3x3min per dag.... Sen började jag märka skillnad!
Robert Frykstedt
1962 • Bålsta
#18
8 januari 2021 - 06:46
1 Gilla 
Hälsporre kan man även få om foten faller in för mycket (pronerar), så var det för mig. Eftersom senan sträcks ut lite lite för mycket vilket kan medföra inflammation. Den senan är troligen ganska stram och inte så ”medgörlig”.
Så mitt tips är att bara be nån springa/cykla bakom dig och kolla om den onda foten faller inåt.
Lycka till :-)
Jonas Henriksson
1975 • Undersåker
#19
8 januari 2021 - 06:47
Svar på inlägg #17
1 Gilla 
+1 på den stretchen.
Den har hjälpt mig mycket,och tilläggas är att du ska köra den över lång tid.
Bra,breda vardagsskor och det som nämns i inlägg #14 har gjort att jag i stort har blivit kvitt hälsporre-problem.

”Jobba med styrka och rörlighet för hela den bakre rörelsekedjan. Vader, baksida lår, rumpan och ryggen påverkar varandra. Stretcha även fötterna, fotrygg och undersida.”
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.