Löpning Kom igång 25 inlägg 7879 visningar

Undvika benhinneproblem

Peter G
1988 • Stockholm
#1
30 januari 2008 - 07:16
Gilla
Jag har sedan ett par veckor börjat jogga mkt mer än tidigare. Det känns väldigt skönt att komma igång, och samtidigt gör man något åt nyårslöftet. Har nu dock börjat få lite känningar i benhinnorna och jag vill verkligen slippa att lägga mig på sängen i en vecka för att dem ska bli helt bra. Har någon tips och råd på hur man ska springa/vila för att minimera problemen?
< < < 1 2 > > >
Kristofer Hindersson
1975 • Norrtälje
#2
30 januari 2008 kl 07:35
Gilla
Stretcha ofta, spring i skor som är anpassade efter din löpstil/kroppsvikt och träna upp benstyrkan på gym. Om du känner att det gör ont så ska du vila.
Alexander Schrab
1982 • Malmö
#3
30 januari 2008 kl 08:14 Redigerad 30 januari 2008 kl 08:16
Gilla
Du kanske ska köra lugnare träning ett tag? Jag hade problem med benhinnorna förra sommaren och bestämde mig för att vila en vecka och sen gå igång mycket långsammare än jag körde innan, fungerade mycket bättre.

Du kan ju testa att köra under MAF-hastighet, mycket mindre risk att skada sig och ska enligt dom inbitna fungera riktigt bra ändå.

Kan tilllägga att (enligt vad jag har läst) benhinneproblem kan bli mer eller mindre permanent om man inte lyssnar på kroppen och ser till att det får läka ut, så var försiktig och respektera att din kropp säger ifrån så ska det nog gå bättre.
1965 • Västra Frölunda
#4
30 januari 2008 kl 08:29
Gilla
Ha tålamod, det tar minst ett år att vänja kroppen vid långdistanslöpning, dvs
träna för distanser mara/halvmara. Tänk inte på farten första året utan försök hålla igen. Flåset tränas upp mycet snabbare en knän, leder och benhinnor.
1, Gå till löplabb för att få hjälp med skoval
2, Håll igen på tempo och ta det lungt med distansökningar, om möjligt spring i terräng det första året.
3, Jobba med löpsteget. Ett kort löpsteg där man initialt landar på framfoten är skonsammare en ett långt steg med initial hälnedsättning.

Lycka till
Peter G
1988 • Stockholm
#5
30 januari 2008 kl 11:32
Gilla
Tack så mycket för många goda råd. Får ta det lugnare och "springa på tårna" istället.
Man vill kanske lite mycket i början.
Vad är en bra runda för någon vars ben ännu inte tål hur mkt som helst? Hur mycket ska man springa på en vecka. Har sagt till mig själv att utöver mina 2 fotbollsträningar i veckan är 3 mil lagom. Är detta att ta i för mycket?
1967 • Tyresö
#6
30 januari 2008 kl 14:38
Gilla
Jag har ett litet tips på "soffträning" som har fungerat bra för mig.
Massera benhinnan precis utanför främre skenbenet, sen kan man även trycka med fingrarna på benhinnan samtidigt som du vickar fotbladet upp och ner (brukar kännas bra i benhannan men också i ankeln).

Du kan också trycka på inre benhinnan, mellan skenbenet och vadmuskeln.
Börja under knät, tryck och vicka på foten, flytta fingrarna lite nedåt, tryck och vicka tills du kommer ända ner till foten.

Sen kan man sitta med rumpan på hälarna och luta sig försiktigt bakåt så att man stretchar benhinnorna.
Jonna Segrén
1975 • Bygdeå
#7
30 januari 2008 kl 17:34
Gilla
Är det "benhinnorna" du pratar om Peter eller är det musklerna på framsida/utsida av skenbenet? Är det benhinnorna man har problem med så är det bara vila och antiinflammatoriskt som gäller men om det är musklerna så tycker jag du fått många goda råd! Själv hade jag under tidigare år som aktiv fotbollsspelare problem med de muskler som vinklar upp foten och detta troligtvis beroende på dåliga skor. MEN nu när jag återigen börjat spela fotboll så kommer dessa besvär tillbaka så jag antar att det också är en fråga om att man stressar dessa muskler med de korta snabba ryck som fotbollen innebär... Fortsätt att massera och töja dina muskler enligt Kais hänvisningar tycker jag.

