Löpning Kläder, Skor & Prylar 641 inlägg 16979 visningar

Five fingers

Josefin Fhärm
1983 • Umeå
#1
15 februari 2010 - 20:49
Gilla
Hurra för Vibram Five fingers!!!

För dig som tvekat säger jag bara; Tveka no moore!
Underbar löpkänsla med helt sjuk träningsvärk i vaderna. Det tar med andra ord...
Och vad läckert när man känner underlaget! Aldrig mera tunga, otympliga löpskor.
Jag är Frälst!
http://www.vibramfivefingers.it/eng/default.aspx
< < < 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 > > >
Ted Doe
1984 • Göteborg
27 november 2010 kl 00:00
Gilla
Ah, nice, tack så mycket... ska kolla in de där inov-8 men först se om man kan göra nån egen mod av nåt slag, raggsocka kanske funkar bättre än ex vanlig socka... Jag har ett par Bikilas så och där finns det ju lite att fästa i...
Robin
2008 • Götet
27 november 2010 kl 00:26
Gilla
strumpor är det som gäller, finns en del varma här: http://www.northsport.se/category.html/tasockor

tycker mina tår blir kalla första kilometern, sedan blir de varma igen och något nytt trevligt jämnviktsläge uppstår.
Ted Doe
1984 • Göteborg
27 november 2010 kl 11:21
Gilla
fötterna och tårna mina håller hyfsad värme, det är just att fotleden är "naken" mot kyla och potentiell snö, men dom där strumporna verkar ju gå upp en bit över fotleden så kanske. Då är bara frågan om jag får plats med ett par strumpor då, är redan rätt så tajt, kanske går att klippa lite i värsta fall... Skadar ju inte att testa :-)
Tack för tipset R!
1965 • Eksjö
27 november 2010 kl 12:19
Gilla
@ Theo och övriga vintriga TFF:are:

Apotekets kompressionsstrumpor har en rejäl söm runt hela framfoten, egentligen t.o.m precis bakom tårna. Jag har testat att klippa bort tåbiten på ett sådant par, precis intill sömmen.

Misstänkte först att de inte skulle överleva tvätten efter det, att de skulle repa upp sig och bli oanvändbara, men hittills har de överlevt tre tvättar och tre torktumlingar utan att repa upp sig det allra minsta, den främre sömmen runt framfoten är helt intakt än så länge.

På detta uppklippta sätt kan man ju dessutom också kombinera kompressionssockor och tåsockor om man skulle vilja det... ;-)
1967 • trollhättan
7 december 2010 kl 19:02
Gilla
Jag drog ner till Monaco och deras 8 dagars här i november.
Jag startade loppet med VFF på mina fötter. första km gick på ca 4.55 och halvmilen på 35min. Efter detta tog jag av mig dessa VFF. Då hade jag ett sår på insidan av högerfoten som bara har att göra med att det var en vass kant på insidan av skon. Detta var dock inget som hindrade mig vidare under loppet då ja sprang i mina New Balance 1062. Kom till slut 383km. Mina första intryck av VFF var blandad. Kan inte påstå att jag blev helt såld på dem, men säger inte att jag aldrig kommer att springa i dem igen. Ingen större skillnad på VFF och barfota då ja sprang ett varv barfota efter att jag haft VFF på mig (innan NB åkte på). Såret på foten får jag stå för själv, det var bara en vass kant på insidan av skon. Inget som påverkade.
Senad Suhonjic
1984 • Fagersta
7 december 2010 kl 21:05
Gilla
Theo: addnature.com har strumpor till Vibrams. Dessa är av lite "högre" modell och där är en god passform på dom. Finns i grått och svart och heter Lizard.

André Lindqvist
1984 • Linköping
15 december 2010 kl 09:54
Gilla
Niclas: Jag kan tolka det fel men det låter lite som att du tog med dig ett par oprovade skor på ett 8 dagars lopp ("Mina första intryck"). Om du inte sprungit i dom förut så tycker jag du ska vara glad att det inte blev värre än det blev. Men med tanke på att du sprang längre på 8 dagar än vad jag gjort på hela året så kanske jag inte ska säga nåt =)
Mats Persson
1977 • Sävedalen
15 december 2010 kl 12:58
Gilla
Niclas "Ingen större skillnad på VFF och barfota"

Bättre betyg kan väl VFF inte få. Syftet är ju just minimalistiska och att det skall kännas som att vara barfota, med lite skydd mot de allra vassaste pryttlarna som kan ligga och skräpa på vägen.
1967 • trollhättan
15 december 2010 kl 14:41
Gilla
André: du får tolka det precis som du vill :)

oprovade skor tror ja inte på då ja sprang hela 8 dagars förra året i dessa new balance 1062 som jag aldrig haft på fötterna innan. Värre, vad var det som kunde bli värre? skavet var ju ett eget misstag då ja inte kände den vassa kanten. Det har ju inget med skorna att göra :) Ja hade kunnat springa längre med VFF om ja så önskat. Jag gick dessutom kring i dem ca 30min innan loppet. De blev dessutom blöta. Det gjorde varken till eller från :)

Mats: nä, kanske inte :) Fast ja måste ju villigt erkänna att jag föredrog mina New Balance framför VFF :) Dock så springer jag gärna i ett par VFF igen om tillfälle ges. Dock kommer de inte stå högt på min önskelista över julklappar i år :)

Lägger hellre pengarna på lite schyssta vinylskivor :)

