Löpning Kläder, Skor & Prylar 17 inlägg 3646 visningar

Tre par skor för alla behov?

Hans
1971 • Falun
#1
22 mars 2011 - 09:07 (Redigerad 22 mars 2011 - 09:07)
Gilla
Hej alla erfarna löpare!

Jag har nu i slutet av vintern fått ett väldigt sug efter att börja springa, överallt och på olika sätt. Jag har nästan aldrig sprungit tidigare men har nu från olika håll blivit inspirerad till det. Det är minimalistisk naturlig löpning som lockar mig med fram-/mellanfotslandning (pose), så nära barfotakänsla det går. Terräng, väg och bana, både sprint och långdistans. Och allt detta har jag tänkt mig i max tre par skor :) Även i ägodelar är jag åt det minimalistiska hållet...

Jag har ingen erfarenhet av någon speciell skomodell eller skotyp och här i stan finns heller inte många modeller att prova. Därför har jag gått lite på känsla och omdömen från andra, och det kanske inte räcker, det är ju först när man har skon på foten man vet säkert.

Så då till de skor jag hittills har siktet på och gärna vill höra era tankar kring.

1: För terränglöpning är det Inov-8 X Talon 212 jag fastnat för. Jag tänker mig att den säkert också passar som sprintsko på gräs. Och vintervägar ser den också ut att klara.

2: Som lättlöpningssko ser Inov-8 F-Lite 220 perfekt ut. Funkar ju också som inomhussko vilket är ett plus. Det är en sko jag känner kan vara en riktigt allroundsko för alla aktiviteter, inklusive löpning.

3: Slutligen är det den sko jag tycker är svårast att hitta, en vägsko för längre sträckor. De flesta är ju uppbyggda och dämpade i alltför hör grad för mig. Jag har haft en Asics DS Trainer 16 på foten och gillar känslan den ger, men blir fundersam på häl/tå-fallet på 9 mm, den är ju precis som andra vägskor något uppbyggd och dämpad. Blir det för stor skillnad i löpsteg mot något plattare skor, som Inov-8-skorna? Adidas Adizero Adios känns också som ett alternativ här.

Kan Inov-8 F-Lite 220 fungera som asfaltsko tills vidare? Jag kommer inte att göra några långa turer på vägarna än på ett tag.

Som ett senare tillägg kommer kanske Merrells Barefoot Trail Glove eller liknande att bli ett naturligt val.

Hur är det med skoval för banlöpning, 400 m-oval? Är någon av skorna ovan lämplig för det?

Jag har testat Salomons Speedcross 2 i butik, som ett alternativ till Inov-8 X Talon 212 , men den har inte känts helt perfekt, lite kantig att gå i troligen på grund av bredden i hälen. Det blir förstås en annan upplevelse när man tar den till skogsstigarna, men jag vill gärna att den ska kännas bra även vid en promenad i stan. Det finns ju också Gore-Tex-modellen Salomon Speedcross 2 GTX för att verkligen ha en sko som fungerar året om, men den kanske är lite tyngre och stelare?

Lite funderingar från mig som nybörjare... Jag tar tacksamt emot råd från er.
Robin
2008 • Götet
#2
22 mars 2011 kl 09:34
Gilla
här får du några riktigt lätta tips:
1. vff trek
2. bikila
3. luna sandals
1959 • Saltsjö-Boo
#3
22 mars 2011 kl 11:41
Gilla
Väntar själv på att den här skon ska släppas/säljas till Europa http://altrarunning.com/mens/instinct/
Verkar vara en perfekt vägsko för mig, motsvarar samtliga mina krav. Ja tittar man på sulan borde den funka bra på mixade underlag också.
Ava
1958 • Lindome
#4
22 mars 2011 kl 11:59
Gilla
Om du är i uppstartfasen av din löpträning skulle jag rekommendera att börja med ett par skor, lämpligen kanske ett par som du känner att du kan springa asfalt med. Sådana brukar också fungera alldeles tillräckligt bra i skogen i början av en löparkarriär.

Så får du nöjet att köpa nya skor med jämna mellanrum sedan, när du sprungit ett tag och märker vad du vill ha (och inte ha) av dina skor.
1981 • Sundsvall
#5
22 mars 2011 kl 12:43
Gilla
Om du tycker DS Trainer är för uppbyggd så testa DS Racer. Det är en tävlingssko på 220g som trots vikten ändå har stabilitet, dämpning och pronationsstöd. Jag alternerar mellan DS TRainer, DS Racer och Saucony A3 men racern är min favorit, just för att den både är snabb och lätt men ändå ger en viss stabilitet.
Hans
1971 • Falun
#6
22 mars 2011 kl 16:08
Gilla
När jag såg solen skina idag och snön sjunka ihop så slog jag till och beställde jag mina första skor! Det blev nu ett par Inov-8 X Talon 212 som jag känner blir perfekta på vårens blöta stigar.

