Löpning Skador & Rehab 70 inlägg 30187 visningar

Rejäl värk i vaden, önskar tips

Johan
1977 • Värmland
#1
31 juli 2011 - 20:32
Gilla
Hej!

Mitt första inlägg på detta eminenta forum, där jag tidigare bara läst och lärt som anonym gäst. Nu är det däremot dags att kasta sig in som fullvärdig medlem och mitt första inlägg gäller något så egoistiskt som mig själv:

Jag är 34 år och har i ärlighetens namn inte varit särskilt aktiv i motionsspåret sedan 10-12 år tillbaka. Innan dess var jag ingen elitidrottare, men en okej motionslöpare. Den första juli i år kom jag däremot till insikt med att nu måste något göras åt kroppsvikten som bara ökar. Jag ligger nu c:a 4-5 kg över min "matchvikt". Beslutet? Att kasta mig ut i joggingspåret igen. Nyinköpta skor som kändes bra, jag började med terränglöpning 3 km de första två veckorna. Gick därefter över till grusvägslöpning en halv vecka, men benhinnorna satte effektivt stopp för det. Resterande månaden har jag sprungit 3-4 ggr i veckan på ett elljusspår. Normal löprunda har varit 5 km med en snitthastighet omkring 6-7 min/km.

I torsdags tog det stopp. Efter 3 km skulle jag springa nedför en kort men brant backe. Eftersom jag mer lufsar än springer, ville jag bromsa farten lite i backen, något jag gjort på samma sätt varje löppass tidigare. Men nu kände jag en plötslig smärta i vänster vad, trodde det var kramp och bromsade in, men hann springa 2-3 steg till, varpå smärtan blev så intensiv att jag inte kunde ta ett steg till. Trodde det var kramp ändå, och försökte stretcha bort den, men direkt när jag skulle ta första löpsteget så brände det till något enormt i vaden så fort den sträcktes ut bakåt i löpsteget, alltså precis i skedet där man trycket ifrån och foten just ska lämna marken.

Linkade hem och fick för mig att det var en muskelbristning. Dagen därpå behandlade jag mig med Tigerbalsam och mot kvällen kändes det okej, men absolut inte bra. Haltade hela tiden. Dagen efter kändes det ännu bättre, varpå jag företog mig en heldag ute på stan där jag haltade runt och gjorde ärenden.

Så, imorse. Steg ur sängen och kunde knappt ens halta. Tänkte att det nog berodde på att jag var morgonstel, men detta har hållit i sig hela dagen. Haltar nu mer än någonsin. Det konstiga är nu att smärtan inte bara sitter i samma punkt på vaden, utan nu även känns i knävecket.

Tyder detta fortfarande på en bristning? Ursäkta min långa roman, hoppas ni orkar läsa :)
< < < 1 2 3 4 > > >
Johan K
1974 • ÖREBRO
#2
31 juli 2011 kl 20:46
Gilla
Vadproblemsinlägg orkar jag alltid läsa, då jag själv haft ganska mycket problem just i det området. I maj/juni hade jag liknande symptom - i synnerhet vad gäller att smärtan "flyttar på sig". Det tog för mig ungefär 4 eller 5 veckor tills dess att vaden var helt återställd från det att problemet uppkom. Min åkomma kom "smygande", inte på en gång som verkar vara fallet för dig. Men det involverade att jag kände av värken i nedre delen av knät och längre ner på vaden är där smärtan först satt.

Konkreta tips (andra har säkert bättre, men det här är mina)
1. Vila från joggen helt (brukar väl vara det jobbigaste?). Det låter ju inte som du kommer kasta dig ut i spåret ikväll, men det kan bli värre om du anstränger vaden just i det här skedet.
2. Ring sjukgymast för konsultation. Vårdcentralen där du bor kanske har någon? De kan göra en bedömning om du kan påskynda läkningen på något sätt. Jag skulle vänta med tåhävningar och alternativ träning tills dess att någon fått kika på vaden.

