Löpning Skador & Rehab 26 inlägg 12840 visningar

Hälsporre

Cecilia Jivemo
1974 • Örebro
#1
2 januari 2011 - 22:13
Gilla
Hjälp..... är det ngn som vet vad jag kan göra åt mina hälsporrar.
Jag fick det diagnostiserat i juni 2010 och fick speciella sulor form"sydda" för mej. Har gått med dem i såväl arbetskor som finskor sen dess men det vill inte ge med sig. Jag har inte kunnat löpträna riktigt sen dess:-(
Har bokat tid hos vårdcentralen för att försöka gå vidare o få mer hjälp men sanningen o säga så hyser jag inga förhoppningar för vc.
Är det någon i detta land som oxå har haft hälsporre o blivit bra? Och hur gick det till?
Löpningen är viktig för mig o jag vill inte bara ge upp den:-(
< < < 1 2 > > >
Katrin Andreasson
1970 • Saltsjö-Boo
#2
2 januari 2011 kl 22:44
Gilla
Hej! Jag drog på mig hälsporre i somras. Fick laserbehandling på en naprapatklinik, samt en del stretchövningar för att stretcha ut vaden. I samma veva drog jag även på mig en stressfraktur i samma for, på ovansida vilket gjorde att jag var tvungen till total vila i 6 veckor. Fick även "pilotter" till skorna som jag forfarande kör med. Jag körde ganska mycket "egen" massage med golfboll i hålfoten (ont som s....tan) men effektivt. Vet egentligen inte om det var vilan eller behandlingen som gjorde susen, men har kunnat springa obehindrat sedan dess. Så viist finns det både behandling och goda förutsättningar att bli bra. Jag sätter kanske inte den högsta tilltron till VC, gå snarast till en naprapat som ger dig rätt övningar. Senorna i hålfoten som är inflammerade fäster i vaderna etc. Lycka till!
Cecilia Jivemo
1974 • Örebro
#3
3 januari 2011 kl 20:59
Gilla
Tack så mkt för ditt svar Katrin. Det känns hoppfullt.
Har avbokat vc o bokat tid för laser o massage idag. Hoppas hoppas hoppas på bot o bättring.
urban johansson
1963 • Arvika
#4
3 januari 2011 kl 21:40
Gilla
Hej. Fick själv hälsporre för några år sedan. Det tar tid innan det försvinner, tyvärr. Är nu helt återställd från detta. Fick hjälp av en sjukgymnast att tejpa foten. Gäller att tejpa på rätt sätt. Samt att stretcha foten. Gå inte barfota inomhus. Finns inlägg på typ Intersport att lägga i skorna. För mig dröjde det ca 1 år innan det blev bra. Men nu har jag kutat runt Sthlm Maraton. Lycka till.....
Anette Szomor
1962 • Sollentuna
#5
3 januari 2011 kl 23:25
Gilla
Hej Cecilia,
Jag vill börja med att säga att du kan bli bra från hälsporre! Det kan ta en stund men skam den som ger sig!
Hade också hälsporre för två år sedan. Det kom i samband med att jag började jogga mycket mer. Det blev för stor påfrestning för foten. Jag behövde både inlägg från ortopeden och nya skor. Det tog mig 9 månader att bli av med. Jag gick till sjukgymnast som tejpade hålfoten. Jag fick akupunktur i hälen(hua..!) en gång i veckan tio gånger. Hon gav mig också övningar där vaden skulle strechas och tränas (typ i trappen). Tränade balans på balansbräda en del med. Det viktigaste hos sa till mig var "Du ska vila hälen. Tänk att du ska ta cykeln överallt dit du ska" alltså så lite belastning som möjligt.
När jag inte längre hade så ont så fick jag börja jogga på springband inne och växla mellan att jogga 1 min och promenera 4 min sov. det viktiga är att ta gå försiktigt fram.
Jag har inte fått ett enda bakslag och har det senaste året sprungit cirka 3 gånger i veckan. Men jag har använt mina inlägg i stort sett dagligen för jag vill absolut inte få tillbaka hälsporren.
Hoppas att du kan ta till dig någonting som passar dig av tipsen
Lycka till!
Katrin Andreasson
1970 • Saltsjö-Boo
#6
4 januari 2011 kl 11:30
Gilla
Hoppas du får bra behandling! Hade oxå läst att det kunde ta väldigt lång tid! För mig var det dock över på mindre än 3 månader. Känner ingenting nu:-)
Golfbollen och "egen" massage i hålfoten i kombination med stretchövningar och vila var botemedlet för mig!
Pär W
1967 • Skellefteå
#7
4 januari 2011 kl 17:48
Gilla
Jag blev bra på en vecka genom att övergå till löpning på framfoten istället för på hälen samt byta till skor med inget "heel-to-toe-drop" (liktjock tunn sula). Se upp för vad/hälseneproblem bara.
Cecilia Jivemo
1974 • Örebro
#8
4 januari 2011 kl 21:44
Gilla
Tack så mkt för alla hoppfulla svar. Vad glad jag blir, nu ska jag sluta misströsta o blicka framåt .....mot ett maraton i horisonten:-)
Imorgon bär det av till "laser o massagemannen".
Om det finns ngr fler glädjande historier om behandling o resultat där ute så läser jag dem gärna:-)
Må så gott
Madeleine L
1978 • Sthlm
#9
6 januari 2011 kl 19:03
Gilla
Hoppas att det gick bra hos laser och massagemannen igår. Jag fick hälsporre för 1,5 år sedan och är i stort sett helt läkt. Mina tips är att tänka på att vara försiktig och behandla foten i alla situationer. I vardagsskor rekommenderar jag att du lägger i silikonkuddar i hälarna (ex Scholl som finns på apotek). När du tex sitter och tittar på tv eller framför datorn kan man passa på att massera senan under foten med en "piggboll (plastboll med piggar på) som finns att köpa tex där du provat ut dina formgjutna sulor. Det är också bra att massera foten morgon och kväll med olja, olivolja går utmärkt.
Som tjej har man en liten fördel när man har hälsporre, nämligen att man med fördel kan gå i högklackat. Om du har en vardag/jobb som tillåter det så är det ett hett tips. I högklackat så sträcks den onda senan och du belastar hälen mindre.

