Löpning Skador & Rehab 61 inlägg 22376 visningar

Vaknar av kramp i vad

1974 • uppsala
#1
18 juli 2011 - 22:26
Gilla
Hej!

En för mig skum upplevelse som jag undrar om andra upplevt och vad göra för att slippa uppleva igen.

Vaknade på ett något annorlunda sätt i söndags morse - kramp i vänster vad. Gjorde grymt ont och jag fick pressa ett bra tag mot sänggaveln för att få det att lossna. Har tidigare upplevt kramp men då i slutet av fotbollsmatcher eller maror.

Varför fick jag kramp i sömnen?

MVH
Eric
< < < 1 2 3 4 > > >
Per Sundqvist
1979 • Sundsvall
#41
29 juli 2011 kl 18:46
Gilla
Onekligen intressant Anna!

Förstår jag dig rätt om jag tolkar ditt uttalande om magnesiumbrist och hur det syns på kalium och kalcium i blodet om jag påstår att så länge man har normala/höga värden kalium&kalcium i blodet så har man INTE magnesiumbrist, eller funkar det bara åt ena hållet?
1967 • Trollhättan
#42
29 juli 2011 kl 20:25
Gilla
jag kan få kramper i vaderna och jag tror att detta beror på vätskebrist.
Per Sundqvist
1979 • Sundsvall
#43
29 juli 2011 kl 21:11
Gilla
Jag kan också få kramp i vaderna och jag tror att det beror på hallonsyltsbrist.
Anna Fornarve
1985 • Jönköping
#44
29 juli 2011 kl 21:22
Gilla
Hehe, nej (känner mig lite negativ nu) men det stämmer inte heller. Man KAN få påverkan på kalium och kalcium vid magnesiumbrist, men det är inte alltid så, och så vitt jag förstått är det i mer uttalade fall som andra elektrolyter påverkas och då är nog ofta även magnesiumhalterna i blodet låga. Annars hade det ju varit en smart genväg ;-)

Hittade en bra genomgång på medline med bra förklaringar och hel del härlig nördkunskap :-) http://emedicine.medscape.com/article/246366-overview#aw2aab6b2

ish rubriken "Assesment and treatment..." står en hel del om det vi diskuterat
Per Sundqvist
1979 • Sundsvall
#45
29 juli 2011 kl 21:25
Gilla
Kan man då på något sätt mäta om man har magnesiumbrist?
Och vidare, varför har forskare kommit fram till att magnesiumbrist inte är en orsak till kramp om man inte kan mäta på det sättet som de gjort? Är de inkompetenta? För inte kan det finnas en "anti-magnesium-lobby"? Borde vara tvärtom i så fall...
Per Sundqvist
1979 • Sundsvall
#46
29 juli 2011 kl 22:10
Gilla
Ännu en tanke:
Om man nu finner högre magnesiumhalt i blodet på de löpare som drabbats av kramp. Betyder inte detta att de intagit (i valfri form) magnesium som inte cellerna kunnat tillgodogöra sig?
I så fall skulle ju ett magnesiumtillskott vara verkningslöst eftersom löparen ändå inte kan tillgodogöra sig det?
Anna Fornarve
1985 • Jönköping
#47
29 juli 2011 kl 22:47
Gilla
Ja, mäta kan man alltid. Men man kan aldrig vara 100% säker på att mätningen visar verkligheten. Alla diagnostiska tester har en viss säkerhet = sensitivitet. En sensitivitet på 70% innebär att om man mäter på 100 patienter med en viss sjukdom (säg magnesiumbrist) så kommer endast 70 av testen att de fakto påvisa magnesiumbrist, medan 30 visar normala halter trots bristen. Nästan inga tester har en sensitivitet på 100% och sensitiviteten för att hitta magnesiumbrist genom att mäta magnesium i serum är nog ganska låg.