Hoppas det blir bättre.
1972 • Bollnäs
#3
31 juli 2011 kl 21:13
Gilla
Den här tråden måste jag följa! Skulle sprungit halvmaran i sthlm i september, men de planerna har jag tyvärr fått lägga på hyllan pga liknande problem med vad och nu även knä. För mig har smärtan "vandrat" från vaden, via knävecket till insidan av knät. Skumt!
Johan
1977 • Värmland
#4
31 juli 2011 kl 21:14
Gilla
Stort tack Johan! Jag har förvisso inte löptränat under någon längre period, men det var just nu som allt började kännas så skönt, som att man bara måste ut i spåret. Då händer detta och jag kastas tillbaka till ruta ett. Det känns verkligen tufft.

Förstår att jag nog bör vila från joggandet även om jag helst skulle vilja fortsätta. Har just konsulterat en nära vän som är ortoped. Han ska titta på vaden imorgon. Alltid en början.
Johan
1977 • Värmland
#5
31 juli 2011 kl 21:14
Gilla
Anna: Lovar att uppdatera tråden när något nytt sker!
Johan
1977 • Värmland
#6
31 juli 2011 kl 23:28
Gilla
Anton, mycket bra information! Stretching har jag hållit på med ända sedan jag började, men det är ju trots allt bara under en månads tid. Tror du har mycket bra poänger här. Stretching, tåhävningar, magnesium och just detta att tillåta sig att vila. Det är just den senare punkten jag har så svårt att acceptera. Det var ju nu när jag äntligen började känna glädjen för löpning igen som detta hände.

Men vila är nog rätt. Återkommer med mer input i frågan så snart något nytt sker!
Per Sundqvist
1979 • Sundsvall
#7
31 juli 2011 kl 23:34 Redigerad 31 juli 2011 kl 23:34
Gilla
Kan inte stretchning EFTER rundan förvärra liknande problem?
anna rr
1971 • Bromma
#8
1 augusti 2011 kl 11:29
Gilla
Hej!
Efter stora vadproblem har detta fått allt bra igen, säger därmed inte att det funkar för dig:
*I princip ingen stretch alls!! Många går alldeles för djupt i olika stretch lägen och skadar då muskeln avsevärt. Töj är helt OK=det ska bara sträckas/kännas lite lite grann. Det var först när jag slutad stretcha hårt som mina problem släppte...
* Köp ett par riktigt bra kompressionsstrumpor, typ CEP. De kostar en förmögenhet men håller hur länge som helst och är ett underverk : )
* Ta det lite lugnt m tåhävningar!! De kan för vissa skapa en överansträngning i vad/hälsena om man kör på för hårt i början. Kör bara tills det känns mjölksyra, initialt. Tänk inte så mycket på hur många reps utan på hur det känns. Vi har alla olika förutsättningar : )
*"Rulla" vaden på en PET-flaska fylld m vatten eller en vinflaska (hardcore-gör förbannat ont) efter löppasset. Rullningen bidrar till en massage som förhindrar vaden att gå i kramp samt transporterar bort slaggprodukter. Ofta är det nämligen en liten liten kramp som ligger konstant och känns.

Kolla upp att du ej har en bristning först innan du går vidare.
Stort lycka till!
Johan
1977 • Värmland
#9
1 augusti 2011 kl 13:46
Gilla
Mycket intressant Anna. Känslan är skum. Om det är en bristning, vilket jag först trodde, beter sig denna väldigt konstigt. Idag har jag nämligen mer värk i knävecket och på höger sida av vaden än tidigare. Där problemet först började känns det nu inte lika mycket.