Stort lycka till med rehab!
1969 • Åkersberga
#10
6 januari 2011 kl 20:06
Gilla
Håller med Pär, skifta steget till ett kortare, rappare steg på framfoten, med isättning under kroppen istf framför som man gör med det vanliga joggingsteget. http://www.goodformrunning.com/
Lycka till med återhämtningen!
Cecilia Jivemo
1974 • Örebro
#11
8 januari 2011 kl 15:32
Gilla
Tackar för tipsen:-)
Cecilia Jivemo
1974 • Örebro
#12
17 januari 2011 kl 22:04
Gilla
Nu har jag blivit behandlad med laser o fått massage vid två tillfällen o fått i hemläxa att rulla en cola flaska i glas under foten (den är perfekt formad för den behandlingen) - o jag känner en otrolig förbättring:-) - ville bara säga det ifall ngn undra;-)
Jippitjohoo:-D
Pär W
1967 • Skellefteå
#13
18 januari 2011 kl 19:46 Redigerad 18 januari 2011 kl 19:49
Gilla
Vad bra, grattis Cecilia, du är på väg tillbaka. Jag vill förtydliga lite varför jag tror att den tunna sulan är så viktig.

Jag tänker mig att skadan uppkommer så här:

Du, den den intet ont anande motionären som köpt sina löpardojjor på Stadium, Intersport eller Team Sportia ( spelar ingen roll vilket för deras utbud är snarast identiska) springer helt korrekt och vackert med fin POSE-teknik med framfotsisättning. Du gör det också på det sätt som vi är utvecklade för genom årmiljonerna, dvs barfota.

Varje gång din framfot sätts i marken så följer din häl kort efter, den ska bara kort "snudda" vid marken för att sedan kvickt fjädra iväg för nästa steg. Eller inte alls röra i marken om du springer riktigt snabbt.

Fotbeklädnader kom in sent i vår utveckling till människor och riktigt, riktigt sent (35-40 år sedan?) kom den moderna löparskon med extratjock häl in i bilden. Den kommer att allvarligt störa den intrikata men geniala process som utgör löpsteget och göra att din häl möter motstånd långt tidigare och betydligt hårdare än det var tänkt.

Påföljden blir ofta en svårläkt inflammation, en hälsporre.

Vidare kan en hel del andra skador uppkomma vid bruk av moderna löparskor, inte minst från knäna, genom att biomekaniken blir helt annorlunda än vad vi utvecklats för.

