Löpning Skador & Rehab 7 inlägg 1538 visningar

Löparknä - vad välja på Friskis?

Charlotta Sahlström
1972 • Täby
#1
12 februari 2008 - 10:05
Gilla
Hej Leena! Jag har för första gången köpt månadskort på Friskis och Svettis (i Mörby centrum). Finns ganska digert utbud att välja emellan har jag upptäckt...går på dubbla pass av medel/intensiv och det finns ju skivstång och station (man går runt och tränar med hjälp av redskap olika muskelgrupper/kondition).
Har detta som en provisorisk nödlösning vad gäller mitt löparknä men blir det inte bättre får jag väl köpa träningskort på SATS eller Feelgood eller annat...men vill helst undvika den stora utgiften då jag har löpningen som min stora glädje och målsättning.
(Spinning finns ej där jag går. Man får åka till någon av Stockholms F&S vilket jag gjort också och tyvärr köpt engångs biljett...)
Jag har ingen erfarenhet alls men jag kör på så länge jag ej känner av minsta smärta i knäet:-) vill som sagt ej försoffas...älskar att röra på mig!
Detta gör jag i kombination med stretch enligt program och regelbundna sjykgymnastbesök. Joggar även mycket korta små sträckor i olika varierande underlag för att vänja och träna upp knäet...springer dessa sträckor helt utan smärta (men ökar jag farten eller distansen känns det direkt).
Är tyvärr total novis i detta och jag vet varken ut eller in i förtvivlan:-) man blir ju jättedeppig.
1967 • Helsingborg
#2
12 februari 2008 kl 10:40
Gilla
Jag kör spinning - funkar fantastiskt trots knäböj! - och så har vårt F&S vattengympa har jag sett. Den går jag inte på men jag har crawlkurs samtidigt, så det går bra det också. Simning alltså.
Robban
1967 • Ingarö
#3
12 februari 2008 kl 11:01
Gilla
Mitt förslag är att du fråga en sjuggymnast vad för sorts övningar du skall göra för att stärka muskelaturen runt knät.
När jag hade opererat mitt knä ( menisken) så gick jag på sats och fick hjälp med div rehab övningar, gick så pass bra så igår fick jag min 1:a 5 km utan att ha ont i knät efteråt, äntligen så är det min tur att få komam ut nu.

Men ta det lugnt så att du inte skadar knät mer.

Robban
Alice Sundström
1968 • Gislaved
#4
12 februari 2008 kl 11:12
Gilla
Jag håller med Robert, få knäet undersökt av en sjukgymnast, då får du även de bästa råden för rehab/tränming. Om du väljer att inte gå till ngn sjukgymnast skulle jag rekommendera dig t ex benspark (lätta repetitioner) på gymmet och spinning för konditionens skull. Även spinning stärker musklerna kring knä förutsatt att du ställer in cykeln korrekt efter din längd. Lycka till.
Charlotta Sahlström
1972 • Täby
#5
12 februari 2008 kl 12:22
Gilla
Leena ang din fråga: Jag fokuserar stenhårt på STYRKA på passen. Sedan en bit in i passet när jag känner mig uppvärmd så kör jag på ordentligt med hopp och benböj helt utan problem:-) i början tar jag det sakta succesivt...har stenkoll på hur knäet mår hela tiden...
Fungerar alldeles ypperligt för mig.
Väljer Friskis och Svettis såhär i början (spinning fegar jag en del har jag märkt pga det kan kännas lite i knäet under passet...tyvärr).
Går även jag hos en sjukgymnast med idrottsinriktning:-) lyssar och lär.







Benke Brimberg
1958 • Stockholm
#6
12 februari 2008 kl 13:47
Gilla
Hej Leena,
jag tror du redan fått en massa kloka ord från alla som svarat. Men det viktigaste är att du fortsätter att träna något som du tycker är roligt. Vi i friskis har ju även löpträning. Både från Ringen och Hornstull. Där finns det många som brottats med löparknä. Det brukar alltid vara bra att kombinera sjukgymnastik/napratpat med diskution med likasinnade. Just löparknä kan vara segslitet, samtidigt som det inte är någon farlig åkomma.

lycka till
Benke
1971 • Brottby
#7
13 februari 2008 kl 16:48
Gilla
Hej

Hade själv problem med löparknä för ett par år sedan. Fick av min sjukgymnast (via Löplabbet) ett strechprogram samt tips på att stärka knäet i trappmaskin. Pass upp till 45 min där man fokuserar på hållning och att inte stödja sig med armarna utan låta dem pendla fritt. Vet inte vad som var nyckeln, men löparknäet är idag ett minne blott.

Men, men 45 minuter trappmaskin är inte kul.. Känner dock att det är så pass bra träning att jag fortfarande kör ett pass ibland - och känner mig duktig.


Men jag skulle först och främst, liksom flera andra i tråden, råda dig att söka specifik hjälp och råd hos din sjukgymnast!

Lycka till!

Jörgen
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.