Smärtan vandrar?
anna rr
1971 • Bromma
#10
1 augusti 2011 kl 14:21
Gilla
Om jag vore du skulle jag gå till en kiropraktor eller naprapat. De är kunniga : ) För mig har denna typ av terapeut varit ovärderlig just vad gäller hur "allt hänger ihop". Bara för att du har ont på ett ställe behöver inte problemet sitta där! Vila är sällan lösningen, aktiv vila är det däremot och ibland kan man behöva hjälp med att klura ut vad sombehöver stärkas muskulärt t ex. Ofta är vadproblem tecken på svag hamstring... Med knät vet jag ej men som sagt -allt hänger liksom ihop. Berätta gärna hur det går : )
Johan
1977 • Värmland
#11
1 augusti 2011 kl 15:16
Gilla
Absolut, jag håller dig/er uppdaterade! :)
Oldboy
1952 • Danderyd
#12
1 augusti 2011 kl 18:10
Gilla
Gubbvad kanske, vet jag för lite om, annars bristning är min slutsats. Att det kom så plötsligt tyder på bristning och då råder löpförbud minst en vecka, rörlighetsträning utan belastning, försiktig massage och fösiktig stretch, båda efter några dagar (akut ska man gärna kyla, men det är ju för sent nu). Börja kort, mjukt och långsamt med jogg när du är helt smärtfri men tidigast efetr en vecka.
Att det tillkommer smärta på andra ställen tycker jag inte är så konstigt, benet är ju i olag och du kanske har startat lite för häftigt i alla fall, då får man lätt överansträngningsskador.
Magnus
Stockholm
#13
1 augusti 2011 kl 18:28 Redigerad 1 augusti 2011 kl 18:30
Gilla
Några saker:

- Har själv haft detta problem när jag började springa igen efter ett långt uppehåll. Visade sig vara mikrobristningar i vaden som orsakat ärrbildningar. Hård massage och stötvågsbehandling löste problemet. En bidragande orsak kan ha varit att jag startade för hårt/för mycket. Lätt att göra i början.

- Kompressionsstrumpor som rekommenderades ovan håller jag med om. Finns billiga på Apoteket (som bl a gravida kvinnor använder, men låt inte det avskräcka dig, de funkar bra även på män.)

- Ont i knävecket kan bero på att man har låsningar/muskelknutar i baksida lår, så om jag vore dig skulle jag få det kollat hos en massör/naprapat eller om du kan göra det själv kanske.
Johan
1977 • Värmland
#14
1 augusti 2011 kl 21:42
Gilla
Tack för alla svar, jag är överväldigad av responsen på det här forumet. Mycket uppskattat!

Jag tror också att jag började lite för fort, lite för mycket. Viljan fanns ju där och jag ville utnyttja allt till max innan viljan försvann :)

Jag har nu varit hos min vän specialistortopeden och han har känt och klämt och allt möjligt. Det enda han kan konstatera är att det är någon form av bristning, men möjligen i den muskel som ligger under den stora vadmuskeln. Tror den heter Soleus (Här kan jag ha blandat ihop både det ena och det andra). Jag har en förmodad blodansamling på en sida av vaden där det är ganska stumt då man känner på området.

Sedan knäet då. Han sa direkt att han noterade att jag kom in till honom med foten i en märklig vinkel. Detta stämmer, då jag insåg att om jag går med foten nästan i sidled så slipper man en del av smärtan. Detta påverkar dock förstås även andra delar av kroppen när man inte går korrekt. Hans teori är att knäet nu börjar säga ifrån när jag hela tiden går med det lätt vridet utåt. Den teorin känns absolut trolig.

Så, ordinerad receptfria inflammationsdämpande tabletter och sedan aktiv vila, dvs gå så mycket jag kan men inte så att det gör ont. Sedan sakta trappa upp med en längre promenad i normal takt. Funkar det så kan man testa lite snabbare takt under promenaden, därefter lätt löpning en kortare sträcka osv.

Det är så jag kommer att göra. Vi får se vart jag hamnar. Givetvis kommer jag att stretcha när smärtan lagt sig.

