Löpning Träning 26 inlägg 8905 visningar

Jogga med stress i kroppen GÅR DET?

1983 • Skärholmen
#1
12 januari 2012 - 16:48
Gilla
Hejsan!

Jag har tyvärr kommit tillbaka in i en dålig period där jag är stressad utan anledning. Stressar upp mig ständigt och överanyliserar saker precis hela tiden. Jag har svårt att slappna av. Jag hade precis tänkt börja med min löpträning igen börja satsa seriöst pga dålig rygg och bättra på hälsan.

Jag vet nu att stress tar ner immunsförsvaret och detsamma efter ett pass. Att man är mottaglig i cirka 30 minuter efter ett pass. Men jag vet jag skulle må bättre att få komma ut röra på mig och det skulle vara en bra del som en del av meditation,

Men säger alla nu strikt nej för springa lugnt 3 km (orkar ändå inte mer). Nu säger att jag självklart direkt kommer bli sjuk? Min stress handlar om tvångstankar att så fort jag inte har tid tänka på annat utan gör annat så känner jag ingen stress. Även läst detta är väldigt väldigt vanligt. Kan inte bara vara jag som gillar att löpa och ha en "stress utan anledning" känsla i kroppen?

Tacksam för svar!
< < < 1 2 > > >
1983 • Skärholmen
#21
13 januari 2012 kl 08:46
Gilla
Gud vad mycket respons och vad kul. Många relaterar till jobbstress och det handlar inte om det. Det är mer som Mika samt någon annan skriver. Det handlar nog mer om ett understimulerande jobb och en vardag men för lite uppbokade saker som gör att jag har tid att tänka förmycket. Har varit i sådana här perioder förut men inget långvarit. Jag ska ta mig ut på en lugn löparrunda i helgen och springa lugnt och avslappnat. Införskappade kort efter jul Yatrax Pro för halka så dom måste även få komma till användning. Häftigt var det att läsa om en kille som förlorat sin dotter 2009 och via löpning mår helt okej. Löpning verkar utsöndra endorfin och få folk att må bra. Fortsätt gärna skriva mer. Jättetack för alla hittills!
1961 • Skövde
#22
13 januari 2012 kl 09:42 Redigerad 13 januari 2012 kl 09:51
Gilla
Finns hur många veteskapliga artiklar som helst som vittnar om nyttan av fysisk aktivitet vid stress, oro, ångest, depression eller kalla det vad ni vill!

Verkligen rekomenderad läsning för vetgiriga. Läs gärna kapitel 9 ifall ni har funderingar på träning och infektioner nu i förkylningstider :)
http://www.fyss.se/fyss-kapitel/
Peter Karpestam
1977 • Höör
#23
13 januari 2012 kl 11:46 Redigerad 13 januari 2012 kl 11:46
Gilla
Tvinga dig ut så tror jag snarare att stressen släpper. Det bästa är om man kan göra något som man blir helt uppe i (t.ex. klättra upp för vertikala bergsväggar, det vanliga ältandet blir liksom mindre relevant då) så att man inte kan tänkta på sådants som normalt irriterar en. Har själv konstaterat att i semestertider så gäller det att faktist göra saker om det ska ha någon avstressande effekt. Att bara gå hemma och göra ingenting är inte mindre stressande än det man normalt gör. På ett liknande sätt tänker jag kring löpningen, det får en att fokusera på något annat utöver de rent positiva fysikaliska effekter som den medför.
1983 • Skärholmen
#24
13 januari 2012 kl 12:07
Gilla
Peter Karpestam:

Om jag känner mig varm pga stress och är stressdag, kan jag tom ta mig ut? Jag är otroligt sugen på starta i helgen och komma iväg. Jag vet bara att när man är stressad så bryts imunförsvaret ner och detsamma händer när du tränar. Det är som jag skrev förut en typ av stress för kroppen som gör att kroppen bryts ner tillfälligt (ca 30 minuter) och blir extra känslig då. Därför ska man snabbt få i sig något. Snabbt in i duschen för värma kroppen och så.
Ingrid Sunding
1979 • Vreten, Skövde
#25
13 januari 2012 kl 12:39
Gilla
Under en jobbig period för flera år sedan var träningen det enda som höll mig på benen. Sprang då inte men gick på ett gym och att boka upp sig på pass gjorde att jag kom ut hemifrån, fick fysisk aktivitet och alltid en vänlig passledare som påminde om att man inte fick glömma bort att äta efter träning. Utan det hade jag gått käpprätt in i väggen tror jag.

Så boka in med dig själv tillfällen då du ska träna och håll dom, Sen behöver det ju inte specifikt gälla att springa men att komma ut, gärna i naturen gör faktiskt jättegott för själen.

Jag kan känna igen mig i att vara understimulerad på jobbet och att det stressar. För min egen del kommer jag därför förmodligen att slänga in en ansökan till studier nu så får vi se hur det går.

1974 • Göteborg
#26
13 januari 2012 kl 12:43 Redigerad 13 januari 2012 kl 12:42
Gilla
Enligt forskning, gäller för råttor att LÄTT träning gör dem friskare än både total vila och hård träning. Skulle inte förvåna mig om samma gäller för människor.
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.