Löpning Träning 135 inlägg 8248 visningar

Löpteknik, framfot, bak mitten

Mattias Johansson
1979 • Munkedal
#1
8 juni 2011 - 14:24
Gilla
Finns det någon grundteknik för löpsteget? För långt fram (på foten) i trampet blir problemet vader och för bak i steget tar benen stryk. Tittar man t.ex. på youtube finns det erfarna löparen som hävdar att just deras löpsteg är det bästa. För att inte tala om man läser forum, runnersworld. Vad gör man ?
< < < 1 2 3 4 5 6 7 > > >
Johnny Bråttom
2007 • Stockholm
#21
9 juni 2011 kl 12:21
Gilla
Det är bara inom löpning som teknikträning för motionärer anses som negativt. I alla andra idrotter är teknikträning normalt och något som alla utövare gör.
Tor
1975 • Göteborg
#22
9 juni 2011 kl 13:02
Gilla
+ 1 på Johnny.

Vem kritiserar den nyblivne golfaren som frågar andra om tips med svingen?
#23
9 juni 2011 kl 13:09
Detta inlägg har raderats
Tor
1975 • Göteborg
#24
9 juni 2011 kl 13:25
Gilla
"Tänka teknik vid löpning är alltså mer till för dem som verkligen är intresserade av det."

Har någon påstått att den som är ointresserad av löpteknik skall tvingas att ta del av detta?

"Att den nyblivne golfaren behöver hjälp med svingen är för att bollen inte kan träffas på rätt sätt utan ”grundteknik”. Alla med friska ben kan springa."

Alla med minst en arm kan lära sig att slå en golfboll några meter. Men den som ber om hjälp med svingen, för att få ut mer av sitt golfspelande, möts aldrig av kommentarer om att detta är meningslöst för "mediokra motionärer" eller att man skall svinga "som man själv finner naturligt".
1969 • Amsterdam
#25
9 juni 2011 kl 13:28
Gilla
Anders jag förstår inte riktigt vad du vill tillföra den här diskussionen. Trådskaparen frågar helt tydligt efter råd om teknik och han har fått några ganska utförliga svar som jag tror att han liksom andra intresserade kan ta till sig.
Om du har behov av att argumentera och framföra åsikter som inte är till gagn för just den här diskussionen så får du väl skapa dig en egen tråd.
Triax runner
1976 • Stockholm
#26
9 juni 2011 kl 13:55
Gilla
Kul diskussion måste jag säga :)

Att löpteknik blivit så inne bland motionärer och även elitlöpare i något högre utsträckning än tidigare handlar väl helt säkert som allt annat att effektivisera. Dock tycker jag att det är rent ut sagt idiotiskt att råda en nybliven motionär att tänka på sin löpteknik. Löpning är ju som Anders är inne på det mest enkla och naturligaste i hela världen. Kroppen anpassar sig efter individens förutsättningar genom varierad träning. Att fila på små detaljer kan säkert vara bra på längre sikt om någon nu vill göra det. Men om syftet är att bli snabbare så finns det knappast några genvägar. Det handlar helt enkelt om öka mängden, såvida man redan bedriver en varierad målinriktad träning.

En person med genetik för att bli en god löpare kommer aldrig att behöva tänka på löpteknik. Den kommer av sig själv i takt med att kroppen anpassar sig till ökad belastning. Det är i alla fall vad jag tror. Jag skulle tro att motionärer får en ganska snedvriden bild av verkligheten när de läser diverse kom i form tidningar. Ingen av de tävlingslöpare på hög nivå som jag känner har i någon större utsträckning jobbat med löpteknik specifikt mer än på möjligtvis någon tråkig ungdomsträning en gång i tiden.

Min poäng är i alla fall att löpteknik får man gratis genom att träna varierat. Vill man sedan bli snabbare så får man helt enkelt springa mer. På det glada 80-talet var rådet till alla, elit som motionär, att helt enkelt prioritera mängdträning. Jämför gärna motionärstiderna på den tiden mot dagens.

