Löpning Skador & Rehab 4 inlägg 1597 visningar

Tror inte på hopparknä...men vad kan det vara?

1968 • Kristianstad
#1
28 februari 2011 - 23:14
Gilla
Jo, då var det dags för en så unik fråga som en knäfråga... ;)
Jag har haft lite problem med ena knät lääänge...det kom för många år sedan (20 typ) då jag började jogga enligt ett program. Jag var otränad och löpte på, lyssnade inte på kroppen. Men frågan är om det inte är något riktigt fel - kroppsligt ;) - eftersom det alltid varit höger knä oavsett hur länge jag hållt uppe.
Jag kan ha provat jogga några gånger och det går bra men efter 2 - 5 ggr får jag "ont". Det gör inte jätteont men känns i knäet under/innanför knäskålen. Jag var för flera år sedan på sjukgymnastik och på besök hos experter men det blev bara värre tyckte jag så till sist sket jag i allt och sprang ingenting...
När jag cyklar så går det bra om jag inte ligger och pressar på för tunga växlar utan håller bra snurr på benen istället. Jag tror inte på renodlat löparknä heller. Gör inte löpar-/hopparknä ont hela tiden? Inte fått något bra svar där trots idogt läsande här på forat.
Det känns inte alls obehagligt att gå - i alla fall inte alls just nu den här "känning i knäet omgången". Jag har gått dryga 5 km om dagen i en månad nu och det är inga som helst problem. Det var efter senaste lugna joggingturen som tyvärr blev för lång som det började kännas igen. Det känns inte lockande med tunga knäböj eller så men en balansplatta kanske skulle vara fint, eventuellt gummibandsträning? Tror att stretching kan vara bra också och har fått lite tips när jag har läst här på forumet. Jo, jag har sökt på knäskål och ont osv och läst närmare hundra trådar tror jag, men eftersom ingen människa är den andra lik och jag inte hittat någon med samma problem så tänkte jag fråga Er.
Jag avskyr att gå på stora gym och att slösa pengar på en sjukgymnast känns inte lockande när det inte är värre än vad det är.
Har tänkt besöka en löpbutik och höra men tänkte höra med Er här först om ni har någon teori.
Jag har inte alls ont när jag sitter stilla eller ligger, vare sig med raka eller böjda ben. Det är "tunga" saker som känns konstigt att göra med knät + att springa.
Skulle som sagt vara kul att höra era teorier (om ni orkar läsa igenom hela mitt inlägg... ;) )
M V H
Crille
csaba
1973 • Malmö
#2
28 februari 2011 kl 23:23 Redigerad 28 februari 2011 kl 23:26
Gilla
Kan vara ?
PFSS (Patellofemorallt smärtsyndrom ) http://www.löparknä.org/PFSS.htm

Vilket jag också har...
Har du svårt att gå ner på huk och trappor, knastrar det?

Jag själv har frustrerat letat och letat. Till slut fick jag skelettröntgen (vilket inte visar något) och magnetröntgen och fick det konstaterat att mitt Patella (knäskål) är något sänkt (slitet) och skulle köra rehab (för dom vill inte operera eller skrapa bort brosk).

Har provar det mesta men det verkar som att stretching av knät, benspark och Exentrisk benpress hjälper.
EXENTRISK benpress (omvänd) = pressa ifrån med den friska knät och försök hålla emot med det skadade.

Dessutom så är det så klart viktigt att ha rätt skor och kolla löpsteg (eventuellt ortopediska inlägg).
Lycka till. Csaba
1968 • Kristianstad
#3
1 mars 2011 kl 00:21
Gilla
Ja, den här gången ska jag verkligen försöka "köra" så att jag kan löpa. Fan, det var ju så j-a kul när jag "kutade" senast och känslan är helt enorm att orka. :D
Jag tänkte på saken nu när jag tog en nattrunda med hundarna.
Det gör inte ont alls när jag spänner musklerna i vare sig vad eller lår.
Det knastrar inte - tror jag... men jag har lite knorr i mina leder som jag kan höra (!) om det är supertyst i rummet men jag tror att det mer är fotlederna.
Vill minnas att någon gammal läkare pratade om något inflammerat knäskålsenfäste...men kan det vara så att det alltid blir inflammerat på en gång man joggar?
Jag har inte några cyklistbenmuskler...
Jag har "Charlie Chaplin-gång"...vinklar ut mina fötter ganska rejält. Det syns att det är jag som gått om jag går i spårsnö om jag säger som så... Jag tror dock inte attt det är lika illa då jag joggar. Håller kanske 45 - 60 graders vinkel när jag går långsamt. Kanske är det löparknä ändå?
Provade nu ikväll att småjogga på framfötterna något hundratal meter - delvis på stället i och med att jag har basset hound och inte vinthundar.... Det kändes inget alls i knäna då! Framfotalöpning is da shit? Man skulle kanske ta sina gamla Converse och prova? De har ju "ganska" rak sula...
Nej, nu är det "natt"!
1954 • Lerum
#4
1 mars 2011 kl 19:26
Gilla
En möjlighet bland andra: "Chondromalacia patella"
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.