Löpning Träning 5 inlägg 1367 visningar

kollapsad kondition?

PB
1987 • Stockholm
#1
8 juli 2011 - 10:05
Gilla
Inser nu att nästan all min träning under juni saknas på jogg.se då jag lagt in den i ett annat program istället. Jag har tränat på på ungefär samma sätt som under maj månad. med den förändringen att jag lagt in en del kortare/smabbare pass, ett par backpass samt ett långpass.
Detta långpass sprang jag för två veckor sedan och var på 18.5 km vilket jag sprang med ett medetempo på 4 min 25 sekunder / km. Jag har tidigare i juni eller maj inte haft några större problem att hålla 4:10-15 tempo på milen.
efter långpasset tränade jag på som vanligt (tog 2 eller 3 dagars vila efter passet) och det gick något långsammare men inte så pass att jag oroade mig över det. Men nu den här veckan har min träning kollapsat helt jag har vid 3 tillfällen den här veckan gett mig ut för att köra milen men har tvingats avbryta varje pass efter att jag inte ens orkat med i 4:40+ tempo (att tvingas avbryta pga av utmattning tror jag knappt att jag har varit med om).
Jag har försökt att komma på möjliga orsaker men kan inte komma på något. Jag äter som vanligt, jag sover som vanligt, jag känner mig pigg, jag brukar normalt tåla värme bra.
Vad kan det bero på? behöver jag oroa mig eller är det här något som händer då och då? bör jag lägga om träningen och så att säga börja om från början igen?
Oldboy
1952 • Danderyd
#2
8 juli 2011 kl 10:42
Gilla
Jag tror du är sliten. Nu vet jag ju inte om du kört hårt på skidor hela vintern eller om/hur du tränat tidigare, men vad som finns i din träningsdagbok här + ditt inlägg pekar ju på en kraftigt stegrad träningsintensitet under några månader. Så kan man inte hålla på, för att tåla mycket träning behöver man under lång tid bygga upp sin grundkondition med en träningsmängd som bara långsamt ökar och intensitet som man kan öka när man håller mängden konstant. Samt att kroppen behöver återhämtningsperioder, var fjärde vecka med halva träningsmängden är ett standardrecept. Ett plötsligt långpass i rätt bra fart tar också på krafterna - efter en tävling brukar man ange en veckas långsam upprampning per tävlingsmil som en normal återhämtning.
Ta det lugnt ett par veckor, spring utan klocka när kroppen känner för det i ett tempo som känns skönt och börja träna systematiskt igen när du tycker det känns som om du fått upp farten igen.
Espen Ringom
1975 • Oslo
#3
8 juli 2011 kl 12:00
Gilla
Hvorfor løper du alle passene dine så snabbt?
Selv ligger løper jeg som regel alle distanspass på mellan 5:15-06:00 tempo og jeg gjør 38:xx på milen och 2:59 på mara'n.

Hadde jeg kjørt mine distanspass i den farten du kjør de i hadde jeg vært helt utslitt.,
Senad Suhonjic
1984 • Fagersta
#4
8 juli 2011 kl 12:26
Gilla
Jag ställer samma fråga som Espen. Varför så brått hela tiden?
En förklaring till din matthet är att det kan vara som så att du springer fort hela tiden och kroppen kan/hinner inte återhämta sig. Springer jag långt så tar jag det lugnt. Jag ser ingen mening med att rusa mig igenom 27 km i 4 fart. Ta det lite lugnare på de långa passen och kör istället två ordentliga intervallpass i veckan.

Mvh/ Senad http://varghjarta.bloggplatsen.se
1963 • Ängelholm
#5
8 juli 2011 kl 18:27
Gilla
Har samma känsla som du och tokspringer som du. För mig är det vädret som spelar stor roll. Dessutom får jag problem då jag de få gångerna springer långsammare än brukligt. Tror att det beror på att andra muskler tvingas jobba som är illa tränade. Kan ibland känna att ett det är tyngre att springa långsammare än fortare. Är nog viktigt att träna i ett långsamt tempo som dom andra skriver om så man bygger upp sig och klarar av att löpa när energin börjar tryta.

Fast det är roligare att pressa sig själv än att slöjogga, tycker jag. Vi är alla olika i vad man vill med sin löpning.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.