Löpning Avancerad träning 32 inlägg 33085 visningar

HJÄLP! Jag tappar INTE mina tånaglar!

1981 • Linköping
#1
14 december 2011 - 12:18
Gilla
Problemet kan tyckas ringa, jag är inte en av dem som kan gå runt med en "Toenails are for sissies" t-shirt. Mina tånaglar faller inte av. Så långt allt bra.

MEN de mår inte bra. Vissa är svarta som natten och typ dör (så mycket död vävnad som väl naglar är kan dö). De slutar att växa, blir äckligt gula MEN sitter som berget. Problemet (förutom det rent estetiska) är att det börjag växa en ny nagel. Under den fula. Det blir tjockt med två naglar och nageln under mår heller inte bra.

VAD göra?
< < < 1 2 > > >
Susse
1968 • Löddeköpinge
#21
17 december 2011 kl 22:17
Gilla
Oldboy- Grejen är just att jag sprungit maraton med tillhörande träning dvs långpass bla.
Jag har aldrig tidigare funderat över naglarna förrän jag läste här på forumet om hur många som drabbas av svarta naglar.
Vad kan det bero på att vissa drabbas ofta och andra inte alls?

Tyvärr lär det inte bli fler maror för min del då jag just nu är glad att överhuvudtaget klara att springa (läs hasa mig fram) 3-4 km. Jag har fått några skador i framfoten som jag troligen aldrig kommer att bli kvitt.
Oldboy
1952 • Danderyd
#22
19 december 2011 kl 00:10
Gilla
@Susse. "Några skador i framfoten", har foten blivit överkörd? För är det löpskador så kan du nästan säkert bli kvitt dem, bara allvarlig misshandel av "normala" skador löper någon större risk att leda till obotliga men, enligt Tim Noakes. Om du inte blivit (felaktigt eller onödigt) opererad.
Noakes har några käpphästar angående skador: Låt aldrig någon som inte själv är löpare ordinera en behandling. Om läkaren säger åt dig att du ska sluta springa, byt läkare! Operera inte (men där har han några enstaka undantag).
1981 • Linköping
#23
19 december 2011 kl 11:10
Gilla
Inspirerad av era rätt äckliga beskrivningar fick jag i morse för mig att peta lite. Jag var mycket framgångsrik med detta och ångrar nu att jag startat tråden. Ingen ska behöva börja sin måndagsmorgon med att pilla bort en äcklig nagel! Om beskrivningarna var äckliga så var upplevelsen... värre.
1976 • Trollhättan
#24
19 december 2011 kl 12:47
Gilla
Har också problem med mina naglar. Det tar lång tid att tappa och när man tappar dem är redan den nya nageln blå så börjar det om på nytt. Vill man springa får man leva med detta har jag sagt till mig själv. Min fru tycker att mina fötter är äckliga :D
Oldboy
1952 • Danderyd
#25
19 december 2011 kl 13:49
Gilla
Johan, man behöver inte ha blå naglar. Har du inte provat tåstrumpor så gör det (Injinji t ex, finns bl a på e-bay ). Har du inte provat tre nummer för stora skor så gör det. Inte lite för stora utan löjligt luftiga!
Eller tag ett par snart uttjänta skor och en vass sax eller kniv, skär bort ett hål framför och ovanför den nagel som brukar drabbas och skär inte för lite. Bättre att ha fula skor än att ha äckliga fötter!
1965 • Kungsholmen
#26
19 december 2011 kl 15:57
Gilla
Första året jag började springa pass längre än 15km tappade jag alla smånaglar (stortån klarade sig) men nu har jag vant mig och får inte blånaglar längre. Jag tror jag spände tårna mot marken i början medan jag numera har mer avslappnade tår.
Susse
1968 • Löddeköpinge
#27
19 december 2011 kl 22:00
Gilla
@Oldboy- Jag har en fraktur på ett sesamben under trampdynan, men det känns bättre nu. Jag vilade först och sedan när jag inte pallade mer vila så började jag att snigeljogga samtidigt som jag lade om löpstilen till att landa markant på hälen (för att skona framfoten) istället, jag är egentligen mittfotslöpare.

Det lite värre är att jag har artros i leden, men jag har börjat käka glukosamin för att försöka förhindra att det blir sämre.

Det jag har mest ont av är en nervskada vid nagelns nederkant, troligen från att jag förfrusit fötterna några gånger eller av en hästtramp.
Det minsta lilla jag fryser om foten eller har en sko som ligger emot eller som böjer sig på "fel" ställe gör att jag får skitont. Jag känner även av det om jag springer fort och skjuter ifrån hårt med tårna.
Jag fick gjort en königsoperation då dom trodde att det kunde bero på nageltrång, men det hjälpte tyvärr inte.

Det känns inte så troligt att de två sist nämda sakerna kommer att försvinna, utan det handlar nog mer om att försöka hitta ett rörelsemönster som inte frestar foten och att hålla mig på en träningsmängd som inte ökar smärtan.
Oldboy
1952 • Danderyd
#28
20 december 2011 kl 00:08
Gilla
@Susse. Artros låter illa, har en löparkompis som nyss har fått det. Inge kul :-( Nervskadan kan ju vara besvärlig på vintern men vid bra väder borde du kunna klara den med lite "sko-kirurgi", ta bort en bit ovanpå det känsliga stället. Kanske behöver du större skor och dubbla sockar eller nåt men var inte rädd att skära i skorna, öva på några gamla....Hoppas du får någon ordning på det, att inte kunna springa är inte roligt, jag vet!
Sara Lindstedt
1984 • Uppsala
#29
3 januari 2012 kl 23:53
Gilla
Att tappa tånaglarna är en spännande upplevelse. Sprang i lite för småskor ett tag och fick blånagel på båda stortårna. Efter ca 6 mån börjar de släppa men satt och glappade i evigheter. Jag petade rätt mycket på dem och försökte trycka dem framåt och det gav resultat men den lukten som kommer fram när de lossnar är sanslös! Som gammal ost, värst var att det satt kvar så länge på tån. Min sambo kallade mina tår för cheddartårna....
Ber om ursäkt för den äckliga beskrivningen men det fascinerande tycker jag :)
Sofia Thysell "The Angel"
1979 • göteborg
#30
4 januari 2012 kl 00:43
Gilla
Sara!!! Fy va äckligt! Men tack å lov att vi förstår dej! Löparmage och blånaglar= vardagsmat för löpare!!
christina thalén
1950 • Nyköping
#31
4 januari 2012 kl 02:37
Gilla
Jag sprang mangrove marathon för 3 veckor sedan och fick då tre blånaglar på "småtårna". En har redan ramlat av och de andra är på
god väg. Tror inte man ska provocera utan låta naturen ha sin gång.
Har nu köpt nya skor 1,5 nr större och ska aldrig köpa mindre storlek.
"Skokirurgi" har jag god erfarenhet av efter att ha fixat 4 par löparskor
enligt instruktion som jag fann här på forumet. Lider av Haglunds häl
men har kunnat springa ganska många mil med fixade hälkkappor.













1967 • skurup
#32
2 mars 2012 kl 21:10
Gilla
.. men för stora skor då glappar man och då blir väl det en stöt mot naglarna varje gång man landar .. Eller?
Mina var för stora (tapppa två stortånaglar och de har växt ut ..) och sen i aug har jag bytt till mindre.. De blir ju större efter ett par löpningar ..och har inga problem.. Men man får kanske pröva sig fram och det har kanske med var och ens nertramp och löp stil att göra.. Jag får väl se om det händer igen .. De nya naglarna är så fina :-))))
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.