Löpning Skador & Rehab 15 inlägg 567 visningar

Funderingar kring hälsporre

1994 • Göteborg
#1
12 februari 2024 - 21:05
Gilla
Hej!
Fick i fredags ont under foten/hälen ca 1 mil in på min 15km runda, jag sprang klart rundan men sedan dess gör de ont. Det kom egentligen från ingenstans, inga tendenser innan vad jag kan minnas. Jag sprang trots smärtan ändå 15km i Söndags för jag tänkte jag kanske sprungit snett eller något och att det skulle ge med sig, men det har det inte gjort. Har svårt å låta bli löpningen å när man hört lite om hälsporre så verkar det kunna vara något man kan dras med länge, vilket gjorde mig extra nojjig. Har svårt å se mig låta bli å springa så länge. Jag är såklart efterklok å känner att de knappast va mig till gangs att ja sprang i söndags så vila någon vecka iaf är väl förmodligen något jag bör göra. Men jag tänker mer lite kring om de sitter i längre tid, om de sitter i efter 1-2 veckor vila tex. Hur mycket värre blir de om man fortsätter springa? Kan de läka ändå fast långsammare? De gör ju mest ont när man är stel å inte lika illa under själva springandet. Har ofta haft små skavanker här å var men i princip allt brukat gå över av sig själv för mig även vid fortsatt löpning. Men om hälsporre sitter i jättelänge trots vila funderar jag kring möjligheten att springa ändå? Någon som har erfarenhet kring detta och hur gjorde ni ? Såklart fattar jag att de inte är ”bra” å springa med smärta, men somsagt har jag ofta något som gör lite ont men brukar gå över ändå trots fortsatt löpning, dock ska sägas att detta gör mer ont än bara en liten skavank. Men hur resonerar ni kring ”acceptabel smärta?” Men Vet ju inte vad de är eller om det ens är hälsporre, men känns ju misstänkt likt på symtomen, men konstigt för har inte sprungit mer än vanligt å just att de kom från ingenstans.

Svealand
#2
12 februari 2024 kl 21:48
Gilla
Nu var det rätt många år sedan jag hade problem med plantar fasciit (ett förstadie till hälsporre, som jag förstått det), men det jag minns, som funkade för mig, var vila från löpning, alternativträning typ cykling t.ex. samt rehabträning av olika slag, t.ex. tåhävningar, rulla tennisboll under foten, stå på ett liggunderlag och "dra sig framåt" med tårna osv. Jag vill minnas att jag fick hålla på med dessa övningar ganska många veckor, men sedan har jag inte haft några problem sedan dess. Jag har för mig att det var i den vevan jag även skaffade inläggssulor som var formade efter min fot.

Jag skulle inte fortsätta springa med det och hoppas på att smärtan går över. Jag tror bara det skulle bli värre då och förlänga läketiden. Hellre då att köra rehab först och sedan börja testa att springa lite försiktigt när ömheten under foten har blivit märkbart bättre.

Det finns ju rätt mycket på nätet om symptom, egenövningar mm om man söker på hälsporre eller plantar fasciit, t.ex. länken nedan som jag tyckte gav en bild som stämde överens med det jag upplevde då. https://skadekompassen.se/skador-sjukdomstillstand/halsporre-plantar-fasciit/
1984 • Stockholm
#3
12 februari 2024 kl 23:32 Redigerad 12 februari 2024 kl 23:59
2 Gilla
Finns lika många tips kring plantar fasciit som det finns löpare som haft det tror jag. Så här kommer mitt. Jag har haft problem med det till och från i några år - när det var som värst kunde jag inte springa alls på några månader och inte som jag ville på knappa året. Sen dess har jag nästan alltid fått balansera löpningen lite med känningar under hälen i åtanke (dock inte varit så stort problem då jag cyklat mer istället senaste åren). Ända tills jag nu började springa mer igen i november, fick känningar ganska snabbt och sprang på en länk till den här videon här på forumet:
https://www.youtube.com/watch?v=gXdlPuKfyXs&t=79s