Jag tycker f.ö. inte att 2 fotbollsträningar och 3 mil i veckan är för mycket men om besvären kvarstår kanske du kan byta ut ett löppass i veckan mot spinning?
Peter G
1988 • Stockholm
#8
31 januari 2008 kl 12:12
Gilla
Jo, det är benhinnorna problemet sitter i tyvärr. Längs skenbenets utsidor kommer en ihållande smärta efter ett träningspass. Jobbar som tur är på vårdcentral, så jag har fått en del tips och trix för hur jag ska behandla det. Skall även prova Kais stretch-övningar.

Har även läst mycket här i forumet om att man skall pröva framfotsjogging, då det skulle vara mer skonsamt mot benet men kanske hårdare mot muskulaturen i foten och vaden. Någon som vet mer om detta?
fredrik persson
1976 • Strömsund
#9
23 september 2008 kl 23:23
Gilla
Läst på forumet om problem med benhinnor och känner igen mig.

Har nu sedan i somras börjat löpträna lite mer, blir oftast en runda på 10 km i veckan, kört ett par längre pass på 20 km också. Tycker det är kul att springa och håller oftast högt tempo, gick bra i början och märkte resultat. Men men,, nu har problemen kommit med benhinnorna,, redan efter ca 10 minuter löpning börjar det göra ont,, märkt om jag drar ner farten och kortar löpsteget så funkar det bättre och smärtan hindrar inte på samma sätt... Måste jag sänka tempo och lufsa runt för att ge kroppen en chans att bygga upp sig,?? vill så gärna springa på istället.
Kan det ta upp till ett år att bygga upp senor och muskler?

Skall springa lidingöloppet nu på lördag,, riskerar jag något om jag fullföljer även om benhinnorna protesterar,, skall jag kliva av och ladda för nästa år istället.? Känns intre alls som ett roligt alternativ.
1981 • Dals-Ed
#10
24 september 2008 kl 08:18
Gilla
Fredrik - ger du inte kroppen en chans att läka med aktiv vila och stretching kommer du garanterat få väldiga problem framöver, i värsta fall för resten av livet. LL kanske inte blir droppen men efter det tycker iaf jag du ska ta ett steg tillbaka och se över träningsschemat ordentligt.

Behöver inte ta exakt ett år innan du är redo igen, alla reagerar indivuellt på olika träningsmängd, men längre distanslöpning kräver generellt mycket tålamod och inte sällan ett steg fram o två tillbaka i början..
csaba
1973 • Malmö
#11
24 september 2008 kl 16:50
Gilla
ortopediska inlägg ?
det hjälpte mig. sen jag skaffade det så har nästan alla bekymmer försvunnit !

det kan hända att du inte bara pronerar utan är olika på fötterna.
(jag själv är neutral på vänster, men pronerar på höger, så det var enda utvägen).
en ortopedisk inlägg anpassas speciellt för din pot.
fredrik persson
1976 • Strömsund
#12
24 september 2008 kl 20:35
Gilla
Henrik, - tack för svaret.
Bestämta att jag skall ta det lugnt efter LL, låta kroppen komma ifatt lite.. Jag som trodde att löpning var så enkelt, bara att kuta på....men man lär sig så länge man lever/springer.
Madelene Gustafsson
1990 • Hammarö
#13
8 oktober 2008 kl 15:42
Gilla
Har som många andra problem med benhinnorna när jag springer. Köpte nya skor och det kändes bättre ungefär två rundor. Men när jag sprang igår kände jag nästan direkt hur smärtan kom tillbaka och jag var tvungen att avbryta och gå hem. Detta är riktigt jobbigt då jag älskar att springa men inte kan. Jag vilade en vecka för att se om det blev bättre, men det blev bara sämre. Så min fråga är, hur länge måste jag låta benen vila? Det är svårt att känna efter då jag bara får ont när jag springer och några timmar efteråt.

