Löpning Träning 8 inlägg 1260 visningar

Löpsteg

1976 • katrineholm
#1
4 maj 2011 - 19:41
Gilla
Har en fråga som nån kanske har ett svar på? Har märkt att ibland när jag är ute och springer så trampar jag ut med lilltårna och inåt så min belastning på stortån är inte så stor, och det är bara på höger fot.
Nån som har ett bra tipps på hur man kan åtgärda det?
John Edberg
1979 • Jönköping
#2
4 maj 2011 kl 20:29
Gilla
Har du några besvär på grund av ditt löpsteg? Annars finns det väl ingen anledning att åtgärda det. Ifall du känner att du behöver någon form av stöd så låter det som att du supinerar, d v s din fot vill sjunka utåt. För detta finns det skor med supinationsskydd.

Fast jag tycker att du skall vara stolt över ditt unika löpsteg så länge det inte ger dig några besvär.
Claes Danielsson
1971 • Västerås
#3
4 maj 2011 kl 20:33
Gilla
Det hände något liknande för mig förut när jag var trött. Var i slutet av en ganska rask milrunda och kastade en blick ned på mina fötter och noterade då att högerfoten vinklades utåt vid varje steg.

Så om du känner igen dig i att det inträffar när du känner att du är trött så är mitt tips att du helt enkelt tar det lite lugnare.
1960 • Södermalm
#4
4 maj 2011 kl 21:22
Gilla
Mikael, jag vet inte om jag förstår hur du menar. Det är vanligt att man landar på utsidan av foten och att foten sedan rullar inåt i sidled. Det är en naturlig del av pronationsrörelsen för att dämpa stöten i landningen,

Det kan vara så att man vinklar ut foten lite för mycket, så att man landar med foten alltför spänd. Jag tenderar själv att göra det på just höger fot. Det kan bero på många olika saker.

I mitt fall tror jag orsaken är att jag tidigare brukade stå med tyngden på höger ben, dessutom med översträckt knä. Det ger dålig och sned muskelaktivering både i höft och ben. Tyvärr är det inte så lätt att åtgärda muskelaktiveringen efter många års ovanor, men det går.

1969 • Stockholm
#5
5 maj 2011 kl 10:01
Gilla
Claes: så ditt tips är att inte springa sig trött? Om man hårddrar det så kan ju alla löpningsrelaterade problem lösas med att inte löpa, eller hur? Jag ansluter mig till John ovan istället: om det inte ger besvär = inget att åtgärda. Om det verkar ge besvär = mer info behövs för att ge förslag på åtgärder.
Claes Danielsson
1971 • Västerås
#6
6 maj 2011 kl 18:44
Gilla
Thomas>> Kanske inte borde ha använt uttrycket trött. Det jag syftade på var väl mer "ta i för mycket".

I mitt eget fall höll jag på att öka träningsdosen vid den tiden och låg och tryckte på nästintill så mycket jag orkade under den aktuella löprundan. Det var då helt uppenbart att musklerna runt ena fotleden inte riktigt orkade stabilisera foten som de skulle.

Därför tänkte jag att om trådskaparens problem (som jag antar han tycker det är) dök upp i liknande situationer så kanske han kunde ta det lite lugnare. Det var nämligen exakt vad jag gjorde sedan och då gick det bra.
1969 • Stockholm
#7
6 maj 2011 kl 18:48
Gilla
Aha, öka träningsdosen för fort, då är jag med! Det är ju en annan sak som sagt.
1976 • katrineholm
#8
10 maj 2011 kl 14:00
Gilla
Tack för tippsen tog det lite lugnt ett par dagar och nu känns det bättre
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.