Har sen dess suttit på mina egna fötter för att stretcha framsida vrist/underben 30s efter varje pass. Kände skillnad efter första stretchen och har nu inte haft några känningar alls trots att jag springer mer än på många år. Skeptisk till quick fixes men denna undrar jag om det inte kan va så att hela världen bara missat tidigare. Läs kommentarerna till den videon och se om det kan va värt att prova.
1984 • Stockholm
#4
12 februari 2024 kl 23:40 Redigerad 12 februari 2024 kl 23:50
Gilla
utöver det så är min erfarenhet att helvila inte hjälper något särskilt alls - tror det är bra att få ordentlig genomströmning ibland. det som funkade bäst för mig var att springa men jag var tvungen att vara väldigt observant hela tiden så att det gick åt rätt och inte fel håll. fördelen med PF är att det är väldigt lätt att känna - går man för hårt så gör det ondare, men så länge man inte går FÖR hårt så är det inte sämre att köra än att inte göra det som jag upplevt det. Men man kan behöva gå ner riktigt mycket i mängd. men prova stretcha enl ovan först.
1984 • Stockholm
#5
12 februari 2024 kl 23:47
Gilla
(jag provade f.ö. iläggssulor, stabilare skor, stretchar, naprapat, massage under foten, massage av vaden, is, tåhävningar...det mesta utom stötvågsbehandling. en del grejer kändes hyfsat bra (framförallt vadmassage) men inget hjälpte nåt särskilt. om jag skulle sätta på en skala från ett till 100 för mig så var det typ såhär:

stabilare skor med högre dropp (sprang i rätt tunna när jag fick det): 3
iläggsulor: minus (blev bara värre)
inomhusskor: 1
vadstretch: 0
fasciastretch: 0
fasciamassage: 1
is: 1 (bra mot smärtan men hjälpte inget annars)
vadmassage: 5
stretch framsida vrist/underben: 100

typ så. bara för att visa hur extremt mycket och snabbt den där stretchen hjälpte.
1971 • Nykvarn
#6
13 februari 2024 kl 11:13
Gilla
Jag har haft två omgångar med plantarfascit varav en 2018 krävde hjälp av sjukgymnast. Det finns massor av tidigare inlägg och trådar på forumet och det verkar vara individuellt vad som hjälper olika personer och vilka råd som olika behandlare ger.

I mitt fall är jag ganska säker på att det utlösande faktorn var ett par nya alldeles för smala vinterkängor jag envisades med att använda en hel vinter trots att det var alldeles för smala.

I mitt fall valde jag att inte ta helvila men däremot så halverade jag löpmängden under behandlingstiden. Jag tror heller inte på helvila om smärtan inte är väldigt kraftig, dels har jag sett exempel på löpare som vilat i flera månader utan någon större förbättring och sedan använder vi såklart våra fötter hela dagarna ändå när vi går och står och då kan man lika gärna springa också i en omfattning man klarar av.

Symptomatisk behandling med is/kyla och rulla taggboll/golfboll under foten kändes bra för stunden men verkade inte ha någon effekt. Det som framförallt hjälpte var styrka och rörlighet för fot och fotled och extra mycket vadstretch dagligen. Jag provade iläggsulor en kort period vilket minskade smärtan något. Dessutom började jag använda mjukare och mera dämpade vardagsskor och mitt intresse för en stark och rörlig fot ökade och jag har sedan dess varit mycket mera kräsen med vilka löparskor och vardagsskor jag använder.
1994 • Göteborg
#7
13 februari 2024 kl 11:34
1 Gilla
Har varit hos en sjukgymnast och fått lite övningar osv. Tänker jag iaf får testa vila lite innan jag testar å springa mer. Har ju svårt å låta bli men får väl iaf ge de lite vila för å se om de blir bättre jämfört med om jag springer.
Skönt att dina problem försvann!
1984 • Stockholm
#8
13 februari 2024 kl 11:48 Redigerad 13 februari 2024 kl 11:54
Gilla
Det skulle vara intressant att veta om någon provar stretchen i videon jag postade utan att det hjälper. Jag har aldrig stött på just den tidigare år jag brottats med detta och det var så tydligt att den hjälpte direkt (på en minut så var mina problem borta). Som det är nu tror jag inte att jag kommer få problem med PF igen efter att ha hittat den videon. Kanske förhastat men det är så det känns nu. Gick från den svåraste löpskadan att behandla till den lättaste. intressant att veta om det är individuellt som Staffan säger eller om det kan finnas en mirakelmetod som vården mer eller mindre missat. Hade varit kul om det kunde vara det senare - men man hör ju sällan från dom som saker inte funkar för
1994 • Göteborg
#9
13 februari 2024 kl 11:52
Gilla
Ska helt klart testa den stretchen! Har kollat runt lite på forumet och den länken verkar återkomma fler gånger.
Varit hos en sjukgymnast å fått lite övningar samt råd att försöka avstå löpning en stund. Tänker jag väl iaf får ge vila en initial chans innan jag avfärdar det. E just de man hört om folk har problem så himla länge att man känt att om de ändå varar i månader kan jag lika gärna springa under tiden, men får väl ge det en liten paus innan jag vet. Har ortopediska inlägg med pelott för tidigare problem med mortons neuron vilket hjälpt jättebra mot det problemet. Var hos samma skoställe som gjort inlägget och fick typ gelekuddar att ha under hälen, man kunde göra inlägg för hälsporren med men det verkar om jag förstått de rätt mer vara en tillfällig sak för att mildra smärtan, tror inte de var för att sen förhindra framtida problem utan lindra här och nu, så jag körde med geleklumparna först för å se.

