Löpning Kläder, Skor & Prylar 25 inlägg 10378 visningar

Tips på sko för terräng?

Jenny Viklund
1983 • Örebro
#1
3 juni 2011 - 21:37
Gilla
Jag har senaste veckorna insett att det här med att slåss med grankvistar, krypa under träd som ligger över vägen (men inte går att hoppa över) och klafsa genom myrar är jäkligt roligt. Dock börjar jag inse att mina vanliga skor som är dömysiga på slät mark inte är riktigt optimala för den här aktiviteten, plus att jag inte ser hur de ska hinna torka mellan varven om jag ska fortsätta att plaska runt i vattenpölarna.

Så, kan någon ge mig ett hum om var jag ska börja i denna skodjungel? Jag skulle önska en sko som satt något tightare på foten än mina Asics 1160 (som är väldigt sköna med sin rymlighet, men jag hasar runt lite i dem när jag leker bergsget på lodräta stenbumlingar) och som kanske står emot väta åtminstone litegrann samt - förstås - ger optimalt grepp där det är lite slirigt.

Har kollat litet på Löplabbets hemsida och fastnat för t.ex. Icebug Anima, Salomon Speedcross 2 och INOV8 X-Talon 212. Normalt sett skulle jag bara traska in på Löplabbet och köpa där, men jag funderar på att beställa från UK för prisets skull, blivit lite väl mycket pengar på träningsgrejer på sistone... ;)

Alla tips tas tacksamt emot!

//Jenny
< < < 1 2 > > >
1980 • Åby
#21
9 juni 2011 kl 19:52
Gilla
Tarthern är en suverän sko, skulle ha den till kortare distans, mil som högst men de funkar finfint upp till åtminstonde halvmara, är det torrt på lidingöloppet kommer jag förmodligen köra det i dem.

Ingen av de skor nämnde är av goretexmodell, tycker att det är rätt onödigt på en löparsko, det är mer intressant hur tung skon blir om den blir blöt, här är inov8 helt i en klass för sig själva.

För vinerhalvåret funkar det med vilken terrängsko som helst utom när det är riktigt blankt, då är det dubbat som behövs, antingen dubbar du ett par egna eller köper färdiga, finns rätt bra tester på marathon.se om det hela från i vintras och det blir inte sämre utbud i år misstänker jag.
1975 • kristinehamn
#22
7 januari 2012 kl 19:04
Gilla
nån som testat att springa terräng året om med Icebug pytho 2?
Malin Johansson
1980 • Alingsås
#23
7 januari 2012 kl 20:57
Gilla
Ni som verkar ha lite koll (ursäkta att jag kapar tråden lite Jenny). :)
Vad gäller terrängskor; behöver man (som vid löpning på platten) tänka på om skon ger tillräckligt med stöd för t.ex. överpronation, eller finns inte det problemet då marken är ojämn hela tiden? :)
1973 • www.swedentrails.com
#24
8 januari 2012 kl 08:46
Gilla
@Malin. Jag tycker du svara på din fråga själv! Har du inte stora problem behövs det inte, i alla fall inte i riktig terräng. Det är dessutom en fördel att komma så nära marken som möjligt då risken att kliva snett och stuka foten minskar mycket. Ska du springa både asfalt, skogsbilväg, el-ljusspår, stig och obanat med samma sko är valet lite svårare. Men har du tränat upp fötterna kan du springa det mesta utan pronationsstöd.
Robin
2008 • Götet
#25
8 januari 2012 kl 09:07
Gilla
Sedan jag gick från 3cm till 4mm häl har jag aldrig trampat snett trots väldigt ökad volym. Tror trampa snett är stark kopplat till att L ökar momentet enligt formeln vridmomentet =F*L
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.