Löpning Skador & Rehab 12 inlägg 17134 visningar

Nageltrång

1984 • Malmö
#1
4 juli 2011 - 18:36
Gilla
Hej!

Jag har precis börjat sommarjobba inom vården.
Nu idag har jag fått oerhört ont av nageltrång.
Finns det någon som har tips om hur man får bort detta problem?
Eija
1968 • Sollentuna
#2
4 juli 2011 kl 23:27
Gilla
Om det är en början så kan man dränka in tån i alsolsprit och plasta om för att få ner irritationen, vid värre problem kan ju operation vara nödvändig.
Att tänka på för att undvika nageltrång, klipp av nageln rakt och fila lätt i kanterna så att det inte är vasst. Använd luftiga skor, inom vården är ju tofflor det bästa och många andra jobb också. Att variera skor under dagen om man kan, har man stillasittande jobb kan man ju faktiskt ta av sig skorna långa perioder. Jag har också haft nageltrång och fick en konstig deformerad nagel efter det som jag nu preparerar med nalox, har gjort det i 6 månader och sakta men säkert är nageln påväg att bli normal.
Per Sundqvist
1979 • Sundsvall
#3
5 juli 2011 kl 00:52
Gilla
Opererade mig i mitten av nittiotalet och min nagel (stortå) är sig fortfarande inte riktigt lik. Kan du klara dig utan operation hade jag föredragit det.
Oldboy
1952 • Danderyd
#4
5 juli 2011 kl 00:59
Gilla
En effektiv metod, om man gör det i tid, är att tunna ut nageln på ovansidan. Skrapa med en vass kniv eller fila med en vanlig metallfil eller möjligen en nagelfil mitt på nagelns ovansida, från nagelbandet och ut. Man kan luta lite åt båda sidorna så att en stor del av bredden blir uttunnad, särskilt om det är på stortån. Brukar hjälpa på nån dag - nageln blir svagare och böjs eller trycks ihop så att den inte spänner lika mycket. Man ska låta bli att rensa under nagelns kanter, där lägger sig talg och annat som dämpar trycket. Och som nämnts, klippa rakt eller i alla fall lämna kvar "hörnen".
1971 • Tyringe
#5
5 juli 2011 kl 01:07
Gilla
Leta upp en duktig fotvårdare som kan arbeta med ortonyxi. En liten bygel man sätter på nageln för att räta ut den.
Magnus Wallin
1976 • Ängelholm
#6
5 juli 2011 kl 07:00
Gilla
Som gammal fotbollsspelare har jag haft mycket nageltrång, blåa naglar och naglar som har trillat av..
Alsolsprit är helt klart första åtgärden, för då får du ut varet..
Funkar inte det så leta upp en bra fotvårds "butik", så fixar de det till dig. Så har det löst sig för mig iaf..
Jag har mycket svårt att tänka mig att det ska behövas en operation för nageltrång!
Pelle Bäckström
1969 • Malmö
#7
12 augusti 2011 kl 12:34
Gilla
Skaffa en ordentlig nagelsax. Inte en nagelsax eller en nagelklippare för händerna, utan en ordentlig doning. Helst en tång.


Klipp nageln rakt av, följ under inga omständigheter tåns form.


Köp breda skor. Trånga skor är en bidragande faktor till nageltrång


Om det redan är infekterat, klipp så mycket du kan, rakt dock. Gör små bollar av bomull, ungefär lika stora som ett tändstickshuvud. Doppa dessa i alsolsprit (finns på apoteket) och peta in under nageln med en nål eller pincett. Det pressar upp nageln ur tån och ger mer spelutrymme mellan nagel och hud. Tar tid och gör ont i början, men det funkar. Byt varannan dag och sprita rent eftersom bollarna är rena bakteriehärden.

Är det riktigt illa infekterat? Klipp inte. Köp kompress, tejp och alsolsprit och kör med rikligt spritade omslag ett par dagar. Kör sedan med bomullsbollarna. Skrapa under nageln, rensa, rengör med sprit. Ofta! Och var inte rädd för att det gör lite ont, se till att det blir rent.

Tips från proffsen:



Fila med nagelfil ovanpå nageln så den blir tunn mitt uppepå. Är nageln tunn orkar den inte växa ned i köttet vid kanterna.



Klipp ett V längst fram, i mitten på nageln. Då jobbar den på att växa ihop där och drar sig in mot mitten istället för ut mot sidorna.
Anders Tengblad
1966 • Huskvarna
#8
12 augusti 2011 kl 19:14
Gilla
Om inte alsolspritomslag och fotvård hjälper så kan de flesta distriktsläkare operera detta.

I första hand görs en "partiell evulsio" man klipper i lokalbedövning ner hela nagelkanten som är inflammerad så att nageln blir smalare. Om det återkommer så kan man göra en "königs operation", vilket jag gissar att Thomas här ovan var med på, då skärs ett snitt in mot nagelanlaget som skrapas bort och då behöver man också sy några stygn. Königs operatioin bör göras av den som kan sin sak medan evulsio knappast kan gå fel.
1986 • Amsterdam
#9
2 oktober 2011 kl 23:15
Gilla
Någon som sprungit lång distans, säg marathon, med nageltrång?
Oldboy
1952 • Danderyd
#10
3 oktober 2011 kl 11:55
Gilla
Kristina, jag föreslår att du fixar ditt nageltrång! Det är inte skönt att springa med - har aldrig sprungit så långt som marathon men efter ett träningspass på några mil blev det värre.
Mina nageltrång brukar bli bättre fort, se mitt tidigare inlägg. Tunna ut ordentligt om det är stortånageln.
1986 • Amsterdam
#11
3 oktober 2011 kl 19:45
Gilla
Tack Oldboy, jag såg tips i andra forum också. Med bara 2 veckor kvar hoppas jag verkligen tipsen funkar. Men om inte, hade det varit intresant att höra om någon annan tvingats springa med det och vad man kan göra isf.
1952 • Varberg
#12
4 oktober 2011 kl 10:36
Gilla
Skötsel av naglar och nageltrång kräver envishet, försiktighet och långsiktighet. Grundläggande är att yttre hörnet måste komma utanför "köttet". Då släpper besvären. Finns många bra råd här ovan och man måste inse att det inte finns någon quickfix. Oskuret är också bäst.
Att tunna ut nageln är ett intressant råd, men då får man nog vara försiktig så att den inte spricker på längden.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.