22 januari 2008 kl 15:17
Kemi/metabolism-lära: Levern tillverkar enzymer som bryter ned alkoholen i två steg, först till acetaldehyd och sedan till ättiksyra. I det första steget är det enzymet alkoholdehydrogenas (som står för cirka 90% av nedbrytningen av etanolmolekylen). Cytokrom p450 är ett enzymsystem som kan arbetas upp om man dricker ofta/mycket och står för övriga 10%. Det andra steget (när aldehyden bryts ned till ättiksyra) heter aldehydehydogenas. Hos 50% av vissa östasiatiska folkslag, ffa kineser/japaner/koreaner så är enzymerna lite annorlunda utformade så att det första nedbrytningssteget till aldehyd går snabbt men att det sedan tar längre tid att bryta ned till ättiksyra. De får då högre ratio av aldehyd kontra etanol i serum/blod och får då biverkningar i form av flush etc (aldehydmolekylen är mer toxisk än etanolmolekylen). För de intresserade kan ni söka på Google och alkohol metabolism dehydrogenas så får ni upp en hel del. Ännu fler artiklar finns på engelska (alcohol metabolism dehydrogenase).
Håller med Janne W om att det mesta med måtta är ju bra. Svenska ordet lagom är också bra. Faktum är ju att nykterister har lägre medellivslängd än de som dricker lite då och då, även om man tagit bort faktorer som BMI, sjukdomar, socioekonomisk tillhörighet etc. :)