annons
Löpning Kost & Näring 23 inlägg 3966 visningar

inget öl eller vin på helgerna

1968 • umeå
#1
19 januari 2008 - 15:12
Gilla
Ja, då har man tagit ett stort steg, från att ansett att helgernas belöning är en kall öl eller ett glas gott rött till att gå till en vit period!!Har tränat hårt under ca 2 år men tycker att jag står och trampar viktmässigt kanske pga att man tagit en eller ett par öl för mycket(har hört att en öl motsvarar 2 st90 gr ostburgare!!)Satsar på att springa under 3.30 i Stckholm så nu lämnar jag ingenting åt slumpen, klart att det blir någon helg som man belönar sig själv men tycker nu att mina långpass ger mer, kanske inbillníng vad vet jag. Känner redan nu hur känslan kommer att bli i Stockholm efter en förhoppningsvis lyckad mara att belöna sig själv med en iskall......
< < < 1 2 > > >
1969 • Upplands Väsby
#21
22 januari 2008 kl 13:56
Gilla
Apropå... Läste att träning omöjligen kan påverka ruset från alkohol, helt enkelt på grund av att levern bryter ned alkohol i konstant takt, oavsett ansträngning och puls. Däremot är det väldigt individuellt hur snabbt alkoholen bryts ned, men det har inget med träning att göra. Möjligtvis hur pass "alkoholtränad" levern är... Gener spelar också stor roll. Det finns folk som tål en hel del men även hela folkslag som inte tål en enda droppe, oavsett om de tränar eller ej.

Räcker väl om man vet sina gränser och dricker med måtta så är det lugnt, lite som EvaMarie m fl var inne på...
Su-San Oh
1972 • Saltsjö-Boo (Nacka)
#22
22 januari 2008 kl 15:17
Gilla
Kemi/metabolism-lära: Levern tillverkar enzymer som bryter ned alkoholen i två steg, först till acetaldehyd och sedan till ättiksyra. I det första steget är det enzymet alkoholdehydrogenas (som står för cirka 90% av nedbrytningen av etanolmolekylen). Cytokrom p450 är ett enzymsystem som kan arbetas upp om man dricker ofta/mycket och står för övriga 10%. Det andra steget (när aldehyden bryts ned till ättiksyra) heter aldehydehydogenas. Hos 50% av vissa östasiatiska folkslag, ffa kineser/japaner/koreaner så är enzymerna lite annorlunda utformade så att det första nedbrytningssteget till aldehyd går snabbt men att det sedan tar längre tid att bryta ned till ättiksyra. De får då högre ratio av aldehyd kontra etanol i serum/blod och får då biverkningar i form av flush etc (aldehydmolekylen är mer toxisk än etanolmolekylen). För de intresserade kan ni söka på Google och alkohol metabolism dehydrogenas så får ni upp en hel del. Ännu fler artiklar finns på engelska (alcohol metabolism dehydrogenase).

Håller med Janne W om att det mesta med måtta är ju bra. Svenska ordet lagom är också bra. Faktum är ju att nykterister har lägre medellivslängd än de som dricker lite då och då, även om man tagit bort faktorer som BMI, sjukdomar, socioekonomisk tillhörighet etc. :)
1981 • Solna
#23
22 januari 2008 kl 18:15 Redigerad 22 januari 2008 kl 18:25
Gilla
Sen stod det ju i tidningen för någon månad sen om en gubbe som skulle springa marathon i England vid 104 års ålder. Han hade börjat sin dag sen pensionen med två öl för att "smörja upp kroppen lite".. Så det kanske till och med kan vara nyttigt för vissa.. ;-)

Annars är det väl precis som med träning. Man hittar nivån man ska ligga på utan att kroppen tar särskilt mycket stryk. Dricker själv ungefär varannan helg och tar mig en festival eller festresa med "omåttligt" drickande i 3-5 dagar kanske två gånger om året. Inget av det har påverkat min träning negativt i det stora hela. Men jag har som någon skrev också vänner som inte kan ta sig utanför dörren under hela dagen efter. Samma människor är oftast ganska förslappade så i ju bättre form man är i övrigt, desto mer klarar man av att hantera utan problem precis som all annan typ av stress en kropp kan utsättas för.
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.
annons