Löpning Skador & Rehab 26 inlägg 12866 visningar

Hälsporre

Cecilia Jivemo
1974 • Örebro
#1
2 januari 2011 - 22:13
Gilla
Hjälp..... är det ngn som vet vad jag kan göra åt mina hälsporrar.
Jag fick det diagnostiserat i juni 2010 och fick speciella sulor form"sydda" för mej. Har gått med dem i såväl arbetskor som finskor sen dess men det vill inte ge med sig. Jag har inte kunnat löpträna riktigt sen dess:-(
Har bokat tid hos vårdcentralen för att försöka gå vidare o få mer hjälp men sanningen o säga så hyser jag inga förhoppningar för vc.
Är det någon i detta land som oxå har haft hälsporre o blivit bra? Och hur gick det till?
Löpningen är viktig för mig o jag vill inte bara ge upp den:-(
< < < 1 2 > > >
1963 • Eskilstuna
#21
20 januari 2011 kl 14:14
Gilla
Jag har också haft hälsporre.Var tvungen att avstå från löpträning i 5 månader sedan blev foten bra igen
Pär W
1967 • Skellefteå
#22
20 januari 2011 kl 18:33
Gilla
Martin Lind, undrar om det verkligen var hälsporre du hade när du säger att något plötsligt brast. Låter ju snarare som att det kan ha varit någon form av stressfraktur. Men det lär vi aldrig få veta.

Erik Hörnfeldt: intressant, då är jag inte ensam i världen om detta längre då. Jag redogjorde för det här för en tjej på löpträningen i måndags som haft ont i ett halvår, får se om hon nappar på att byta till tunnsulade skor, jag tror det.

Jag skulle bli förvånad om hälsporre existerar i kulturer där man inte använder skor men hur tar man reda på det?
Martin Lind
1980 • Uppsala
#23
20 januari 2011 kl 19:03
Gilla
Per: Brast gjorde det ju inte (därav anledningen till att jag skrev det inom citat-tecken) men det obehagliga jag kände i senan övergick till smärta under den intervallen. Även om det är en glidande övergång från obehaglighet till smärta så finns det alltid en viss tidpunkt då man bestämmer sig för att det är onormal smärta och man beslutar sig för att avbryta.

Hälsporre var det som jag skrev inte heller (det går ju knappast över på en månad, inte heller en fraktur borde väl göra det), men smärtan satt i den senan som, på sikt leder till utveckling av hälsporre.

Hur som helst, jag har blivit av med det, och utlösande faktorn var en överansträngning orsakat av egen dumhet och skor som kräver mer av fotmuskulaturen är mina fötter klarade av. Senan var dock redan lätt öm.

Du skall inte tolka det som att jag säger att det är dumt att springa i flats, givetvis är det inte det. Inga världsrekord sätt väl i distansskor, och har aldrig gjorts så! Eliten springer i flats under tävlingar och kvalitetspass, och de gör det av en anledning! Men för mig var det inte bra att göra en övergång till flats och köra på med samma intensitet som om jag hade haft distansskor, trots att jag är framfotalöpare sedan länge. Det säger snarare mer om mig än om skorna...
Pär W
1967 • Skellefteå
#24
20 januari 2011 kl 21:03
Gilla
Nä, exakt, fraktur är snarare 2 månader. Själv var jag otroligt korkad och ökade träningsmängden gräsligt mycket när jag bytt löpstil och löpskor som jag sa ovan, resulterade i just en stressfraktur i ett mellanfotsben och det tog ungefär 2 månader innan det blev bra. Fick cykla istället. Svårt säga vad du hade egentligen. Jag trodde du menade med "brast" att det från smärtfritt blev smärtsamt på ett ögonblick som det kan vara vid stressfrakturer.

"Du skall inte tolka det som att jag säger att det är dumt att springa i flats" Nej jag gör inte det heller. Det är verkligen inte att rekommendera att tvärt byta från distansskor som du kallar det (tjockskor skulle jag säga) till "flats". Det tar otrolig tid för (i alla fall mina) fötter att "byggas om". Jag har fortfarande lite problem över ett år efter bytet , en baksida häl som aldrig vill sluta småjäklas.
ChristianF1
1984 • Uppsala
#25
12 februari 2011 kl 17:07
Gilla
Ni pratar om laserbehandling i denna tråd. Är det någon som har prövat Stötvågsbehandling? Har dragit på mig något som liknar hälsporre då jag läser era symtom. Men jag känner bara av det när jag springer, kan gå utan större problem men vid första löpsteget så känns det under hälen.
Har sprungit i flera år utan fotbäddar men har nu sprungit 2 månader med nya bäddar och då fick jag besvär... Surt som citron.
Heike Emmrich
1962 • Oxelösund/Nyköping
#26
12 februari 2011 kl 17:27
Gilla
10 ggr laser , sen va jag helt bra !!
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.