Återkommer!
Oldboy
1952 • Danderyd
#15
1 augusti 2011 kl 22:13
Gilla
Låter som om din ortoped hittat rätt, rimligt alltihop. Så följ det programmet. Jo, muskeln heter Soleus, på svenska kan man säga flundramuskeln för att den på något sätt liknar en sjötunga (!), soleus är latin för sjötunga. Den ligger innanför den större, yttre vadmuskeln, kallas därför inre vadmuskeln också. Man stretchar den med lätt böjt knä om du inte hann uppfatta det i all info från ortopeden.

Min första löpskada var överansträngd Soleus, sedan har jag hunnit få bristning i vaden också (och quadriceps och hamstrings....)

Har du tur kan du börja jogga lätt om en dryg vecka och vara helt återställd om 4-6 veckor, men se upp för återfall! Även sedan det slutat kännas någonting måste du fortsätta att bygga upp styrkan innan du kan springa fort och hårt. Excentriska tåhävningar med lätt böjt knä när du kommer så långt. Kom ihåg att allt måste smygas in gradvis.
Det tog mig två återfall innan jag förstått det här....
Johan
1977 • Värmland
#16
2 augusti 2011 kl 10:53
Gilla
Du kan verkligen det här, det märks och det är jag tacksam för. Alla tips för att undvika att detta sker igen är jag mycket glad för. Jag sätter stort värde på dina tips och synpunkter, det ska du veta.
Nu hoppas jag att jag kan ta det lugnt och inte stressa iväg ut i joggingspåret för tidigt. Det blir nog min största kamp...
Johan
1977 • Värmland
#17
3 augusti 2011 kl 20:29
Gilla
Uppdatering: Idag, sex dagar sedan det hände, känns det kanonbra i vaden igen. Kan gå obehindrat och har ingen smärta i vaden när jag klämmer på den. Känns fantastiskt!

Jag antar att det är nu som det är så lätt att lura sig att allt är okej. Bäst att från och med imorgon börja lugnt och försiktigt med en promenad. Frågan är bara hur långt man vågar gå?
1972 • Bollnäs
#18
3 augusti 2011 kl 22:18
Gilla
Johan: Ingen känning i knät längre heller? Det är bara att gratulera att det redan verkar bli bättre i så fall! Själv var jag hos sjukgymnast idag, tyvärr kunde hon inte säga så mycket, men fick rådet att börja lite försiktigt på mjukt underlag när smärtan är borta. Och som jag misstänkte, ingen halvmara:-/ Men det kommer fler!! Uppdatera gärna hur det går för dig!
Johan
1977 • Värmland
#19
3 augusti 2011 kl 22:28
Gilla
Anna: Nej ingen känning där heller. Det var nog som min vän ortopeden trodde, dvs att jag belastade knät i en onaturlig vinkel bara för att bli av med en del av smärtan i vaden. Så snart jag slutade med det så blev knät bättre. Och idag är första dagen som vaden känns riktigt bra.

Det gjorde förbaskat ont ända tills igår, men möjligen har jag fått en lättare bristning kanske, även om smärtan var hög. Hur som helst, nu gäller det att försöka hindra mig från att dra ut i joggingspåret. Trist att höra om halvmaran, men det kommer fler som du säger!

När man väl återupptar joggandet, finns det något förslag på antal minuter/km som är bra att hålla sig efter? 8 min, 9 min? Tänk er en ganska otränad individ med 5 kg övervikt:)
Oldboy
1952 • Danderyd
#20
3 augusti 2011 kl 23:35
Gilla
Johan: bekvämt, avslappnat, men ändå med ett löpsteg. Mjukt underlag om det går, ganska kort, 2-3 km. Minst en minut/km långsammare än vanlig långpassfart blir nog bra. Tvärstopp vid minsta känning - då går man hem, tar en vilodag och provar igen om man är smärtfri.
< < < 1 2 3 4 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.