Löpning Träning 26 inlägg 3138 visningar

Styrketränings påverkan

Henrik Andreasson
1976 • Bengtsfors
#1
13 juni 2011 - 21:18
Gilla
Hej jag funderar på att kanske lägga in något gympass som lite omväxling under veckorna men undrar påverkar det min löpning negativt? vi snackar ingen bodybuilding här alltså:) utan bara köra lite vikter överkropp mm.
< < < 1 2 > > >
1974 • Göteborg
#21
16 juni 2011 kl 17:01
Gilla
Paula + skivstång. Kan det bli vackrare?
Kim Dahl
1976 • växjö
#22
16 juni 2011 kl 20:50 Redigerad 16 juni 2011 kl 20:51
Gilla
Ett litet inlägg bara.... Många verkar tro att om man börjar "lyfta skrot" Så blir man hur stor som helst...... Om du enbart styrketränar och äter rätt så kan du om du har tur lägga på dig 1 kg rena muskler på ett år..... Så träna på det säger inte pow och så vager du 110 =)
Åsa
1983 • Fagersta
#23
16 juni 2011 kl 21:57
Gilla
Kim // Håller med!
1973 • Lund
#24
16 juni 2011 kl 22:45
Gilla
Jag kör MMA en gång i veckan. Det är ju ganska allround så det är väl ett bra komplement?
1971 • Lillehammer
#25
18 juni 2011 kl 22:33
Gilla
Ser att tråden fortsatt en del sen jag sist var inne, men jag känner ett behova av att förklara tidigare lite klantiga formuleringar.
Först: alla - också löpare - som inte styrketränar bör börja göra det. Oavsett hur. För vad det är värt: det finns ingen elitlöpare som inte gör det (även om kanske inte alla anväder gym).
Personligen tror jag alla har gott av att köra tungt (efter en tillräckligt lång period av att lära sig rörelserna rätt). Länken Åsa postade är i mina ögon spot-on.
Per menade tidigare att jag inte sa varför jag inte tycket högrepetitionsträning för benen var nåt att ha. Det tycker jag definitivt att det är.
Om vi med benträning pratar om i först hand knäböj, till viss del marklyft + benpressvarianter, tycker jag det är fantastisk träning.
Med högrep utgår jag ifrån typ 2-3+ x 12-20+ reps (kanske 1 x 15+ i vila/paus teknik också). Ser bara inte helt hur det är lätt att kombinera med löpning. Möjligen börjar jag bli lite gammal, småbarnsfar med taskiga sömnmöjligheter -> begränsad återhämtning. MEN högrepetionsträning för benen innebär också att man utsättar samma muskelgrupper och till del samma muskelfibrer som ska användas vid löpning för mer arbete, och för mjölksyra, och jag tror inte den typen av träning bör vara förstahandsvalet om man har ett mål om att göra bra tider i löpning.
Att det är uthållighetsträning innebär inte att det ger en uthållighet som är direkt överförbar till löpning, lika lite som att höga repitioner armhävningar nödvändigtvis hjälper mig som kanotist.
Uthållighet är i hög grad specifik för det man tränar för - därför tror jag mer på att lägga uthållighetsträningen i den aktiviteten man vill bli uthållig i.
Vill du köra så många knäböj som möjligt på halva kroppsvikten, träna knäböj. Vill du orka springa länge, spring (ok, utfall och spänsthopp hjälper - pga att det är ganska likt löpning - sorterar det därför under löpskolning...).
Styrka är inte på samma sätt specifik - jag kan ha stor nytta av styrka i löpning, som jag faktiskt inte kan träna upp genom löpning. I första hand ben och bål, men även överkropp ( särskilt för korta eller vädligt långa distaner).
En annan aspekt av högrepitionsträning för benen som jag själv upplevt, är att det finns en ökad skaderisk vid högre repitiotioner eftersom mindre muskler tröttnar tidigare.
Har själv vid högrep frontsquat nästan rivit loss en abduktormuskel i låret - antagligen pga att den var uttröttad efter löpning. I ett år efteråt fick jag simma i ställer för att löpa.
Jag tror inte det hade hänt om jag kört mer vikt och färre repititioner.
Skrev "på de komersiella gym där jag tränat har det varit stort fokus på att träna för att se vältränad ut, snarare än att bli vältränad", som verkar provocerat Pär. Klantig formulering, vad det verkar.
Vad jag syftade med träna för att se vältränad ut var snarast uppsjön av maskiner för specialiserade isolationsövningar som dominerar de flesta större gym. Ja, det är bättre än att inte träna alls.
Men i mina ögon har en sån maskin bara funktionen att forma en viss muskel på ett visst sätt = att se vältränad ut. Om man mot detta ställer program av typen Åsa länkade till, men tunga basövningar där hela kroppen får arbeta, så är träning för att bli vältränad.
Vad sen vältränad innebär kan såklart diskuteras, men jag tror de flesta är äverens om att det är en kombination av styrka, snabbhet, smidighet och uthållighet.
Peter skrev "hur definierar man funktion?"
Vad jag syftade på (men inte skrev) var att det har nåt som är öveförbart till andra aktiviteter, dvs att genom att köra en funktionell övning, så blir jag bättre på något annat än övningen själv. Triceps kickbacks är inte funktionella, marklyft är det.
Sen står det självklart alla fritt att träna som de vill, men jag tycker det är tragiskt att så många använder tiden i gymet till att träna på ett sätt där de inte når de mål de har. Kör strikt, kör tungt. Och slarva aldrig. Men framför allt, styrketräna.
Per Sundqvist
1979 • Sundsvall
#26
18 juni 2011 kl 22:43
Gilla
Mats

Störst skaderisk har du säkerligen vid lågrep 1-2 90-100%RM, inte vid högvolym.
Angående att träna i maskiner så är det lite vanskligt att säga att det skulle vara sämre. Dessutom kan du aldrig "forma" en muskel, du kan bara göra den större.
Att använda sig av isoleringsövningar med maskiner till hjälp till vissa kroppsdelar ser jag inget som helst fel med. Att däremot ENBART göra detta ser jag som en sämre träning än att kombinera dem med fria vikter.

Jag vidhåller: ser du vältränad ut är du troligtvis det.
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.