/Triax (Som dock också kan gilla att grotta in sig i diverse löpämnen)
#27
9 juni 2011 kl 13:59
Detta inlägg har raderats
Mats Persson
1977 • Sävedalen
#28
9 juni 2011 kl 14:05
Gilla
Anders, jag tycker du har en lite konstig syn på teknikträning.
Du verkar tro att enda anledningen till teknikträning är prestationsförbättring och så är det ju inte. En av de stora vinsterna är ju att man inte ska bli skadad.

När man var yngre och gick på gymmet var man glad när de äldre vågade sig på att förklara vilka fel man gjorde och ge tips. Hade förmodligen skadat mig ännu mer utan dessa tips. Visst, jag hade bara kunnat lyfta lite vikter också, men det är f-n så mkt roligare när man gör rätt och inte skadar sig.

Önskar också att min gamla fotbollstränare hade gett några enkla tips om hur man ska springa när man var i 8-10 års åldern och lade grunden för sin "löpkarriär". Det hade hjälpt mig mycket i tonåren då jag malde på med mitt felaktiga löpsteg och drog på mig knäproblem.

Jag ser dagligen cyklister som mal på med alltför låg kadens och löpare som springer alldeles för "tungt". Har ofta lust att öppna munnen och ge ett litet tips...men man är ju svensk :-) Jag tror inte nån skulle bli "avskäckt" av att få höra några tips som gör att det går lättare att träna och skaderisken sänks. Kan inte simmning, men jag inbillar mig att det är svårt att skada sig pga fel teknik så där kan hända att det är onödigt med teknikträning ur ett skadeperspektiv
Oldboy
1952 • Danderyd
#29
9 juni 2011 kl 14:10 Redigerad 9 juni 2011 kl 14:11
Gilla
Triax, riktigt så enkelt är det inte!
Om man inte springer barfota förstås. Men alla andra köper skor att springa i. Visserligen kan man hävda att det bara är att välja ett par skor som det känns bra att springa i, för så verkar det vara. Studier har ju visat att skofabrikanters och flertalet säljares råd är av noll och intet värde. Så välj själv då.

Dessvärre kan man sällan ut och springa ett pass och sedan byta skor till nåt annat. För den som "aldrig" har sprungit och ska börja resulterar inte sällan det första skoköpet i något som egentligen inte är så bra för denne. Man får ont någonstans och börjar fundera eller fråga om råd. Då gäller det att man leds rätt och inte hamnar i en ond cirkel eller ännu en återvändsgränd med resultatet att nybörjaren blir en före detta löpare.
1974 • Göteborg
#30
9 juni 2011 kl 14:13
Gilla
Till och med nyblivna motionär *kan* ha nytta av att tänka på sin löpteknik, om deras naturliga löpstil inte fungerar.

Till exempel vet jag en person som under flera år försökt komma igång med löpning, men alltid misslyckats på grund av smärtor i underbenen. Han har skaffat skor på Löplabbet och ortopediska inlägg utan att det har hjälpt. Men så gick han med i en löpgrupp på Friskis & Svettis där kan fick tips att ändra sin teknik. Vips kunde han springa utan besvär.
Per Sundqvist
1979 • Sundsvall
#31
9 juni 2011 kl 14:43
Gilla
Ja så oerhört dumt att tänka att teknik-tips skulle vara av ondo.
1959 • Saltsjö-Boo
#32
9 juni 2011 kl 14:50
Gilla
Anders, det framgår inte riktigt om det är detta du menar (eller inte), men ett enkelt och effektivt råd till motionärer med problem, löpare och cyklister, är väl just att inte trampa/springa så tungt utan öka frekvensen och försöka hålla en kadens på åtminstone 90.