Jag har sprungit ett par rundor med skor med spikar i för att inte halka, men en del av vägarna har varit skottade så funderar på om spikar på asfalt kan ha varit utlösande faktor, men vet inte. Men tack för bra tips jag skall testa!
1994 • Göteborg
#10
13 februari 2024 kl 12:02
Gilla
Jag har haft liknande skor i ganska många år, alltså typ samma mängd pronationsstöd osv. Har just nu 2 identiska par varav ett har jag satt i spikar i för att inte halka nu under snöperioder. Funderar dock på om spikarna kan ha utlöst något då det ändå är stora delar där det är skottat, och att då springa på asfalt med spikarna på skorna kanske försämrade dämpning.


Tänker jag iaf skall vila från löpning några dagar för att se hur det känns, om det blir en tydlig förbättring innan jag eventuellt kör igång igen. Som du säger har man ju hört om folk med långvariga problem trots vila, ofta upplever jag att saker blir bättre om man liksom ”utmanar” smärtan lite med. Jag har dessutom ett jobb där jag står/går i princip hela dagen med stålhättade skor så tänker även om jag vilar från löpning så kommer en del belastning där också, har dock ortopediska inlägg mot mortons neuron som jag brukar ha i skorna på jobbet.
1994 • Göteborg
#11
13 februari 2024 kl 12:04
Gilla
Stötvågsbehandling har jag funderat på, körde de när jag hade ont i hälsenan och upplevde att de ganska fort blev bättre, de kanske vore något även här, lär göra rätt ont men om de förbättrar saken är de värt det
Göteborg
#12
13 februari 2024 kl 12:34
Gilla
Jag fortsatte springa med känningar och lät bli att vila. En dag sa det stopp och helt utan löpning i 2 år.
Hade jag bara vilat och stretchat ordentligt så kanske det hade blivit 2 veckor istället.
1961 • Oskarshamn
#13
13 februari 2024 kl 14:34
Gilla
Även jag fortsatte springa på öm häl. Inte så bra, men jag kom undan med tre månaders löpvila. Det blev många mil på cykeln i stället.
Testade också en mängd olika behandlingar, inlägg, massage osv, bl a stretchen i Johans video, men utan nämnvärt resultat. Det var löpvilan som hjälpte för min del.
1994 • Göteborg
#14
13 februari 2024 kl 15:12
Gilla
Ajdå! Tråkigt å höra! Hoppas det löste sig tillslut!
Skall testa vila några dagar först samt bokat stötvågsbehandling å utvärdera lite därefter. Verkar vara helt olika vad som funkar för folk
1994 • Göteborg
#15
13 februari 2024 kl 15:14
Gilla
Ajdå de låter inte kul, hoppas de löste sig tillsut!
Får helt enkelt vila lite å se, finns mycket olika saker å testa med men vissa säger si å vissa så, får väl pröva sig fram antar jag.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.