@R: Luna sandals är absolut något jag vill testa framöver, friare känsla får man väl leta efter. Har du själv provat och vilken typ av löpning i så fall? Jag har ju läst Born To Run och lockats av enkelheten i barfota eller nästan barfotalöpning.

@Olof: Ser ut som trevlig allroundsko det där, funkar nog bra som fritidssko framåt sommaren också.

@Ava: Jag kommer nog att komplettera med ett par vägskor senare, men just nu känner jag för att börja i terräng och därför tycker jag det är onödigt att slita på ett par ömtåligare skor.

@Anders: DS Racer är helt klart intressant. Är den något lägre än DS Trainer och med lägre häl/tå-fall?
Oldboy
1952 • Danderyd
#7
22 mars 2011 kl 16:36 Redigerad 22 mars 2011 kl 16:42
Gilla
Skor?
Varför det? Eftersom det är minimalistiskt du är ute efter. Alltså barfota är alternativ ett.
Om du börjar från nästan noll och bygger upp din löpning långsamt och får till ett steg utan hällandning så behöver du i princip bara ett par - men i praktiken är det bra med två-tre par. Bland annat för att även minimalistiska skor påverkar foten och då är det bra att växla.
("Caballa Blanco" i boken Born to Run sprang alltid i sina Tevasandaler. Har precis börjat läsa den, den var inte som jag väntat mig, alltså är det spännade.)

Mina erfarenheter: jag bytte löpsteg för tre år sedan och har sedan gått till allt tunnare skor. Kanske gick det för fort i somras/höstas när jag började springa alla pass i det tunnaste som finns. Det finns ju andra som gör det så jag tror det går men eftersom man hållit på i många år med 100% skor till allt utom badstranden och hemma så kan det behöva ta sin tid att få tillräcklig styrka. Jag fick i alla fall metatarsalgi och springer med pelott tills vidare men tror jag ska kunna träna bort problemet. Låt dig inte avskräckas, du behöver ju inte springa asfaltmaror i Asics Piranha 2.

Men egentligen ska du alltså bara behöva ett par skor och ska du verkligen vara minimalistisk är det exv Fivefingers som gäller. Ska erkänna att jag inte använder mina så mycket - där de passar springer jag hellre barfota. Visserligen landar jag inte på hälen, men jag sätter dock ner den i nästan varje steg och minsta lilla sten gör ont om den hamnar under hälen. Men Mizuno Universe 3 har en tunn sula med viss hårdhet som skyddar betydligt bättre, samma låga vikt som Asics Pirana 2 (Asics 3:a är lite tyngre!). Man kan säkert springa i terräng med både VFF och Mizuno Universe, styrkan ska sitta i fötterna och är det inte lerigt så lär man få grepp.

En klar nackdel har jag märkt med alla tunna skor jag har: vassa småstenar (gott om under vintersäsongen) äter sig in i sulan på de delar som inte har en tålig slityta och den har de delvis sparat in. Det är så mina skor blir utslitna, ibland rätt fort. Där ser det ut som om Altrarunning som Olof Reimer hade länk till är ett bra alternativ även om den är väl tung för min smak.

DS Trainer och DS Racer har väl pronationsstöd båda två? Ska du springa minimalistiskt tror jag att de kan störa ditt steg. En "mellanlätt" sko jag använder mycket just nu är Brooks T6 men ibland växlar jag till någon Adidas Adizero, men en lättare modell än Adios.

Tyngre skor använder jag ibland till promenader (jag har ju några par som bara ligger och skräpar) eller trädgårdarbete mm. De är bra för hällöpare men fel för oss andra.

Edit: Såg inte att du svarade medan jag hade mitt inlägg opostat.
Hans
1971 • Falun
#8
22 mars 2011 kl 19:28
Gilla
Tack Oldboy för ditt inlägg. Helt rätt att jag har haft inriktningen på barfotalöpning, men för att göra löpningen rolig även på frostiga stigar och vintervägar (med vasst grus som du säger) känner jag att jag vill börja med ett par lätta terrängskor.

Finns det en risk menar du att jag lär mig fel löpsteg även i ett par ganska tunna skor som 212:an jag beställt? Det jag märkt vid terränglöpning är att det naturligt blir mer av framfotslandning i alla fall. Jag har närapå inte sprungit alls tidigare så jag har ju lyckligtvis inte vant mig vid någon löpstil ännu :)
Lars August
1973 • Trondheim
#9
22 mars 2011 kl 19:47
Gilla
Jeg anbefaler Saucony Kinvara som din sko nr. 3 - altså for lange turer på asfalt. Den har lav vekt (218g), god demping, og så lav drop ratio at den passer for mellom- og forfotløping. Kinvara er en god sko for alle distanser på asfalt, og burde dessuten fungere fint som overgang til mer rendyrket minimalist- og/eller barfotløping.