Robin
2008 • Götet
#33
9 juni 2011 kl 15:12
Gilla
Trist att så många är anti att lära sig, men inte konstigt med vår kommunala skola som är optimerad för att få folk att hata inlärning. Oavsett vad man gör, gör man det ofta kan man lika gärna göra det bra. Jag tar lektioner i allt, simning, kettlebells, hästridning, löpning(Ewerlöf, Colting), klättring, dykning, crossfit etc etc. Speciellt om man håller på med en sport där skador är vanliga, löpning är ju känd för att vara en sådan. Att jag inte skulle lära mig springa korrekt känns ungefär lika dumt som att jag skulle rida flera dagar i veckan utan att tagit en ridlektion. Måste ju inte ta lektioner varje vecka, men en gång i livet är inte för mycket begärt om man nu ska träna det flera dagar i veckan resten av livet.
1960 • Södermalm
#34
9 juni 2011 kl 23:37
Gilla
Det är väldigt vanligt bland nybörjare och folk som aldrig ens börjar att man tycker löpning är alldeles för jobbigt, och det beror ofta på att man har för låg stegfrekvens. Det beror i sin tur på att vi har en mental föreställning om att löpning är ansträngnande och att steglängden är det som skapar fart, så vi skjuter ifrån mer än vad som behövs.

Jag brukar säga till dem att ta korta steg och spring avslappnat så blir det mycket lättare. Det rådet brukar uppskattas. Krångligare än så behöver det inte vara för en nybörjare.

Om någon hade förklarat det för mig för några år sedan när jag fick ont i knäna av att springa långsammare, så hade jag blivit väldigt glad.

För den som tvivlar på att det har någon betydelse så kan man t ex kika på den här studien som visar att 10% ökning av stegfrekvensen gav 34% mindre belastningen på knäna.
http://peakperformance.runnersworld.com/2010/08/aug-24-new-study-reports-that-shorter-strides-can-have-many-benefits.html

#35
10 juni 2011 kl 09:04
Detta inlägg har raderats
Tor
1975 • Göteborg
#36
10 juni 2011 kl 09:16
Gilla
"Jag har önskat framföra att det inte finns en bestämd grundteknik som gäller för alla, för den är individuell."

Det finns också många saker som är gemensamt för alla som har bra teknik.

"Huruvida hög stegfrekvens är skadeförebyggande se kommentar nr. 25 traningslära.se"

Vilken del tänkte du på? Det faktum att även elitlöpare skadar sig trots att dom har hög stegfrekvens? Det behöver ju inte ha något samband med just stegfrekvensen utan kan ju bero på att dom tränar kopiöst mycket.
#37
10 juni 2011 kl 09:48
Detta inlägg har raderats
Oldboy
1952 • Danderyd
#38
10 juni 2011 kl 10:00 Redigerad 10 juni 2011 kl 10:00
Gilla
Bra löpteknik tar en framåt med minsta anträngning i förhållande till farten. Och minimerar risken för skador, också i förhållande till farten.
Det brukar mynna ut i samma löpteknik om man gräver ner sig i det.
Korta steg och hög stegfrekvens torde ingå i en bra löpteknik för alla normalt skapta människor.
Med löpstil brukar man mena lite mindre grundlöggande drag som hur högt man lyfter knäna, hur mycket man viftar på armarna, hur man håller huvudet osv - sånt som också har betydelse men i mindre grad än landningspunkt och stegfrekvens.
1984 • Göteborg
#39
10 juni 2011 kl 17:42
Gilla
Anders.

"Varför ska en vardagsmotionär höra att det finns en bestämd grundteknik när högpresternade löpare och övrig elit har en så varierande stil och ändå kan konkurrera med varandra? Det finns inte ett rätt, det finns flera."

Det finns naturligtvis en väldigt varierande löpstil bland högpresterande löpare. Men hög stegfrekvens är något de alla har gemensamt.
Och det är just hög stekfrekvens vi rekommenderat som grundteknik till TS. Samt landning under kroppen, men det kommer automatiskt (i de allra flesta fallen) när man springer med hög stegfrekvens.

Är det något du tycker är felaktigt med det här?
1969 • Stockholm
#40
10 juni 2011 kl 19:57
Gilla
Om vi ska dra den jämförelsen ett varv till så skulle jag vilja påstå att hög stegfrekvens kommer automatiskt med elitens tempo också.

Hur är det med de bästa ultralöparna egentligen? Inte för att de springer långsamt direkt, men hur är det med segrarna i 24h, vevar de på med 200 steg/min?
< < < 1 2 3 4 5 6 7 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.