Min Far drog själv på sig samma par VFF nu i lördags och lufsade 6.5 km.
Utan skav. Hade klarat mer men förkylning + värme stoppade honom.
Han sprang på sand + gräs + skogsstig med rötter.
Mats Persson
1977 • Sävedalen
15 december 2010 kl 19:20
Gilla
Säg inget till min sambo Niclas, men hos ska få VFF i julklapp av mig...tror inte det står högst på hennes önskelista heller :-)
1967 • trollhättan
16 december 2010 kl 00:36
Gilla
haha ok, ja lovar. får väl se vad som händer i vår om man kanske köper sig ett par VFF. Tvivlar på det, men större under har skett.
Senad Suhonjic
1984 • Fagersta
16 december 2010 kl 06:50 Redigerad 16 december 2010 kl 06:57
Gilla
VFF Rules!
Springer i mina så fort tillfälle ges :D och givetvis, Primal Walks :) Riktigt bra grejer. Springer intrevall, springer långt, springer kort i mina Vibrams. Springer på asfalt (Inga problem någonstans), springer i terräng, genom träsk, på grusvägar och i snön (Är inte så frusen av mig). Aldrig upplevt problem eller bekymmer. Är jag hård kanske? Njae, började använda mina Vibrams som promenad-barfota-sko. Det underlättar nu. Är faktiskt ÄCKLIGT nöjd med dom och ska beställa mig ett par till som julklapp till mig själv :) Ska springa en runda med dom ikväll. Runda svängar blir det någonstans upp mot 12 km. Ska bli riktigt härligt.

God Jul & Gott Nytt År, kuta mera där ute! :D
Mattias
1974 • Borås
16 december 2010 kl 08:13
Gilla
Så långt som 12 km kan jag inte springa i mina än, men 4-5 km går bra. Har ett par Speed, som blev liiiiite för stora i storleken, men nu på vintern passar dom perfekt med strumpor i. Till våren blir det ett par till, ska välja en storlek mindre då.
1978 • Göteborg
16 december 2010 kl 10:03
Gilla
Jag är faktiskt lite nyfiken på det här med "barfotaskor"; men finns det nån budgetvariant man kan testa först. Tycker Five Fingers är lite dyra.
Robin
2008 • Götet
16 december 2010 kl 12:24
Gilla
testa barfota, kostar inget!
Johan
1980 • Göteborg
16 december 2010 kl 19:44
Gilla
Johan: Du kan prova Aquasocks. De kostar 150:- och ger kanske en känsla för löpning med mindre skydd under fötterna. Jag har aldrig provat VFF men Aquasocks är kul att prova. http://www.simbutiken.se/se/art/badskor-aquasocks-badtofflor.php
Erik Moraeus
1990 • Orsa
17 december 2010 kl 22:28
Gilla
jag hade tänkt skaffa ett par ff, alla verkar så positiva till dom plus att jag har just börjat läsa Jonas Coltings sensaste bok "den nakna hälsan". dock så säger han och många att man ska vara så försiktig ibörjan. jag ska köpa ett par nya inomhusjogging skor och tänkte köpa mig ett par ff samtidigt. bör jag satsa på ett par tunna vanliga dojor och sedan byta fram o tillbaka mellan dom och ff? tänkte använda joggingdojjorna som vardagsskor samtigigt.

nån som har lust att hjälpa? =)
Mats Persson
1977 • Sävedalen
21 december 2010 kl 19:53
Gilla
Hejsan Erik,

ja, jag tycker du bör varva dina löpturer med "vanliga" pjucks. Se dock till att ha ett par följsamma med låg häl så du kan tillämpa samma löpteknik som i ett par VFF. Lite beroende på hur du springer idag så kommer det ta olika lång tid för dig att vänja dig. Dvs sätter du i hälen kraftigt nu kommer det förmodligen ta längre tid att övergår till att landa mer mitt på foten.

Lyssna på kroppen och vila om du känner minsta överansträngning i hältrakten. Det är det som är det svåraste med VFF, det är så sabla skoj så man springer gärna för långt för snabbt samtidigt som man kanske ändrar sitt löpsteg ganska mycket.

Kör på, ha dem på fritiden, spring några minuter i dem, testa spring 1km osv osv, Kommer att vara skitskoj så ta det lugnt,

Lycka till och hör av dig om du vill ha mer tips
//Mats
1969 • Göteborg
22 december 2010 kl 00:09
Gilla
Håller med om att man lika gärna kan köra barfota direkt. Och som påpekas: ta det lugnt, kanske bara någon kilometer till att börja med. Det känns i vaderna, de musklerna måste byggas upp. Man tenderar även att få blåsor till att börja med, men det är mer överkomligt.

Varning för bristningar i vaderna om man inte börjar med korta distanser!

Jag körde ett barfotapass i Ängårdsbergen med likasinnade i augusti och den bästa lärdomen därifrån var att det var helt ok att springa på överjävligt knöligt underlag: det gjorde bara att fotsulorna vande sig fortare.

Nu är sulorna tyvärr förslappade igen (misstänker jag). Jag kör igen till våren.

Värt att påpeka är också att alla tillstymmelser till benhinneproblem och har försvunnit sedan jag blivit medveten om vadernas betydelse för löpningen och börjat att regelbundet göra tåhävningar i trappa.
Mats Persson
1977 • Sävedalen
22 december 2010 kl 10:35
Gilla
Personligen tycker jag VFF slår barfota men nu finns risken att jag väcker en björn som sover :-)

När jag springer barfota är jag kontant orolig och spänner mig. På asfalt rädd för glas och små sten och när jag springer på skogsstigar/grus gör det mest ont.

För mig är VFF helt enkelt en frihetskänsla där jag kan slappna av helt och hållet och slippa oroa mig för skador under fötterna....eller bajskorvar mellan tårna :-)

Men smaken är som baken....
< < < 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.