Löpning Träning 16 inlägg 6426 visningar

Provade att springa i tunna skor = Inte smart

1972 • Dalsjöfors
#1
26 januari 2011 - 09:12
Gilla
Jag kom på den briljanta ideén att prova på att springa i lite tunnare skor i Söndags. Jag drog på mig mina Adidas universe och sprang 4,5 km och försökte landa på framfoten, med rätt hållning mm. Passet kändes jättebra, det gick lätt och tekniken verkade sitta direkt. Dagen efter hade jag ordentligt ont i utsidan av vänsterfoten ca 7-8 cm från hälen och lite uppåt. Det känns inget om jag sitter still och inte heller de första stegen jag tar men sedan är det som man har ett blåmärke som någon trycker på riktigt hårt. Jag kan gå utan att det känns något om jag går på "framfoten". Självdiagnosen är naturligtvis att jag överanstängt något i foten. Frågan är hur jag får bukt med det på bästa sätt? Vila? eller ska jag försöka gå normalt och bara vänta ut det ?

Försökte springa igår igen men efter 500 gav jag upp då jag inte ville chansa innan jag visste om jag skulle förvärra skadan.
Björn Harkell
1966 • Barsebäckshamn
#2
26 januari 2011 kl 09:35
Gilla
Hej Tommy,
Jag bytte själv till tunna skor efter en fantastisk löpar clinic med Jonas Colting i höstas. Jag vet inte om du kortade ner steget och försökte att "tassa" fram i stället? Prova med att korta steget och dra ner tempot så att du hittar den nya löpstilen. Byter du skor från kraftig uppbyggnad till tunnare skor får foten en annnan vinkel direkt och du landar inte på hälen som du kanske gjorde tidigare. Prova att gå med skorna hemma och vänja föttena. Ta korta sträckor och dämpa farten så hittar du snart rätt och då kommer du känna en friare löpkänsla.
Lycka till!!
Björn
1972 • Dalsjöfors
#3
26 januari 2011 kl 09:55
Gilla
Precis vad du beskriver ville jag åstakomma :D Grejen var nog att jag sprang för långt första gången men jag tänkte att det kanske inte skulle vara så farligt då skorna jag använde är skor som jag normalt har på mig. De är rejält ingångna om man säger så. Förmodligen är det som du säger att jag "tassade" för mycket men frågan kvarstår..ska jag vila ut det eller kan jag förvärra genom att belasta foten igen.?
Martin Lind
1980 • Uppsala
#4
26 januari 2011 kl 10:33
Gilla
Jag har haft samma skada för några år sen, tog ca en månad att bli av med den.

Min erfarenhet är att överansträngningsskador bara blir värre av att man kör på som vanligt, jag skulle ta en månad med alternativträning som cykel och benstyrka och blanda in korta lugna löppass när man känner sig smärtfri. Med tanke på hur lite cykling sliter på kroppen så kan du nog behålla konditionen (eller förbättra den pga att du i princip kan köra cykelträning varje dag) och dessutom få viktig styrka som hjälper dig resten av året i löpningen.

Man får se det positivt, skador gör att man kan ta tag i den där benstyrkan och få upp mängden genom cykling... (intalar jag mig själv för att hålla modet uppe, kör en liknande rehab för överansträngt knä och tänkte hålla på så i tre månader... :-(
1963 • Bromma
#5
26 januari 2011 kl 10:38
Gilla
Jag är ingen expert på detta men för de flesta småskador rekommenderar man inte total vila. Min självmedicinering är balansplatta o tåhävningar. Sen gör jag alltid en koll på hemovningar.se när jag har ont nånstans, dom har övningar för dom flesta åkommor.
1971 • Nykvarn
#6
26 januari 2011 kl 10:40
Gilla
Felet många gör är också att man fokuserar på att landa på framfoten och inte ens låter hälen röra marken efter isättningen av framfoten.