På medline finns beskrivet en till metod man kan använda när man har stark misstanke på intracellulär magnesiumbrist men magnesium i serum är normalt. Man ger då patienten magnesium och mäter hur mycket kroppen tar upp genom att mäta utsöndringen i urinen under ett dygn efteråt. Inte heller denna metod verkar vara supersensitiv då patienter med skrumplever, vätskedrivande behandling mm utsöndrar magnesium i urinen trots bristen. De föreslår att man därför ska ge magnesiumsubstitution till dessa patienter trots normala prover om de uppvisar tecken på magnesiumbrist (t ex lågt kalium och kalcium). Dessutom är ju detta test bra mycket krångligare, och definitivt ingen rutinundersökning i Sverige, om den ens görs någonstans.

Så nej, helt 100 kan man inte vara, men så är det ju med i stort sett allt inom medicinen ;-) Man får lägga pussel - symtom, eventuella logiska förklaringar, blodprover, röntgenfynd...

Jo, det bedrivs mycket halvtveksam forskning. Men allt handlar ju om vad man vill veta. Huvudsaken är ju att man som forskare är medveten om vad man undersöker. Man kan ju mkt väl dra slutsatsen att kramper efter löpning inte tycks bero på ändrade halter salter i blodet, för det har man undersökt. Och det kan ju vara bra att veta, att det inte är nån ide att springa runt och ta blodprov på löpare för att se vilka som ska få en tablett magnesium efter loppet för att slippa kramper... och den här typen av studier är ju ganska enkla och billiga. Ta ett gäng löpare och låt dem springa, fråga om dom får kramp och ta ett blodprov. Skulle man hitta nåt är det ju intressant liksom...

Ang lobbying. Nej, man får väl hoppas att det förekommer forskning där starkaste drivkraften inte nödvändigtvis är att sälja nya läkemedel. Det skulle väl vara producenterna av vätskedrivande läkemedel (som orsakar magnesiumbrist) som skulle ha såna intressen isf ;-) Eller forskare som har intresse av att hitta en alternativ förklaringsmodell (typ hallonsyltbrist) och därför vill motbevisa av den orsaken... :-) nog svårt att mäta hallonsylt i blodet....
Per Sundqvist
1979 • Sundsvall
#48
29 juli 2011 kl 22:50
Gilla
Hallonsylt i blodet är icke förenligt med överlevnad...
Per Sundqvist
1979 • Sundsvall
#49
29 juli 2011 kl 22:52
Gilla
Till verkligheten.
En människa som tar magnesiumtillskott men likväl får kramp. Är detta en människa som har något fel med magnesiumupptaget, eller kan det faktiskt vara så att det inte påverkar?
Oldboy
1952 • Danderyd
#50
30 juli 2011 kl 01:05
Gilla
Per, som Anna påpekade tidigare, att magnesiumbrist kan ge kramp betyder inte att all kramp beror på (intracellulär) magnesiumbrist.

Därför kan det vara så att man kan få kramp trots att man tar magnesiumtillskott. Antingen för att upptaget är stört (tillfälligt eller mer långvarigt) eller för att den personen har kramp av annan orsak.

Men även om man har stört magnesiumupptag kan det eventuellt löna sig med tillskott, det är ju ofta så att en viss del tas upp - får man mera Mg kanske mera Mg tas upp också. Det beror på detlajer i hur upptaget styrs. Det kan ju också vara närmast tvärstopp för att "något" har bestämt, felaktigt, att Mg-halten i cellen är tillräcklig.
Per Sundqvist
1979 • Sundsvall
#51
30 juli 2011 kl 10:48
Gilla
Oldboy
Vad jag vill få klarhet i är om man verkligen vet om Mg verkligen spelar någon roll gällande kramp.
Då de undersökningar som gjorts mätt halten i blodet och kommit fram till att den inte spelar någon roll så måste ju Anna sitta på andra undersökningar för att kunna säga motsatsen, eller?
Anna Fornarve
1985 • Jönköping
#52
30 juli 2011 kl 14:10
Gilla
Jo, men då får man ju titta på andra studier. Typ fallstudier på patienter som med stor säkerhet har magnesiumbrist. Alternativt inducera magnesiumbrist hos patienter och se vad som händer.

Det finns ett antal genetiska tillstånd med mutationer i diverse jonkanaler och annat som gör att man exepelvis förlorar magnesium via urinen. Här är ett exempel
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21339546

Per Sundqvist
1979 • Sundsvall
#53
30 juli 2011 kl 14:18
Gilla
En undersökning av Gitelmans syndrom länkar du till.
Har det något med kramp pga magnesiumbrist att göra?