Har planerat att sedan börja om med kortare distanser och lugnare fart så får jag se om det blir bättre.

/Madelene
Patrik L
1975 • Kristinehamn
#14
8 oktober 2008 kl 16:12
Gilla
Madelene - Jag har tagit upp löpningen igen efter 10 års avbrott. Innan dess så sprang jag från och till en del, men fick allt som oftast ont i benhinnorna och slutade då att springa. Nu gav jag mig tusan på att det skulle fungera ändå, så jag tog kontakt med företagshälsovården. Fick rådet att dra ner på antalet pass från 3 till 2/vecka och att smörja med Voltaren Gel, finns på apoteket (fick även en kur antiinflammatoriskt). Jag följde råden och masserade dessutom precis som Kai beskriver här ovanför både före och efter löppassen. det tog väl 3-4 veckor, sedan var det betydligt bättre. Nu har jag sprungit ett halvår ungefär och börjar kunna öka på antalet pass och längden på dem succesivt. Jag har känningar i benhinnorna ibland, men då tar jag någon dags extra vila innan jag kör igen... Som någon skrev, det tar tid vid att vänja kroppen att springa, särskilt om man som jag passerat 30..... suck.... Men du är ju fortfarande ung och har bättre förutsättningar.... Men...skynda långsamt och spring gärna som jag, hellre än fort :-)
Madelene Gustafsson
1990 • Hammarö
#15
8 oktober 2008 kl 16:18
Gilla
Tack för tipsen :) Får bli en tur till apoteket och ett försök att hålla tillbaka den starka viljan och acceptera när kroppen säger ifrån.
Niklas Johansson
1973 • Norrköping
#16
8 oktober 2008 kl 17:21
Gilla
För mig har vila INTE varit lösningen. Massage över det ömmande området(kan göra extremt ont), löpning och stretch har varit en del för att komma från eländet.
Nya neutrala skor samt lite övningar/stretch för underben håller benhinnorna i schack.

Jag masserade genom strumporna eller byxorna(utan gel), och slapp därmed få skavsår av allt nötande.

Lycka till!
Madelene Gustafsson
1990 • Hammarö
#17
8 oktober 2008 kl 18:23
Gilla
Niklas- Känner mig lite splittrad med hur jag ska göra då många påpekar vikten av att vila för att inte få bestående problem. Samtidigt som det faktiskt blev sämre när jag tog en veckas vila från löpningen och sedan gav mig ut på spåret igen.
Att springa lugnare tempo och kortare distanser i kombination med massage kan alltså vara en lösning istället för vila?
Patrik L
1975 • Kristinehamn
#18
8 oktober 2008 kl 18:47
Gilla
Jag lägger mig i igen.... :-) För mig så var inte vila lösningen, utan du har mitt svar i ditt sista stycke......
Att vila helt provade jag ju i 10 år och problemen återkom som ett brev på posten när jag började träna igen i våras.

Dra ner på främst tempo och massera....+ något antiinflammatoriskt, Voltaren Gel eller Zon. Min läkare sa att det var klockrent eftersom man smörjer in precis där det behövs som bäst. Lycka till
Madelene Gustafsson
1990 • Hammarö
#19
8 oktober 2008 kl 19:12
Gilla
Niklas och Patrik- Känns bra att veta att jag inte måste stanna inne nu när den friska höstluften är här! :)

Tack för hjälpen!!
Patrik L
1975 • Kristinehamn
#20
8 oktober 2008 kl 19:40
Gilla
:-) Ja visst är det gott att ge sig ut nu när luften är sådär härligt "krispig". Hoppas att du inte tappar sugen bara, "hang in there".
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.