Rätta mig om jag har fel den som vill.
1969 • Åkersberga
#14
18 januari 2011 kl 20:19
Gilla
Tycker Chris McDougall säger det så vackert: "You can cover an egg with an oven mitt before rapping it with a hammer, but that egg ain’t coming out alive"
Cecilia Jivemo
1974 • Örebro
#15
18 januari 2011 kl 21:27
Gilla
Tack Pär.... har försökt tänka ut hur jag springer men jag tror faktiskt att jag sätter i hälen först när springer , sen går utsidan av foten i o sen slutligen framdelen.
När jag har blivit "bedömd" i min löpteknik så sa min tränare att jag springer som en maraton löpare alltså väldigt snålt med "luft" i steget. Vi har däremot aldrig diskuterat fotnedsättningen....
Det stämmer att jag köpt mina skor på Stadium iallafall. Men jag försökte leta reda på den butiken som hade en säljare med lite kunskap om hur man hittar "rätt" sko. O skorna var varken snygga el billiga;-) Men kändes bra så länge det varade....
Börjar bli dax att köpa nya skor nu så då får jag gå till ngn av våra löparbutiker.....
Min teori ang sporrarna är mina dåliga arbetskor med stålhätta- står o går mest hela dagarna på jobbet, i kombination med plötsliga långträningsskov..... min normala tränigsdos var ca 2 mil i veckan o då körde jag som längst 1 mil i sträck o så ibland helt plötslig drog jag iväg med en kompis på en 2.6 mila tur bara för att kolla om man fixa det. Men jag vet verkligen inte vad som utlöste det - din teori kanske stämmer el kanske inte;-)
1967 • skurup
#16
18 januari 2011 kl 21:55
Gilla
Jag fick hälsporre av de så poppis goa sommar gummi tofflorna som alla springer runt med på sommaren...Jag jobbar i vården och de skulle vara så bra...men det malde inne i den ena hälen...
Bytta till en annan modell och det försvann...testade de svarta igen och det kom till baka...
Då hade jag ju tur som slapp behandling eller så var det inte hälsporre som sas då...
Byta skor... kan ju bara jag tippsa om..eller inlägg...
Maria
1968 • Kristdala
#17
19 januari 2011 kl 20:15
Gilla
Har nu noga läst alla inlägg om hälsporre då jag själv högst troligt är drabbad...Förra sommaren blev jag "nykläckt" och lycklig löpare, tog det ganska lugnt på våren och uppnådde milen framåt sensommaren, stor lycka och tillfredsställelse! Jag har enbart underhållit löpningen lite då och då under vintern och nu är suget enormt, hade tänkt anmäla mig till tjejmilen. MEN visst har jag kännt en viss "spänning" under hälen/hålfoten, dock aldrig smärtsamt, förrän i söndags då jag gick på ett gympapass med styrka/kondition (inkluderande div. hopp) och då fick jag känna vad smärta är! Har nu haltat fram sedan dess och inser nu att jag måste söka hjälp. Känner mig jättedeppig och undrar om jag redan nu ska glömma mina ambitioner om löpning. Glömma tjejmilen eller vad tror ni mer erfarna och kloka människor?
1974 • Göteborg
#18
20 januari 2011 kl 08:31
Gilla
Jag hade en släng av plantar faciit förra året, med just en känsla av spänning i hålfoten. Jag kunde i alla fall springa hälften så mycket som vanligt, så bättre än inget i alla fall.

Jag tejpade den onda foten flitigt för att minska belastningen på plantarsenan: http://www.google.se/search?q=plantar+fasciitis+tape
1979 • Stockholm
#19
20 januari 2011 kl 12:43
Gilla
Jag drogs med plantar faciit i nästan två år (!). Jag skaffade formgjutna inlägg och ännu mer dämpade skor och skadan blev i princip värre. Hade skitont i perioder även när jag promenerade.

Sedan struntade jag i alla "experter" och kastade bort inläggen. Köpte ett par flats och började springa på framfoten. Gick även barfota så mycket som möjligt och till min stora förvåning blev jag nästan helt symptomfri på några veckor.

Så mitt råd är att lyssna på Pär ovan!

I efterhand känns det oerhört bittert att ha gått med smärta så länge. Tänker man efter är det egentligen logiskt: Jag behövde förändra mitt löpsteg för att minska belastningen och jag behövde träna upp fötternas muskulatur. Back to basics helt enkelt.
Martin Lind
1980 • Uppsala
#20
20 januari 2011 kl 13:11
Gilla
Jag fick förstadiet till hälsporre i somras (dvs en akut inflammation av senan i hålfoten) och i mitt fall var den utlösande orsaken faktiskt framfotalöpning och väldigt lätta skor.

Grundläggande orsak var några veckor i Abiskofjällen där jag undervisade på dagarna (och därmed vandrade) samt löptränade på kvällarna, så jag kände mig lite trött i hålfoten när jag kom hem.

Eftersom jag är framfotalöpare sen några år, men springer framfota i vanliga neutrala distansskor (Asics Cumulus) tänkte jag testa att gå över till neutrala racingskor (Lunaracer) eftersom alla talar så varmt om det.

Första passet var tusingar (ok, dumt pass att börja med, men jag hade tränat bra med kvalitet i fjällen) och trots att jag inte på något sätt maxade tusingarna så "brast det" mitt i åttonde intervallen. Avbröt och haltade hem i smärtor, kunde inte gå på några dagar , sen voltarenkur (10 dagar) och efter den kuren kunde jag gå smärtfritt (dämpade skor) och försiktigt börja löpträna efter en månad. Efter ytterligare en månad kände jag inte ens någon spänning i senan när jag löptränade.

Mina racingflats har stått kvar i garderoben sen dess, jag ska testa dem på nytt nån gång, men inte med intervaller utan snarare med någon kilometers jogg...

Intressant nog så är den här senan en problemsena, jag känner normalt aldrig av den under löpning, men så fort jag sätter på mig ett par längdpjäxor så får jag extrem kramp i den, i början av säsongen är det massage av senan var femte minut som gäller, speciellt lätt blir det kramp vid diagonaling och skate...nån annan som har det problemet?
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.