Löpning Träning 15 inlägg 6213 visningar

Hur mäta maxpulsen

Benny Ek-Williamsson
1975 • Göteborg
#1
17 mars 2008 - 10:58
Gilla
Jag är lite intresserad av att veta mer om pulsträning. Någon som kan rekommendera en länk jag kan lära mig mer om detta. Hur vet jag vad min maxpuls är?
Joakim Ljungberg
1973 • Katrineholm
#2
17 mars 2008 kl 11:10
Gilla
www.polarpuls.com kan du hitta mycket nyttigt.
Roland Söderström
1962 • Onsala
#3
17 mars 2008 kl 11:11
Gilla
Jag läste POLARs puls böcker dom är riktigt bra.
MAXPULS testas genom ett djävulusiskt max test på löpband/cykel. (blodsmak, mjölksyra etc.)

Annars är normala uträkningen 220-ålder.
1974 • Göteborg
#4
17 mars 2008 kl 12:59
Gilla
Utomhus kan man försöka komma upp i maxpuls genom att efter uppvärmning springa fort i en uppförsbacke. Varmt väder gör det ännu enklare.
1975 • Göteborg
#5
17 mars 2008 kl 13:00
Gilla
Jag gjorde så här när jag mätte min maxpuls:
30 minuter löpning i relativt lugnt tempo (pulsen stabil på viss nivå)
5 minuters löpning i något högre tempo (pulsen stabi på något högre nivå)
5 minuter löpning i ännu högre tempo (osv)
5 minuter löpning i ännu högre tempo
5 minuters löpning så nära maxfart som möjligt
Sedan avslutade jag med att sprinta allt jag orkade uppför den brantaste backe som fanns tillgänglig. På halva vägen tog det tvärstopp. Sedan kollade jag på pulsklockan vad den angav som maxpuls under passet.

Tanke: det var väldigt jobbigt.
Tanke: Utför testet i den sport du ska ägna dig åt, maxpuls på cykel kan tydligen skilja sig från maxpuls vid löpning.
Tanke: det finns flera olika formler för att räkna ut maxpuls, alla bygger (antar jag) på någon sorts normalfördelning. Vilket innebär att de sällan stämmer för enskilda individer. Men de kan nog ändå användas om man inte vill ha blodsmak och ändå vill ha ett ungefärligt värde.
Roland Söderström
1962 • Onsala
#6
17 mars 2008 kl 14:16
Gilla
Mats: Det var precis vad jag menade med djävulusiskt max test :-)
Faktum är att man skall analysera puls datat efter ett sånt pass och när pulskurvan vänder neråt har man nått maxpuls, har den inte vänt neråt igen så har man misslyckats.
Det förutsätter att disciplinen är tillräcklig så man verkligen anstränger sig mer än förra etappen.
Därför är löpband bättre för MAXpuls test, då kan man inte fuska. (bara att höja farten/lutning hela tiden)

Det är bra att ha en publik som hjälper en att kämpa på.
Man kommer upp i 19-20 på BORG-skalan.
Roland Söderström
1962 • Onsala
#7
17 mars 2008 kl 14:18
Gilla
Man kanske ska tillägga att detta test inte är bra för människor med svag hjärta eller nåt medfött fel etc.
Det kan sluta väldigt olyckligt om pumpen stannar...
1974 • Åsa
#8
17 mars 2008 kl 14:25
Gilla
En grej man kan tänka på är att det inte är säkert att det är lättare att komma upp i puls bara för att det är motlut - själv har jag fullt sjå med att komma upp i tröskelpuls i backarna på träning.

De gånger jag har varit i närheten av maxpuls har varit på riktigt disciplinerade och bra VO2maxpass på bana. Vill man specifikt se till att nå maxpuls kunde ett upplägg vara att köra 3-5x 3 minuter i VO2maxfart (riktigt hårt alltså), med två minuters joggvila mellan. Därefter ett maxlopp på samma sträcka som de tidigare intervallerna, eventuellt med kortad joggvila innan - har man gjort rätt går det bara aningen fortare än de tidigare intervallerna och pulsen kommer sannolikt riktigt nära max.
Roland Söderström
1962 • Onsala
#9
17 mars 2008 kl 14:39
Gilla
Motlutet bör väl inte vara brantare än att man kan sprinta tekniskt riktigt.
Om det är så brant att man inte kan det så blir det nog svårt.
Gissar att det ligger på MAX 3-4% lutning på ett löpband. (det är väldigt lite backe)
stefan liljeholm
1967 • fjärdhundra
#10
17 mars 2008 kl 20:48
Gilla
Är helt ny joggare men vad får man egentligen ut av att veta vad maxpulsen är, är man helt slut så är man väl helt slut, sen får väl pumpen visa vad den vill eller?....
Benny Ek-Williamsson
1975 • Göteborg
#11
17 mars 2008 kl 21:19
Gilla
Tack för alla nyttiga svar. Får nog hålla mig till att återbygga konditionen efter flera års uppehåll. När jag nått en någorlunda ok om några månader så skall jag ge mig på att se exakt vad min max puls är. Skall pasa på att njuta lite till av löpningen innan dess.
Roland Söderström
1962 • Onsala
#12
17 mars 2008 kl 21:59
Gilla
Stefan: teorin med puls löpning är att man springer på puls som är % av MAX.
Ibland funkar inte formeln 220 - ålder för att få fram den då måste man testa den.
Träning i olika pulszoner ger olika sorts träning.
stefan liljeholm
1967 • fjärdhundra
#13
17 mars 2008 kl 22:18
Gilla
dum fråga kanske men frågar man inte får man inga svar. tack för det roland.
Lars K
1953 • Malmö
#14
21 juli 2008 kl 20:23
Gilla
Här en som har sina ideer:
Can you change your max heart rate? http://www.yourrunning.com/blog-can_you_change_your_max_heart_rate

