Löpning Träning 11 inlägg 2999 visningar

Bara rullskideträning?

Anders Mellqvist
1978 • Visby
#1
11 februari 2008 - 20:03
Gilla
Jag fick ingen större respons på skidsidan så jag provar här i stället.

Mitt problem är att jag inte har åkt en meter med skidor på snö hittils i år, bara rullskidor. Ska åka öppet spår nu i slutet av februari och funderar över formen. Känner mig starkare och i bättre form än när jag åkte för fyra år sen.
Frågan är hur det kommer att gå när jag ska åka? Är det någon liten muskel man inte tränar när man bara åker rullskidor? Tycker själv att det känns ganska likt och försöker också träna benen också.
Tacksam för svar från någon som vet.


Siv Sandberg
1952 • Göteborg
#2
12 februari 2008 kl 09:51
Gilla
Det är många vasalöpare som inte har en snömil i benen pga var de bor. Många skåningar bl a och de är duktiga på skidorna trots detta. Det viktiga är väl att kunna träna på så "kuperade" banaor som möjligt så att du får styrkan i armar och känslan att åka nerför. Men att ramla på asfalt är ju inte kul så du får hålla dig på benen :) Jag tycker det verkar som du tränar på bra vad jag kan förstå. En allsidig styrketräning för benen och du får med alla små muskler i benen också! Lycka till!
Robban
1967 • Ingarö
#3
12 februari 2008 kl 10:57
Gilla
Visst är rullskidor bra träning inför vasan, hänger väl lite oxå på vad du har för hjul, är det tävlingshjulen så är dom otroligt lättrullade och då lurar man sig själv lite.
Viktigt kan nog vara att ha ett par rejäla långpass i kroppen innan så att du känner hur kroppen reagerar, både styrkemässigt och konditionsmässigt.

I övrigt är rullisar rätt lika skidåkning om du kör stakning med rullisarna, hur det är när det gäller att diagonala,vet jag ej, när jag kör rullisar stackar jag bara.
Lycka till
Robban
1954 • rönninge
#4
12 februari 2008 kl 21:48
Gilla
Jag bor utanför Sthlm, så jag får också mest åka rullisar. Det jag märkt när jag sedan åkt på snö i Dalarna några gånger i vinter är att jag får ont i ljumskarna när jag åkt långpass på snö. Jag tror att diagonalandet frestar på just de musklerna. På rullskidor blir det ju bara stakning/dubbelstakning. Har prövat att åka i branta uppförsbackar för att "tvingas" åka diagonalt med rullskidorna, även om det gärnablir lite osmidigt.
På Vasaloppet blir det som tur är inte så mycket diagonalåkande, så rullskidor är trots allt ett hyfsat surrogat för "orginallaggen".

Lycka till i Öppet spår!
1978 • Luleå
#5
13 februari 2008 kl 16:01
Gilla
Jag har inte heller åkt en endaste meter...

... köpte nya skidor i höstas som är oanvända.

Men jag har åkt några pass rullskidor och hoppas att jag ändå har tekniken eftersom jag är uppväxt i norrland..

Dock tycker jag att rullskidor är många resor värre än att åka skidor. När man åker skidor får man ju fart av att staka. I rullskidor måste man ju ta i rejält för att komma ens några meter...

Ava
1958 • Lindome
#6
13 februari 2008 kl 16:19
Gilla
Härom året åkte jag totalt 15 mil skidor på snö, varav 9 mil på en dag (gissa vad ;-))
Det gick men, eftersom jag dessutom är tämligen usel på skidor, så tog det tid. Förmodligen hade det gått bättre om jag åtminstone varit ordentligt flitig på rullskidorma.
kortben
1966 • GÖTEBORG
#7
13 februari 2008 kl 17:25
Gilla
Ava! Skönt att höra att du fixade det - jag kanske lyckas få ihop 30 mil innan Vasaloppet varav de flesta på rullskidor, möjligen finns det då hopp om att komma fram till Mora utan att behöva ta bussen. Är också en riktigt dålig skidåkare - men synnerligen envis!
kalle abrahamsson
1973 • linköping
#8
14 februari 2008 kl 08:08
Gilla
har du skaffat dig hyffsat stark överkropp på din stakning så har du klarat det värsta är du sedan envis vilket du är så har du fixat resten, men som ngn ovan mkt rullskidor fixar grundstakningen men ljumskarna får stryk när man kommer upp på riktiga skidor. tycker att det är skitsvårt att få "rätt" känsla vid diagonaling på rullskidor... men det är ändå bra att öva ibland väldigt bra för balansen
1978 • Luleå
#9
14 februari 2008 kl 09:07
Gilla
kalle a

Ja, diagonala går verkligen inte på rullskidor, jag klarar det inte i alla fall.
Men man får ju stakningen och de andra sätten att ta sig framåt.

Tyvärr verkar muskelfästet i höger axel vara inflammerat nu... som följd av 2h stakning i söndags.

Värktabletter...
Jonny Sundin
1957 • Katrineholm
#10
14 februari 2008 kl 20:28
Gilla
Jag åkte nyss Engelbrektsloppet 60 km utan några skidmil i benen i år.
Saxningen i uppförbackarna får man ont av av i ljumskarna av man är helt utan skidträning (ovan rörelse). Jag fick det i år, iallafall.
Förra åkte åkte jag E-loppet 60km + Ö spår90 km men hade 10-15 mil i benen innan, men någe ljumsk ont hade jag inte.
Kanske kan det ge någon vägledning. ps: I mitt fall handlar det bara om deltagandet ingen resultat jakt.
Vasaloppet har ju bara den branta backen i början att saxa uppför, försumbart på 90 km spåråkning.
lycka till
Traningsgladje.se
1981 • Stockholm
#11
15 februari 2008 kl 13:59
Gilla
jag hoppas kalle abrahamssons envishet i mitt försök att ta mig från sälen till mora redan imorgon.... morgondagens 9 mil är fler än de jag har i kroppen under säsongen. och mer än jag har i kroppen under hela livet.

tyvärr har de norrländska generna inte hjälpt mig i tekniken, som någon skrev ovan. istället satsade jag på ett riktigt bra vasaloppsläger före jul som grundade för teorin. under nyår jobbade jag på att applicera det i praktiken och ja, nu har jag ju 9 mil på mig att bli en effektivare åkare... :-)

efter detta äventyr väntar nästa äventyr - mara på rullband framför det riktiga vasaloppet om några veckor. visst låter det roligt!

/Sara http://traningsblog.blogspot.com
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.