Löpning Träning 9 inlägg 1687 visningar

Kramp-någon som löst problemet?

Göteborg
#1
22 maj 2022 - 08:40
1 Gilla
Sprang GBG varvet igår för 10e gången, kramp varenda gång. Inte ens trött men benen sätter stopp efter 15-16.

Kan springa samma tempo på träning samma sträcka utan samma resultat. Sprungit 6+ träningar över 2mil i år.

Har en förhöjd puls under tävling, korta vader, haft lätt för kramp sen barnsben (dålig genuppsättning).

Är det någon som haft samma problem som hittat en lösning.

Stretch,kompressionsstrumpor, calfs?

Hade varit så kul att få ta ut sig bara en gång
Stockholm
#2
22 maj 2022 kl 14:01
1 Gilla
Får du endast kramp på tävling, inte om du maxar samma distans på träning? Om det bara sker på tävling gissar jag på att du spänner dig och problemet ligger i det. Ändrat löpsteg, spänning i kroppen, springa sicksack runt folk? Kan du inte testa att inte maxa ett lopp för att se vad som händer då? Alltså om du lägger dig på 70% av maxpuls eller nåt. Hur är det med ändrad kost vid tävling?

Allmänt gällande kramp så ät ordentligt med kött och salta det lite, och ta lite sportdryck så ska du inte ha brist på mineraler iallafall. Men om det är så att du orsakar dina problem själv genom något du medvetet eller omedvetet gör på tävling kommer det inte hjälpa.
1965 • Kungsholmen
#3
22 maj 2022 kl 15:43
4 Gilla
Som jag förstått det är ansträngningskramp alltid en fråga om att vara för dåligt tränad för prestationen så enda fungerande lösningen bör vara att träna mer.
Göteborg
#4
23 maj 2022 kl 08:17
Gilla
Jag tror du har en poäng. Men som sagt kan jag springa sträckan idag sub 1:30 men på varvet samma fart får jag kramp. Lite frustrerande att de flesta springer snabbare på tävling men tvärtom får jag långsammare tid.
På 10km får jag ut 110% halvmara 85%.
Tror det är adrenalinpåslaget som får upp pulsen en aning och jag producerar mer mjölksyra som ger kramp efter en viss tid.
Sprang mara i mars (träning) utan problem så borde klara en halv i tävlingsfart tkr jag.

Nästa år blir det att se till att ha längre muskler i vaderna och psykologiskt köra med kompression.

Tack för svaren
Göteborg
#5
23 maj 2022 kl 10:47
2 Gilla
Har själv haft problem med kramp i vaderna. En rutin med en elekrolyt tablett med 5-600ml vatten varje morgon har löst detta för mig. Sen är varvet väldigt speciellt med allt sicksackande + säldammen och upp till Älvsborgsbron. Har man hög anspänning så kan det bli chock för musklerna. Tror att man behöver en extra lång och lugn uppvärmning för att få musklerna att slappna av.
1991 • Norrköping
#6
23 maj 2022 kl 10:54
Gilla
Får du i dig tillräckligt med magnesium från kosten? Jag hade länge frekventa problem med kramper, t.ex. att tårna kunde krampa när jag låg i soffan eller simmade. Kollade ungefär hur mycket magnesium jag fick i mig med min ungkarlsdiet och såg att det nog inte var mer än 10 % av RDI. Började äta lite mer ordentligt och problemen försvann.
1965 • Kungsholmen
#7
23 maj 2022 kl 11:20
5 Gilla
Det är skillnad på ansträngningskramp och s.k nattliga kramper. Den forskning jag tagit del av påstår att magnesium och salt hjälper mot nattliga kramper men inte ansträngningskramp, IMHO.
Jag är själv väldigt krampbenägen men märker att mer träning hjälper.
Göteborg
#8
23 maj 2022 kl 13:59
Gilla
Jag tror som du Peter att ansträngningskrampen försvinner av mer träning. Dock lite surt att övriga kroppen och flåset begränsas så av dålig förmåga att leda bort mjölksyra. Det verkar onekligen väldigt genetiskt. Lite för hög puls för länge så är det kört.
Sprang milen på 38min men gör inte gbg varvet snabbare än 1:40…
Tror inte mina extremt korta muskler är till en fördel heller.

Återigen, tack för era svar
Hans Westerback
1958 • Lidingö
#9
23 maj 2022 kl 15:21
3 Gilla
Jag fick bryta min första mara pga vadkramp efter 25 km, sen dess har jag kört mycket tåhävningar i trappen hemma, och ökat dosen inför lopp, typ 200 på raken, och det verkar ha hjälpt. Eller så är jag bara bättre tränad nu än för tio år sen :-)
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.