Jag talar om friska idrottare. Enligt de undersökningar som gjorts har man kommit fram till att Mg-brist inte påverkar kramp.
Om du menar på motsatsen så måste det väl finnas undersökningar som visar på detta?
Anna Fornarve
1985 • Jönköping
#54
30 juli 2011 kl 23:43
Gilla
Avseende friska idrottare kan jag ju inte svara på, och det har jag ju redan konstaterat, att det är svårt att dra någon slutsats kring huruvida muskelkramper vid träning de fakto orsakas av magnesiumbrist eller av något annat. (sannolikt multifaktoriellt)
Men med de studier som tagits upp i denna tråd tycker jag inte att man kan UTESLUTA att det är så. Och övrig forskning talar ju för att magnesiumbrist kan ge kramper i andra sammanhang. Sen om det är magnesium som är boven när det gäller friska idrottare och löpning, det har inte den forskning jag läst gett mig svar på. Och för att utesluta/motbevisa det krävs sannolikt bättre studier med bättre mätmetoder.
1952 • Varberg
#55
1 augusti 2011 kl 10:04
Gilla
Oj vilken verbal kamp detta blev. Ska försöka förenkla det igen.
Magnesium har en direkt muskelrelaxerande effekt samt effekt på nervsystemet och hjärtat som kan användas kliniskt. Magnesiumbrist kan ha många orsaker och ger svåra symptom med generella kramper mm om den är svår. Måttlig magnesiumbrist ses i högre frekvens hos idrottare.
Nattliga vadkramper har många olika orsaker vanligast lägesutlöst, dehydrering och genetisk beägenhet. Kan även i sällsyntare fall bero på specifika sjukdomar och andra elektrolytrubbningar.
Oavsett om man har magnesiumbrist eller inte har det en dämpande effekt på krampbenägenhet och om man besväras av detta är det väl värt att pröva. Utmaningen är att hitta ett preparat som innehåller adekvat dos och absorberas i tillräcklig grad.
Per Sundqvist
1979 • Sundsvall
#56
1 augusti 2011 kl 10:25
Gilla
Tage

Jag _tror_ att magnesium kan ha en lindrande effekt av kramper som uppstår utan ansträngning, alltså t.ex. när man vilar/sover. Medan jag _tror_ att det inte har någon inverkan på kramper utlösta av ansträngning.
1952 • Varberg
#57
1 augusti 2011 kl 16:47
Gilla
Per: Magnesium har elektrofysiologiskt en muskelrelaxerande effekt och jonen bryr sig inte om orsaken till muskelns överaktivitet.
Per Sundqvist
1979 • Sundsvall
#58
1 augusti 2011 kl 18:47
Gilla
Tage:
Jag kanske borde skrivit att jag inte tror att Mg är tillräckligt effektivt för att avhjälpa kramp orsakad av ansträngning. Alltså att även om det har en relaxerande effekt så är det inte tillräckligt och således kan man få kramp både med låga och höga Mg-nivåer.
Ingrid Sunding
1979 • Vreten, Skövde
#59
2 augusti 2011 kl 09:08
Gilla
Oavsett vad som orsakar krampen kan jag ju säga att man vet inte vad riktigt jävla smärtsamt är förrän man vaknat på natten med kramp i både baksida och framsida av underbenet. Det krävdes en hel del trixande innan jag lyckades hitta en position som sträckte lite lagom både bak och fram för att det skulle ge sig. Att bara sträcka fram el. bak var bara FÖR smärtsamt i den andra muskeln för att stå ut med, och skriker på natten gör man inte gärna som småbarnsförälder för då får man ju bara extrajobb dessutom ;)

En natt räckte inte heller men de följande gångerna så visste jag iaf vad jag skulle göra. *peppar peppar* har det inte inte hänt på länge nu som tur är.
Alexander Kjäll
1979 • stockholm
#60
5 augusti 2011 kl 10:58
Gilla
Anna: tack för mycket bra kunskap, alltid roligt att lära sig nya saker.
< < < 1 2 3 4 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.