Följden blir att man spänner sig och får en onaturlig löpstil. Framfotslandningen bör istället bara vara en konsekvens av ett kortare steg med högre frekvens.
Johan Pihl
1975 • Olofstorp
#7
26 januari 2011 kl 12:12
Gilla
Det är heller inget som säger att man måste landa på framfot med tunna skor; beroende på vad man har för biomekinaik kan ju det vara olämpligt. Jag har själv en fotisätting under kroppen med en distinkt men inte "tung" hälisättning, och springer en hel del med vad som kvalar in som minimalistiska skor, och det är inga problem för mig. Som flera påpekat handlar det om att rampa upp distans och tempo långsamt, och ge ffa underbenen tid att vänja sig.
1972 • Dalsjöfors
#8
27 januari 2011 kl 10:58
Gilla
Tackar för alla svar. Får bli vila och gymmet 1 vecka.
1979 • Växjö
#9
27 januari 2011 kl 11:45
Gilla
Här är en till.. De fina tunna skorna fick vara med på ett par intervallpass i somras och jag jobbar fortfarande med att stärka upp vaderna. Nu var det väl inte bara de tunna skorna som ställde till det, men det var liksom droppen..
1969 • Åkersberga
#10
27 januari 2011 kl 12:04
Gilla
Det tar tid att vänja om när man som vi västerlänningar har kapslat in våra fötter i så många år. Började springa barfota i april-10 och fick samma känning som du beskriver, men det gick över efterhand som foten blev starkare.
Vågade mig för första gången på tusingar häromdagen med Fivefingers och det var på gränsen att jag kom ur sängen dagen efter :-)
Så jag tror att det är bara är att ge det tid och satsa på njutningen av fri löpning innan man börjar fundera på resultat.
Lycka till!
1971 • Trollhättan
#11
27 januari 2011 kl 16:18
Gilla
@ stefan: Finns redan: http://www.nakukymppi.net/
De flesta deltager dock i rejäla skor. :-)
Johan Pihl
1975 • Olofstorp
#12
27 januari 2011 kl 16:33
Gilla
@ Stefan:
Senast jag kollade så sprang Haile sina maror Adizero Adios, viserligen ingen minmalistsko men långt ifrån en tungviktare, så jag antar att han nog tränar en del i dom också... Många andra elitlöpare springer också sina lopp i lätta skor, av den enkla orsaken att det går fortare (förutsatt att man pallar det). Själv är jag ingen minimalistförespråkare men gillar att springa tävlingar och kvalitetspass i så lätta skor som möjligt av skälet ovan.
Tor
1975 • Göteborg
#13
27 januari 2011 kl 16:40
Gilla
Stefan:
Har verkligen inte Adidas någon sko som väger över 210 gram?
1969 • Åkersberga
#14
27 januari 2011 kl 19:23
Gilla
Ja jisses, alltid retar man nån :-)
Pär W
1967 • Skellefteå
#15
27 januari 2011 kl 19:43
Gilla
Lustigt att ämnet är så laddat. Nu är man idiot också. Bara för att man gillar att springa i skor med lite uppbyggnad. Snudd på att man vill anmäla den där typen av inlägg, inte är det särskilt respektfullt skrivet.

Här är iallafall en sida som jag tycker väl beskriver vanliga skador som kan uppkomma vid minimalistisk löpning. För man kan inte byta över en natt. Räkna med ett halvår - år innan inblandade strukturer remodellerats ordentligt (min gissning).
http://barefootrunninguniversity.com/2010/11/06/barefoot-running-injuries-common-injuries-and-how-to-prevent-them/

1971 • Nykvarn
#16
27 januari 2011 kl 20:42
Gilla
Stefan, mina Adios (som Haile G) springer i väger 220g (stl 43 1/3) och är långt ifrån Adidas tyngsta modell. Den är perfekt för maran då den ändå är ganska dämpad trots sin ringa vikt! Kolla på startgrupp Elit och B i Stockholm marathon, de flesta "duktigare" löpare inkl elit springer i lättare skor, även på maran.

Jag är heller ingen absolut minimalist förespråkare men gillar löpkänslan i lite lättare skor och har heller aldrig haft några löparskador som en följd av dem.

Onödigt dryg ton i ditt tyvärr okunniga inlägg.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.