Kinvara er litt smal og har ingen pronasjonsstøtte.
Oldboy
1952 • Danderyd
#10
22 mars 2011 kl 22:53
Gilla
Det är bara barfotalöpning som ger den omedelbara kontakt med marken som hjärnan behöver för att ge det perfekta steget. Terrängskor är nog i allmänhet styvare och hårdare i sulan än vad som är optimalt för barfotalöpare, de är gjorda för att "hjälpa" foten på besvärligt underlag med rötter, sten och kottar mm.
212:an är nog ingen dålig sko men komplettera med några varv runt fotbollsplanen eller lämplig löparbana så ofta du får tillfälle. Utan skor. Och köp sedan som "slätvägsalternativ" en tunn tävlingssko under 150g att ha för allt utom långpass på vägar, motionsspår osv. Eller VFF.
1980 • Åby
#11
22 mars 2011 kl 23:02
Gilla
min skohylla:
1. inov8 oroc280 (dubbdäck är bra på vintern och på hala stockar)
2-3 DS Trainer (byt/varvas ut mot ett par tarther när de kommer)
4 - Fuji ES, det är skönt att snöra på sig ett par skor som funkar lika bra på asfalt som ute i skogen när man inte riktigt har bestämt sig för vart man ska ta vägen.

Jag köpte ett par lättskor ifjol med samma tanke som du har, resultatet vart löpstopp och dyra besök hos naprapaten pga vad/knäproblem. Det är så lätt att börja och sen köra för mycket och länge i alltför minimalistiska skor, bättre att ha iaf lite dämpning så du kan få mil i kroppen och en bra grundstabilitet i muskler och leder. Tjuvträna i ett par VFF eller liknande men då enbart som bonus.
Har successivt gått över mer mot framfotalöpning och det funkar fint med de här skorna, kanske vågar mig på ett par hyperspeed eller liknande nästa år, men det är många mil kvar i benen tills dess.
1959 • Saltsjö-Boo
#12
23 mars 2011 kl 11:03
Gilla
Här finns en bra översikt över olika slags minimalistiska skor: http://www.lacliniqueducoureur.com/en/runners-information/recommended-shoes.php (från stora VFF-tråden)

Där kan man bl a hitta Somnio Nada http://minimalistrunningshoes.org/reviews/somnio-nada-review en vägsko som är lika lätt som de allra lättaste tävlingsskorna, och dessutom "zero drop", bred framfot och minimalt med stöd. Kanske ett passande alternativ 3?
Hans
1971 • Falun
#13
23 mars 2011 kl 12:39
Gilla
Vilken fin översikt över minimalistiska skor, tack för länken. Ännu lättare att se hur svårt det blir att välja förstås :)

Somnio NADA ser skön ut för vägen, liksom New Balance Minimus Trail som enligt omdöme också funkar bra för (kortare?) sträckor på asfalt, http://birthdayshoes.com/new-balance-nb-minimus-trail-review, men naturligtvis når sin höjdpunkt på stigarna.

212:orna kommer förhoppningsvis före helgen, då får jag en chans att se om de känns rätt för mig.
Mattias Jägstedt
1973 • Halmstad/Gullbranna
#14
23 mars 2011 kl 12:54
Gilla
Gillar du 212:orna så har ju Inov-8 nya lättare skor på gång också. Dessa ser ju rätt trevliga ut för väglöpning (150 gr): http://www.thegearcaster.com/the_gearcaster/2011/01/new-inov-8-minimalist-road-and-barefoot-running-lines.html
1959 • Saltsjö-Boo
#15
23 mars 2011 kl 12:55
Gilla
Jo Minimus trail är nog en bättre allroundsko än Minimus Road. Det fastnar nog mycket sten i sulan om man springer på grusvägar med den senare
1959 • Saltsjö-Boo
#16
23 mars 2011 kl 12:59
Gilla
Nackdelen med Inov-8 är ju att de är ganska trånga. En minimalistsko bör ju ge lite frihet åt tårna. Kanske Inov-8:s nya lätta skor är bättre på den punkten?
1985 • Göteborg
#17
23 mars 2011 kl 18:37
Gilla
Jag har följande:
*Saucony A4
*Mizuno Universe
*VFF bikila

Dom två senare använder jag till kortare pass ~10 km. Bikilan är speciellt trevlig i terräng. Saucony som mängdsko på asfalt
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.