han menar att ju bättre tränad man är desto svårare är det att nå upp till maxpuls. Tror det kan ligga något i det, när jag började träna kom jag ”lätt” och ofta upp i hög puls nu när jag orkar mer och är bättre tränad är det betydligt jobbigare att komma upp i samma höga nivåer. Å andra sidan kan man tänka sig att en riktigt otränad soffpotatis också blir helt slut och inte kan nå upp till absolut max.

"His time for 5000 metres was between 13:30 and 13:40, but that was not important. The essential thing was to raise the pulse to 190 beats per minute, the magic number which indicated he was at optimum form. Viren´s pulse was now between 184 and 186. He needed more work."
[Virens tränare]

The implication here is that until Viren could get near his known max heart rate, in training, he was not fully fit. In other words, a highly trained athlete finds it harder to hit max heart rate.


Pulsmätare är också bra för att jämföra med hur man upplever löpningen, om det är tungt och motigt trots att pulsen inte är speciellt hög indikerar det att man behöver återhämta sig eller man kanske håller på att bli sjuk.

Här är en artikel som dömer ut 220 – ålder som helt ovetenskaplig och i praktiken de flesta andra typer av ålder och maxpuls-tabeller. Även om där är någon undersökning/formel som inte har så höga diffar som 20 slag är det ju bara felmarginalen i den undersökningen och man kan fråga sig om urvalet är representativt för hela jordens befolkning.
http://faculty.css.edu/tboone2/asep/Robergs2.pdf
THE SURPRISING HISTORY OF THE “HRmax=220-age” EQUATION. Robert A. Robergs, Roberto Landwehr. JEPonline. 2002;5(2):1-10.
Exercise Physiology Laboratories, The University of New Mexico, Albuquerque, NM
The estimation of maximal heart rate (HRmax) has been a feature of exercise physiology and related applied sciences since the late 1930´s.

Surprisingly, there is no published record of research for this equation. As will be explained, the origin of the formula is a superficial estimate, based on observation, of a linear best fit to a series of raw and mean data compiled in 1971

Och för de pulsklockor som håller på med avancerade uträkningar om/med VO2 faller det hela om man inte har korrekt maxpuls.

An acceptable prediction error for HRmax for application to estimation of VO2max is <±3 b/min. Thus, for a person with a HRmax of 200 b/min, error equals ±1.5%. If this precision is not possible, then there is no justification for using methods of VO2max estimation that rely on HRmax prediction formulae.


Här en excel jag gjorde för att kolla pulsintervaller och översättning från kavonen till ”vanliga” zoner i pulsklocka, inkl lite noteringar från min Suunto och andra om träningen i intervallerna. La in lite om puls från andra ställen också. Även två metoder att koll maxpuls själv eller helst med en kompis. En är för löpband, man ökar hastighet och stigning efterhand, den andra är Polors metod, man springer upp för en brant backe tre gånger efter deras schema. http://www.webfilehost.com/?mode=viewupload&id=7101184

Har själv inte gjort någon test utan uppskattat från de högsta värden jag uppnått (typ +10), man skall helst vara i optimal form, utvilad och återhämtad och troligen skall man göra det mer än en gång för att verkligen få fram ett maxvärde. Har hittills inte velat avsätt den tiden för att försöka finna ut maxpulsen, utvilad och återhämtad kan man istället ge sig ut på en lång härlig runda verkligen njuta av det. :-)
1969 • Sala
#15
21 juli 2008 kl 23:04
Gilla
Jag håller inte med om att löpband är bäst, utan snarare farligt, eftersom man blir så fruktansvärt slut att man kan åka av. Fuska ska man ändå inte göra, för man vill ju veta resultatet. Nej, spring i en backe. Se gärna till att det finns en liten gräsnplätt att lägga sig på, för man blir helt slut.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.